Slovenija

Bo vlada podprla Papeža?

Ljubljana, 03. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupščina pokojninskega in invalidskega zavarovanja se strinja s predlogom, da direktor zavoda postane Marijan Papež. Soglasje k imenovanju mora dati še vlada.

Skupščina Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) je za generalnega direktorja zavoda imenovala direktorja mariborske območne enote ZPIZ Marijana Papeža. Njegovo kandidaturo je podprlo 18 članov skupščine, medtem ko je pet predstavnikov vlade glasovalo proti. K imenovanju Papeža mora sedaj dati soglasje še vlada.

Pokojninski zavod je že skoraj dva meseca brez direktorja
Pokojninski zavod je že skoraj dva meseca brez direktorja FOTO: POP TV

Predstavnik vlade v skupščini Marko Štrovs je že v uvodu seje članom skupščine povedal, da mu je minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič naložil, naj se imenovanje generalnega direktorja odloži do naslednje seje. Minister Drobnič je dejal, da bo počakal na morebitne pritožbe nad postopkom imenovanja Papeža. Počakali bomo kakšen teden, težko pa govorim, kaj bo naprej, je minister komentiral današnjo odločitev skupščine ZPIZ, na kateri so predstavniki vlade večinoma glasovali proti.

Minister ima namreč pristojnost, da lahko imenovanje zadrži, če meni, da je bil postopek izbire nezakonit, je dejal Štrovs in dodal, da želi Drobnič odstraniti vsakršno senco dvoma nad pravilnostjo odločitve. Za odložitev imenovanja pa se po Štrovsovih besedah minister zavzema tudi zato, ker se je eden od kandidatov za mesto direktorja zavoda Janez Dokl pritožil nad postopkom.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje FOTO: POP TV

Vendar je, kot je Štrovs pojasnil po seji, Dokl pisno pritožbo naslovil na sedanjega direktorja Janeza Prijatelja in na ministra Drobniča, na razpisno komisijo pa ne. Štrovs, ki je sicer tudi član upravnega odbora ZPIZ, ki je Papeža izbral med devetimi kandidati za generalnega direktorja, pa je tudi sam izrazil dvom o postopku izbire prvega moža zavoda. Dejal pa je tudi, da vlada Papeža verjetno ne bo podprla.

Nekaj članov skupščine je pred glasovanjem kritiziralo ravnanje ministra Drobniča, predstavnik upokojencev v skupščini Matevž Kolar pa je menil, da gre za politizacijo, čeprav bi morala biti odločitev o izbiri generalnega direktorja ZPIZ sprejeta na podlagi strokovnih kriterijev. Skupščina je nato z zadostno večino le potrdila imenovanje Papeža, vse podatke v zvezi z razpisom in imenovanjem novega direktorja pa bo posredovala vladi.

SORODNI ČLANKI