Slovenija

'Blejci bodo morali plačati tudi do trikrat višji davek'

Radovljica, 17. 12. 2010 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gorenjske občine bodo dale pripombe na vrednotenje nepremičnin. Geodeti bodo pripombe pregledali in jih tudi upoštevali, če bodo upravičene.

Župani občin zgornje Gorenjske so na današnjem sestanku predstavnikom Geodetske uprave RS (Gurs) predstavili problem previsokega vrednotenja nepremičnin v turističnih krajih. Dogovorili so se, da bodo občine posredovale konkretne pripombe na vrednostne cone in ravni, ki jih bodo geodeti pregledali in tudi upoštevali, če bodo upravičene.

"Verjetno se bodo določene meje vrednostnih con morale spremeniti," je po končanem sestanku priznal direktor Urada za množično vrednotenje nepremičnin na Gursu Dušan Mitrović. Glede sprememb vrednostnih ravni pa bodo po njegovih besedah novi izračuni pokazali, ali so pripombe upravičene.

Blok
Blok FOTO: Mateja Klavs

Ob tem so se župani zgornjegorenjskih občin zavzeli tudi za podaljšanje pritožbenega roka, ki se izteče 25. januarja. Hkrati so se zavezali, da bodo poskrbeli za ustrezno informiranost vseh lastnikov nepremičnin oziroma občanov, da v čim večjem številu podajo pripombe in navedejo tudi konkretne primere in obrazložitve. "Mi bomo vse prejete pripombe pregledali in kjer je določena objektivna rešitev, jo bomo seveda upoštevali," je zagotovili Mitrović in dodal, da bo dokončna usoda pritožb jasna pred sprejetjem uredbe o določitvi modelov vrednotenja, v registru nepremičnin pa bodo podatki vidni konec naslednjega leta po vladnem sprejetju te uredbe.

Kranjskogorski župan Jure Žerjav upa, da bodo poleg občin zgornje Gorenjske na anomalije, ki so se pojavile ob množičnem vrednotenju nepremičnin, opozorile tudi druge slovenske občine in regije. Žerjav je namreč prepričan, da metodologija vrednotenja nepremičnin ni bila popolna in je spregledala možnost špekulativnih nakupov in prodaj, ki so se dogajali zlasti v turističnih krajih in močno dvignili cene nepremičnin.

Žerjav meni, da bi bilo pri končnem določanju tržne vrednosti nepremičnin treba upoštevati, ali so stavbe namenjene stalnemu ali občasnemu bivanju. Če se to ne bo zgodilo, bodo občani turističnih krajev mnogo bolj obdavčeni kot drugi in se bodo selili drugam. To bi bila po mnenju Žerjava prava katastrofa: "Že tako beležimo zaradi težko dostopnih služb odliv mladega prebivalstva iz naše doline, z višjimi obdavčitvami pa bi sploh povzročili praznjenje teh dolin in posledično tudi zaton turizma."

Kakšne bodo posledice, če bo sedanja izračunana vrednost nepremičnin tudi osnova za davke in če stopenj obdavčitve občine ne bodo mogle same prilagajati, temveč bo veljala enotna stopnja, se boji tudi blejski župan Janez Fajfar. "Na Bledu bi to pomenilo, da država obljube, ki jo je dala, da ljudje ne bodo obdavčeni več kot doslej z nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča, ne bo držala, saj bodo Blejci morali plačati tudi do trikrat višji davek," je dejal.

"V kolikor bo tako, kot se govori, in bo enotna davčna stopnja za celotno Slovenijo, potem bodo naši občani plačevali neprimerljivo višje davke – tudi do 13-krat višje kot na drugih območjih v državi," je opozoril Žerjav, za katerega je to nesprejemljivo. Tega turistične občine po njegovih besedah ne smejo dopustiti.

Na današnjem sestanku je bila zato dana tudi pobuda, da župani oziroma predstavniki zainteresirane javnosti začnejo aktivnosti za ustrezne spremembe predloga zakona o davku na nepremičnine, je povedal vodja nepremičninskega in gradbenega inženiringa v podjetju Dominvest Anže Urevc.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
18. 12. 2010 17.01
Saj vem kako je, ko se bajta prodaja je vrednost visoka, ko se pa plačujejo davki je pa nizka. Na isto vrednost bajte pa lahko plačaš v eni občini dvakrat več davka kot v drugi, davki na nepremčnine so po svetu občinska zadeva, od tega se občine živijo. Pa saj ne plačujemo vsi isto za pobiranje smeti, asfaltiranje lokalnih cest, pa za kanalizacijo.
svegel
18. 12. 2010 16.09
Ta nasa koza je nenasitna
boberx1
18. 12. 2010 15.22
pa se oddajili bi na crno....in kremsnita 5 Eurov....lahko vam dam ves spisek imen in priimikov na Wikileaks pa DURS potem boste pa tiho
ochi
18. 12. 2010 11.14
davek na davek na davek. *
Nauders
18. 12. 2010 09.23
krjemnšnitta 5 ojrov ?
Vo Tj
18. 12. 2010 06.42
V ZASAVJU BI NAM MORALI ŠE KAJ POVRNITI GLEDE NA TO V KAKŠNEM OKOLJU ŽIVIMO, PA MORAMO RAVNO TAKO PLAČATI DAVEK!
nikhrast
18. 12. 2010 06.02
Vrednotenje ali ocenjevanje nepremičnin bo vedno problem, vsaj tako je drugje po svetu. Vsakih par let se lahko na novo ocenijo, seveda pa je treba za to sposoben ljudi. Seveda pa davki na isto vrednost niso isti v vseh občinah, odvisno je koliko denarja potrebuje občina, pa več komerciale in industrije, ti placajo več, manj davka na rezidence.
Odpri.oci
18. 12. 2010 00.43
Gorenjski župani se strinjajo z previsoko cenitvijo, čeprav jim bo (posledično) nižja vrednost nepremičnin prinesla tudi nižje davke v občinske proračune !!!! . V Ljubljani je ravno obratno !!! Jankovič bi še navadno barako ocenil kot "vilo", tako da bo imel več v vreči, iz katere s svojimi "sošolci" in sinovi z lopato krade denar Ljubljančanom !!!!
Uporabnik113189
18. 12. 2010 00.00
waco17.12.2010, 20:48 bajte z apartmaji ali vile imajo v glavnem ljubljanski odvetniki in podobna elita ali pa kakšen "naš"
tali?ni tom
17. 12. 2010 20.48
ko pa na črno ste ali še colate prenočišča pol pa niste nič v luftu ko ne plačate davkov!! kje ste pa dobl drgač dnar za take bajte z apartmaji !! v železarni al kaj???
LuckyBastardo
17. 12. 2010 20.48
parkirišče na bledu 10 eur , kremšnita 5 eur , gondola 35 eur po osebi, kako vi tam živite??? zdej vam bojo pa še davek napeli?? zasujte bled pa bo mir
jankoinmetka1
17. 12. 2010 20.33
Ne moremo gorenjci držat pokoncu celoten proračun. Samo zato, ker smo šparovni, še ne pomeni da smo lahko molzna krava.
pa dobr no
17. 12. 2010 20.07
Če morm jaz plačat 3x višjo ceno za nepremičnino na Gorenjskem je pravično, da plačajo toliko davka. Čisto preveč vrednotijo nepremičnine. Bodo pač spustili cene in takrat plačali toliko kot vsi ostali.
pijanec22
17. 12. 2010 19.34
Če so tako bogati, da plačujejo za najem radarja skoraj 500 evrov dnevno, bodo pa še to zmogli.
slosurf
17. 12. 2010 19.33
Podkoren na primer pade v isto cono vrednotenja, kot Bežigrad, pa nima niti trgovine, pošte, da o javnem prometu nebi zgubljal besed...
major1
17. 12. 2010 19.17
Vedno jim je bilo všeč prevrednotenje njihovih nepremičnin, saj so s tem kazali svoje bogastvo, sedaj, ko pa bo potrebno svoje bogastvo deliti z državo pa njihove hiše niso nič vredne ali pa zelo malo.
Clody1
17. 12. 2010 18.57
Sevede Mossado, takim kot si ti bomo kako kremšnito več prodal, parking bo še mal dražji, pa bomo na konju! =)
MOSSAD001
17. 12. 2010 18.40
Pravilno!! Kremšnite mate tok drage,k da so zlate!! Aja pa parkplc je tu tok drag k da je parkirna hiša!! Gurenci majo nij je treba ugult za €,vi se bote že znajdl!! ;))