Slovenija

Bo pogodbe sklepala vlada?

Ljubljana, 05. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Socialni partnerji so se dogovorili, da lahko kolektivne pogodbe v javnem sektorju na delodajalski strani sklepa tudi vlada.

Socialni partnerji so se med drugim dogovorili, da na delodajalski strani kolektivne pogodbe lahko sklepa tudi vlada (Foto: POP TV)
Socialni partnerji so se med drugim dogovorili, da na delodajalski strani kolektivne pogodbe lahko sklepa tudi vlada (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Socialni partnerji so se lotili tudi enega zahtevnejših določil zakona, ki določa vlogo zbornic z obveznim članstvom v pogajanjih, in si v zvezi s tem izmenjali poglede na možne rešitve, ki pa se še naprej močno razhajajo. Na pobudo ministra Drobniča naj bi do prihodnjih usklajevanj pripravili predlog rešitev, ki bo usklajen z mednarodnimi standardi; slednji poudarjajo, da legitimnost v pogajanjih partnerjem daje le prostovoljno članstvo.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve se je nadaljevalo usklajevanje zakona o kolektivnih pogodbah. Socialni partnerji so uspeli uskladiti večino členov, tako so se med drugim dogovorili, da bo predlog zakona vseboval tudi določbo, da na delodajalski strani kolektivne pogodbe sklepa tudi vlada. Vlada naj bi kolektivne pogodbe sklepala za zaposlene v državnih organih, upravah samoupravnih lokalnih skupnostih, javnih agencijah, skladih, zavodih in drugih osebah javnega prava, ki so posredni uporabniki državnega proračuna ali proračuna lokalnih skupnosti. Usklajevanje zakona se bo nadaljevalo 19. aprila, ko naj bi socialni partnerji z usklajevanji tudi končali.

Razprava je tekla tudi o določilih o naknadnem pristopu k sklenjenim kolektivnim pogodbam. V zvezi s tem je bil podan nov predlog, da bi lahko reprezentativni sindikati in delodajalci naknadno pristopali h kolektivni pogodbi z razširjeno veljavnostjo, ne glede na soglasje strank, o čemer pa naj bi se dokončno dogovorili na prihodnjem srečanju.

Socialni partnerji pa naj bi do prihodnjič pripravili tudi dokončno rešitev glede razširjene veljavnosti kolektivnih pogodb na vse delodajalce v določeni dejavnosti, ki bo upoštevala tudi specifiko malih delodajalcev. Poleg tega so se partnerji še dogovorili, da instituta razširitve kolektivne pogodbe na druge dejavnosti s tem zakonom ne bodo urejali.