Slovenija

'Na vrsti je Magnifico, da premisli in izbere drugo lokacijo'

Ljubljana, 20. 06. 2024 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
166

Zavod za varstvo narave ponovno ni izdal soglasja za izvedbo Magnificovega koncerta v Tivoliju, je povedal Magnificov menedžer Igor Arih. Na odločbo se bodo znova pritožili. Direktor Zavoda Teo Hrvoje Oršanič je zagotovil, da zavod deluje strokovno in da obravnava vsako vlogo posebej. Zagotovil je, da do Magnifica niso arbitrarni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Koncert Magnifica v Tivoliju
    03:00
    Iz 24UR: Koncert Magnifica v Tivoliju
  • Iz SVETA: Saga o koncertu se nadaljuje
    02:34
    Iz SVETA: Saga o koncertu se nadaljuje

 

Direktor Zavoda Teo Hrvoje Oršanič je zagotovil, da zavod deluje strokovno in da obravnava vsako vlogo posebej. Zavod letno povprečno dobi okoli 70 vlog za dogodke v Tivoliju. "Doslej smo zavrnili tri vloge, ki niso bile skladne z določili odloka," je pojasnil.

Kot pravi, se podobni masovni dogodki odvijajo po parkih po vsem svetu. "In povsod se soočajo tudi z negativnimi posledicami teh dogodkov in povsod po svetu dogodke zato tudi omejujejo na takšen ali drugačen način," pojasnjuje.

Kot pojasnjuje, smo za namene tovrstnih dogodkov naravi že vzeli prostor. "Naravi smo vzeli prostor tam, kjer so zdaj Stožice, že dolgo nazaj tam, kjer je zdaj športna dvorana Tivoli, in tam, kjer je sedaj bežigrajski stadion. Naravi smo prostor vzeli zato, da imamo tam tovrstne dogodke," je opomnil in dodal, da ima Odlok o krajinskem zavarovanju vendarle svojo težo – nekatere aktivnosti dovoljuje, drugih pa ne. 

Ob tem je izpostavil, da predlog v vlogi za Magnificov koncert močno odstopa po obremenitvi površine in po časovni obremenitvi parka. Kot pravi, tudi ni primerljiv z dogodkom DM Tek za ženske, kar izpostavljajo številni kritiki zavrnitve vloge. "DM tek se v veliki večini odvija po utrjenih površinah, na zelenici, kjer bi imel Magnifico koncert, pa je med tekom zgolj v manjši meri odvzeta in hitro postavljena in odstavljena oprema," je pojasnil Oršanič.

Pa je med dogodkoma res takšna razlika? Oršanič zagotavlja, da ja. Kot je pojasnil, gre za bistveno manjšo obremenitev po enoti površine. Medtem ko ima DM tek približno 10.000 obiskovalcev, jih Magnifico pričakuje 20.000. Tek traja en dan, priprave na prireditev pa še en dan. Pri Magnificovem koncertu bi priprave trajale 11 do 13 dni, glavni dogodek pa več kot 24 ur, skupaj s predhodnim dogajanjem in piknikom naslednji dan. 

Čeprav tudi pri DM teku uporabijo del zelenice, pa je direktor zavoda povedal, da je bila zelenica nekoliko poškodovana, a da sanacijska dela niso bila potrebna. "Organizatorji se tudi zavedajo varovanja okolja in gredo zelo nasproti omejitvam, ki izhajajo iz občinskega odloka," je pojasnil. Se pa je odzval tudi na komentarje, da se število obiskovalcev DM teka vsako leto povečuje, in dodal, da vloge vsako leto znova presojajo. "Bo treba ponovno premisliti in uporabiti enake vatle za vse dogodke," je dejal. 

58. festival Pivo in cvetje v Laškem
58. festival Pivo in cvetje v Laškem FOTO: Miro Majcen

Dogodek bi trajal več kot 24 ur, priprave pa še med 11 in 13 dni

Karin Gabrovšek iz zavoda je podrobneje pojasnila odločitev in povedala, da so se odločali na podlagi zakonodaje in vložene vloge. "Vloga nam podaja opis in namen prireditev, torej, koliko časa bo trajala in kakšne bodo obremenitve," je povedala. Podrobneje kot direktor je opisala, da naj bi se dogodek začel v soboto ob 13. uri, glavni program pa naj bi trajal do polnoči. Prireditev bi se potem zaključila šele naslednji dan, in sicer s piknikom, ki naj bi trajal do 14. ure. "Dogodek torej traja več kot 24 ur. Moramo pa temu dodati še pripravo opreme. Dela bi potekala od 11 do 13 dni, v tem času pa bi bilo prizorišče tudi zaprto za obiskovalce," pravi. 

Povedala je, da je celotni prostor umeščen za glavno zelenico, ki se nahaja nad parkom za rolkanje. Ponovila je, kar je zavod že pojasnjeval, in sicer da bi bila obremenitev prostora dva obiskovalca na kvadratni meter in sicer na 10.000 kvadratnih metrih površine. "V takšnem času in prostoru pa se trava potepta oziroma uniči," je povedala. Hkrati je načrtovanih še dodatnih 10.000 kvadratnih metrov površine višje na zelenici, kjer bi bila nameščena gostinska in ostala ponudba. Še dodatnih 2000 metrov površine parka bi bilo pod opremo. "Obremenitve so dolge in intenzivne," je poudarila. 

Zakon jim torej na podlagi vloge ne dovoljuje izdaje soglasja, zavod je določilo, ki pravi, da ni dovoljeno uničevati dreves, grmovja in zelenic, namreč primoran upoštevati. 

Pojasnila je, da so skušali najti možnost, da bi zelenico zavarovali pred poškodbami in torej priporočili omilitvene ukrepe. Našli so dva možna ukrepa – začasna tribuna ali pa podest, kjer bi stali obiskovalci. "Žal smo ugotovili, da občinski načrt mestne občine takšnih postavitev ne dovoljuje," je povedala. Druga možnost bi bilo prekrivanje, kar pa po njihovih izkušnjah prav tako zaduši oziroma uniči travno rušo. "Zaključiti smo morali, da omilitev vplivov preprosto ne obstaja". 

Je pa ob tem poudarila še, da javni zavod zasleduje tudi javni interes, da je park Tivoli prost za dostop ves čas vsem pod enakimi pogoji. 

Še pred izdajo odločbe so posamezniki Magnificu ponudili več drugih možnosti, če koncerta v Tivoliju ne bo. Joc Pečečnik je za N1 potrdil, da je Magnificu na voljo dal tudi bežigrajski stadion, ki je v Pečečnikovi lasti. Tam sicer že več let ni potekala nobena uradno prijavljena prireditev.

"Dobili smo ponudbe za izvedbo koncerta na bežigrajskem stadionu, na hipodromu v Stožicah in še na več drugih lokacijah, od različnih ljudi, ki si želijo, da bi bil koncert izpeljan," je povedal Arih. A njihova prva izbira ostaja Tivoli. Za koncert so že prodali več kot 13.000 vstopnic.

Magnificov veliki jubilejni koncert ob 30-letnici njegovega glasbenega ustvarjanja je napovedan za 31. avgust. Zavod za varstvo narave je prošnjo organizatorjev Dom svobode zavrnil, po pritožbi pa je ministrstvo za naravne vire in prostor odločitev zavoda razveljavilo in jim jo vrnilo v ponovno odločanje. Med razlogi za prvotno zavrnitev je sicer varovanje evropske gomoljčice in hrošča puščavnika.

V javnem pismu je nestrinjanje s koncertom izrazilo več kot 130 krajinskih arhitektov, biologov, urbanistov, glasbenikov, umetnikov ter uporabnic in uporabnikov parka Tivoli. Magnifica so pozvali, naj koncert prestavi na drugo lokacijo, kjer prireditev ne bo imela negativnih posledic na ljudi in naravo.

Ljubljanski župan Zoran Janković sicer že ves čas podpira izvedbo koncerta v Tivoliju. V torek pa je na novinarski konferenci napovedal, da bodo mestni svetniki na julijski seji obravnavali predlog spremembe odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Trenutno v odloku med drugim piše, da v krajinskem parku ni dovoljeno organizirati javnih prireditev, ki bi lahko ogrozile ugodno stanje živalskih vrst in njihovih habitatov ter varstvo naravnih vrednot brez predhodnega soglasja zavoda za varstvo narave.

Predlagana sprememba pa bi izločila štiri lokacije, na katerih bi bile po novem lahko dovoljene prireditve brez izdaje soglasja zavoda za varstvo narave. To so prireditveni prostor na Rožniku, sankališče ob bazenu v Tivoliju, območje pri Jakopičevem drevoredu in nedavno urejeni prireditveni prostor pri gradu Tivoli.

Ravnanje ZRSVN so pozdravili Mladi za podnebno pravičnost skupaj z uporabnicami parka Tivoli in podpisniki stališča o nesprejemljivosti izvajanja množičnih dogodkov v parku. Ob tem so izrazili zgroženost glede poskusov podrejanja stroke in namer ljubljanskega župana po spremembah odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Opozorili so, da bi za spremembo odloka moral sprva podati strokovne smernice ZRSVN, ki tega ni storil, ter da predlagani ukrep izločitve strokovne institucije ni v skladu z zakonom o ohranjanju narave.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1935308
26. 06. 2024 13.05
+1
Zakaj pa študentarija za Bežigradom, lahko do onemoglosti potepta zelenico, katera še do danes ni očiščena oziroma sanirana? Dvojni vatli
Betuul
22. 06. 2024 18.46
+2
To je ena zoki faušarija; ker zoki nima benda in ne zna špilat ; razen v 🍎lekarni
Betuul
22. 06. 2024 18.39
+1
ARNO50
21. 06. 2024 08.04
+0
Mater ste tečni s tem pešutom.... Pa koga briga....
Potouceni kramoh
20. 06. 2024 19.39
-3
Magnifico bo 29.2. 1913 igral s Queeni.Show zagotovljen.
Betuul
22. 06. 2024 18.41
+2
Queeni so nili v ljubljani v hali tivoli februarja 1979
Betuul
22. 06. 2024 18.44
Queeni so bili v Ljubljani leta 1979 7februarja Hala tivoli! Nepozaben koncert
Betuul
20. 06. 2024 19.34
+0
Tooo; da bi v Tivoliju pohodl travo in rastje ni verjeti! Saj ne bomo na koncertu v kopačkah in gojzerjih !
Betuul
20. 06. 2024 19.32
+1
Mogoč bi uspel če bi Magnifico k pregovarjanju z županom povabil Alyo in bi sodelovala na življenskem koncertu!
Potouceni kramoh
20. 06. 2024 19.23
+5
Magnifico bo zdej igral zdej na Wemblleju.Vsaj tko pravijo Angleži.
avgust.
20. 06. 2024 18.47
-3
Kot človek mi je zelo všeč, njegova muzika mi pa nekako ne gre.
Betuul
20. 06. 2024 18.37
+6
Magnifico se napraviš v ‘Mariachija ‘in zapoješ Cucurrucucu direkt pred pod županatom ! To v Mariachija bi blo neki novga ! Podporniki so takoj za! Pa še ruparji pridejo za
Betuul
20. 06. 2024 18.26
-1
Magnifico zdaj pa tak: lepo se napravi v “podokničarja” in eno udarno ob 24h pod županatom do prihoda župana not! Pol pa udarno: TIVOLI! Pridi nocoj v tivoli bova plesala! In naj se koncert v Tivoliju prične!
Lepinja
20. 06. 2024 18.15
+4
Stroka Je podala mnenje in ni odobrila zadeve, ker če dovoli Veličastnemu, lako v Tivolju nastopa tudi Ceca, Dino, Tanja in ostale mega zvezde Ljubljančanov. Gre za fikcijo nekega posameznika in posledično "inat"
avra
23. 06. 2024 19.20
seveda, morda pa bi raje videli osameli koncert henčkov z 3 mi gledalci za hill hillje
ap100
20. 06. 2024 18.01
+3
če bi jankovič za normalno ceno ponujal pretežno prazno stožiško dvorano ali stadion potreb po množičnih prireditvah v tivoliju ne bi bilo - in prav je da množičnih prireditev po zelenicah tivolija ni razen če se poseben prostor za to uredi in magnifiko nima nič s tem
medvescak
20. 06. 2024 17.23
+5
Lepo argumentirano in sprejemljivo. Žal mi je sicer Magnifica, je pa res , da bomo morali biti do narave manj mačehovski.
Lombardo
20. 06. 2024 17.23
+5
Pravijo da bo na Plecniku. Fondkom se bo utrgal. Pa vso solatu jim bodo poscal po koncertu 😜😀🫣
Hc4life
20. 06. 2024 16.39
+0
Umetnik....kvazi....čist brez posluha....bol deklamira kot poje....uboge živali
avra
23. 06. 2024 19.23
bi tebe rad videl vsaj 1x pred 20 k možico kako deklamiraš
Chur
20. 06. 2024 16.00
+1
Pa kdo misli, da on je??
ArkaMast
20. 06. 2024 16.19
-2
Ici
20. 06. 2024 16.25
+6
On je prijatelj Zorana Jankoviča. To v Ljubljani pomeni "prva vrsta do korita" in imuniteta pred zakonom. To je to.
murate
24. 06. 2024 18.01
Mamuth
20. 06. 2024 15.57
+6
Balkanc trdobučni . Na voljo je veliko bolj primernih lokacij, on pa še kar tišči z glavo skozi zid.
ArkaMast
20. 06. 2024 16.19
-1
Mamuth
20. 06. 2024 16.57
+3
aple2014
20. 06. 2024 15.57
+5
Puj na štajersko,placa kolk češ pa še reke, potoki se spremenijo v vino!
devlon
20. 06. 2024 15.54
+5
V Stožice naj gre. Za pijančke bo ok