Slovenija

Birokratske nalepke v smeti

Ljubljana, 27. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za notranje zadeve pripravlja vse potrebno za ukinitev samolepilnih nalepk za registracijo vozil. Sprememba ne bo neugodna za proračun.

Z novo rešitvijo želi vlada odpraviti birokratske ovire v zvezi z nalepkami in predvsem znižati stroške državljanom, pišejo Finance. Zato na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) že pripravljajo spremembo zakona o varnosti v cestnem prometu, s katero bi odpravili nalepke za motorna vozila.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Sprememba ne bo neugodno vplivala na proračun, saj iz cene, ki jo plačujejo državljani, država ne dobi nič. Nalepka stane 2.600 tolarjev, ta znesek pa dobi proizvajalec nalepk, pooblaščeni tehnični servis pa za lepljenje nalepke zaračuna še dodatnih 300 tolarjev.

Odločitev vlade bo najbolj prizadela izdelovalca nalepk, celjsko podjetje za grafične storitve Cetis in novomeški Mirage, ki naj bi bila z ukinitvijo birokratsko uvedenih nalepk ob 1,4 milijarde tolarjev.

"Strokovne službe ministrstva iščejo rešitve, ki bi bile državljanom prijaznejše in morda tudi cenejše," je za 24ur.com povedala tiskovna predstavnica ministrstva za notranje zadeve Vesna Drole.

Sporne nalepke za registracijo vozil so bile uvedene pred štirimi leti, ko je novomeško podjetje Mirage, v navezi s takratnim vrhom notranjega ministrstva, pridobilo posle za izdelavo nalepk, potem ko mu je država že podelila koncesijo za tiskanje osebnih izkaznic in potnih listov.

Posel izdelave osebnih izkaznic in potnih listov si Mirage prav tako deli s Cetisom v višini 50:50, slovenski potni listi pa so dražji kot v vseh novih članicah EU in dražji od potnih listov v Italiji, Nemčiji in Belgiji.

SORODNI ČLANKI