Slovenija

Kdo bo poplačal škodo po nesreči na vojaškem taboru? Mors išče rešitev

Ljubljana, 15. 07. 2024 20.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.L.A., M.P.
Komentarji
96

Po več dnevnem ugibanju, ali bo vojak primoran sam kriti stroške nesreče izpred treh let, ko se je na vojaškem taboru zgodila nesreča z bojnim vozilom Slovenske vojske, naj bi po naših informacijah Ministrstvo za obrambo aktivno iskalo rešitev, primer pa odstopilo v nadaljnjo obravnavo zavarovalnici. V nesreči so se poškodovale tri osebe, nastala pa je tudi materialna škoda. Po prejemu zahtevka za povrnitev škode, ZZZS-ja, se je oglasil sindikat.

Dobra tri leta po nesreči Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) z regresnim zahtevkom zahteva plačilo nadomestila za plačilo zdravljenja treh poškodovanih oseb v skupni višini 34.597,02 evra, in sicer solidarno od Republike Slovenije, ministrstva za obrambo, in poklicnega pripadnika Slovenske vojske, ki je bil voznik vozila, poškodovanega v prometni nesreči. Kot navaja sindikat je vojak kljub nestrinjanju disciplinsko in kazensko odgovornost sprejel, po več kot dveh letih pa je še prejel zahtevek Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za plačilo škode v vrednosti 34.597,02 evrov.

13. junija 2021 je na Vojaškem taboru, ki ga vsako leto organizira Slovenska vojska z namenom predstavitve poklica vojak in vojaške službe študentom in dijakom, prišlo do nesreče, ko se je vojaško bojno vozilo Hummer prevrnilo na vadišču. Eno huje poškodovano osebo so takrat tudi prepeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana. 

Z vprašanji o razpletu zgodbe smo se obrnili tudi na Ministrstvo za obrambo, ki je v svojem odgovoru izpostavilo, da primer še ni zaključen in da bo nadaljnje reševanje odvisno od presoje vseh relevantnih okoliščin in postopanj njihovih pristojnih služb, zavarovalnice, državnega odvetništva in ZZZS-ja. "Pripadnika, ki je bil voznik v vozilu, udeleženem v nesreči, so za to pristojne službe usposobile za upravljanje z oklepnim vozilom Hummer, s katerim je že prej večkrat upravljal. Verjamemo, da voznik omenjene nesreče ni povzročil z namenom škodovanja," so zapisali. 

"Storili smo vse, da bi nastalo škodo preprečili"

Na Morsu so pojasnili, da se plačilo odškodnine izvede iz državnega proračuna oziroma namenskih sredstev ministrstva za obrambo, če je Republika Slovenija, ministrstvo za obrambo, ugotovljeno objektivno ali krivdno odgovorna za nastalo škodo. "V konkretnem primeru je Ministrstvo za obrambo kot delodajalec storilo vse, da bi nastalo škodo preprečilo. Navedenega pripadnika je posebej usposobilo za upravljanje z oklepnim vozilom Hummer, s tem vozilom je že večkrat upravljal, seznanjen je bil z vsemi varnostnimi ukrepi za njegovo varno vožnjo, razpolagal je tudi z veljavnim prometnim dovoljenjem za navedeno vozilo, iz katerega izhajajo omejitve o številu potnikov v vozilu," so zapisali na Ministrstvu in dodali, da tudi navodila za uporabo in osnovno vzdrževanje tako imenovanega kolesnega vozila opozarjajo voznika, da mora hitrost vozila prilagoditi vremenskim in cestnim razmeram. 

"Pri tem izpostavljamo dejstvo, da se je nesreča zgodila v terenskih pogojih dela, na neravnem delu vozišča, kjer je upravljanje oklepnega vozila tudi zaradi njegovih večjih in širših dimenzij še posebej zahtevno. Že najmanjši spodrsljaj, ki je lahko zgolj splet nesrečnih okoliščin, tako subjektivnih kot tudi objektivnih, lahko hitro pripelje do nesreče," so še zapisali. Da je prav zato pri izvajanju nalog vedno namenjen velik poudarek preventivnim varnostnim ukrepom za odgovorno in zaščitno ravnanje vseh udeležencev, poudarjajo na Morsu.

Je pa Ministrstvo v odgovoru povzelo, da številne pripadnice in pripadniki Slovenske vojske opravljajo naloge, ki izhajajo iz poslanstva in širše, zelo požrtvovalno in da zato nesrečo zelo obžalujejo. "Ta ni prizadela le treh poškodovanih in voznika, ampak posredno tudi zaposlene v Slovenski vojski," so zaključili. A po naših informacijah naj bi ministrstvo aktivno iskalo rešitev, primer pa odstopilo v nadaljnjo obravnavo zavarovalnici.

Lahko oklepno vozilo Hummer, Slovenska vojska
Lahko oklepno vozilo Hummer, Slovenska vojska FOTO: Damjan Žibert

Sindikat: Bil je nadpovprečno pozoren in pazljiv

V sindikatu so mnenja, da se je vojak v konkretnem primeru ravnal po ukazih, kot je bilo to v enoti običajno in da je bil med vožnjo "nadpovprečno pozoren in pazljiv". "Za stanje vozila in objektivne okoliščine, v katerih je prišlo do nezgode pa ni oziroma ne more biti odgovoren vojak. Do nezgode je prišlo v času opravljanja vojaške službe, pri delu, zato menimo, da bi nastalo škodo moral poravnati delodajalec," so zapisali.

Po navedbah sindikata je državno odvetništvo plačilo škode zdravljenja poškodovanih v nesreči v celoti zavrnilo. "Vojak ob dolžnem plačilu lahko gre le v osebni stečaj, saj je njegova plača malenkost višja od 1.000,00 evrov ob mesečnih fiksnih življenjskih stroških 700,00 evrov," so zapisali.

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
16. 07. 2024 17.49
-2
Janšisti, ne nakladajte.vzrok za nesrečo je bil alkohol..in ve se kdo potem krije škodo ima srećo,da ni ketel.
PREDSIGNAL69
16. 07. 2024 19.43
+2
V vojski veljajo drugačna pravila, kot so degradacija, (kazenska) premestitev na drugo dolžnost, odpustitev. Nikakor pa ne pride v poštev povrnitev škode. Velja za omenjeni primer in ne za, npr., krajo opreme, . . .
oježeš
16. 07. 2024 15.06
+3
Ogromno denarja se zmeče za resnične neumnosti, pa da se okoli tega plačila toliko piše in spreneveda je tudi žalostno od odgovornih v Ministrstvu za obrambo. Že zaradi zaupanja v delovanje MORS taka vprašanja sploh ne bi smela priti v medije in javno polemiko. Saj za vodilne do take razprave ne bi nikoli prišlo, pa delajo še večje napake.
Darko32
16. 07. 2024 15.06
+4
Ko to bereš točno vidiš, da delaj ovse, da bi vojake odgnali iz vojske. Tukaj vidim onek drugi problem in to je neurejeno področje, katerega opisuje članek. Zato ne morem verjeti, da se v Sloveniji dogaja to. Jaz bi preveril ime osebe, katera vodi ta psotopke. Sigurno ni avtohtani Slovenec.
tornadotex
16. 07. 2024 13.54
+5
Prerekanje o oslovi senci...Vedno je veljalo, kar se zgodi na vojaškem teritoriju krije vojska...Marsikomu se sproži puška,marsikdo drugemu pelje čez nogo,marsikdaj tudi ratnese havbico...a pri nas bi se kar tožarili en čez drugega zaradi enega ukrivljenega nohta...res prave b...be.
ZbuditeSeLjudje
16. 07. 2024 12.43
+6
Sindikat, zakaj pa je vojak KLJUB NESTRINJANJU sprejel kazensko in disciplinsko odgovornost? Sindikat bi moral biti prvi tam, da zaščiti vojaka ki ima minimalno plačo, ne pa da more težko poškodovan podpisat papirje ki jih noče. Vsak pošten delodajalec zavaruje svoje delavce, prostore (nepremičnine), premičnine, ter tudi npr. zalogo (zavarovanje v primeru kraje, požara skladišča itd. ) Če je bil delavec v času nesreče po urniku na delovnem mestu, je to nesreča na delovnem mestu.
Jožajoža
16. 07. 2024 11.58
-3
V službi mora biti pač 0,0 alkohola.ima srečo,da ni letel.vojska oprašča.prekmurec,ki je kradel svojim sodelavcem,tudi ni bil odpusčen
Pure
16. 07. 2024 12.42
+4
po komentarju siodeč ki nima veze z člankom maš ti večji problem z alkotom k teli vojaki
zrela hruška
16. 07. 2024 11.44
+7
če bi v tujini zapeljal na mino je tudi kriv voznik, da mine ni prej odstranil!!!??? v vsakem primeru stroške plača vojska oz.drzava.
Claus
16. 07. 2024 11.28
+6
a vojska išče kader? 🙉
Pure
16. 07. 2024 10.57
+14
pr treningu pride do nesreče ja in? sramota d se sploh pogovarja o tem da morajo vojaki sami kaj plačat..če nimate da krijete škodo na usposabljanju potem kr dvignite belo zastavo al pa kr mavrično ..... id iotizm
Claus
16. 07. 2024 11.27
+7
Darko32
16. 07. 2024 15.07
+3
Pure Z tem primerom smo videli prav to, kar si lepo in jasno na kratko povedal.
ivan z Doba
16. 07. 2024 10.38
+8
Grdo. Konec koncev so pri SV zavarovani za primer nesreče, mar ne?! Razumel bi, da od voznika zahtevajo povračilo stroškov, če bi bil voznik pod vplivom substanc, alkohola, ali pa bi namerno povzročil nesrečo. Sicer pa gre za prelivanje denarja iz enega v drugi žep iste malhe. Če država ne najde teh 34.000 €, naj jih vzamejo od tistih 50mio €, ki jih je Golob obljubil Ukrajini!
patriot11
16. 07. 2024 10.36
-7
Vsak poklicni šofer ve, kako se je potrebno obnašati pri vožnji. Razen, če za šoferje v vojski veljajo drugačna pravila.
Pure
16. 07. 2024 10.56
+6
ne bluzi če bi kdaj kej fural bi vedu da se pač nesreče dogajajo skoraj ni poklicnega šoferja da je kdaj ni imel...lol ker nakladać si verjetno maš pa skiro doma....
patriot11
16. 07. 2024 11.15
-3
Za vsako nesrečo v prometu je nekdo kriv, največkrat človek. Da ne boš v dvomih, skiroja nimam, vozim kamion +7.5, je bolj varno.
Pure
16. 07. 2024 11.52
+2
14 let mam za sabo (Hijap+citerna+adr) kar ti pišeš nima smisla z šoferja..na terenu se dogajajo nesreče...vedno so se vedno se bodo..če prevrneš kamion a ga boš ti plačal al šef k mora met zavarovano? torej? ne bluzi zavarovalnice so zato da krijejo škodo ne šofer.... zdej pa preberi svoj prvotni komentar ...dvomim da si res šofer ker če si si malo extra..nisem še slišal za šoferja ki pluva po svojih...
zdravkob
16. 07. 2024 12.02
+2
Za vsako nesrečo je nekdo kriv. Haha, prava slovenska. Ne vem zakaj beseda nesreča sploh obstaja v slovenščini.
čevapgpt
16. 07. 2024 10.31
+1
kakšno sprejetje odgovornosti? to so izsilili ali pa manjka marsikaj v tej zgodbi.
MathewM
16. 07. 2024 10.19
+10
Pojma nimam, ali sploh res razumem članek, saj ne verjamem, da gre za tako bizaren primer. Gre samo za nesrečo pri delu. Že če damo moralo za trenutek na stran, a ni normalno, da v tem primeru zadevo krije delodajalec? Kdo ve, kaj sem spregledal?
Sarko Sarko
16. 07. 2024 10.12
-3
prvo naj golobovci plačajo vso škodo, ki so jo naredili v tem mandatu ( litijska ,računalniki in še bi se veliko tega našlo ...)
Diabloss
16. 07. 2024 10.30
+3
Jožajoža
16. 07. 2024 10.11
+0
Voznik udeležen v prometni nesreči, lahko zaradi vsebnosti alkohola, kot morebitni povzročitelj nesreče, postane regresni dolžnik do zavarovalnice, saj zavarovalnica običajno izplača odškodnino oškodovancem ter potem ta denar terja kot povračilo (regres) od povzročitelja, ki je nesrečo povzročil v stanju opitosti.
pepe007
16. 07. 2024 10.09
+11
Torej je pričakovati, da bo ZZZS slej ko prej tožil čistilko, ki mogoče ni povsem do suhega obrisala stopnic in je nekdo padel, njegovo zdravljenje pa bo takoj preko 10.000 €. Čar ene zavarovalnice, ki nam ponuja vse "zdravje" in tudi dirigira, kaj piše v zakonodaji. Po drugi strani pa so marsikdaj "turistični" prevozi s helikopterjem iz gora zastonj.
Jožajoža
16. 07. 2024 10.07
+1
Vojak je bil tokrat pijan.zato mora povrniti del nastale škode . janßisti,ne na pamet
ivan z Doba
16. 07. 2024 10.39
+2
ivan z Doba
16. 07. 2024 10.41
+3
Dvomim, da bi sindikat branil vojaka, ki bi pijan povzročil nesrečo! Smrt janšizmu!
krpati
16. 07. 2024 09.51
+7
Kaj pa če bi mediana naredila kakšno anketo o zadovoljstvu v sv in o procentu trenutno zaposlenih v sv....
Dr. No
16. 07. 2024 09.45
+7
Naslednjic ce so vojaki vojaki in kolegialni in ni da ni. Naj v bojasnici naredijo konvoj ki bo namenjen na Pocek na vajo tik pred premikom naj vsi vozniki iztopijo iz vozil in recejo moja placa bo premajhna ce se kaj zalomi. In z tem pokazejo kdo je kolegialen in kdo ritoliznik. Novinarji pridejo posnamejo in Stala je popolna
sophie25
16. 07. 2024 10.21
+3
Aijn Prenn
16. 07. 2024 09.44
+17
Že debatirati o tem kdo bo plačal je skrajno neokusno, kaj šele, da bi res moral vojak kaj plačati. Potem bodo pa spet stokali, da nihče noče v vojsko.
oježeš
16. 07. 2024 09.57
+11
O takih zadevah ne bi smeli ne debatirati ne brati. Vojak je zavarovan, če pa ni so pa krivi v ministrstvu za obrambo, ker jih ne zavarujejo. In ker je zavarovan, nesreče se pač dogajajo, se ve kdo krije strošek škode in poškodb udeleženih. A zavarovalnice pobirajo denar le zaradi dobička na koncu leta ali izpolnijo svoje obveznosti do zavarovancev. Druga je le v primeru, ko je škoda povzročena namerno. Ampak tudi v tem primeru, bi morali pokriti strošek zdravljenja v zavarovalnici.