Slovenija

Blišč in beda Lipice

Lipica, 21. 02. 2007 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poškodovane in umazane kobile se valjajo v blatu, golfistom pa urejajo nove zelenice. Direktor očitke zavrača.

So konji, ki naj bi bili ponos Slovenije in zaradi katerih smo se prepirali s sosedi Avstrijci in Italijani, resnično manj pomembni kot zelenica za golf?
So konji, ki naj bi bili ponos Slovenije in zaradi katerih smo se prepirali s sosedi Avstrijci in Italijani, resnično manj pomembni kot zelenica za golf? FOTO: Reuters


"Uničevanje nacionalne dediščine v Lipici iz ozkih in konfliktnih razvojnih interesov je nesprejemljivo, toliko bolj, če ga podpira vlada," je v javnem pismu premieru Janezu Janši o razmerah v Kobilarni Lipica zapisal predsednik Mednarodnega združenja za Lipico Etbin Tavčar. Janšo je povabil, da se o položaju, ki je dosegel "kritično točko", prepriča med obiskom v lipiški kobilarni.

V Kobilarni Lipica se "stvari po našem trdnem prepričanju ne odvijajo v pravo smer", piše Tavčar in to utemeljuje z dejstvom, da je pred dnevi v Lipici opazil "sila neljub prizor" dvo- in triletnih žrebic, ki so se gnetle v po njegovih besedah premajhnem in neprimernem izpustu.

Golf in jahanje - je možna simbioza?
Golf in jahanje - je možna simbioza? FOTO: Mirko Kunšič

Ima golf prednost pred nacionalnim simbolom?

Tavčar je kobilarno obiskal v družbi z dr. Dorit Reimannovo, nad tem kar sta videla, pa sta bila zgrožena."Kobile so bile v takem blatu, da jih je oviralo celo pri hoji. V izpustu je bilo vse polno nevarno ostrega kamenja, žic, drugih ostrih predmetov in plastike. Ena žrebica je imela oteklo koleno v dimenziji nogometne žoge. Ob vsem tem pa so se golfisti sočasno sprehajali po toplo-zelenih in skrbno negovanih površinah samo nekaj sto metrov stran," je v pismu navedel Tavčar.

Opozoril je, da je izpust za žrebice ograjen z improvizirano žičnato ograjo, medtem ko se okrog igrišča za golf gradi nova ograja iz hrastovega lesa. Hkrati se že betonirajo temelji za podobno ograjo vzdolž ceste od golf hiše do hotela Klub, je še zapisal Tavčar. "Komu bo služila, ni jasno, saj tudi tam ni konj," je dodal.

Ob tem je Tavčar Janšo spomnil tudi na "mlačen" odziv odgovornih v lipiški kobilarni na pobudo, da bi posestvo Lipice uvrstili na seznam svetovne dediščine organizacije Unesco, ki jo je Mednarodno združenje za Lipico predstavilo prejšnji teden.

Vodstvo kobilarne očitke združenja zavrača

"Očitki absolutno ne držijo, površine namenjene konjereji smo lani celo povečali za 90 hektarov," je očitke zanikal direktor kobilarne Matjaž Pust.V okviru proste reje okoli 70 žrebic izmenjaje vodijo v dnevne izpuste na skupaj okoli 30 hektarih površin, pri čemer je v enem izmed njih tudi korito z vodo, je povedal Pust in pojasnil, da je zemlja zaradi dežja v zadnjem času razmočena in blatna. "Ob tem moramo ohranjati tudi pašniško-travniške površine, ki so trenutno v vegetaciji," je dodal.

'To so srečni konji, kobila z oteklinami pa ne trpi'

"To so srečni konji, saj jim omogočamo gibanje v naravi. Eden njihovih največjih užitkov je, da se povaljajo v blatu, kar je dobro tudi za njihovo dlako. Zvečer jih v hlevih skrtačimo in očistimo," je poudaril Pust. Ena izmed žrebic naj bi imela "resda trajno poškodbo in zato velik hematom, a ne trpi," v rejo pa naj bi bila vključena, kar bi lahko imela dobre potomce, je še povedal direktor kobilarne.

Pust je zavrnil tudi očitke o neustrezni ograji okoli izpustov in dodal, da jo nameravajo še letos na novo urediti, in sicer zamenjati s tako, ki jo bo mogoče prestavljati. "Za konje se zadnjih 15 let ni skrbelo tako dobro, kot se skrbi sedaj," je še poudaril.

Kobilarna Lipica je Tavčarju septembra lani izrekla izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, ker nasprotoval načrtom širitve igrišča za golf. Po mnenju vodstva kobilarne naj bi medijem "nepooblaščeno posredoval informacije" in tako "škodoval poslovnim interesom delodajalca". Tavčar trdi, da je širitvi golfišča nasprotoval kot predsednik Mednarodnega združenja za Lipico.


KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

shshsh
13. 01. 2008 14.45
hja nemaramzelja, sej se ne rabis ukvarjat s konji da vidis da je to mucenje, vsaj kaj se one bule tice:)...to vsako tele vidi, sicer pa ajde ona zgodbica z blatom je resnicna, konji se dejansko najraje pocijo v najvecjo svinjarijo, ajde so tudi svobodni...ograja je sicer taka da bi jo vsak zrebec mogo z brco podret...sam ajde, pac ni danara jebi ga:)...sicer pa po mojem mnenju lipicancem ne gre tako slabo kot morda zgleda;),
nemaramzelja
26. 10. 2007 14.04
koliko od vas, ki ste tule komentirali se dejansko ukvarja s konji? s tem mislim, da ga ima dejansko v lasti in ima o tem kaj pojma? po vaših komentarijh sodeč bore malo...
jackoo
21. 02. 2007 23.07
Sicer pa sem pozabil nekaj: BRAVO UREDNIŠTVU DA NISTE TE SLIKE MUČENJA ŽIVALI DALI POD RUBRIKO ZANIMIVOSTI (EKSKLUZIV) KOT TO DELATE PONAVAD (še vedno)I!!!! ps: Očitno ste se le naučili branja in prebrali moje komentarje!! plosk-plosk!!!
Tonček Balonček
21. 02. 2007 22.53
Evo, pa smo jih našli! Pod komunajzarji so se ti konji imeli še najbolje, še na olmipiade so hodili (Maestoso Monteaura, Pluto Canissa). Kje so ti časi. Imajo možnost prestukturiranja, namreč, da jih dresirajo za caddyj, saj so ti konji baje nadarjeni za vprego in iskalce žogic, imajo razvit voh in so intelegenti, tako da bodo lahko parirali igralcem.
piko2263
21. 02. 2007 19.00
Druga plat resnice! Sem govoril z veterinajem iz Trovega (veterinarska ambulanta Trnovo), ki dnevno hodi v Lipico, pa pravi, da se je šele sedaj začelo urejati tudi ostale stvari, ko so začeli graditi golf igrišče. In da je ta beda posledica 50 let kraje denarja vodilnih v svoj žep. In tudi moje mnenje je, da se ta beda ni zgodila v dbeh letih. Kdor bi to trdil je idiot!!
Tonček Balonček
21. 02. 2007 17.08
Zakaj v Lipici nima koncesije kak zasebnik, npr. njihov strokovni direktor ali pa naj vse skupaj olastninijo, kupili bi Jodlarji ali Lahi, v skrajnem primeru tudi kakšno mesarsko podjetje! .
doki007@email.si
21. 02. 2007 16.48
Očitno hoče Brejc dokončno uničit slovenski ponos Lipico,.....in spremenit vse v golf ,...za džavne pacove,....to je sramota, katero je možna naredit samo ta vlada Janševcev in njihovih pomočnikov......
seba.cerni@siol.net
21. 02. 2007 16.04
Se naši vrli politiki takoj poskrbijo za CIGANE,kot za nas in nacionalni simbol.
yaimz@email.si
21. 02. 2007 15.58
Brejca na kol! Virant je pa OK. Mi je dal 9 na izpitu, tk da nimam kej proti njemu.
vox populis
21. 02. 2007 15.39
Ko je zadeve pričel "urejati" g. Miha Brejc so se stvari obrnile "na bolje"! Enako kot zadeve na MJU "ureja " njegov zet, g. Virant!
jackoo
21. 02. 2007 15.38
Sramota za državo da v najprepoznavnejši kobilarni dopušča MUČENJE in ZANEMARJANJE živali ki so simbol slovenstva. Upam le to, da bodo odgovorni za to svinarijo plačali tako škodo da se ne bodo pobrali živ dan. Mučenje živali je kaznivo.
albertinum@excite.com
21. 02. 2007 15.21
A boste že pustil Janšo, da v miru igra golf! Le kaj vznemirjate tako velikega človeka s tako majhnimi podrobnostmi.
mjemjaw@yahoo.co.uk
21. 02. 2007 15.14
SRAMOTA. Janša je pa že skoraj ko Tito...le da so zanj urejali lovišča, za Janšo pa urejajo golfišča.
bnam 2707
21. 02. 2007 14.43
tomi.pasion: se strinjav celoti.Poleg tega sploh ni pomenbno katera vlada,za mene je vedno aktualna vlada tista,ki mora tudi odpraviti napake prejšnje.saj vendar niso slepi ali pa morda ne poznajo slovenskih znamenitosti,ki slovijo tudi po svetu. Jaz osebno sem prepričan,da nekateri sploh nebi smeli biti ministri,ker so nesposobni,navzlic temu,da imajo še kup raznih svetovalcev.Kozarec za pecelj pa zna držati v roki vsak,ki se vsede v gostilno!
Boštjan Grafenauer
21. 02. 2007 14.39
ampak janša bo pa le imel novih 9 lukenj za golf
tomi.passion@gmail.com
21. 02. 2007 14.35
Strinjam se. Za stanje so krive vse dosedanje vlade. Saj jim do sedaj ni uspelo zaščitit lipicanca, kobilarno so pustili razpadati, češ, bomo že nekaj. Prav bi bilo, da se enkrat vsedeta stroka in politika in razščisti kaj je resnično slovensko in pomembno. Noben logotip ne bo pomagal k prepoznavnosti v svetu, če sami ne zanmo prepoznati kaj je resnično naše in na kar smo lahko ponosni.
krtkoen
21. 02. 2007 14.34
Sramota! Ampak že dolgo ni nihče iz zdajšnje vlade bistro ugotovil, da je za takšno stanje kriva prejšnja, ta leva. Sicer smo pa vsi krivi - kaj smo jih pa volil ...
limonca4
21. 02. 2007 14.31
Zelo žalostno! Pa saj je to tudi mučenje živali!!!!! Umazanija, oteklo koleno, ... Jooooj, katastrofa!!!!!
bnam 2707
21. 02. 2007 14.28
Mar je tudi za tako stanje Lipice kriv prejšnji sistem.To kar se dogaja je nacionalna sramota.Kupujemo razno železnino naše kulturne in krajinske vrednote pa ostajajo od vseh pozabljene in zavržene.Le kaj počne minister za okolje in prostor,razen da statira tu pa tam v kakšni burleski ob reki dragonji.Slovenija bi bila rada prepoznavna,saj je,to se kaže na vseh korakih.Namesto,da bi tuje diplomate peljali v lipico,kjer bi si lahko ogledali rojstni kraj Lipicancev,jih bodo raje peljali na grad z brezvezno zgrešeno investicijo.
iSab
21. 02. 2007 14.23
pa sej to so že nori!! bote zmigal svoje lene rite pa naredl neki!!