Slovenija

Bo razrešitev škodila državi?

Ljubljana, 16. 11. 2005 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Del opozicije meni, da bo Jankovićevi zamenjavi sledil načrt izčrpavanja Mercatorja.

Zoran Janković po torkovi razrešitvi
Zoran Janković po torkovi razrešitvi FOTO: POP TV

Torkova odstavitev Zorana Jankovića, dolgoletnega predsednika uprave največje trgovinske družbe v Sloveniji, je med parlamentarnimi strankami sprožila različne odzive. Vladne in opozicijske stranke so si enotne, da imajo lastniki sicer pravico zamenjati predsednike uprav, to je pa tudi edino, v čemer se strinjajo.

Dogovor, sprejet na Janševem "srečanju golfistov"

Po mnenju socialnih demokratov ni presenečenje, da so - podobno kot v Petrolu, Luki Koper in Abanki - novi lastniki tudi v Mercatorju iz nekrivdnih razlogov razrešili "najboljšega soseda". "Očitno je, da dogovori, sprejeti na srečanju golfistov in golfistke pri predsedniku vlade na Gregorčičevi ulici, še držijo," je je za 24ur.com povedal poslanec Dušan Kumer (SD). Poslanec SD je s tem meril na avgustovsko srečanje v vladni palači, ki so se ga po pisanju Mladine udeležili Janez Janša, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Andrijana Starina Kosem, direktor KD Group Matjaž Gantar, direktor Pivovarne Laško Tone Turnšek in predsednik uprave Istrabenz Igor Bavčar. Na srečanju naj bi se dogovorili o nadaljnjih korakih pri prodaji državnih deležev v nekaterih gospodarskih družbah.

Opozicija komentira, da se glavne odločitve sprejemajo na neformalnih srečanjih v vladni palači
Opozicija komentira, da se glavne odločitve sprejemajo na neformalnih srečanjih v vladni palači FOTO: POP TV

SDS: Gre za insinuacije

"Insinuacija, da se politika vpleta, je popolnoma odveč," je povedal Jože Tanko (SDS). "V primeru Mercatorja se je politika v največji možni meri umaknila in tudi v nadaljevanju se bo iz gospodarstva umaknila."

Tiskovni predstanik SLS Rok Ravnikar je za 24ur.com povedal, da gre za suvereno odločitev lastnikov. Enakega mnenja so tudi v NSi. "Glede razloga za odstavitev, pa je potrebno vprašati lastnike," je povedal Ciril Testen (NSi). "Moje osebno mnenje je, da se s to potezo poskuša umiriti pregrete razmere v zadevi Mercator, ki negativno vplivajo na poslovanje in tržno vrednost delnic te trgovske družbe."

LDS: Sledi faza izčrpavanja

Milan M. Cvikl (LDS): Sledilo bo izčrpavanje Mercatorja
Milan M. Cvikl (LDS): Sledilo bo izčrpavanje Mercatorja FOTO: POP TV

"Lastniki imajo pravico zamenjati predsednika uprave," je povedal Milan M. Cvikl (LDS). Novi lastniki so po njegovem mnenju prevzeli Mercator, pred tem pa država ni realizirala prevzemne premije. "Zdaj gremo v novo fazo, ki pomeni izčrpavanje Mercatorja, pri čemer ne bo oškodovana samo država, ki je preko SOD-a in KAD-a prodala svoj delež, temveč predvsem mali delničarji." Cvikl meni, da gre za klasičen prevzem, ko želijo novi lastniki preko transferne cene izčrpavati Mercator. Sodeč po ceni, po kateri sta Kapitalsk a družba KAD in Slovenska odškodninska družba SOD prodala Mercatorjeve delnice, so v LDS prepričani, da so bili "državljanke in državljani s prodajo delnic po nekaterih ocenah oškodovani za približno 29 milijard tolarjev, saj pri prodaji deležev prevzemna premija sploh ni bila iztržena".

Vlada je Evropski komisiji posredovala informacije o prodaji deležev Slovenske odškodninske družbe (SOD) in Kapitalske družbe (KAD) v Mercatorju Pivovarni Laško in Istrabenzu. Komisija je za podatke zaprosila zaradi pritožbe glede domnevne nezakonite državne pomoči, ki naj bi nastala z omenjeno prodajo, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Poslanci LDS so v torek na računsko sodišče naslovili predlog za revizijo prodaje deležev KAD in SOD v družbi Mercator. Kot pojasnjujejo v največji opozicijski stranki, je revizija v javnem interesu zaradi domnevnega oškodovanja državnega premoženja pri tej prodaji.

Mercator z dobrimi rezultati

Skupina Mercator je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 297,8 milijarde tolarjev prihodkov. Čisti dobiček skupine se je v primerjalnem obdobju povečal za 116,2 odstotka na 9,65 milijarde tolarjev, je uprava družbe objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Skupina Mercator, v katero je poleg matične družbe Poslovni sistem Mercator vključenih 18 odvisnih družb v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH in Srbiji, je v prvih devetih mesecih letos v primerjavi z enakim obdobjem lani dobiček pred davki, obrestmi in amortizacijo povečala za 31,2 odstotka na 24,3 milijarde tolarjev. Rezultat predstavlja 88,7 odstotka načrtovanega dobička za leto 2005.

SORODNI ČLANKI