Slovenija

Bo orožje potovalo skozi Koper?

Trst/Ljubljana, 01. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.P./G.Z.
Komentarji
0

Italijanski mirovniki, ki poskušajo preprečiti prevoz orožja za napad na Irak po italijanski železnici, pričakujejo, da bo Slovenija v prihodnjih dneh dovolila transport preko svojega ozemlja. Izvedeli naj bi tudi, da je svoje sodelovanje že ponudilo koprsko pristanišče.

"Slovenija bi lahko že v prihodnjih dneh dovolila tranzit vojaške opreme," je za 24 ur dejal predstavnik tržaškega gibanja 'Ustavimo vojno' Alessandro Metz . Metz je prepričan, da "ZDA Slovenijo v tem trenutku rahlo izsiljujejo, saj je pred njo vključitev v EU in zvezo Nato, kar pa ZDA povezujejo z možnostjo politične in finančne podpore".

Italijanski aktivisti uspešno ustavljajo 'vlake smrti' (Foto: Reuters)
Italijanski aktivisti uspešno ustavljajo 'vlake smrti' (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Nasprotniki vojne pripravljeni na preusmeritev transportov

Prav zato so se včeraj v Trstu sestali nasprotniki vojne v Iraku, med katerimi so bili poleg mirovnikov tudi predstavniki sindikatov in nekaterih političnih strank. Tema pogovora je bil način, na katerega je mogoče zaustaviti vlake z vojaškimi oklepnimi vozili in strelivom, ki so namenjeni v Turčijo in ki bi jih lahko zaradi 'nevšečnosti', ki jih povzročajo akcije italijanskih mirovnikov, preusmerili v Slovenijo.

Slovenija sicer nastopa v okviru t.i. "načrta B", ko naj bi vojaško opremo v Turčijo, namesto preko Italije, prepeljali preko Slovenije, Madžarske, Romunije in Bolgarije. Kot je za 24 ur povedal Alessandro Metz pa bi transport lahko preusmerili tudi na koprsko pristanišče. Izvedeli naj bi namreč, da je "koprsko pristanišče že ponudilo svoje sodelovanje pri prevozu vojaške opreme".

Italijanski mirovniki se pripravljajo tudi na to možnost, zato so se včeraj v Trstu zavzeli za sodelovanje, ki bi učinkovito zaustavilo "vlake smrti", kot jih imenujejo, v primeru, da bi bili preusmerjeni v Slovenijo. Slovenija naj bi po njihovih podatkih v nekaj dneh dovolila tranzit 26-im vlakom, ki pa ga bodo, kot pravi Metz, s slovenskimi somišljeniki zagotovo skušali onemogočiti.