Slovenija

Namesto Vesela Marta Kos, Tanja Fajon ali kdo drug?

Ljubljana, 08. 09. 2024 17.52 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Metka Majer, Tadej Grešovnik
Komentarji
185

Po nepričakovanem odstopu Tomaža Vesela od kandidature za slovenskega evropskega komisarja v petek popoldne mora vlada bliskovito najti novega kandidata oz. kandidatko. Predsednica komisije Ursula Von der Leyen, ki je Sloveniji očitno dala vedeti, da Vesel zanjo zaradi pomanjkanja političnih izkušenj in zato, ker ima za zdaj predlaganih premalo ženskih kandidatk, ni sprejemljiv, razrez komisije namreč namerava predstaviti že v sredo. Vladna seja, na kateri naj bi potrdili novo ime, naj bi bila v ponedeljek dopoldne.

Novih informacij glede nove kandidatke načeloma ni. Še vedno se vrtijo enaka imena, prvo med njimi torej Marta Kos. Bila je med prvimi, ki se je premierju Robertu Golobu pridružila v stranki Gibanje Svoboda, a se je kmalu s stranko in njim razšla, po tem, ko so si za predsedniškega kandidata namesto nje, ki je že bila najavljena, izbrali Milana Brgleza. A spor se je očitno nekoliko shladil, to mesto naj bi ji bilo ponujeno, veliko je tako odvisno od tega, kako se bo odločila ona.  

Tanja Fajon, še ena možna izbira, bi bila za Ursulo von der Leyen primerna kandidatka, saj verjetno ne bi imela veliko težav s potrjevanjem v evropskem parlamentu. A za mnoge iz vladnih vrst se po do zdaj znanem glede odnosa med glavno vladno stranko Gibanje Svoboda in koalicijsko partnerico SD zdi to precej mala verjetnost.  

In da bi v primeru košarice Marte Kos nekoliko zrasle delnice Marjete Jager, najvišje kotirane slovenske uradnice v Bruslju. To so torej špekulacije tega konca tedna, marsikdo pa ob tem poudari, da bo zadnjo tudi tokrat imel premier, ki seveda zna, kot smo že videli, tudi v zadnjem trenutku presenetiti. Odločitev bo morala pasti jutri, seja vlade je napovedana za 11. uro. 

Potrditvi vlade pa po slovenski zakonodaji sledi še obvezna predstavitev na odboru za evropske zadeve v parlamentu, ki o kandidatu sprejme sicer nezavezujoče mnenje. Da bi ime kandidata uradno v Bruselj poslali do srede, bi moral biti ta odbor sklican v najkrajšem možnem času. Je pa predsednik odbora poslanec SDS Franc Breznik, odgovora, ali bo pripomogel k temu, da se bo z roki izšlo, pa danes nismo dobili.  

Se je pa v vseh neformalnih pogovorih danes nekoliko bolj izkristaliziral resor, na katerega naj bi Slovenija računala: ker je dosegla menjavo kandidata naj bi Ursula Von der Leyen Sloveniji res v zameno ponudila želen resor širitve, kar naj bi pomenilo 6 milijard vreden resor, ki bi vključeval urejanje evropske poti za Ukrajino in Zahodni Balkan. A tudi glede tega seveda nič ni gotovo, dokler sestavljanke komisije Von Der Leyen ne sestavi do konca.  

V Bruselj so sicer romala pretežno moška imena

Ni pa slovenski premier edini, ki je dobil zaušnico predsednice komisije Ursule Von der Leyen. Kaže, da so klonili tudi Romuni, ki so v Bruselj že poslali novo, jasno, namesto moškega žensko ime. Da prva ženska v zgodovini na čelu Evropske komisije zagovarja enakomerno zastopanost obeh spolov, sicer ni skrivnost, a je jasno tudi to, da je zahtevo, naj članice predlagajo po dva kandidata različnih spolov, javno naslovila šele po ponovni izvolitvi, ko je torej že imela zagotovljeno podporo evroposlancev. Bi bilo sicer drugače? In če tudi se zdi, da slovenska vlada zdaj s težavo pripravlja plan B, pa vseeno ne bi smeli imeti prevelikih težav s prepričevanjem kandidatke. Da sprejme izziv, bi lahko pretehtalo okoli 25 tisoč razlogov. Mesečno, seveda. 

"Ponovno si bom pri sestavi komisije prizadevala za enak delež predstavnikov moškega in ženskega spola," tako šele po izvolitvi nova šefica komisije. Kmalu po tem, ko je torej dobila novo zaupnico. Ko je ob številnih pomislekih in tudi nepodpori dela poslancev zavezniških političnih skupin v parlamentu vendarle dobila udobno večino. 

"Kot sem to storila nazadnje, bom v pismu pozvala voditelje, naj predlagajo moškega in žensko kandidatko. Tudi tokrat bodo izjeme kandidati, ki bodo ohranili svoj položaj v sestavi komisije," dodaja Von der Leynova. In to je zahteva, ki je z izjemo Bolgarije ni upoštevala nobena članica Unije. V Bruselj so romala pretežno moška imena, pri svojem je vse do nedavnega obiska predsednice pri nas, vztrajal tudi Golob. Zaradi neubogljivosti očitno zelo nezadovoljna predsednica komisije želi pred skorajšnjimi predstavitvami kandidatov očitno stvari na svoje mesto in posesti neposlušne voditelje članic.

Tomaž Vesel v Državnem zboru
Tomaž Vesel v Državnem zboru FOTO: Bobo

"Slovenci pokleknili pod pritiskom Von der Leynove," tako v Evropi, zdi se precej vplivnejši južni sosedje v medijih komentirajo umik Tomaža Vesela. A pred dejstvo naj ponudijo ženske kandidatke je očitno predsednica postavila še nekatere druge voditelje, ki ne spadajo v njeno evropsko politično družino. Tako so tudi Romuni že umaknili svojega favorita v Bruselj poslali novo ime. Je pa predsednica istočasno naletela na odpor otočanov, malteški premier ne namerava umakniti svojega kandidata in podaljšati kot naj bi zahtevala Von der Leynova mandata njihovi dozdajšnji komisarki.  

Osnovna plača komisarja znaša malo manj kot 26.000 evrov bruto

"V tem trenutku nimamo nobenega drugega kandidata ali kandidatke," tako pred časom torej premier Golob, ki mora v kratkem času torej prepričati zanj in Evropo sprejemljivo osebo, ki bi v Bruslju nasledila Janeza Lenarčiča. Selitev bi lahko bila nekoliko enostavnejša tudi na račun izdatnega dodatka, ki ga komisar prejme za službovanje v tujini. Tega prištejejo osnovni bruto plači, ki znaša nekaj manj kot 26.000 evrov bruto. Ob tem lahko nesojeni komisar računa še na precej finančno brezskrbno staranje. Nekdanji komisar Janez Potočnik si je denimo z dvema mandatoma zagotovil še mesečno približno pet tisoč evrov evropske pokojnine. 

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Robi nima jajc.
08. 09. 2024 21.59
+1
Tudi srebro je velik uspeh .
ata_jez
08. 09. 2024 21.59
+1
Da so kvote pomembne, smo vedeli celo v Jugostaviji. Tudi takrat so se eni šlepali na procente.
MiskoPol
08. 09. 2024 21.58
+1
Ali to pomeni, da odslej lahko tudi bifeji pri iskanju delavcev izrecno zapišejo, da iščejo "natakarico" (torej ženskega spola) ali le v EU velja, da je spolna diskriminacija dovoljena in jo mora spoštovati tudi Golob?
punkracij
08. 09. 2024 21.58
+2
Bo pa nekdo drug vesel plače evro komisarja.
Fomin
08. 09. 2024 21.58
-4
J.j zlo slovenije
Robi nima jajc.
08. 09. 2024 21.58
+0
Živela naša vlada župan Janković pa tudi Vučič bo pomagal Sloveniji.
Fomin
08. 09. 2024 21.55
-6
To ste vi boljševiki desnicaruj
Dark Knight
08. 09. 2024 21.58
+5
Robi nima jajc.
08. 09. 2024 21.54
+3
Naj bo Zlatan zaradi pesmi Klepec in ,ker je bil dober protestniki.In ,ker je dobro grozil Kreku.
MiskoPol
08. 09. 2024 21.53
+5
Če bi jaz bil Golob, bi vztrajal na Veselu. Pa ne zato, ker je tako dober kandidat, ampak zato, ker o naših zadevah odločamo mi. Če za Leyenovo (še vedno) ne bi bil zadosti dober, naj pa si ga izbere iz kake druge države. Nobene škode ne bi bilo. Kaj so doslej naredili naši komisarji za Slovenijo? Nič, v Bruslju so kimali in vlekli plačo. Pa jim tisto plačo nič ne zavidam. Če moraš sedeti v Bruslju med tistimi hinavci, si tisti denar krepko zaslužiš. Saj nič ne rečem, včasih tudi za zabavo plezajo po žlebovih, a to ne odtehta muk, ko sediš med hinavci in pokvarjenci.
York
08. 09. 2024 21.53
+6
Fajonovo, samo tega ne.
Nace Štremljasti
08. 09. 2024 21.52
+7
v Šmihelu še potekajo boji kdo kaj ve
txoxnxy
08. 09. 2024 21.52
+5
A ni natrija neko stanovanje pred dopustom v Bruselju iskala ? Ovce levičarske bodo tak vse prikimala in potrdile .
txoxnxy
08. 09. 2024 21.53
+2
Rožle Patriot
08. 09. 2024 21.52
+3
"Namesto Vesela Marta Kos, Tanja Fajon ali katera druga?" ---- popravite naslov !!!
7466
08. 09. 2024 21.51
+1
veseli bagerist
VladaPada
08. 09. 2024 21.50
+1
Razen visikih plač je Brusrlj greznica. Še par let pa bodo delovno silo iskal v Pakistanu, azerbajdžanu, Filipinih....
MojsterSplinter
08. 09. 2024 21.49
-1
Marto Kos dajmo, ona ima čas.
Fomin
08. 09. 2024 21.47
+1
Sami vele umni ki podpirate mahota najbolj pokvarjenega cloveka
P1800
08. 09. 2024 21.47
+1
Samo vprašam, da nekako zožim krog potencialnih, ali mora biti tisti “nekdo drug”, tudi ne-moški?
St. Gallen
08. 09. 2024 21.46
+4
ce bo fajonka, kdo bo sele obrambni mnister
BeGood
08. 09. 2024 21.45
+7
Dominika Švarc bi lahko bila, saj evropski parlament še ne potrebuje nove stavbe.