Slovenija

Bo orožje potovalo čez Slovenijo?

Ljubljana, 20. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada se je seznanila s prošnjo ZDA za odobritev transporta opreme in vojakov prek slovenskega ozemlja, ki se nanaša na pomoč in zaščito Turčije v primeru ameriškega napada na Irak. Zunanje in obrambno ministrstvo prošnjo še preučujeta.

Direktor vladnega urada za informiranje Gregor Krajc
Direktor vladnega urada za informiranje Gregor Krajc FOTO: POP TV

Direktor vladnega urada za informiranje Gregor Krajc je pojasnil, da je treba v skladu z zakonom v takšnih primerih skleniti dvostransko pogodbo, zato bo obrambno ministrstvo v prihodnjih dneh opravilo dodatne pogovore s predstavniki ZDA o konkretnih elementih morebitne pogodbe. Ko bo predlog pogodbe pripravljen, ga bo obravnavala vlada in jo nato, če bo sprejet, poslala v ratifikacijo v DZ.

Obrambno ministrstvo na današnjem sestanku vladi ni predlagalo, naj transport odobri oziroma zavrne, temveč je, kot je pojasnil minister Grizold, predlagalo oblikovanje posebne slovensko-ameriške pogodbe.

Na obrambnem ministrstvu so že pred tem potrdili, da je v Slovenijo sredi prejšnjega tedna prišla neformalna prošnja ZDA za transport vojaške opreme iz Italije prek Slovenije, Hrvaške ali Madžarske v Turčijo. Transport naj bi potekal predvsem po železnici.

Prošnjo ZDA še preučujejo na zunanjem in obrambnem ministrstvu, saj noben slovenski zakon ne obravnava transporta vojaške opreme za državo, ki se pripravlja na vojno.

Vlada ponudila pomoč le VS ZN

Pošiljka bi v Slovenijo prispela iz Italije, namenjena pa naj bi bila Turčiji. Šlo naj bi za več zaporednih prevozov. Na Slovenskih železnicah pa so zagotovili, da bodo občutljive snovi, naprimer razstrelivo, zavarovali tako kot so doslej vse druge nevarne snovi.

Slovenska vlada je 23. januarja sklenila, da je pripravljena Varnostnemu svetu ZN v primeru vojaške akcije v Iraku zagotoviti tri oblike sodelovanja: omogočanje preletov in prehodov čez slovensko ozemlje, izmenjavo obveščevalnih informacij v okviru boja proti terorizmu na območju JV Evrope ter napotitev častnika za zvezo v glavno poveljstvo. S to dikcijo je vlada natančno opredelila, da bo transport omogočila le v primeru akcije pod okriljem ZN in ko bo sprejet ustrezen sklep VS.

Kot piše današnji Dnevnik, tokrat ne gre za vojaške aktivnosti, ki bi jih zahteval ali odobril VS ZN, temveč za ameriške vojaške priprave. Na več sestankih so skušali pravno utemeljiti morebitno dovoljenje za prehod. Eden od predlogov je bil tudi priprava posebnega dvostranskega sporazuma z ZDA, ki bi ga moral ratificirati parlament, za kar pa je v sedanjem političnem položaju malo možnosti. Zakon o obrambi namreč pravi, da lahko vlada "dovoli tranzit vojaških enot zavezniških držav po zraku, kopnem in morju, praviloma na podlagi načela vzajemnosti, če z mednarodno pogodbo ni drugače določeno". Možnost pa je tudi, da bi ameriški transport obravnavali kot del priprav na obrambo Turčije, vendar bi moral tudi o tem razpravljati parlament.

Vojaški konvoj
Vojaški konvoj FOTO: Reuters

Avstrija, ki so jo ZDA prav tako zaprosile za podoben prevoz vojaške opreme, v skladu s svojo zakonodajo ne bo dovolila preletov ali prevoza vojaških enot, če so enote oz. vojaški material namenjeni za vojaške akcije proti Iraku.

Mladi forum ZLSD nasprotuje prevozu

Mladi forum ZLSD pa poziva vlado in DZ, da zavrneta prošnjo ZDA za prevoz vojaške opreme čez slovensko ozemlje. Ugoditev prošnji bi pomenila hudo zunanjepolitično napako slovenske vlade, kar bi škodilo ugledu Slovenije pred evropskimi partnerji, je v današnji izjavi za javnost zapisal Mladi forum ZLSD.

Omogočanje prevoza orožja druge države po domačem ozemlju po mnenju Mladega foruma ZLSD pomeni posredno sodelovanje v vojaški akciji. To pa je razumljivo in opravičljivo le v primeru, da bi ta stekla pod okriljem ZN in bi torej temeljila na resoluciji Varnostnega sveta. Ker pa takšne resolucije še ni, je sodelovanje Slovenije v obliki omogočanja prevoza orožja po domačem ozemlju nesprejemljivo, je še dodal Mladi forum ZLSD.

SORODNI ČLANKI