Slovenija

Janša in Prodi za reševanje hrvaške ERC

Rin/Vatikan, 29. 11. 2007 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski in italijanski premier sta se zavzela za reševanje vprašanja o hrvaški enostranski nameri razglasitve ekološko-ribolovne cone.

Med uradnim obiskom v Rimu se je slovenski premier Janez Janša sestal z italijanskim kolegom Romanom Prodijem. Predsednika vlad sta se zavzela za reševanje napovedane hrvaške enostranske razglasitve zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu. Hrvaška namerava 1. januarja 2008 uveljaviti zaščitno cono, ki bo veljala tudi za članice EU. Prodi in Janša se zavzemata, da bi to vprašanje reševali v okviru unije, in sicer v sodelovanju med Italijo, Slovenijo, Hrvaško in Evropsko komisijo. "Pričakujemo, da bo Hrvaška spoštovala zavezo iz leta 2004 in da se bo usklajevala z EU, Slovenijo in Italijo," je po pogovorih poudaril Janša.


Premier Janša je tudi izrazil upanje, da bodo na Hrvaškem po nedeljskih parlamentarnih volitvah čimprej oblikovali vlado. Prodi pa pričakuje, da bo po oblikovanju hrvaške vlade po nedeljskih volitvah na Hrvaškem moč nadaljevati pogovore, ki so bili načrtovani že prej.

Janša in Prodi sta se tudi strinjala, da je treba okrepiti sodelovanje med državama, zlasti na področju infrastrukture in energetike. Pri tem je italijanski premier omenil železniško progo Divača-Trst ter sodelovanje med pristanišči v Trstu in Kopru.

Omenila sta tudi širitev schengenskega območja, ki se bo konec decembra povečalo za devet članic, med njimi tudi Slovenijo. "Veselim se najinega snidenja 22. decembra, ko bomo proslavili padec schengenskih meja," je
italijanskemu kolegu na novinarski konferenci dejal Janša. Dodal je, da bo EU s tem simbolnim dejanjem tudi fizično združena, skupaj s prevzemom evra pa bodo izpolnjeni vsi pogoji za še dodatno izboljšanje odnosov med
Slovenijo in Italijo.

Tudi Rupel z D'Alemo o ERC
Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: POP TV

Zunanji minister Dimitrij Rupel, ki spremlja premiera na obisku v Rimu, je po srečanju z italijanskim kolegom Massimom D'Alemo dejal, da bosta Italija in Slovenija glede hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone v Jadranu, ki jo namerava Hrvaška najkasneje 1. januarja 2008 začeti izvajati tudi za članice EU, "usklajevali svoje korake zelo podrobno in v vseh pogledih." Kot je pojasnil, državi menita, da bo Hrvaška zelo težko napredovala v smeri približevanja EU, če bo tvegala, da ta odločitev ostane v veljavi.

Kot je še povedal Rupel, si Rim in Ljubljana prizadevata, da bi Hrvaška preložila veljavnost ERC oz. se ji odpovedala. "Najbrž bomo o tem govorili že na zasedanju sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose 10. decembra," je napovedal minister.

Janša se je srečal s papežem

Janša in Prodi sta se zavzela za reševanje ERC
Janša in Prodi sta se zavzela za reševanje ERC FOTO: Reuters

Predsednika vlade Janšo je v Vatikanu sprejel papež Benedikt XVI. Premier je sogovornike seznanil s prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja EU, pogovarjali pa so se tudi o odprtih dvostranskih vprašanjih. Gre za lokacijo za novo nunciaturo, proces denacionalizacije cerkvenega premoženja in vprašanja, povezana z vatikanskim sporazumom, med katerimi je tudi duhovna oskrba, je po srečanjih s papežem Benediktom XVI. in državnim tajnikom Svetega sedeža, kardinalom Tarcisiom Bertonejem, povedal Janša.

Premier Janša je papeža danes tudi povabil na obisk v Slovenijo. "Želeli bi si novega obiska svetega očeta v Sloveniji," je dejal in menil, da bi bila morda primerna priložnost za obisk ob 10. obletnici beatifikacije škofa Antona Martina Slomška, torej leta 2009. Slomška je med obiskom v Sloveniji beatificiral tedanji papež Janez Pavel II.

Premier Janša se je aprila 2005 v Vatikanu udeležil umestitvene maše papeža Benedikta XVI., aprila letos pa je Slovenijo obiskal tajnik Svetega sedeža za odnose z državami Dominique Mamberti. Sedanji papež še ni bil na obisku v Sloveniji, medtem ko je njegov predhodnik papež Janez Pavel II. državo obiskal dvakrat - maja 1996 in septembra 1999.

Janša je med prednostnimi nalogami predsedovanja Evropski uniji med delovnim obiskom v Vatikanu izpostavil unijino širitveno politiko, predvsem na Zahodnem Balkanu, ter medkulturni dialog. V zvezi s slednjim bo Slovenija med predsedovanjem po napovedih predsednika vlade priredila več srečanj z verskimi voditelji; eno med njimi naj bi potekalo aprila prihodnje leto.

Janša o dvostranskih odnosih z Bertonejem

O podrobnostih dvostranskih odnosov se je premier pogovarjal predvsem z vatikanskim državnim tajnikom Bertonejem. Kot je pojasnil, ga je med drugim seznanil s podatki o vračanju premoženja cerkvi, glede katerega je veliko postopkov že zaključenih.

Janša je Bertoneju predstavil tudi pobudo za sporazum s Svetim sedežem o duhovni oskrbi v policiji, obrambnih silah in ustanovah za izvajanje kazenskih sankcij, ki je v Sloveniji v zadnjih dneh dvignila veliko prahu. Kot je pojasnil, je "ta pobuda še zelo na začetku."

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (245)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

siFBI
30. 11. 2007 15.24
Zgleda da na tu vlada tud KC. Napisal sem dva posta kaj si mislim o KC in obasta sta bila zbrisana. Zagovorniki KC lahko šimfajo bivšo oblast sedanjo pa se pa ne sme.
hinko.murovec@siol.net
30. 11. 2007 15.04
PRAŠEK, a si preden si napisal tisto o oslu in jahanju pogledal okrog sebe. Veš se ne bojim , da bi te osel brcnil je pa precej jahačev v okolici. Pustite JJ da v miru zmoli pokoro, odpustke bom itak mi plačali. LP
Lahka konjenica
30. 11. 2007 14.16
prašek: Zguba zgubasta ti,ti, ti...
Lahka konjenica
30. 11. 2007 13.40
prašek: na tebe te gotovo ne spominja. Ti bi verjetno še kaj ukradel, kot pa dal.
Uporabnik113189
30. 11. 2007 13.11
fmunih, zanimiva teorija, podobno delujejo tudi nekatere droge. Vprašanje, na katerega nimamo dogovora kateri je pravi ali je to Alah, Jahve, Bog Buda itd in kateremu predstavniku teh božanstev na zemlji verjeti. Vsi pravijo našemu. Če so pa vojaki ali policisti verni imajo na široko odprta cerkvena ali kakšna druga vrata, pa naj gredo sami tja tako kot vsi ostali.
Lahka konjenica
30. 11. 2007 12.46
Da odgovorim: Prvi komunist je bil Jezus Kristus. Dajal je dobroto in nič jemal ljudem. Drugi komunisti so bili Marx, Engels, Stal.in, Tito in njihovi podrepniki. Kradejo in stavijo v svoje žepe.
Prvo Bore
30. 11. 2007 11.51
Vsakega kristjana je lahko sram, da ima na najmočnejšem položaju v Vatikanu predsednika komisije za pedofilijo v RKC. Če pa že koga odkrijejo, ga pa premesti v drugo mesto, kjer zopet uničuje življenja drugim. Obtožene pedofilske duhovnike skriva po Vatikanu. Nekateri verniki opravičujejo to, da verjamejo v vero in da spoštujejo vero. Toda , kako morate verjeti v vero, če ljudje , ki vodijo to vero, so sami kriminalci. Za Vatikan ni sodišč, oni lahko delajo, kar se jim zljubi, živijo v razkošju, čeprav njihova vera razglaša skromnost in ponižnost. Medtem pa župnik nosi čevlje od Prade. Ja vem, skromno darilo. Tudi vem, da so skrivali naciste in jih pošiljali po svetu po podganji cesti. Zakaj Vatikan ne pokaže svojih zakladov ? Zato, ker so lastniki še živi !! Učijo ponižnosti , skromnosti, medtem pa sami kršijo vse božje zapovedi. Ubijajo papeže, ki so želeli pošteno služiti svojim vernikom. Preko Milanske banke financirajo prevrate v državah, ki jim niso po volji. Vse to je povezano v OPUS DEI. Spoštovani verniki RKC odprite si oči in ne hvalite največje teroristične organizacije.
politik70
30. 11. 2007 11.05
exim KAj si pamete? A misliš če se tle najdete trije enako misleči belčki da ste v večini? Daleč od tega! In po kaj je šel MJJ v vatikan? Poslušat sv.očeta kok so mem na predsedniških volitvah brcnl ker so podprl Petrleta! Pa a ti boš tle sveže jagode prodajal kot da je junij? V vatikan ne prideš kar tako ! Kar se pa drugega dela obiska tiče se je pa še mal z italjani hotel okoli ureditve rib zment. Sam italjane boli ku.... ker jim hrvati tko al pa tko ponoči na šverc ribe vozijo in prodajajo tako da jim še lovit ni treba! Rabijo samo mal sfrizirane barke da so hitri!
fmunih@email.si
30. 11. 2007 11.04
Če so vojaki, policisti,... verni, imajo pravico do duhovne obskrbe. To je najcenejši pristop k dvigu samozavesti za borbeno sposobnost vojaka, policista,... Bog ni metafizičen kot to razume večina ljudi. Prisoten je na fizični ravni. Njegova energija spreminja nevtrone v protone in elektrone. V procesu delne anhilacije omogoča nastanek kemijskih elementov, spojin in na najbolj prefinjeni ravni življenje in s tem človeka. Če bi Bog prenehal delovati, bi v nekaj minutah umrli vsi. Pričel bi se obrnejen proces Big-Banga vesolja. Toliko v informacijo tistim, ki se jim zdi, da je duhovna obskrba za subtinejše ljudi nepotrebna.
Goky
30. 11. 2007 11.01
Prvi komunist je bil Jezus. Križali pa so ga fašisti!!!!! Oglej si v cerkvi na - križevem potu. Se lepo vidi fašistični znak. Sekira v butari.
Uporabnik113189
30. 11. 2007 10.58
Čisto podobno RKC. Poišče takšne družbene skupine, kjer je naveza oblasti in železne discipline pa še državna plača. Navadna raja je svobodna, vsi preveč hitro zbrišejo, pa še za denar je treba res delat. Vojska, policija, zapori, tu pa ni rešitve. Iz zapora pobegniti ne moreš, vojsko in policijo pa se postavi v vrsto in mirno, sledi pranje možganov. Denar pa kapne iz proračuna delaš ali ne delaš. Je pa to še zadnji drobiž proti tistemu kar jim je Janša že dal za časa mandata. Sicer pa je najbolj pereča problematika popolnoma druga. Papežem je že večkrat propadel poskus da bi v ustavo in evropsko zakonodajo na vse možne načine dodali svojo vero, pa druge njihove pogruntavščine o raznih svetostih. Zaenkrat jim še ni uspelo. Mogoče bo pa Janša tisti ki ne bo dovolj trden?
doki007@email.si
30. 11. 2007 10.35
še enkrat vam bom razložu kdo so bili prvi komunisti ,...predvsem je pa to za luserja ,...... ---to so bili sveti trije kralji ki so sledili ZVEZDI ,....nazadnje pa pristali v hlevčku ,....!!!
Matej Rojc
30. 11. 2007 10.25
kosir_maks, je ovca :))
Goky
30. 11. 2007 10.20
Kar se sedaj dogaja okrog teh obiskov- me spominja na čase, ko je bil narod na Slovenskem Primoran se upreti "BURŽOAZIJI IN FARJEM". Vem, da nekateri to odobravajo. Kaj pa vsi ostali, ki jim te zadeve niso všeč?? Naj narod premisli!!!! Lp.
kosir_maks
30. 11. 2007 10.13
Tokrat ma politik 70 prav ! JJ je povsem zanemaril cerkvena vprašanja . Ne uspeva mu nič na tem področju ! Prav tako mu nič ne uspeva glede Strojanov in izbrisanih !! Ko Barbi pride na oblast bo najprej vrnil blejski otok cerkvi , sezidal palačo Strojanim ( ta star Strojan je bil partizan ), Stanovnik in ZZB že organizira nabirko za postavitev palače , izbrisani bodo dobil status za nazaj in visoke odškodnine ! Vatikan pa bo Barbiko razglasil za blaženo ! sveta Barbika blažena !!! JJ ti pa na raport !!!
exim@t-2.net
30. 11. 2007 10.08
politik70: ti je že "pahorček" lepo odgovoril, in "kosir_maks" dopolnil. Čedalje več nas je takih, ki imamo glavo zato, da z njo mislimo. In ti: le zakaj imaš tisto bučo na vrat nasajeno?
<))><
30. 11. 2007 10.03
politik70 | 30.11.2007 | 09:30 Madona, sm se ustrašu, ko sem tole prebral. Kaj pa če je vse res? HEHE imaš Domišljija, dete z opranim mozgom.
kosir_maks
30. 11. 2007 09.58
JJ je bil na zagovoru , ker v treh letih ni naredil nič za cerku ! Vatikan je bolj navdušen nad levakarji . Pod levakarji so podpisal vatikanski sporazum , sto procentno financiral cerkvene šole , vrnil gozdove cerkvi , ...itd Pod JJ vladavino pa ne dobi vatikan tut otočka na bledu , nič za enkrat ! Ni čudn, da je bil na zagovoru !!! Levakarji so očitno bolj po godu Vatikana !!
pahor?ek
30. 11. 2007 09.56
politik...h komu pa tovariši hodijo na raport?! MIslim, kaj ne zmorete drugega argumenta kot to, da je šel JJ k papežu na zagovor ali po nova navodila?! Poleg tega se je obisk odvijal na ravni Slovenija-Italija. Naši mediji pa so poudarili, da je šel samo k papežu. Mimogrede pa so objavili novico o skupnem nastopu proti Hrvaški.... za bruhat...
politik70
30. 11. 2007 09.34
exim si že dobil poročilo iz Vatikana? Je bil MJJ na zagovoru ali je samo nova navodila dobil? P.S. Pa polže pejt mal pokrit veš jih zebe! Ali pa ti Evo Miler na vrat nakopljemo ker jih tako mučiš!