Slovenija

Bo Mirna le postala svoja občina?

Ljubljana, 26. 05. 2010 21.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

210 slovenskim občinam se utegne v prihodnje pridružiti še ena, in sicer občina Mirna, za katero je državni zbor sklenil, da je predlog za njeno ustanovitev primeren za nadaljnjo obravnavo.

Postopek ustanavljanja omenjenih občin poteka od julija lani, ko je državni zbor sklenil, da predloga izpolnjujeta pogoje ter razpisal posvetovalni referendum. Na referendumu, ki je bil novembra lani, se je večina tamkajšnjih prebivalcev izrekla za samostojno občino.

Zbrani podpisi krajanov, ki želijo svojo občino.
Zbrani podpisi krajanov, ki želijo svojo občino. FOTO: POP TV

Ankarančani so s 56 odstotki za in 44 odstotki proti podprli ustanovitev občine Ankaran. Prebivalci Mestne občine Koper so sicer z veliko večino zavrnili predlog o delitvi občine na štiri nove. V delu občine Trebnje, kjer naj bi nastala samostojna občina Mirna, pa je na referendumu ustanovitev občine podprlo kar 88,24 odstotka volivcev.

Na podlagi referendumskih izidov je vlada pripravila novelo zakona o ustanovitvi, z njenim sprejetjem marca letos pa je državni zbor dal zeleno luč ustanovitvi občin Ankaran in Mirna.
A so državni svetniki na sprejeti zakon izglasovali veto, ki pa ob ponovnem odločanju v državnem zboru ni bil preglasovan, saj je za potrditev zakona zmanjkal en poslanskih glas.

Zato je skupina poslancev predlog za ustanovitev obeh občin vložila ponovno, a tokrat v obliki dveh ločenih zakonov, za vsako občino posebej. Prvopodpisani pod predlog za ustanovitev občine Ankaran je Franco Juri (Zares), pod predlog za ustanovitev občine Mirna pa se je podpisal Anton Anderlič (LDS). V torek so poslanci o teh predlogih tako razpravljali že tretjič.

Ob sredini razpravi se je pokazalo, da imajo poslanci o ustanavljanju novih občin različna mnenja tudi znotraj poslanskih skupin. Del poslancev je opozarjal, da mora DZ spoštovati voljo prebivalcev ter da oba predloga izpolnjujeta zakonske pogoje. Vlada in nekateri koalicijski poslanci so nasprotovali nadaljnjemu drobljenju občin, medtem ko je del poslancev SDS napovedal, da predlogov zaradi diskriminatornega postopka ne bo podprl.

Postopek ustanavljanja občine Ankaran je ustavljen, saj predlog med poslanci ni prejel zadostne podpore.

Ob današnjem glasovanju je tako za ustanovitev občine Mirna glasovalo 34 poslancev (proti 31), za ustanovitev občine Ankaran pa 29 poslancev in 40 proti. Za ustanovitev obeh občin so glasovali v LDS in SLS, proti so bili v DeSUS, v SD, SDS, Zaresu in SNS pa so bila mnenja različna.

Po predlogih zakonov bi se sicer občina Ankaran izločila iz sedanje Mestne občine Koper, občina Mirna pa iz obstoječe občine Trebnje. Občina Sveti Jurij pa bi se preimenovala v Sveti Jurij ob Ščavnici.

Predsednica krajevne skupnosti Mirna Barica Kraljevski je v pisni izjavi za javnost po glasovanju v DZ izrazila upanje, da bo tokrat njihova referendumska volja upoštevana. Koordinator neodvisnega strokovnega in operativnega odbora na Mirni Dušan Skerbiš pa je današnje glasovanje ocenil kot popravljanje krivice, ki se jim je zgodila v drugem glasovanju po vetu.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alu_pocen
27. 05. 2010 07.43
Katastrofa, namesto da bo državo debirokratizirali, delajo ravno obratno. Slovenija je velika ravno za kakšnih 7-8 občin, kar je viška naj grejo pa lepo delat kot ostali državljani, pa bo dost denarja za penzije.
Roxy79
27. 05. 2010 06.57
fantje...vlak je zamujen. DANES je lahko vsaka vas svoja občina in ne vidim razloga zakaj NE. Politiki so imel interese da imajo vsak svojo občino... in so jo dobili. Ankaran se želi odcepiti od Popogladiatorja. Politiki so proti (koliko jim je plačal Popopredsednik?) kdo ima interese? Upam da pride do vojne in se z veseljem pridružim Ankarančanom. Sami ste hoteli da je vsakih nekaj km občina.... in mislim da je potrebno dati to možnoist tidi njim (ankarančanom)
comment123
27. 05. 2010 06.51
NE VEM KAJ JE SPLOH TUK ZA GOVORT, ČE SI MIRENČANI ŽELIJO MET SVOJO OBČINO, NE VEM KAJ JE TREBA TOK PARLAMENTIRAT, NAJ JO IMAJO, IMAJO LEGITIMNO PRAVICO. JAZ BI JO TUD MELA, CELO KR SVOJO KRAJEVNO SKUPNOST BI NARDILA V SVOJO OBČINO.... MIRNČANI SEJ BO...
SEBASTI
27. 05. 2010 06.24
minus mi je ziher dal kak birokrat, ki sedi do 10h na stolčku srka kavico in se praska po ri...
SEBASTI
27. 05. 2010 06.05
Ne vem kje še to obstaja, vsaka vas je že lahko občina. Pa ne morš met občine, če nimaš osnovnih pogojev, infrastrukture, javnih podjetij.... Vsako selo z bankomatom misli, da je lahko občina.... Birokracija na birokracijo z birokracijo pri birokraciji.... Kdo bo pa delal, da se bodo lahko plačevali vsi ti birokrati?
3hojlari
26. 05. 2010 23.19
Tale naša MIRNA zamuja vse vlake za uspešen razvoj. Je pa res, da je tudi Trebnje na nas čist pozabil.Razvijat se bomo začeli takrat, ko se bo Trebnje razširil do Mirne. Bo pa spet en kup administracije in če samo potegnem povezavo z Mokronogom, potem se nam ne piše nič dobrega. Tam so obljubili da bo največ pet delavcev na občini, pa jih pojdite sedaj preštet. Isto bo pa na Mirni. Pa potem se še to dogaja, da imaš občutek, da držijo boga za jajca, če delajo na občini in si jim kot stranka čist odveč.
AquaDark
26. 05. 2010 22.47
Jaz upam da nebo Mirna NIKOLI občina, ker ni tuki nobenga razvojnega potenciala, namreč industrija se seli, še to kar je pa nazaduje. Torej ni industrije ni delovnih mest in tako naprej gre zgodbica... Samo za sedeže na novi občini se gre, kvazi zgodba o razvoju je pa neka nerealna pravljica brez konca in kraja. Bolje bi bilo pod občino TREBNJE, kot pa pod neko 211 občino........
skydrol7
26. 05. 2010 22.31
birokracija brez meje !!
tinetone
26. 05. 2010 22.03
naj bo vsaka parcela svoja občina... občine bi mogli združevat v zaokrožene celote ne na vedno nove občine, ki imajo cel kup zaposlenih, ki se samo preskajo... (no saj vemo kje) stanejo občinski denar naredijo pa ne ničesar, me sploh ne preseneča, da je večina občin zadolženih, ceste so obupne (ne samo državne)...