Slovenija

Semolič: Reforma vodi v revščino

Ljubljana, 09. 09. 2010 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Po novi reformi bi imela oseba s povprečno plačo 960 evrov po starem 524, po novem pa 529 evrov pokojnine. Sindikalisti napovedujejo referendum, delodajalci so zadovoljni. Objavljamo <a href = "http://24ur.com/bin/document_download.php?media_id=60517494&filename=60517494.pdf" target="_blank">predlog ZPIZ-2</a>.

Upokojitvena starost se bo na 65 let dvigovala postopno, in sicer za pol leta na leto do leta 2021 oziroma 2026. Izhodišče bo v pogojih, ki bi za upokojitev po obstoječem pokojninskem sistemu veljali v letu 2011.
Upokojitvena starost se bo na 65 let dvigovala postopno, in sicer za pol leta na leto do leta 2021 oziroma 2026. Izhodišče bo v pogojih, ki bi za upokojitev po obstoječem pokojninskem sistemu veljali v letu 2011. FOTO: Reuters
Prvi izračuni kažejo, da bi imela oseba, ki bi imela 960 povprečne plače ob upokojitvi, po starem 524, po novem pa 529 evrov pokojnine. Minister Ivan Svetlik

Če bo sprememba Zakona o invalidskem in pokojninskem zavarovanju sprejeta v državnem zboru in potrjena na morebitnem referendumu, bo treba za starostno pokojnino dopolniti 65 let starosti in imeti 15 let zavarovalne dobe, ne glede na spol. Tisti od staršev, ki je skrbel za otroka oziroma otroke, bo lahko izkoristil časovni bonus za starševstvo v dolžini največ do dveh let – po osem mesecev za enega otroka.

Pravico do starostne pokojnine po predlogu pridobi tudi moški, ki je dopolnil 60 let starosti in 43 let pokojninske dobe brez dokupljene dobe, oziroma ženska, ki je dopolnila 58 let starosti in 41 let pokojninske dobe brez dokupljene dobe. Prehodno obdobje pri tem pogoju se bo za moške končalo leta 2014, za ženske pa leta 2016. Izhodišče bo v pogojih, ki bi za upokojitev po obstoječem pokojninskem sistemu veljali v letu 2011.

Predčasno, z odbitki, se bo mogoče upokojiti pri 60 letih starosti, vendar bodo morali moški imeti 40 let pokojninske dobe, ženske pa 38 let pokojninske dobe. Tudi ta določila se bodo uveljavljala postopno. Predlog uvaja prenovljen institut delne upokojitve, ki bo zavarovancem omogočal postopen prehod v pokoj oziroma podaljševanje delovne aktivnosti sorazmerno z njihovimi zmožnostmi.

Predlog uvaja bonus za tiste, ki ostanejo v zaposlitvi po dopolnjenih pogojih za predčasno upokojitev. Vsako leto po izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do predčasne pokojnine bodo tako zaposleni ob plači upravičeni še do 20 odstotkov predčasne ali starostne pokojnine. Hkrati se jim bo z vsakim letom, ko bodo ostali v zaposlitvi, povečal tudi odmerni odstotek za pokojnino. Na drugi strani se določajo malusi za predčasno upokojevanje na 0,3 odstotka na mesec pred dopolnjenim pogojem starosti za starostno upokojitev. Malusi za ženske se bodo uveljavljali postopno.

Za delodajalce, ki bodo zaposlovali delavce po izpolnitvi pogojev za predčasno upokojitev, se bodo prispevki v prehodnem obdobju znižali za 50 odstotkov, nato pa za 30 odstotkov. Obdobje za izračun pokojninske osnove se bo postopno do leta 2026 povečalo z zdajšnjih 18 na končnih 34 let, in sicer eno leto na leto. Pokojnine pa se zaradi hkratne ukinitve usklajevanja novih pokojnin s pokojninami že upokojenih in pa zaradi uveljavitve odmernega odstotka v višini 80 odstotkov ne bodo znižale.

Zakon, ki ga bodo posredovali v državni zbor, bo v prihodnjih dneh objavljen na spletnih straneh vlade. Zamik je zaradi nomotehničnih popravkov, ki jih morajo vnesti v sodelovanju z vladno zakonodajno službo. Zato bo končna verzija dostopna šele takrat. Na spletnih straneh ministrstva za delo pa je že objavljen predlog ZPIZ-2 z 9. avgusta, ki je v vsebinskih določilih (upokojitveni pogoji, obdobje za odmero, prehodna obdobja in podobno) enak vladnemu predlogu.

Svetlik: Brez sprememb bi tvegali revščino

Pokojnine se bodo po predlogu v 60 odstotkih usklajevale z rastjo plač in v 40 odstotkih z rastjo življenjskih stroškov.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je po seji vlade spomnil na ''vedno bolj nezadostne prispevke v pokojninsko blagajno'', ki jo ''krpajo'' z vedno več sredstvi iz proračuna. Po njegovih besedah so številke visoke – vsako leto od 250 do 300 milijonov več, izračuni pa kažejo, da bi leta 2020 država v pokojninsko blagajno izplačala že dve milijardi več kot danes, če reforme ne bo. ''Tako bi se povečeval javni dolg.''

Minister Svetlik je opozoril na vedno nižje pokojnine, ki jih zagotavlja obstoječi sistem, sprejet leta 2000. Vsako leto so nižje, kar pomeni večje tveganje za revščino, je dodal. Napovedal je, da ne bo več težav, ko imajo posamezniki iz določenih poklicev premalo nabranega denarja, da bi šli v pokoj na podlagi poklicne pokojnine. Po besedah premierja Boruta Pahorja gre za "enega od pomembnejših reformnih projektov vlade v tem mandatu".

Sindikati napovedujejo referendum

Sindikati pokojninski reformi od vsega začetka nasprotujejo in nekateri med njimi napovedujejo naknadni zakonodajni referendum. Prepričani so namreč, da ne upošteva razmer na trgu dela in zdravja starejših delavcev. Po njihovem predlogu bi morala biti starostna upokojitev brez odbitkov možna pri 60 letih, pri čemer bi bilo za moške dovolj 40 let delovne dobe, za ženske pa 38.

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Dare Čekeliš
S predčasno upokojitvijo te čakajo malusi! Predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Po besedah predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušana Semoliča so sindikati vladi že prej predlagali spremembe, ki bi zagotavljale načelo pravičnosti, ekonomsko in socialno vzdržnost, da bi preprečili padanje pokojnin. Predlagali so spremembe, prijazne do delavca in različne spodbude. Omenil je tudi nujnost čimprejšnjih sprememb na trgu dela. Spomnil je na mlade, ki ne dobijo dela za nedoločen čas, ki bi bili odličen vir prilivov za pokojninsko blagajno. ''Tudi starejši, ki so še dela zmožni, ne dobijo dela.''

Po njegovem mnenju pokojninska reforma vodi v revščino, saj večina delavcev zaradi zdravstvenih razlogov ne bo izpolnila pogojev za starostno upokojitev. ''Vlada nerazumno vztraja na stališčih, proti katerim smo sindikati.'' Po njegovih besedah je možno dvoje – ''ali zamenjati vlado ali zamenjati ljudstvo. Ljudstvo bo težko, kam pa naj gremo?'' V času novinarske konference se je nad Ljubljano razbesnelo neurje s točo, v kateri Semolič vidi simboliko dogajanja, kot ga doživljajo delavci.

Nezadovoljni so tudi v sindikatu Pergam in Alternativa, zato napovedujejo zaostrovanje razmer. Predsednik sindikalne zveze Alternativa Zdenko Lorber je poudaril, da so v sindikalni zvezi razočarani nad dejstvom, da se vlada ni odločila voditi socialni dialog do točke, ko bi skupaj poiskali rešitve, ki ne bi botrovale temu, da bi morali v nadaljevanju stopnjevati aktivnosti sindikata. Meni, da je problematika poklicne pokojnine sestavni del zakona, zato terjajo rešitev tega še letos. "V kolikor ne bomo dogovorili rešitve, bomo terjali poseben ali interventen zakon," je dejal in dodal, da bodo skušali nagovoriti poslance in poslanske skupine. Možnosti sprememb zakonodaje na najbolj spornih točkah ne izključuje niti med zakonodajnim postopkom. "Računam na treznost, na odločanje poslancev po svoji vesti."

Predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj je z današnjo potezo vlade nezadovoljen, a jo je pričakoval. "Vlada v celotnem obdobju delovanja ene stvari ni znala ali ni hotela sprejeti v dogovoru s socialnimi partnerji. Kaže, da ravna kot svoj čas režimske vlade, ki so s svojim ravnanjem teptale vse demokratične vrednote," je prepričan. Obenem je opozoril, da vlada vse, kar počne, počne na račun malega človeka in zaposlenih. "In takšno ravnanje bo dobilo odmev. Sindikati se pripravljamo na resne konflikte, pri čemer ni izključen niti referendum niti stavka niti protesti, o čemer se bomo vsi sindikati skupaj uskladili. Takšno ravnanje je treba zaustaviti," je izpostavil. Sumi, da se "očitno vlada usede samo takrat, ko prileti kakšna kocka". Opozoril je, da nič več ni izključeno.

V času, ko bo šla pokojninska reforma v državni zbor bodo v Pergamu začeli z aktivnostmi, ki jih je omenil Rebolj, ki pa vendarle upa, da se bodo z vlado še usedli za isto mizo. Predlagali ji bodo več kompromisnih rešitev. "Eden takih kompromisov je, da bi morali ob pokojninskem zakonu določiti listo težkih in zdravju škodljivih delovnih mest, kot ga ima Belgija. Na teh mestih sploh ni možno delati več kot 40 let, ker tega zaposlen tam ni zmožen. Predlogov je veliko, ali bo pripravljenost je pa druga stvar," je še dodal.

Delodajalci so za reformo

Predstavniki delodajalcev so reformo vseskozi podpirali, opozarjali pa so na nujnost ustreznih prehodnih obdobij, da bi lahko delovna mesta prilagodili starejšim delavcem.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) verjamejo, da bo vladi uspelo načrtovano pokojninsko reformo uveljaviti z letom 2011. "To bi bilo glede na sedanje razmere, ko proračun že tako v precejšnjem obsegu pokriva odhodke za pokojnine, nujno. V nasprotnem primeru bi ti odhodki v prihodnje namreč še povečevali celotni dolg države." Zbornica vseskozi podpira modernizacijo pokojninskega sistema. "Odhodki pokojninske blagajne bodo na podlagi dolgoročnih projekcij leta 2020 znašali 11,2 odstotka BDP, leta 2050 pa že 18,4 odstotka. Zato Slovenija že v tem trenutku potrebuje reformo pokojninskega sistema, ki bo zagotovila finančno vzdržnost in primerno pokojnino ter varno starost tudi naslednjim generacijam upokojencev," so še izpostavili.

Tokratna pokojninska reforma seveda ne bo prva, gre pa za temo, kjer se mnenja vedno krešejo in se zato bolj kot reforme, ponavadi izvajajo manjši lepotni popravki obstoječega načina upokojevanja. Toda zdaj je reforma menda neizbežna. Kaj se bo zgodilo, če je ne bo? Bo leta 2030 konec sveta za upokojence?

ZPIZ-2 z dne 9. avgust 2010
  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (263)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nejcaaa
10. 09. 2010 21.31
resslovenka mene jezi,da nekateri sploh nočejo pomagati svojim otrokom(čuvati vnuke),ker niso zato v penziji je pa zelo lepo,da boste čuvali svoje vnuke,samo je tudi takih,ki jih nočejo(komoditeta) tudi sama bom upam nekoč,če bom le pri močeh svoje vnuke čuvala....z veseljem
resslovenka
10. 09. 2010 08.38
+1
nejcaaa Zbodel me je tvoj komentar. Pošteno. Kdo naj se sramuje?? Mi, ki smo pred upokojitvijo, upokojenci ki to že so? Kaj misliš, kje so naša sredstva, ki smo jih v pokojninsko blagajno vplačevali 36 let in dlje, pa jih še vplačujemo? Da je generacija, ki se bo upokojila v kratkem doživela že par podaljšanj delovne dobe? Da so se naši starši starostno upokojili pri 53 letih, nam (predvsem ženskam) so zaradi "lagodnosti" dodali še par let? Je to pravično?? Govorijo o medgeneracijski solidarnost. Meni ni potrebna. V svoji delovni dobi, sem prispevala v pokojninsko blagajno dovolj, da grem lahko v pokoj. Brez kančka slabe vesti. In z veseljem bom čuvala svoje vnuke. In še to: hvala bogu, da sem živela v nekih drugih, bolj prijaznih časih. To kar se dogaja vam, mladi generaciji je katastrofalno, ampak za to nismo krivi mi, pač pa tisti ki so lagodno krojili in še krojijo usodo te države.
resslovenka
10. 09. 2010 08.24
G.Pahor bo o nujnosti reforme pokojninskega sistema skušal prepričati državljane. Nujne res so, vsaj na dolgi rok. Ampak vmes je še toliko anomalij, ki jih je potrebno odpraviti in doreči, da se reforme skoraj verjetno ne bodo udejanile kar tako na horuk. In prisila povzroči odpor. Sicer pa se bomo državljani o tem izrekli na referendumu, če bo do njega prišlo. Za nas gre.
darcs
10. 09. 2010 08.00
tako država služi na naš račun in razpolaga z našim denarjem precej neracionalno
darcs
10. 09. 2010 07.59
zakaj nam trgajo za pokojnino če za to nekateri ne bodo dobili nič ali malo, če bi si vsak mesec ta odtrgljaj nalagal na svoj račun, pokojnin sploh nebi bilo potrebno, saj bi s tem privarčeval 5X toliko kot pa bi dobil nazaj pokojnino če bi jo dobival 15 let
marjan386
10. 09. 2010 07.05
Tu večina upokojencev nima nič pri tem. Krivi so sindikalisti, ker se slabo dogovorijo. Leta 1998, je Semolič podpisal, da se starostna meja ohrani na 58 let, pozabil pa je povedat, da bodo s tem padale pokojnine. Semolič igra izključno na populizmih in s tem ohranja svojih 2000€ plače. Ne upa pa si svojih argumentov braniti na televiziji v živo s ministrom.....SRAMOTA. Semolič naj TAKOJ odstopi.
Darja Ivanšek
10. 09. 2010 06.57
V naši državi vsak poklic razen politika vodi v revščino....
bangi
10. 09. 2010 06.49
pri 70. letih bom sadil in preprodajal travo iz čisto banalnega vzroka; DA BOM LAHKO PREŽIVEL! ! ! ! !
nejcaaa
10. 09. 2010 06.35
penzionisti, starejši in mlajši, lahko vas je sram kaj ste nam zapustili! Za časa juge ste si več kot ugodno sezidali bajte, menjavali službe kot ste hoteli, prispevali in delali resen načrt za prihodnost pa vidimo koliko in kako.zdej pa naj mi rešujemo vas in vaše penzije, za svojo paj naj delamo do 65 leta. Sram naj vas bo se podpišem al pa vsaj merkajte vnuke,ne pa govort,da niste v penziji,da bi merkal vnuke...
yeyo.white
10. 09. 2010 06.32
@clemeza pojma nimas koliko se vlacuje za pokojnine.. nekateri vplacajo v 40ih letih samo cca 50k. in takih je vecina. in denar od tistih, ki vplacajo vec, gre za pokrivanje.
Bogdan Binter
10. 09. 2010 06.12
Začetek pokojninske reforme bi moralo bazirati na odpiranju novih delovnih mest za mlade in pomoč gospodarstvu z zniževanjem davkov, da bi postali konkurenčni na svetovnem trgu. Vlada bi morala takoj !!!, za najmanj 20 % znižati stroške javne uprave, to pomeni odpuščanje ljudi, združevanje ministrstev in ukinitvijo nepotrebnih agencij. Naj samo opozorim, da je ministrica Krebsova v javnem sektorju, v zadnjem letu, dodatno, na novo zaposlila 2300 ljudi!!!!! Je to sploh še normalno? Se mar že vsi ministri v vladi, delajo norca iz poštenih Slovencev. Kaj res želi vodilna elita, ki nikoli ni okusila pravega dela za stroji v tovarnah oziroma dela v neposrednji proizvodnji, iz slovenskih delavcev in upokojencev narediti narod revežev? Mislim da je pravi čas, da prava opozicija opozori na nastalo nevzdržno situacijo in prevzame mesto vodenja države, Pahor in njegova izbrana vrsta , pa naj se umaknejo, saj so s svojim delom pokazali svoje neznanje pri uspešnem vodenju države.
clemeza
10. 09. 2010 06.03
Po uradnih podatkih bo vsak zaposlen v delovni dobi vplačal v pokojninsko blagajno 150.000,00 EUR prispevkov. Pokojnino bo užival povprečno glede na umrljivost v Sloveniji (podatki SURS) 9 let in prejel v tem času cca. 60.000,00EUR. KAM BO ŠLA RAZLIKA VELIKA SKORAJ 100.000,00 EUR???
unikin
10. 09. 2010 02.59
Namesto, da bi načrtoval kako spodbudit nastajanje novih podjetji, ki bi polnila pokojninsko blagajno, znajo gospodje samo stiskat rajo. Ampak nam je počas zadost tega nategovanja. Razen za redke izbrance, za nas mlajšo generacijo, skorajda ni več služb za nedoločen čas. Večina nas dela za določen čas, prek s.p.-jev ali podjemnih pogodb. Opažam, da delamo veliko več kot redno zaposleni golegi, ker se vedno bojimo, da nam ne bodo podaljšali pogodb. Ob takšnih delavnih pogojih nas bo v 43 letih itak večino zadela kap, tko da bo pokojninska blagajna rešena.
bnam 2707
10. 09. 2010 02.16
Moral bi biti naslov: reforma ne vodi iz revščine.
.eu.
10. 09. 2010 01.04
Uživaj dokler se počutiš mladega ko se pa ne si pa že star pa itak umreš. Reforma brezveze. In zdaj bom razmišljal kako bo ko bom star 65 brezveze. Hočjo iz nas narediti ovce da kimamo ne hvala lepa svet je dosti lepši in prijazen do človeka ko slovenija
WikiX
10. 09. 2010 00.44
A veste, kaj porečejo na vso današnjo katastrofo tisti, ki so jo tudi ustvarili? "Penzije pa le imamo!" Prvič slišim, da dobiš penzijo, če si kradel narodu ter krivično uničeval človeška življenja, v zaporu ni penzij. Prvič slišim, da je kdo zaradi položajev in privilegijev, kaj več kot navaden človek in zato kaj manj odgovaren, pred zakonom smo vsi enaki. Prvič slišim, da zastarajo zločini nad človeštvom ter kraje nacionalnih nepremičnin ter zakladov, te stvari nikoli ne zastarajo, posamezna kazniva dejanja se obravnavajo daleč za nazaj. Predvsem pa, država obstaja zaradi pravic posameznikov, za nas gre, ne za neko državo. Pospravimo vso to fašistično komunistično zalego, pa nam bo le od njihovih penzij ostala večina, ne le polovica denarja in bo takoj vsem zagotovljena prihodnost ter tudi blaginja. Tako bi jim tudi lažje pobrali še nakradeno premoženje, potem bomo imeli res več kot dovolj denarja, za visoko razvito družbo ter kvalitetna delovna mesta, z vrhunskimi strokovnjaki in tehnologijo, ki bodo brez težav proizvajala najvišjo dodano vrednost, ne pa neke kriminalne reforme, ki le ohranjajo obstoječe stanje. To sploh niso nobene reforme, to je le eden zadnjih bednih poiskusov osamosvojitvene oligarhije, da bi pred smrtjo dokončali bolne načrte, ki so jih kovali vsaj 30 let in ustvarili svojo utopijo, kot so jim predlagali naši osamosvojitveni zavezniki. Pohlep jim je že zdavnaj zameglil um, zdaj gre za nek verski fanatizem, da morajo izpolniti nekakšno sveto poslanstvo, ki ga širši slaboumni javnosti ni dano razumeti.
angrygrandpa
10. 09. 2010 00.38
4 OKTOBER DAN KO BO PRISLO DO REVOLUCIONARNIH SPREMEMB RADIKALNA DELAVSKA STRANKA NAPOVEDUJE BOJ DO KONCO!!!!!!!
njanez43
10. 09. 2010 00.04
cilj reforme je samo eden: zagotovii penzije komunajzarski generaciji, ki je imela dosmrtno garantirano službo, stanovanje ali hišo in upokojitev pri povprečno 53 letih, mladi in malo manj mladi pa naj plačujejo za njih in seveda varčujejo še zase, skratka, sramoootaaaaaaa !!!!
SirNoxy
09. 09. 2010 23.55
Za nas navadne državljane se nikoli ne najde denarja...ko pa je treba pomagat Grčiji ali kakršni koli drugi državi se pa denar vedno najde! ZANIMIVO!?!
yerbas
09. 09. 2010 23.52
Že 19 91 leta ste se odločili za načrtno revščino domače populacije in propad nedolžnega delovnega naroda živečega doma na lastni zemlji, z izgovorom in lažjo: druga švica......