Slovenija

Zdravniki: Vlada je razvrednotila naše delo

Ljubljana, 29. 07. 2010 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zaradi novega zakona o zdravstveni dejavnosti je okoli 90 odstotkov zdravnikov preklicalo soglasja za prostovoljno nadurno delo. Kljub sporu vlade in zdravnikov, pa slednji obljubljajo, da bolniki spora ne bodo občutili.

Zdravniki ostajamo zavezniki bolnih ljudi. Še naprej bomo delali prizadevno, strokovno in vestno. Od vlade in vodstev zdravstvenih zavodov pa pričakujemo, da začnejo opravljati svoje delo in zanj prevzamejo odgovornost: vlada za organizacijo zdravstvenega sistema in zdravstvenega varstva, management zdravstvenih zavodov pa za organizacijo dela, upoštevajoč pravice uporabnikov in izvajalcev zdravstvenega sistema. Fides

Predstavniki zdravniškega sindikata Fides so zadnje tedne vodstvom zdravstvenih zavodov oddali izjave zdravnikov o preklicu vseh soglasij za prostovoljno nadurno delo in izjave o nesoglasju za opravljanje prostovoljnega nadurnega dela. Danes je bil zadnji dan za oddajo teh izjav, sprememba pa naj bi začela učinkovati s 1. septembrom.

Kar 1852 zdravnikov je preklicalo vsa soglasja za prostovoljno nadurno delo. Sindikat Fides je ocenil, da je nesoglasje oddalo od 85 do 90 odstotkov zdravnikov, ki dežurajo.

S svojim podpisom so tako omenjeni zdravniki preklicali vsa doslej dana soglasja in izrazili nesoglasje za vsako nadurno delo po 1. septembru letos, ki presega osem ur tedensko, 20 nadur mesečno oziroma 170 nadur letno.

Podpredsednik sindikata Fides Damjan Polh je dejal, da so soglasja zbrali nekoliko prej zato, da se bodo vodstva zdravstvenih ustanov lahko organizirala in pripravila novo organizacijsko shemo do 1. septembra. Kot je dejal, so bili preklici pretežno enakomerno razporejeni po vseh zavodih v Sloveniji.

Predstavnica sindikata iz Kliničnega centra v Ljubljani Helena Mole je dejala, da je v KC soglasja umaknilo 608 zdravnikov, kar je okoli 90 odstotkov. 513 imajo zdravnikov specialistov zaposlenih za polni delovni čas, 150 za polovični delovni čas in 400 specializantov.

Kot je dejala Moletova, so umik soglasij predlagali zato, ker želijo izkoristiti svoje pravice. Pravi, da so zdravniki dolgo delali preko polnega delovnega časa in za to niso bili primerno plačani, potem pa so končno dočakali razumno plačilo. "Po takšnih potezah vlade pa tega ne moremo več početi," je dejala Moletova. "Naše življenje, zdravje in naše družine so tudi nekaj vredne in do sedaj smo to žrtvovali. Sedaj tega nismo več pripravljeni žrtvovati, zato bomo delali le v okviru zakona," je še dejala Moletova.

'Tudi zdravnike varujejo pravice'

Kirurg
Kirurg FOTO: Reuters
"Zdravniki, ki smo preklicali soglasja, smo že do konca junija povprečno oddelali od 300 do 400 nadur. Tudi če bi upoštevali pravno razlago ministrstva za zdravje, smo že presegli vse fonde," je dejala Moletova. "Kaj nam sporoča ta oblast? Da to naše delo ni nič vredno," meni.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je zapisal, da "siloviti pritiski in odpori, ki smo jih zdravniki deležni ob uveljavljanju pravic iz dela, kažejo, da smo res predolgo odlašali z uveljavljanjem pravic, ki gredo vsem delavcem v Sloveniji. Kot kaže, se je namreč uveljavilo prepričanje, da je delo zdravnikov daleč preko rednega in zakonsko uveljavljenega delovnega časa nekaj normalnega in sprejemljivega; celo privilegij. Pa ni. Tudi zdravnike varujejo pravice iz dela in ne želimo se jim več odrekati. Zato bo sindikat Fides poskrbel, da bodo zdravniki pravice iz dela lahko uveljavili – ne glede na aktualne politične pritiske in tiste, ki bodo morda še sledili.

Fides obljublja, da bo vsem, ki so njihovi člani, zagotovil celovito pomoč in podporo pri uveljavljanju delovnih pravic. Njihovi zaupniki bodo pozorno spremljali dogajanje v posameznih zdravstvenih zavodih in se sproti odzivali na morebitne nepravilnosti. "Zoper delodajalce, odgovorne osebe in mentorje, ki nesoglasij zdravnikov pri razpisovanju dela ne bodo upoštevali, bo sindikat Fides ustrezno ukrepal,“ so še zagrozili.

Kako bo potekalo delo v Mariboru?

Zavedamo se odgovornosti do pacientov in vemo, da smo dolžni zagotoviti 24-urno zdravstveno varstvo in to bomo zagotovo organizirali. Predvidevamo, da ne bo problemov na posameznih področjih, kjer imamo sorazmerno dovolj kadra. Zaradi pomanjkanja določenih profilov specialistov - predvsem anesteziologov - pa ugotavljamo, da bo zagotovo moten redni program predvsem na področju kirurgije. Vodstvo UKC Ljubljana

Direktor UKC Maribor Gregor Pivec je sporočil, da je od sindikalnega predstavnika Fidesa prejel obvestilo, da soglasje za nadurno delo umika 257 zdravnikov, kar je 61 odstotkov vseh zaposlenih zdravnikov. Od 307 zdravnikov specialistov je soglasje za nadurno delo umaknilo 188, od 112 specializantov pa 69.

Zdaj je direktor dolžan organizirati delo tako, da zagotavlja neprekinjeno zdravstveno varstvo. "Če bodo umiki soglasja dokončni, bo 24-urno zdravstveno varstvo zagotovljeno s turnusnim delom. V tej zvezi smo naredili analizo in pripravili več scenarijev organizacije turnusnega dela, ki kažejo, da bo urgentno delo potekalo normalno, prav tako bodo pravočasno obravnavani drugi nujni primeri. Ostale redne programe bomo izvajali pretežno v dopoldanskem času, in če bodo kadrovske možnosti dopuščale, tudi v popoldanskem času. Pri rednih programih bi zaradi tega lahko prišlo do podaljšanja čakalne dobe in v tem primeru prosimo za razumevanje pacientov,“ je sporočil Pivec.

Zakaj umik soglasij?

Zdravniki so umik soglasij za delo prek polnega delovnega časa napovedali potem, ko vlada ni hotela popustiti pri svoji nameri, da v svežnju varčevanj pri plačah javnih uslužbencev zniža plačilo za nadurno delo in še nekatere druge dodatke. S tem ukrepom naj bi država privarčevala okoli 12 milijonov evrov na letni ravni.

Sledili so zapleti z obrazci

Minuli teden je ministrstvo direktorje zdravstvenih zavodov obvestilo, da je obrazec, s katerim zdravniki preklicujejo soglasje za opravljanje nadurnega dela, "zavajajoč in nezakonit". Po zatrdilih ministrstva namreč letna kvota 170 nadur za zdravnike pravno ne obstaja. Po tolmačenju ministrstva za področje urejanja delovnega časa zdravnikov velja zakon o zdravniški službi, ne pa zakon o delovnih razmerjih, ki določa, da lahko nadurno delo traja največ osem ur na teden oz. 20 ur na mesec ali 170 ur na leto.

To pomeni, da zdravnik opravlja delo prek polnega delovnega časa, in sicer do osem ur na teden brez soglasja, navajajo v pravnem mnenju, ki so ga  pripravili na ministrstvu za zdravje, ministrstvu za delo in ministrstvu za javno upravo v sodelovanju s pristojnimi inšpekcijskimi službami in službo vlade za zakonodajo.

V Fidesu so izrazili zgroženost nad takim tolmačenjem vladne strani. Poudarili so, da je "kljub vladnim poskusom pravne kreativnosti neizpodbitno, da delovnopravna zakonodaja velja tudi za zdravnike".

Marušič: 24-urno zdravstveno varstvo je treba zagotoviti

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Reuters

Minister za zdravje Dorijan Marušič je dejal, da je z umikom soglasij seznanjen, da pa bi zdravniki z njimi lahko počakali vsaj do 1. januarja 2011, ko stopi novi zakon v veljavo. Do takrat se namreč vrednotenje dežurnega dela zdravnikov ne spreminja. Državni zbor je ravno zato sprejel, da stopi zakon v veljavo z zamikom, da dopusti dodatne štiri mesece za pogajanja. Marušič sicer pravi, da trdno stoji na stališču, da je treba slovenski zdravstveni sistem reorganizirati tako, da bo vzdržen in racionalen, predvsem pa kakovosten in varen.

Na vprašanje, ali se bodo zaradi umika izjav zdravnikov povečale čakalne dobe, je Marušič dejal, da naj bi po prvih ocenah, ki so bile narejene pred enim mesecem, primanjkovalo okoli 160 zdravnikov. Po prvih informacijah javnih zavodov pa naj bi bile te številke še bistveno višje. Kako je s tem, bodo videli po 15. avgustu glede na aktualne podatke o umiku soglasij, je dejal.

Najprej naj bi se direktorji bolnišnic pogovorili z zdravniki, potem pa bodo morali narediti reorganizacijo. Ob tem je poudaril, da so zdravstvene ustanove zavezane k temu, da imajo 24-urno zdravstveno varstvo zagotovljeno. Sicer pa je še dejal, da od vodstev zdravstvenih ustanov pričakuje, da se bodo tudi glede dela zdravnikov držali zakona.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Javoje
16. 08. 2010 01.21
Popravek - statistični podatki za junij govorijo takole: junija je bila v celotnem javnem sektorju najvišja plača izplačana na Onkološkem inštitutu v višini 15.751 evrov. Bruto izplačane plače v javnem zdravstvu so znašale junija letos 63,2 milijona evrov, junija 2008 pa 50,8 milijona evrov bruto. Suhoparna statistika pač ... Je Vlada razvrednotila delo zdravnikov?
Javoje
16. 08. 2010 00.34
Medicus - 12.000 EUR bruto plače, naslov članka pa "Vlada razvrednotila naše delo". RAZVREDNOTILA - ?
Javoje
16. 08. 2010 00.33
Po uradnih podatkih je bila junija v javnem sektorj te države najvišja plača izplačana v Bolnišnici Celje v višini 12.286 evrov bruto. In sedaj naj verjamemo, kar trdi submarine, da se ura dežurstva plača 3 EUR? Koliko ur je moral potem tisti, ki je v enem mesecu zaslužil več kot 12.000 EUR bruto dežurati?
Andrej Lesjak 1
03. 08. 2010 10.01
Vidim, da je vladna propaganda padla na plodna tla!
m0dridirkac
02. 08. 2010 14.33
>>Sharkln >>Nadure je potrebno zdravnikom skensklat na polno !!!! Želja se ti bo izpolnila. A ni to lepo?
Sharkln
02. 08. 2010 13.54
Nadure je potrebno zdravnikom skensklat na polno !!!! V rednem delovnem času začenjajo ob 9:00 končajo ob 13 ali 14: uri vmes so na malici in potem vsi spočiti normalno dežurajo vse dni v letu - popoldneve, nočne, vikende, praznike....itd...sami navadni izkoriščevalci materialistični...poznam ljudi iz prve roke, ki to počnejo točno tako, kot sem napisal. Da ne omenjam dolge dopuste, izobraževanja v tujini in doma na stroške farmacevtskih podjetij itd itd.... Da je vse skupaj še slabše večina zdravnikov popoldne še fuša v privatnih klinikah...V čakalnicah pa gužva za pop.....Še če imaš veze čakaš kot nor. Nad delom zdravnikom ni popolnoma nobenega nadzora, ker se vodje oddelkov obnašajo najšlabše !! Kako si sploh dovolijo ob takih plačah kot jih imajo stavkat??? Zdravniki ....začeti bo treba DELAT !!!
m0dridirkac
02. 08. 2010 09.19
.... In potem vse tiho je bilo.... Izgleda, da vsi, ki imajo toliko povedati čez zdravnike, ne znajo poiskati članka v arhivu.
submarine
31. 07. 2010 21.56
Sem na polovici specializacije kirurške stroke. Po novem bi bilo moje delo v dežurstvu plačano dobre 3 eure na uro. Je zdaj komu bolj jasno, zakaj umik soglasja?
Vito Dorojevi?
31. 07. 2010 21.14
Naj nekdo prosim napiše, koliko evrov NETO na URO je razumna meja za dežurstva. Mislite na to da je povprečna študentska neto 5 evrov.
Andrej Lesjak 1
30. 07. 2010 19.42
No in kaj je to razumna meja? Dajte povedat no, ker me res zanima...
m0dridirkac
30. 07. 2010 19.40
justinijan, ne vem ali nočeš razumeti, ampak ti zneski, ki jih novinarji lansirajo v svojih člankih so samo izjeme med izjemami, ki z večino zdravnikov ninajo veze. Prav tako ne zneski dežurstev. In če se znesek urne postavke zmanjša za polovico, bo to za večino pomenilo manj kot 10€/uro za delo čez vikend. Za ta denar pa niti jaz nebi elal čez vikend, pa imem dosti lažje in manj stresno delo.
justinijan
30. 07. 2010 19.21
modridirkač, ne vem ali nočeš razumeti, nisem proti, da jim karkoli ukinjajo vendar pa se ti zneski naj zmanjšajo na neko razumno mejo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!p.s. tudi drugi se dostikrat odpovedujemo marsičemu pa ne nergamo kot to počnejo zdravniki................
m0dridirkac
30. 07. 2010 14.00
>>justinijan >>vendar pa neka razumna meja mora obstajati.ne pa da dobi >>dežurstvo in nadure nekdo plačano dosti več kot pa znaša minimalna plača. Torej to bi jeseni uslišana želja, da ne bo več toliko dežurstev. Pa boš res zadovoljen?
Tonček Balonček
30. 07. 2010 10.56
Pa zakaj slovensko zdravstvo kupuje medikamente v povprečju po 15 odstotkov višjih cenah, kot veljajo v zahodni Evropi? Ne gre za problem majhnosti trga, tudi Luksemburh in Liechtenstein jih kupujeta ceneje. Kdo kasira razliko, a dežurni zdravniki mogoče? Zakaj ni gonje proti dobaviteljem? Podobno je z opremo! Kupujejo anjdražje mašine, kadra, ki bi na njih delal pa ni oziroma ni denarja, da bi jih plačali!
justinijan
30. 07. 2010 10.31
p.s. pa še neka zdravnica na odmevih izjavi v smislu kot da imajo samo oni cenjen poklic.jaz dostikrat primerjam poklic zdravnika z poklicem avtomehanika-če z......a lahko pride do izgube življenja. a potem drugi poklici niso cenjeni, verjetno ne zaradi "težkega in izčrpnega študija" in ene navadne srednje šole.......
justinijan
30. 07. 2010 10.27
naj dobijo plačano, vendar pa neka razumna meja mora obstajati.ne pa da dobi dežurstvo in nadure nekdo plačano dosti več kot pa znaša minimalna plača.kako še sploh imajo obraz, da se grejo takšne igrice.pa naj grejo v s.p.jim bo sigurno boljše šlo.ne bo rabil dežurat in opravljat nadur...............sramota.......
Tonček Balonček
30. 07. 2010 10.10
Vse skupaj em spominja na leta 45-48, ko so se šli gonjo proti kulakom in so bili kaj vredni le delavci, po možnosti kovinarji! Kaj se je poetm dogajalo s kmetijstvom, vemo! Ljudem se zdi normalno, da država plačuje vojaške duhovnike in zdravstveno zavarovanje dušebrižnikom, sodeluje pri ustanavljanju vojaške škofije itd., čisto mirno plačujejo za maše po 30 EUR in več, za maziljenja in ostale zadeve, nepredstavljivo se jim pa zdi plačati dežurstva s faktorjem 1,4 EUR/h recimo! In zdaj bomo imeli Slovenci popoldne in ponoči neko izredno stanje zaradi "varčevanja", hkrati pa dasvkoplačevalci plačujemo 500 do zob oboroženih vojakov v Afganistanu, še več na Kosovu, pa v Čadu in ne vem še kje, pri tem pa anm nebo čuvajo Italjani! Ljudje so popolnoma zmanipulirani!
Pantokrator
30. 07. 2010 10.02
Gremo po šamane in vrače na Haiti, baje je Vudu metoda zelo uspešna! Sploh z zabadanjem lutk......(lutko lahko izberete po lastni želji...)
Katalizator
30. 07. 2010 10.00
Samo sit vojak je dober vojak! Vseeno, zdravniki odgovarjajo za življenja ne kot avtomehanik, ki zafuša mašino pa jo pač pelješ na drug servis, da jo spravijo v red.
Andrej Lesjak 1
30. 07. 2010 09.55
Politiki so se šli gonjo proti zdravnikom več kot leto dni. Kar so sejali bodo sedaj morali tudi požreti. @Tonček Balonček: točno tako!!!