Slovenija

Bo Kučan pričal proti Miloševiću?

Ljubljana, 06. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Bivši slovenski predsednik Milan Kučan je sprejel predstavnike tožilstva haaškega mednarodnega sodišča. Tožilstvo bo presodilo, ali bo haaškemu sodišču predlagalo, da Kučana povabi kot pričo na procesu proti nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću.

Kučan je imel pogovore s predstavniki haaškega tožilstva že 5. in 6. novembra lani, še kot predsednik republike. Govorili so o političnih okoliščinah, ki so pripeljale do razpada nekdanje Jugoslavije in do vojnega nasilja na njenih tleh. Predstavniki haaškega tožilstva so želeli, da Kučan kot udeleženec in pričevalec mnogih političnih dogajanj do poletja 1991 podrobneje pojasni razmere v SFRJ, posebej v partijskem in državnem vrhu, ki so privedle tudi do osamosvojitve Slovenije.

Ob takratnih pogovorih na haaškem tožilstvu niso hoteli komentirati pogovorov s Kučanom, pa tudi tega ne, ali namerava tožilstvo zaslišati kot pričo v procesu proti Miloševiću tudi kakšnega slovenskega visokega predstavnika. Haaško tožilstvo naj bi se po nekaterih virih med drugim zanimalo za delovanje Zveze komunistov Jugoslavije, še posebej pa za razkol, ki se je zgodil po odhodu slovenske delegacije z zasedanja v Beogradu.