Slovenija

Bo vlada tudi kaj privarčevala?

Ljubljana, 08. 09. 2009 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ali vodstvo naše države tudi kaj privarčuje ali pa jemlje le od drugih? Jelinčič sprašuje, ali veljajo varčevalni ukrepi le pri plačevanju kave? Znano je, da so nekateri v naši državi že na robu obupa, saj nimajo niti za kruh.

Koliko privarčuje naša vlada?
Koliko privarčuje naša vlada? FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je pred težko nalogo. Proračunska luknja je namreč vsak dan večja, tako da morajo ministri najti ustrezne rešitve, da se ta luknja zakrpa. Tako so zdaj na udaru zaposleni v javni upravi. Njihovi sindikalisti so bili včeraj soočeni s kruto realnostjo. V desetih dneh morajo odgovoriti na vladna predloga. O besedi pogajanja ni ne duha ne sluha.

Medtem ko vlada pritiska na zaposlene v javni upravi, pa prvak SNS Zmago Jelinčič sprašuje vlado, kako kaj ona varčuje. Na vlado je namreč naslovil vprašanje, ali zanjo ne veljajo vsesplošni varčevalni ukrepi, še posebej pri večjih investicijah, kot so prenova protokolarnih objektov in nakupi nepotrebnih šotorov. Kot piše v poslanskem vprašanju, generalni sekretariat vlade, ki ga vodi Milan M. Cvikl, med drugim letos predvideva tudi šotor v vrednosti 70 tisoč evrov.

"Pravzaprav bi rad vedel tudi, zakaj bodo potrebovali šotor, ali bodo morda organizirali ciganski kongres? Zanima me, ali na Vladi Republike Slovenije veljajo varčevalni ukrepi le pri plačevanju kave? Glede na trenutno situacijo in vsesplošno krizo in dejstvo, kako zbrati denar za funkcioniranje socialne države in kako nekaterim podjetjem pomagati preživeti, da bi pomagali brezposelnim, tovrstni stroški zagotovo ne sodijo v ta čas," se sprašuje Jelinčič.

Borut Pahor in vodja kabineta predsednika vlade Simona Dimic
Borut Pahor in vodja kabineta predsednika vlade Simona Dimic FOTO: Dare Čekeliš

Med tem pa bi nekateri nekdanji poslanci še kar naprej živeli od nadomestila. Šest nekdanjih poslancev je namreč zaprosilo za podaljšanje nadomestila plače do upokojitve.

In kako naša vlada varčuje?

Po ocenah ministrstev in vladnih služb se bo v letu 2009 z izvajanjem ukrepov prihranilo 302.571.026 evrov (v to številko so vključeni tudi prihranki centrov, zavodov, organov v sestavi ministrstev ipd.).

Urad Vlade RS za komuniciranje je za 24ur.com sporočil, da ministrstva spoštujejo sklep o dvoodstotnem zmanjšanju števila zaposlenih do konca leta 2009. Znižala so študentsko delo in racionalizirala službene poti zaposlenih doma in v tujini. Ministrstva so zmanjšala stroške zunanjih izvajalcev in za izvedbo teh nalog zagotovila lastne kadre.

Nato so ministrstva odložila oziroma omejila nakupe nove računalniške in programske opreme. Vsa ministrstva so tudi pregledala najemne pogodbe in poročala, da so pristopili k pogajanjem za znižanje cen. Ministrstva upoštevajo ukrep o znižanju investicijskih odhodkov za 20 odstotkov na račun investicijskega vzdrževanja. Ministrstva, ki so se opredelila do ukrepa o izvedbi skupnih javnih naročil, so pristopila k pozivom za skupna javna naročila, javna naročila manjših vrednosti pa objavljajo na  portalu javnih naročil in spletnih straneh posameznega ministrstva.

Varčujejo tudi z mobilnimi telefoni

Ministri, generalni sekretar vlade, vodja kabineta predsednika vlade in državni sekretarji lahko za službene telefone mesečno porabijo 110 evrov, generalni direktorji, direktorji vladnih služb in organov v sestavi 61 evrov, njihovi namestniki pa 47 evrov.

Na spletni strani ministrstva za upravo so objavljeni vsi varčevalni ukrepi naše vlade.

Poročilo MJU o varčevanju

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightangel
08. 09. 2009 21.54
Ja ja ful šparajo! Ne vem koliko tisoč pa dajo na mesec samo za rože,je bilo zadnjič po TV,pa naj nam ne mečejo več peska v oči!
Buena Vita
08. 09. 2009 20.26
KATJUŠKA PRAV SI POVEDALA,JE V OPOZICIJI
Katarina_K
08. 09. 2009 20.10
Zakaj mora Jelinčič vse kritizirati, če pa še nikoli v življenju ni nič naredil, da bi bilo v SLO, kaj bolje. Ves čas je v opoziciji in pametuje.
Buena Vita
08. 09. 2009 19.30
SEVEDA JE PRIVARČEVALA DVE MILIJARDI VELIKO LUKNJO V PRORAČUNI,V SLABIH DEVETIH MESECIH SRANJA PO SLOVENSKI DEŽELICI
Kristjan Premuz
08. 09. 2009 19.19
he eh bo trebalo avtopark prodat he he
cool29
08. 09. 2009 17.39
nič ampak kmal ne bodo mel tut kaj porabit
CezDrnInStrn
08. 09. 2009 15.38
Sanja svinja o koruzi !
FolkloraS
08. 09. 2009 14.56
najbolje peš v službo.
FolkloraS
08. 09. 2009 14.56
Bo na kavici.
BB57547
08. 09. 2009 13.39
nic ne varcuje samo poglejte koliko se jih vozi privat s sluzbenimi vozili na racun davkoplacevalcev novinari preverite