Slovenija

Bo Drnovšek pomagal?

Ljubljana, 26. 12. 2006 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družina Magde Majer je še vedno brez strehe nad glavo, zato namerava Magda obiskati predsednika Drnovška.

Magda Majer med deložacijo
Magda Majer med deložacijo FOTO: Dare Čekeliš

Družina Magde Majer, ki so jo v začetku decembra na podlagi pravnomočne odločbe sodišča deložirali iz stanovanja v Kolizeju, še vedno nima strehe nad glavo. Kot je povedala Majerjeva, bo zato v sredo dopoldne obiskala predsednika države Janeza Drnovška in ga opozorila na problematiko, ga povprašala za mnenje in ga prosila za pomoč.

"Za pogovor pri predsedniku države Janezu Drnovšku sem se najavila že 18. decembra, vendar odgovora še nisem dobila," je povedala Majerjeva in dodala: "Naslova nimam, zato mi je tajnica v uradu predsednika republike zagotovila, da me v roku enega tedna preko sms sporočila obvesti, kdaj se lahko sestanem z Drnovškom. Ker se to še ni zgodilo, bom v sredo šla v predsednikov urad."

Majerjeva je izrazila razočaranje nad Mestno občino Ljubljana, ki ji ni zagotovila nujne bivalne enote, kot ji je bilo zagotovljeno ob deložaciji iz Kolizeja. "Čakala sem na odgovor ljubljanskega župana, ki pa ga ni bilo," je povedala. "Javili so se mi ljudje, ki imajo prosta občinska stanovanj in nesmiselno je, da se z družino potikam po ljubljanskih ulicah, občinska stanovanja pa propadajo," je bila ogorčena Majerjeva.

Neuspešen obisk v Mestni hiši

Majerjeva je dan po deložaciji štiričlanske družine iz Kolizeja obiskala Mestno hišo. Ker je bil takrat župan Zoran Janković odsoten, je Majerjevo sprejel podžupan Jani Moederndorfer in ji predstavil pomoč, ki jo lahko ponudi Mestna občina Ljubljana - začasno nastanitev v nujni bivalni enoti.

Majerjeva je takrat izpolnila prijavnico za nujno bivalno enoto, na občini pa so zagotovili, da je nastanitev mogoča v najkrajšem možnem času. "To se do danes še ni zgodilo," je povedala Majerjeva. "Bila bi zadovoljna s kontejnerjem. Glede na to, da je Drnovšek ponudil kontejnerje Romom, upam, da jih bo tudi meni," je poudarila. Če Majerjevi tudi prek Drnovška ne bo uspelo rešiti nastale situacije, bo bivalno enoto, kot je še povedala, poskušala dobiti po razpoložljivih pravnih poteh.

Predsednik Drnovšek je danes obiskal romsko družino Strojan, ki je od sobote v novem domu na Rojah v Ljubljani. Več o tem ...

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robinud@volja.net
27. 12. 2006 08.58
*Alien*: "No, Malasutra, Albertinum, Roko, Hinko, Klasik in ostali borci za človekove pravice.. Bomo pomagali družini Majer?" No , Alien, bos pomagal ? Ne ? Kako pa to ??? Kje ste zdaj vsi "civili" ? A cakate, da "cigani" namesto vas delajo ? Res ne razumem. roko, odlicno pisanje. Nemogoce je slepim barve razlagat. *Alien*: "Fanta pa nista opazila, da tukaj nismo pričeli s primerjavami Strojan versus Majer. " A da ne ? Potem se enkrat preberi prve komentarje. Evo prvi : "Ja, vsi ki nimajo strehe nad glavo naj gredo do Drnovška, pa naj jih oskrbi kot je Strojanove. Sramota če jih ne bo!!!" Sicer je razlika med primerom Strojan in Majer ocitna (in ne, ni rasna). In ponavljam, nista primerljivi zadevi. Jabolka in banane.
Uporabnik113189
27. 12. 2006 07.28
-1
Drni je pokazal vsem, kako se to dela. Dvigneš svojo rit s kavča in kaj spremeniš. Mislim, da je v primeru g.Majer najprej na vrsti občina, ker gre za družino v stiski na tem območju. Verjamem, da je Jankovič na tem tudi že kaj delal in da bodo rezultati v kratkem vidni. Roko se je pa tudi potrudil.
doki007@email.si
27. 12. 2006 07.06
-1
edino Drnovšek ji lahko pomaga ,.....vlada ne bo naredila popolnoma nič, ker ni v njeni koristi in če nisi prave barve sploh nič ne dobiš,...predsednik bo sigurno pomagal
goso
27. 12. 2006 01.34
Drni pospravlja za državo. Je saj konstruktiven. Upam, de se bo zdej država zbudila pa lumparije kaznovala, dobroto pa nagradila...
*Alien*
27. 12. 2006 00.03
Rijo, sine, riječi ti se pozlatile..!
blblblblb@siol.net
26. 12. 2006 23.58
+1
Drnovšek in ljubljanski mediji skupaj zanikajo Slovenstvo in Slovence! Ta človek za moje pojme ni vreden svojega naziva! Ker se Drnovšek zaveda da je hudo bolan, hoče s svojimi kvazi dobrimi deli, ki so Slovencem medvedje usluge, pospravit svojo svinjarijo pod predpražnik (se še spomnite Kosova in SFRJ?), medtem, ko se s pravimi in resničnimi problemi, problemi, katere imajo Slovenci, sploh ne obremenjuje. Ni čudno, da je vsesplošno znano, da smo narod hlapcev, saj imamo že prvega človeka v državi hlapca, ki se udejstvuje ciganom, metelkovcem, narkomanom in kriminalcem, medtem pa pozablja na ljudi, ki morajo s svojimi rokami zaslužit za to sodrgo, na čelu katere je prav on. Če bo ta post izbrisan, pa je to dodaten dokaz spranosti Slovenskih možganov in Prešernovega znanega verza: Le čevlje sodi naj Kopitar
Rijad Proši?
26. 12. 2006 23.54
Družina Majer mora dobiti toplo in urejeno bivališče in sem prepričan, da ga bo dobila, če ne, akcija.
*Alien*
26. 12. 2006 23.42
Hja, Helena, teren bo pa že Janković zorganiziral. Če je tako elegantno rešil nastanitev v Rojah, se bo tudi za Majerjeve kaj našlo. Morda je pa v Rojah še kaj prostora? En kontejnerček postavimo tja v kot vojašnice, pa bo. Vodo bi jim lahko potem Strojani posodili, pa morda malo prašička.. Ja, pa še novinarji bi imeli lepo vse na kupu, če bi bil kak visok obisk..
hhelena.si@gmail.com
26. 12. 2006 23.20
alien: če ne dobijo kontejnerja od mol-a ne od drnovška, bomo zorganizirali, ampak kam bi ga pa postavili?
Buucka
26. 12. 2006 23.08
roko še zmer mi nisi odgovru če je že kdaj kakšnemu država iskala novo lokacijo? država je pa toliko kriva (sploh LDS in zadnje dve leti SDS) da jim niso že prej rušiki mnogo prej!! to je edina napaka ki jo je naredila država
*Alien*
26. 12. 2006 22.54
Država Slovenija je pravice avtohtonih etničnih manjšin zapisala v svojo Ustavo. V času tvojega Titeja cigani niso imeli nobenih pravic. No, morda počitnice na Golem otoku ali pa v Gradiški. Kreiranje takšne politike do romske problematike se lahko obrestuje samo v enormno povečanem dotoku romunskih in bolgarskih ciganov. Kaj drugega ne. Fantje, tukaj govorimo družini Majer. Ne mi zdaj manjšine sem vlačit. Pogovarjamo se o humanosti. Ste sposobni resnične humanosti? Bomo zorganizirali kontejner za Majerjeve? Ali bodo Novo leto pričakali v mrzli, vlažni kleti?
malasutra@gmail.com
26. 12. 2006 22.19
se strinjam, roko.
*Alien*
26. 12. 2006 21.51
Fantje topničarji, odpovedujem se zanimivi debati z vami. Tevestrojan mi ne objavlja komentarjev, ali pa jih objavi z veliko zamudo. Žal..
balon200
26. 12. 2006 21.14
-1
Kot sem že povedal, Drnovšek v bistvu prvenstveno ne rešuje Strojanov, ampak v bistvu gradi oz. nadgrajuje državo Slovenijo. Drnovšek predvsem po mojem mnenju kreira oz. poskuša definirati pravilni odnos in v nadaljevanju politiko do etničnih skupin ter manjšin v Sloveniji (to je zelo pomembno). Slovenija namreč nima neke prave 'avtohtone' politike do manjšin, razen tiste, ki smo jo podedovali po Jugoslaviji. Po moje jo je začrtal še Tito in je na Slovensko srečo baje še celo zgledna tudi v Evropskem merilu. Slovenci sigurno nismo sami kreirali obstoječe politike do etničnih skupin in manjšin, zato je niti ne razumemo, to dokazuje primer Strojan. Imamo pač srečo (vsaj v tem delu), da smo imeli Titeja in se lahko sedaj hvalimo, kako dobro pri nas skrbimo za manjšine. No, očitno je naneslo tako, da se bo Slovenija zavednega odnosa do etničnih skupin naučila na konkretnem primeru, če se bo. grgec,..država Strojanom zato išče zemljo, ker je država kriva za nastalo situacijo. Niso krivi ni Strojani , niti Ambrušani, ....kriva je država, država je zakuhala problem, zato naj išče zemljo,...in to podvizano. Kdor je zakuhal problem, naj ga tudi reši.
*Alien*
26. 12. 2006 20.52
Lepo ste, topničarji, tole zdumali, moram priznati.. Čeprav je, Roko, prvi stavek tvojega komentarja, milo rečeno, čuden. Majerjevi bi torej pomagalo, če bi bip v njeni družini par kriminalcev? Sem tole dobro razumel? Državo nekateri razumemo kot organizirano tvorbo, ki priganja in tudi preganja državljane. Seveda, če naredijo karkoli narobe. Če država porednih državljanov ne preganje, nekaj z njo ne štima. Pa ne bomo sedaj o tem, ker nekateri to znanost predelujete že dva meseca in bi bil že čas, da na tej temi diplomirate. Tukaj smo se pričeli pogovarjati o eni sami stvari. Smo sposobni, kot humana družba, poskrbeti, da bo en jebeni kontejner našel pot tudi tja, kjer je pa zares hladno, žalostno in da sedaj, kot protiutež vsem dogajanjem, poskrbimo tudi za družino, ki pa res nima kam iti? Pa če so razlogi za stisko takšni ali drugačni? Kolizej in lastniki gor ali dol, tukaj se pogovarjajmo o dejstvu, da bo nekdo to Novo leto preživel v mrazu, brez elektrike in vode, v temi v nekem zadnjem kjudru. O tem se gre, dragi moji topničarji.. Ko boste svoje pisateljske bravure uporabili zmeraj in povsod, kjer bo to potrebno, eee, dragi moji, potem vas bom imel za humane. Do te točke sem vas danes želel spraviti. Sedaj pa razmislite, kako dalje..
Buucka
26. 12. 2006 20.45
sam roko kdaj si boš zabil to v glavo da to če imaš zemljo ne pomen da imaš na nje tut pravico živet? strojanove bi država komot lahko vrgla iz njihove lastene zemlje ne da bi jim kdorkoli iskal novo zemlijišče!! veliko črnjih gradnj so najbrž že podrli v sloveniji pa ne poznam nobenega primera da bi jim država iskala novo zemljišče al pa da bi se Drnovšek zavzel za njih, mogoče ti poznaš kakšen tak primer razen strojanovih?
Klemen_m
26. 12. 2006 20.43
Sej strojani tud nimajo denarja pa zato kradejo drnovšek jim da pa še bajto. Majerjeva pa noče krast pa ji še kontejnerja nebi dal! Jest ne razumem folka..
balon200
26. 12. 2006 20.39
Haha si vesel Alien? Članek, se mi zdi, da tako namiguje. No, sicer sem navedel spodaj predlog kaj bi lahko ga. Majer naredila. Pa kaj je ženska res na kakem travniku?
*Alien*
26. 12. 2006 20.33
Ho ho ho..! Evo ga, težko topništvo.. Fanta pa nista opazila, da tukaj nismo pričeli s primerjavami Strojan versus Majer. Govorili smo zgolj o človeški stiski, smrečici in humanosti. In da sta dva kontejnerja sedaj žalostno prazna, lahko pa bi bila polna smeha obdarovanih otrok. Tako da..
balon200
26. 12. 2006 20.29
Majerjeva tudi nima (kolikor je v javnosti znano) kriminalcev v družini in ni vsedržavno preganjana. Tako, da vse kar mora narediti je najeti drugo garsonjero oz. stanovanje, pa je. Problem kot vsi vemo, ni v tem, da so Strojani Romi in Majerjeva Slovenka, dajte no mir, ...problem je pri Strojanih v tem, da jih je izobčila prav vsa Slovenska nacija, pri ga. Majerjevi je pa problem v denarju, ki ga ga.Majer nima. In, če nima denarja, je to njen problem, kot je moj denar moj problem, ....ne bom klical predsednika države, če imam prazen tošel in hodil v Bruselj. Ga. Majer lahko, če ne more zaslužiti dovolj denarja, računa tako samo na usmiljenje dobrih ljudi, poslanstvo humanitarnih organizacij in konec koncev tudi na Drnovška, kot fizično osebo. Tako pač je in nič drugače. Lahko pa bi Majerjeva poskusila tako, da izkoristi svojo prepoznavnost v medijih, da v nekem javnem pismu objavi svojo zgodbo, pismo naj s pomočjo kakšne organizacije objavi tudi na internetu. Poleg pisma seveda navede tudi svoj bančni račun za donacije. Če je ženska iskrena in res prevarana (ne poznam v detajle njene zgodbe), lahko pričakuje kar nekaj denarja, sigurno bi dobila dovolj vsaj za nekaj časa, da si opomore, z veseljem dam tudi jaz kaj.