Slovenija

Birokratske ovire padajo

Ljubljana, 19. 11. 2007 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister za javno upravo Virant je dejal, da glede plač v javnem sektorju vlada ne bo popuščala dodatnim zahtevam sindikatov.

Po Virantovem mnenju so zahteve carinikov po višjih plačah neutemeljene
Po Virantovem mnenju so zahteve carinikov po višjih plačah neutemeljene FOTO: POP TV

Minister za javno upravo Gregor Virant je glede pogajanj o novem plačnem sistemu na področju javnega sektorja opozoril, da jih čaka še sklenitev 13 panožnih pogodb. Ob tem je poudaril, da vlada zaradi inflacije in javnofinančnih razlogov ne bo popuščala sindikatom, ki bi skozi panožne pogodbe želeli uveljaviti dodatne zahteve. Ministrova želja je, da bi nov plačni sistem stopil v veljavo 1. februarja 2008. Pri tem pa je dodal, da bo že s 1. januarjem 2008 v veljavo stopila nova ureditev plač za funkcionarje in sodnike. "Sedaj bo del plače sodnikov vezan na uspešnost posameznega sodnika," je poudaril.

Virant je tudi povedal, da se bo v torek sestal s sindikatom carinikov, ki v primeru neizpolnitve svojih zahtev grozi s stavko. Ob tem je zatrdil, da "se vlada na grožnje ne bo odzivala s popuščanjem, temveč je pripravljena le na argumentirane pogovore". Po njegovem mnenju so zahteve carinikov po višjih plačah neutemeljene. "Cariniki so že dobili en plačni razred več od tega, na kar so sami že prej pristali v pogajanjih," je poudaril in dodal, da bi uresničitev njihov zahtev Slovenijo stalo dodatnih 30 milijonov evrov letno.

Minister je pojasnil, da je sedanji vladi v času svojega mandata uspelo zmanjšati število zaposlenih v javni upravi za odstotek. Tako je bilo po podatkih ministrstva v javni upravi leta 2004 zaposlenih 17.998 delavcev, 1. oktobra letos pa 17.741. "Končni cilj je zmanjšanje števila zaposlenih v javni upravi za tri odstotke," je še dodal.

Virant: Birokratske ovire padajo

Virant je prepričan, da je odprava administrativnih ovir "delo, ki se nikoli ne konča
Virant je prepričan, da je odprava administrativnih ovir "delo, ki se nikoli ne konča FOTO: Dare Čekeliš

Virant je na novinarski konferenci predstavil pregled opravljenega dela ministrstva v letu 2007 in načrte za leto 2008. Ob tem je pojasnil, da po zaslugi ukrepov njegovega ministrstva "birokratske ovire padajo". Pri tem je zlasti opozoril na ukrepe za odpravo administrativnih ovir in razvoj e-uprave.

Virant je prepričan, da je odprava administrativnih ovir "delo, ki se nikoli ne konča". Ob tem je spomnil na že uveljavljene storitve e-uprave, kot so e-opomnik, spletno podaljševanje prometnega dovoljenja, spletna prijava začasnega in stalnega bivališča ter storitev za samostojne podjetnike e-vem. Dodal je še, da je v pripravi aplikacija t. i. virtualnega urada. Po ministrovih besedah bodo omenjeno novost omogočila evropske sredstva.

Omenil je tudi poenostavitve dohodninske napovedi, ki so po njegovih besedah prepolovile čas njihove oddaje za leto 2006. "S tem smo privarčevali 12,3 milijona evrov," je poudaril Virant.

Državljani bodo po ministrovih besedah najpozneje marca 2008 vse informacije o upravnih storitvah lahko dobili na eni sami telefonski številki. Napovedal je tudi poenostavitev naročanja novih potnih listov.

Po Virantovem mnenju se je sobotno delo v javni upravi "prijelo", zato ga bodo nadaljevali. Dejal pa je tudi, da bodo naslednje leto, v primeru "konic" ob menjavi dokumentov v poletnih mesecih, upravne enote odprte vse sobote v mesecu.

'Zagovarjam ožje pristojnosti'

Potrdil je, da je zaradi nestrinjanja s predlaganim konceptom pokrajinskih pristojnosti na vladi glasoval proti pokrajinski zakonodaji, ki jo je pripravil minister Ivan Žagar. "Zagovarjam ožje pristojnosti," je dejal. Prepričan je namreč, da bi se morale pokrajine ukvarjati samo z načrtovanjem regionalnega razvoja in črpanjem evropskih sredstev.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Roman Rep je dejal, da so do oktobra letos pregledali okrog 900 predpisov. "Kar 40 odstotkov smo jih zavrnili, saj so imeli administrativne ovire," je poudaril.

Delovna dovoljenja za tujce

Dejal je še, da se bodo "resno lotili lažjega zaposlovanja tujcev". Meni namreč, da je treba poenostaviti pridobivanje in podaljševanje delovnih dovoljenj za tujce.

Prepričan je, da bi bilo treba delodajalcem omogočiti, da zaposlijo tujca v 15 do 21 dneh. "Za deficitarne poklice pa rok ne bi smel biti daljši od desetih dni," je še poudaril. Pri tem je omenil, da njihovo ministrstvo pri teh predlogih še ni usklajeno z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

karlek
20. 11. 2007 11.18
Ja Virant spet sporoča zavajujoče informacije, 1400 carinikov, kolikor je pooblaščenih uradnih oseb v carini, bo vlado stalo 30 milijonov EUR, madonca potem pa jim bodo reas fino povečali plače, pe še to nihče v carini ni pristal na 20. plačni razred, ker potem ne vem zakaj niso parafirali kolektivne pogodbe, kakor so jo policisti, glede na njihovo galamo da hočejo 22. plačni razred. Kdo pa je kaj rekel sodnikom, zdravnikom, kulturnikom ki se jim plače lepo popravljajo poleg tega da lepo služijo še postrani, slpoh pa če bi Virant prebral zahteve carinikov potem bi videl da oni tega kar navaja sploh ne zahtevajo, to da je na meji 4x več policajiev kot pa carinikov je pa OK, od sedaj Virant niti omenil ni, da spreminaj sistem napredovanja kakršnega je razlagal do parafiranja kolekvitne pogodbe torej je kajlo sputil vsem ki so takrat parfirali se slikali in nazdravljali. Cariniki zahtevajo rešitev kadrovske problematike in izdelavo programa kaj bo ko Hrvaška vstopi v EU, vlada pa zaposluje po ministrstvih. Nihče od sinidkatov v državni upravi ne nasprotuje zahtevam carinikov celo podprli so jih, samo nihče pa se noče izpostaviti in glasno zahtevati nazaj to kar je imel in mu vlada sedaj jemlje. Virant nenehno govori o cariniku, kja pa višji carinik pa svetovalci pa inšpektorji teh pa ne omenja ker se boji da ga bo nekdo vrašal zakaj imamo goro ljudi po ministrstvih ki ne vedo kaj bi delali ti svetovalci in inšpektroji morajo biti pa sposobni denar za njihove bistevno višje plače nabrati. cariniki nikjer niso zapislai, da hočejo za carinika višjo plačo ampak so zapislai da hočejo ustrezno vrednotenje prepovedi in omejitev ter ogroženosti pooblaščenih uradnih oseb, kar se pa tiče tudi policistov, paznikov in tako naprej.
kriss714@amis.net
20. 11. 2007 00.36
Zmetat na cesto birokrate. Delavci s svojimi mini plačami komaj še preživijo, da se lahko ves megalomanski birokratski aparat pase na njihovem zaslužku.
killi-123@hotmail.com
19. 11. 2007 22.30
Tone,kje pa ti živiš? Veš,v Ljubljani plačujemo še več.
Tone Anžlovar
19. 11. 2007 22.10
slavica12, kaj pa počneš, da ob 750 eur prihodkov plačuješ 300 eur položnic? So to res stroški ali vštevaš vanje še razne kredite? Ker si res ne predstavljam, kaj tako razsipaš, kot da bi imela 20kW bojler na polno prižgan ves dan, pa še 10 pip bi ti moralo na polno puščati.
alc19@email.si
19. 11. 2007 19.47
cariniki itak na crno zasluzijo se pet svojih plac in naj bodo tiho. zanimivo je pa to da bodo sodniki placani na normo po domace povedano in to se mi ne zdi prav ker to pomeni da nikakor vec ne bodo nepristranski in korupcija se bo povecala no sicer to je podobno tej danasnji vladi ampak za povedat pa je
slavica12@hotmail.com
19. 11. 2007 16.26
lahko virant klobasa, ko ima polno denarnico, jaz pa težko preživim s svojimi 500€ na mesec, ob tem imam pa še invalidnega moža, ki dobi borih 250€ in je vezan na avto. ja saj se sliši veliko, ampak če odšteješ 300€ za položnice, v službo tudi moraš, obuti in obleči se tudi moraš, ko odštejem še bencin za avto... res nismo preveč potrošniampak nekaj se mi pa zdi hudo narobe, da ob vsakodnevnem delu in to težkem delu (delam kot bolničarka na terenu, preko Patronaže), ne glede kakšno je vreme si ne more človek privoščiti niti enega kosila na mesec za svoj denar. ja boste rekli to je pa že razsipništvo. ja zame tudi in zato ne morem nikamor, ker mi potem do konca meseca zmanjka. in to je javna uprava viranta, kje hudiča so se učili matematike. vsak dela za denar in dostojno preživetje, ne pa od socialne pomoči. na bruhanje mi gre, ko jih poslušam te preklete šelebajzarje ,da jih sram ni.
Francek62
19. 11. 2007 16.01
RE:#"Cariniki so že dobili en plačni razred več od tega, na kar so sami že prej pristali v pogajanjih," je poudaril in dodal, da bi uresničitev njihov zahtev Slovenijo stalo dodatnih 30 milijonov evrov letno# Ko pa carinik 2x mahne polnemu tovornjaku, pa to državo stane 4 .000.000 €. Očitno še vedno niso dojeli, da nezadovoljen delavec naredi 100x več škode, kot država na njem prišpara.
Matej Rojc
19. 11. 2007 15.32
Torej bi bilo smiselno ukiniti javni sektor. Zakaj bi delali v sektorju, kjer vlada komunistični pristop brez možnosti določanja dohodkov glede na vloženi trud in sposobnost ? Eni niso omejeni z ničemer, drugim pa bi se vse omejevalo.