Slovenija

Bo Janša tožil Ropa?

Ljubljana, 28. 06. 2007 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/B.M./Š.Z./T.B./M.P.
Komentarji
74

Premier Janša v luči afere SOVA zahteva opravičilo od Ropa. Če se slednji ne bo opravičil, Janša napoveduje tožbo.

Janša od Ropa zahteva opravičilo
Janša od Ropa zahteva opravičilo FOTO: POP TV

Predsednik vlade Janez Janša, ki v pismu od poslanca SD in nekdanjega premierja Antona Ropa zahteva, naj se mu opraviči za trditve, češ da sta se s hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem dogovarjala za incidente v Piranskem zalivu.

Na parlamentarni komisiji naj bi po predlogu poslanca in prvaka SNS Zmaga Jelinčiča v kratkem zaslišali še Rada Bohinca in Iva Vajgla, sprejeli pa naj bi tudi sklep, naj Sova preveri, katerim politikom vse so še prisluškovali, je poročala oddaja SVET na Kanalu A.

Vaše izjave predstavljajo nedopusten poseg v čast in dobro ime predsednika vlade Janeza Janše, saj mu pripisujete načrtno ustvarjanje konfliktnih situaciji na meji s Hrvaško, z namenom pridobivanja političnih točk, kar grobo posega v ugled premierja, so zapisali v vladnem kabinetu. Vsebino pisma je potrdila tudi odvetnica premierja Janše. ''Glede na zgoraj navedeno vam predlagamo, da javno, kot ste nedopustne izjave podali, le-te tudi prekličete in sicer na način, da bodisi skličete tiskovno konferenco oziroma podate izjavo. V primeru, da zgoraj navedenega ne boste storili v roku petih dni, bomo zoper vas primorani vložiti tožbo zaradi posega v čast in dobro ime, s katero bomo zahtevali preklic spornih izjav in javno opravičilo,'' so dodali. Rop pravi, da s pismom uradno še ni seznanjen, ko pa bo Janša tožbo potrdil, ga bo z veseljem komentiral.

Množični prisluhi brez sodnega naloga?

Jože Tanko (SDS)
Jože Tanko (SDS) FOTO: POP TV
Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je na redni seji razpravljala o poročilu o delu komisije za leto 2006, po besedah predsednika komisije Pavla Gantarja (NP) pa bodo razpravo sklenili na seji 4. julija in takrat poročilo verjetno tudi sprejeli. "O drugih zadevah, povezanih s Sovo danes nismo posebej razpravljali. Gotovo pa je, da bomo v prihodnjih dneh, tudi tednih, večkrat agencijo tudi obiskali," je dejal Gantar.

Gantar je sicer v današnji izjavi za medije dejal, da dopušča možnost, da obstajajo dokumenti, iz katerih je razvidno, da je Sova obveščevalno pokrivala incidente v Piranskem zalivu. To možnost Gantar dopušča "na podlagi razumnega dvoma, ki sploh obstaja v procesu mišljenja". "Jasno, če tega dvoma ne bi dopustil, potem niti ne bi šli na nikakršen vpogled v Sovo," je razložil.

Vodja poslanske skupine največje koalicijske stranke SDS Jože Tanko je medtem na novinarski konferenci napovedal, da bo poslanska skupina zahtevala sklic nujne seje komisije DZ za peticije in človekove pravice. Povod za takšno zahtevo je po njegovem mnenju afera, ki jo je sprožil Rop z izjavami o prisluškovanju Janši in Sanaderju leta 2004. Slovenski demokrati so namreč prepričani, da "poslovanje Sove ni bilo zakonito in je šlo za grob poseg v človekove pravice“.

Komisije za peticije naj bi bila tista, ki bi morala na osnovi dostopnih dejstev in gradiv ugotoviti, "ali so vse te aktivnosti v Sovi, na katere se sklicujejo povzročitelji afere, potekale v skladu s 37. členom ustave ter s 24. členom zakona o Sovi," je povedal Tanko. Ustavni člen zagotavlja varstvo tajnosti pisem in drugih občil, določba zakona pa določa, kdo izdaja odredbo za t.i. prikrite ukrepe, med njimi so tudi prisluhi. "Odredbe za prisluhe se je izdajalo na nepooblaščen in nezakonit način," še meni Tanko, "osebe pa niso bile opozorjene, da se jim prisluškuje."

Dekan Pravne fakultete dr. Rajko Pirnat: Vsakršno prisluškovanje brez odredbe sodišča je nezakonito
Dekan Pravne fakultete dr. Rajko Pirnat: Vsakršno prisluškovanje brez odredbe sodišča je nezakonito FOTO: Kanal A

Kot je pred dnevi opozoril pravnik dr. Rajko Pirnat, bi morale biti osebe, na katere se dokumentacija o posebnih ukrepih nanaša, praviloma biti tudi seznanjene z njo. "Če pa odločbe sodišča ni bilo, je vsakršno prisluškovanje bilo nezakonito," je povedal Pirnat. 24. člen Zakona o Sovi namreč določa , da "po zaključitvi zadeve v razvidu obvesti direktor agencije osebo, na katero se je posebna oblika nanašala, da ima pravico seznaniti se s pridobljenim gradivom, v primerih večjega obsega tega gradiva pa s poročilom, ki obsega povzetek zbranega gradiva". Zakon še določa, da le v primeru, ko bi direktor Sove "utemeljeno sklepal, da bo zaradi seznanitve z gradivom nastala nevarnost za življenje ali zdravje ljudi ali za nacionalno varnost, lahko direktor agencije odloči, da osebe z vsebino pridobljenega gradiva ne bo seznanil."

Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar (desno) in njegov pravni zastopnik Čeferin: Samo v letu 2004 je SOVA odredila 3100 posamičnih prisluškovanj
Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar (desno) in njegov pravni zastopnik Čeferin: Samo v letu 2004 je SOVA odredila 3100 posamičnih prisluškovanj FOTO: POP TV

Tanko: Vsi se izmikajo odgovornosti

"Gre za zelo čudno situacijo, v kateri se vsi izmikajo odgovornosti," je še dejal Tanko. Ob tem navaja trditve Ropa, da "vse te zadeve obstajajo, da je te zadeve videl tudi na lastne oči", ter izjave poslanca SD Dušana Kumra, da naj bi jih izdala Sova oziroma predstojnik Sove in njegova pooblaščena oseba, ter nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja oziroma njegovega pravnega zastopnika Čeferina, ki trdi, da Podbregar ni podpisal nobenih odredb za prisluhe.

Kljub neustavnemu in nezakonitemu posegu v človekove pravice se varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik ni odzvala in opredelila niti na načelni ravni, je nadaljeval Tanko. Čudi ga, da se predsednica komisije za peticije Majda Potrata (SD) še ni odzvala.

Kučanov 'totalitarni scenarij'?

Nekdanji predsednik Milan Kučan: 'Najprej diskvalifikacija, potem likvidacija'
Nekdanji predsednik Milan Kučan: 'Najprej diskvalifikacija, potem likvidacija' FOTO: POP TV

"Kot kaže, vse poteka v skladu z izjavo nekdanjega predsednika države Milana Kučana, ki jo je izrekel 23. februarja 1994 na poslanskem večeru takratnega državnozborskega poslanca in sedanjega evropskega poslanca ter predsednika SD Boruta Pahorja v Novi Gorici. Torej najprej diskvalifikacija in potem likvidacija, če je potrebno, tudi fizična," je Kučanovo izjavo povzel Tanko.

"Ta izjava je Pitagorov izrek totalitarnih političnih sistemov."
Prav temu konceptu pa naj bi bili po Tankovih besedah "priča v zadnjih dneh, ko je poslanec SD Rop z nepreverjenimi izjavami, za katere ne more predložiti nobenih dokazov, diskreditiral svojega političnega nasprotnika."

Število 3100 odredb razkrito v oddaji Trenja

Tanko opozarja tudi na uhajanje informacij. To sklepa na podlagi izjave Podbregarja, da naj bi Sova že več kot deset dni povsem samostojno temeljito pregledovala svojo dokumentacijo, "kar kaže na to, da ima Podbregar neposreden in nepooblaščen dostop do notranjih informacij Sove, kljub temu da že nekaj časa ni več zaposlen na Sovi, temveč v uradu predsednika republike Janeza Drnovška". Tanko je opozoril tudi na izjavo poslanca SD Kumra v oddaji Trenja na POPTV o kar "3100 odredbah SOVE za prisluškovanja v letu 2004".

"Gre za mednarodni škandal, ki bo v vsakem primeru škodoval Sloveniji pri urejanju razmer s Hrvaško," je še dodal Tanko.

Kumer: 'Nevedneži' naj se obrnejo na pristojne organe

Dušan Kumer (SD): V parlamentu bomo potrebovali močno terapevtsko skupino
Dušan Kumer (SD): V parlamentu bomo potrebovali močno terapevtsko skupino FOTO: POP TV

V odzivu na Tankove izjave je poslanec SD Dušan Kumer povedal, da njegove navedbe v oddaji Trenja temeljijo na letnem poročilu Sove za leto 2004, kjer je podatek, da je SOVA "spremljala 3181mednarodnih zvez", ki naj bi bile pokrite z odredbami nekdanjega direktorja Sove Podbregarja.

"Nevedneži mešajo prisluškovanje s spremljanjem mednarodnih zvez," je Kumer komentiral Tankove izjave, da za prisluhe ni bilo zakonite odredbe, ki bi jo podpisal predsednik vrhovnega sodišča. Poslanec SD je še zatrdil, da o prisluhih in prisluškovanju nikoli v javnosti ni govoril.

Kumer tudi ni želel komentirati posameznih odredb. "Za to so pristojni organi, naj se obrnejo na te organe, če je kaj narobe s kršenjem človekovih pravic, ne pa da v javnosti govori na pamet o teh stvareh," je bil oster Kumer.

Kumer je o Tankovi omembi vzorca, o katerem je govoril Kučan leta 1994, odgovoril: "Očitno je, da bomo rabili v prihodnjih mesecih kakšno močno terapevtsko skupino, da parlament ne bo postal kak sanatorij." Vsem pa je Kumer predlagal, da nehajo s kopiranjem starih Kučanovih izjav in govorijo o realnih stvareh in tistih, "ki se tičejo jutrišnjega dne".

Gantar: 'Z moje strani ni šlo za zavajanje'

Predsednik komisije za nadzor Sove Pavel Gantar: 'Dopuščam možnost, da se dokumenti najdejo'
Predsednik komisije za nadzor Sove Pavel Gantar: 'Dopuščam možnost, da se dokumenti najdejo' FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih služb Pavel Gantar (NP) zanika sredino izjavo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Vinka Gorenaka, češ da je zavajal javnost, ko je dejal, da obstajajo dokumenti, iz katerih je razvidno, da je Sova obveščevalno pokrivala incidente v Piranskem zalivu. Gantar navaja, da se je njegova izjava nanašala na izjavo namestnika direktorja Sove Branka Cvelbarja, da na Sovi ni nikakršne dokumentacije v zvezi s tem, in ne na javne izjave Ropa.

"Torej z moje strani ni šlo za zavajanje," poudarja Gantar (NP). "Razlika med mano in predstavniki vlade in Sove je samo v tem, da slednji trdijo, da dokumenti, o katerih je javno govoril Anton Rop, ne obstajajo, medtem ko jaz dopuščam možnost, da se vendarle najdejo." O ostalih zadevah, ki jih je v izjavi navedel Gorenak, pa Gantar ne želi polemizirati.

Zunanje ministrstvo (MZZ) se je danes odzvalo na Ropove trditve o politično spodbujenih incidentih v Piranskem zalivu pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2004. MZZ navaja uradne statistike, po katerih je bilo dva meseca pred volitvami število incidentov na morju manjše kot po volitvah.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

POP1
30. 06. 2007 00.13
hupek | 29.06.2007 | 14:21 Izdajalca sta oba, vsak po svoje. Vendar bi se vse lahko uredilo za zaprtimi vrati, da se ugled Slovenije nebi tako kvaril. Mogoče pa je prav tudi tako, kr naj vedo kaki kekci smo v tej državici, ki na zemljevidu izgleda kot kura. Zaradi tega so se začeli Hrvati tud med sabo španat .............FAJN !!!!!! ------------------------------------------------... predolgo se je delalo za zaprtimi vrati. Čas je, da si nalijemo čistega vina. Čim prej tem bolj.
Roy Batty
29. 06. 2007 19.01
pomi-dorič, ti še kar brenči v glavi kaj? To bo najbrž zaradi tega ker poimenovanje po zelenjavi kaže na stanje tvoje zavesti. Sicer je pa moja napaka, da razpravljam z idioti. Spravijo te na svoj nivo, kjer te premagajo z izkušnjami in ti tomatohead imaš res obilne.
havana17@mail386.com
29. 06. 2007 18.54
rdeči pomi; A se strinjaš, da moraš imeti DOKAZ, da nekoga zmerjaš z izdajalcem? Ali se ti zdi možno, da bi obrambni minister, pod katerim smo dobili samostojnost - bil izdajalec? Ali si otrok, ali pa nisi Slovenec, pa stvar drugače "dojemaš"?
DarthRevan
29. 06. 2007 16.00
Exim, ampak ne VSI ljudje brez morale in duše. Če bi ga zagovarjali vsi taki, bi ga lahko izvolili za predsednika in to že v prvem krogu :) Nekateri ljudje brez morale in duše zagovarjajo tudi druge kljukce.
exim@t-2.net
29. 06. 2007 15.55
Samo še ljudje brez morale in duše zagovarjajo Ropa. Če si ga gledal po TV, kako je rdeč in švica, spreminja svoje navedbe in se spreneveda-sprevrženo do konca.
pomi@auspuh.com
29. 06. 2007 15.37
No, no pezdek, ne kakaj si v hlače. Risanke ne sodijo med splošno razgledanost. Samopoimenovanje po filmskih karakterjih seveda kaže na moteno osebnost.
figa.mac
29. 06. 2007 14.34
Vse lepo zavito v celofan.Ko je G.Rop obtožil Predsednika vlade,so ga takoj hoteli utopiti v žlici vode,ne da bi se prepričali ali G.Rop laže.Sedaj ,ko so ugotovili,da imena J.J. ni na nobenem dokumentu,so vse skupaj naredili skrivnostno,povedali so samo polovico resnice.Zamolčali so ,da je G.Rop lagal.To pa je zavajanje javnosti.Kar se jaz na pravo spopznam,je človek nedolžen ,dokler se mu krivde ne dokaže.Ker G.Rop,ni dokazal,za kar je obtožil J.J.,je le ta nedolžen in ima vso pravico zahtevati opravičilo ali lažnivca tožiti.V civilni tožbi pa brez dokazov,se G. Ropu slabo piše.
hupek
29. 06. 2007 14.21
Izdajalca sta oba, vsak po svoje. Vendar bi se vse lahko uredilo za zaprtimi vrati, da se ugled Slovenije nebi tako kvaril. Mogoče pa je prav tudi tako, kr naj vedo kaki kekci smo v tej državici, ki na zemljevidu izgleda kot kura. Zaradi tega so se začeli Hrvati tud med sabo španat .............FAJN !!!!!!
pomi@auspuh.com
29. 06. 2007 13.42
Kdo je izdajalec? Tisti, ki je delal kupčije s Hrvati ali tisti, ki je to razkril? Koga se torej strelja?
hupek
29. 06. 2007 13.08
Seveda ga bo tožil, da ga eden za vedno skine s politične scene. Rop je lahko srečen da ga ne da JJ pred zid ,ker izdajalce lastnega naroda streljamo.
hupek
29. 06. 2007 13.08
Seveda ga bo tožil, da ga eden za vedno skine s politične scene. Rop je lahko srečen da ga ne da JJ pred zid ,ker izdajalce lastnega naroda streljamo.
Franc Kavka
29. 06. 2007 13.01
Tega bebca je treba onemogočiti. Preveč škode dela.
Tonček Balonček
29. 06. 2007 11.35
Zakaj nas mediji (in seveda politiki njih,. medije seveda!) zasipavajo s temi gostilniškimi prepiri, ko nam mimo odtekajo miljarde prisluženega denarja ? Največjo škodo javnemu mnenju povzročajo razni blogi in forumi, po domače povedano so čas in voljo skanalizirali na internet, kot pred mnogimi leti Britanci v Hyde Park. To je popolna manipulacija......lažni občutek demokracije, pač ni nihče zaprt zaradi verbalnega delikta, vrhuška pa dela po svoje sto na uro, še ploskajo ji, tudi oporečniki, ki se zadovoljijo s tem, da so "kao" vse povedali, pri tem se pa tudi vse konča!!!! Kaj res ne razumete zakaj gre!?? Najboljša karikatura je tista varuhinja, ki se ji zdi tik pred dopustom (da nanjo ne pozabimo!) največji problem hierarhija v inšpekcijskih službah, predvsem v komunalnih! Zdaj gre pa res že za navadno norčevanje!!!
Jure.ceh@guest.arnes.si
29. 06. 2007 10.46
Se napoveduje vračanje k metodam prejšnjega režima, hehehehe, Rop kot prvi politični zapornik v RS po letu 2000. Kje se bo vršila sodba "ad abdolendam"(za odstranitev) Ropa? Kdo bo Tomas de Torquemada, ki bo izvršil obsodbo po inkvizicijskem načelu? Kje bo potekala ceremonija "auto de fe"? Kje bo slovenski Goli otok, kamor bodo odstranili Ropa in v nadaljevanju vse preostale "heretike". Mračni Srednji vek you are wellcome ;-)))))
ugrica
29. 06. 2007 10.18
G.Tanko bi rad povedal,da tam kjer je ogen so tudi gasilci.G.Tanko izgleda se je ukvalificiral za glavnega gasilca.Dvomim,da si je g.Rop to izmislil.Da pa je povedel rasnico in da jo sedaj teško dokaže ,ker se je na ogno angažirala zelo velika masa gasilnih aparatov pa je to iz človeške narave čisto razumljivo.Takšni smo ljudje.Ljudje pri katerih se resnica zmeraj teško dokaže.Zato bi sova zelo karakterno in samozavestno storila korak,da bi stem dokazi stopila pred te vnete gasilce,ki se tako trudijo pogasiti ogen.Ampak sedaj bol razumem g. Marjena Podobnika,ki je že pred meseci dejal pri problemo,ko se je bilo potrebno opredeliti do meje v Istri rekel,da ga zelo čudi,da Janša in celotna njegova stranka tako uporno delujeta proti temo dogovoru.Marjan omenja na možne tajne spletke Janše z Hrvati.Taka je ta stvar.Vse se plača.Nič ne ostane skritega.Računi na mizo bodo postavljeni prej ali slej.
Roy Batty
29. 06. 2007 10.10
pomi-dorič ali po hrvaško-italijansko paradižnik. Seveda ne hinaviš domoljubja, ker niti tega nisi sposoben, patetično zagrenjeno bitje kot si. Jaz pa zmorem pravo stvar, čeprav imam psevdonim človeku podobnega robota razreda nexus 6. Tu ti ob pomanjkanju tvoje splošne razgledanosti seveda spet nič ne bo jasno, bogi revček.
webshadow@rocketmail.com
29. 06. 2007 09.53
slosap bravo... se strinjam - svet teče naprej mi pa vsak dan tonemo kako leto nazaj, pravzaprav se zdi da smo že tm nekje leta 1945...
doki007@email.si
29. 06. 2007 09.35
Tanko je sam avtomehanik ,....ta človek tko laže kot je skoz lagov pa zavajal v Ribnici kot župan ,....!!!!
jagoda_fp
29. 06. 2007 09.24
mr.remington - ja imamo hrbtenico in nismo tako zahrbtni in žaljivi. Pa tudi slepi nismo kot trdite mr.remington
whereareweheadedto
29. 06. 2007 09.21
slosap: hvala za žarek upanja v temnem gozdu tehle razprav. se močno strinjam s tabo, a takih nas je malo.