Slovenija

Po propadu Biobanke: za nadaljnjo hrambo genskega materiala zahtevajo dodatno plačilo

Ljubljana , 12. 10. 2024 19.59 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadej Grešovnik
Komentarji
61

Več vprašanj kot odgovorov za starše, ki so hranili genski material svojih otrok v Biobanki. Ta je očitno propadla, čeprav uradno stečaja še ni bilo, podjetje GaiaCell, ki je nasledilo vzorce, pa staršev očitno niti ne namerava poklicati. Lastnica družbe, nekdanja šefica zdravniške zbornice, Gordana Živčec Kalan, namreč poziva starše, naj oni vzpostavijo stik z njimi. Ob tem pa vztraja pri dodatnem - mesečnem - plačevanju stroškov za hrambo. In kaj bo z vzorci, če ne bodo plačali, bi lahko genski material več kot 3000 otrok celo uničili? Oglasila se je tudi Živčec Kalanova, ki trdi, da bodo mesečno hrambo plačali tisti starši, ki bodo to želeli.

Marjeta Bizaj je v Biobanki shranila zobno pulpo svojega otroka, podobno kot popkovnična kri, je tudi ta dragocen vir matičnih celic. Danes je ena od tisočih, ki ostajajo v negotovosti, kaj bo z vzorci hranjenimi v propadli Biobanki. "Noben nas ne pokliče, slišali smo tudi, da nas ne bodo kontaktirali, zaradi tega ker naj bi bili neki problemi glede varovanja podatkov," pojasnjuje. 

"Mi v bistvu še čakamo dovoljenje informacijske pooblaščenke, da lahko komuniciramo, da lahko z vami vzpostavimo stik (zaradi varstva podatkov)" - takole so stranke, ko so začeli zvoniti telefoni, odpravili v podjetju GaiaCell, družbi Gordane Živčec Kalan, ki je s prevzemom zrasla na pogorišču Biobanke.

Informacijska pooblaščenka je medtem prižgala zeleno luč, a v podjetju vztrajajo, da jim javna agencija za zdravila ne dovoli uporabe podatkov strank, zato naj jih te pokličejo same. "Tako da ne vem, se mi zdi ena klasična slovenska zgodba, kako prilagoditi zakone in predpise v korist elite, ljudi, ki imajo denar, kapital," dogajanje ocenjuje Bizajeva. 

Živčec Kalanova zdaj napoveduje, da bodo staršem, ki tam hranijo vzorce, odslej za storitev zaračunavali mesečno. In to po tem, ko so za hrambo praviloma že odšteli okoli dva tisočaka.

GaiaCell, družba Gordane Živčec Kalan, ki je zrasla na pogorišču Biobanke.
GaiaCell, družba Gordane Živčec Kalan, ki je zrasla na pogorišču Biobanke. FOTO: POP TV

Najprej so zahtevali 26 evrov, zdaj 20 evrov mesečno. Če bi starši pristali. bi to pomenilo, da bi se mesečno na račun podjetja zlilo okoli 60 tisočakov, letno skoraj 800. V denimo 20 letih, če se položnica v tem času ne bi višala, pa bi se skupaj nateklo več kot 15 milijonov evrov. Za hrambo, ki so jo stranke že poravnale.

"Nikakor, nikakor ne pristanem na to. Jaz sem to plačala, povedano mi je bilo, da je stvar varna, da je pač zakonsko zaščitena in očitno ni. In nikakor ne bom plačala še enkrat tega, niti jih ne bom sama kontaktirala, kar naj se znajdejo, če gospa Živčec Kalanova temu ni kos, naj pa dajo to komu drugemu," vztraja Bizajeva, ki se, tako kot ostali, sprašuje, kaj bo z genskim materialom, če ne plačajo. Ga bodo uničili, ali bi ga lahko celo prodali. Sama upa in verjame, da se bo naposled vendarle vmešala država, zakonodajalec, medtem ko so številni opeharjeni starši že zatekli po pomoč in bodo z odvetniki pravico iskali po sodni poti.

Živčec Kalan: V prostorih so nas čakali zapuščeni vzorci

Zakaj morajo torej starši še enkrat plačati za hranjenje matičnih celic, če so to storitev že plačali? "Biobanka je v likvidacijskem postopku. Njihovo opremo je kupilo podjetje GaiaCell. To je tako, kot da v banki najamete sef in imata v njem dragoceno zlato. Verjetno verjamete, da je to zlato potrebno shraniti pri novem ponudniku, ki shranjevanje na novo zaračuna," 

Trdi, da je bila njena etika na precepu, ko je "vstopila v prostore, ki jih je najemala Biobanka, te prostore smo prevzeli in tam so nas čakali zapuščeni vzorci. Takrat je bilo na tehtanju moja etika, ali te vzorce prepustim usodi ali pa začnem za njih skrbeti. To je bilo v aprilu. Po posvetu z mojo ekipo strokovnjakov, smo se odločili, da je etično in moralno, da za te vzorce skrbimo in da so varni še danes," zatrjuje. 

Kako je možno, da se tako sploh lahko ravna z občutljivimi vzorci, da so bili zapuščeni? "V tem primeru gre za dejstvo, da je imelo podjetje Biobanka in Educell istega lastnika, ki aprila ni določilo novega direktorja in ni imel odgovornosti do staršev, ki so shranjevali vzorce. Ker je ta veriga šla naprej, podjetji sta imeli sklenjeni pogodbi za shranjevanje vzorcev, je tudi Educell v težavah zaradi istega lastnika," je v oddaji 24UR pojasnjevala Živčec Kalanova. 

Po njenih besedah sedaj ostaja ključno vprašanje, kako je s pravnim nasledstvom Biobanke. "Agencija za zdravila je že ugotovila, da potrebuje podjetje naslednika, ki ni GaiaCell, zato sem informacijsko pooblaščenko vprašala, koliko je dopusten in zakonit dostop do vzorcev in dokumentacije. Lastnik je pustil oboje in odšel."

Kaj se torej lahko zgodi z vzorci? Vzorce so maja, kot trdi Živčec Kalanova, začeli vzdrževati. Kar pomeni, da če se starši odločijo za nadaljnjo hrambo pri njih, jim bodo pripravili nove pogodbe. "Tisti, ki se ne bodo odzvali, pa jih bomo reševali šele takrat, ko bomo ugotovili, da se je večina staršev vendarle odločila. To lahko pomeni, da lahko vzorce shranjujejo pri nas ali pa jih prenesejo k drugemu ponudniku," pravi Živčec Kalanova, ki ocenjuje, da je cena hranjenja pri njih celo nižja od drugih ponudnikov. "Ravno zato, da se staršem omogoči nadaljnjo hrambo."

In kje je zagotovilo, da se ta zgodba ne bo ponovila, če podjetje propade, da matične celice pristanejo kje drugje?  "Ravno ta nauk smo se odločili. Matične celice so dragocene,  Ravno tako kot zlato v sefih, morda še bolj. S tem namenom bomo iskali zaščito za shranjevanje pri takih organizacijah, ki imajo kapacitete, kot mi. Naš cilj je, da imajo starši možnost odločanja, to kar aprila niso imeli," zatrjuje in dodaja, da bodo še enkrat plačevali tisti starši, ki bodo to želeli. 

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mamma mia
12. 10. 2024 21.55
+1
Čim je videla vzorce v hladilnikih,je že videla milijone na TRR.Kot takrat,ko je posojala naokoli denar ZD Izola.Seveda za svojo provizijo.Kako so taki ljudje še na svetlobi?
Banion
12. 10. 2024 21.55
a že spet ta, povsod kjer se pojavi diši po kriminalu
Potouceni kramoh
12. 10. 2024 21.54
+1
Ko slišim za Živčec Kalan me prime fras.
Macuro Kosalamo
12. 10. 2024 21.52
Sreča, da imamo še NLB banko.
Macuro Kosalamo
12. 10. 2024 21.53
Z njo smo v železnem sodu, niti elektrika niče ne more, niti z novo omrežnino.
mamma mia
12. 10. 2024 21.49
+2
Pa kdo še verjame tej lisici?
Ivan Kostanjšek
12. 10. 2024 21.53
Ona tukaj ni nič kriva, ne bo delala zastonj? A ti delaš zastonj? Treba se je ukvarjati z lastnikom Biobanke, ki je postavil piramidni poslovni model, ko ni več dobil dovolj novih strank, pa je pobasal denar in izginil.
Arguss
12. 10. 2024 21.37
-2
A to sta dve firmi tako, kot pri maketi pred leti.
Komentator aligator
12. 10. 2024 21.36
+0
Naložba v zdravje se obrestuje😄
jutri_pa_res
12. 10. 2024 21.35
+2
Najprej je treba razčistiti pojme. Ljudje so z neko firmo sklenili pogodbo o hranjenju matičnih celic in za to plačali 2000 Eur. Ta firma je po nekaj letih propadla. Prostore je sedaj najela neka nova firma, ki s prejšnjo nima nič, razen da so se v teh prostorih nahali ti vzorci. Ali mora ta druga firma sedaj te vzorce naprej hraniti brezplačno? Gordana se je zelo izogibala realnemu odgovoru, ali boste naročili in plačali, da to prevzamemo, ali pač gre v smeti...Predstavljajte si, da kupite ali najamete stanovanje, kjer je tam nekaj v zmrzovalniku...
Ivan Kostanjšek
12. 10. 2024 21.46
In s temi 2000 EUR naj bi bili kriti stroški za xy let…nekoliko nerealno, a ne? Obstajajo ljudje, ki za to skrbijo in jih je potrebno plačati, ne enkrat, ampak xy let. So tudi stroški, ki niso samo enkratni, ampak bodo trajali xy let…dajte ljudje, malo razmislite, okrog česa se pritožujete.
jutri_pa_res
12. 10. 2024 21.46
Itak pa, če se mene vpraša, gre pri tem hranjenju matičnih celic za eno veliko napiz...nje naivnih...
StricKozamurnik
12. 10. 2024 21.34
+3
Vsem, ali vsaj večini je jasno, da gre pri Kalanovi za navaden pohlep, ni mi pa jasno zakaj ljudje dajo v hrambo tako pomembne stvari neki zasebni firmi, ki ima v posesti nekaj zamrzovalnikov. Če naj bi se to hranilo, naj to počne državna firma z ustreznimi referencami. Aja, države ni več!
XVXC
12. 10. 2024 21.34
+7
A ni to fajn ideja. Odpreš firmo prvih par let lepo pobiraš denar potem pa k je denarja dost zapreš firmo in ustanoviš druga. Pa kdo za vraga ti danes garantira za obstoj firme. Možno samo v Sloveniji. Plačaš storitev, za katero ti nihče ne jamči, da jo boš v celoti tudi dobil. In ko ne dobiš kar si plačal, plačaš ponovno in upaš, da boš tokrat imel več "sreče.". To je ta Kalanova, bivsa sefica zdravniske zbornice, ki bi naj skrbela in nadzirala eticno obnasanje zdravnikov in tista, ki je v ZC bila zaposlena za 4 ure, delala pa ob tem se nekaj 100 ur mesecno. Tolk o njeni etiki in morali. Sramota !!! Dno dna.
iziizi
12. 10. 2024 21.34
+1
vauuu bo zdaj vec dnarja za invalide in njihove penzije
Miran Petek
12. 10. 2024 21.32
+0
Take neumnosti so še dost prepoceni… 🤦‍♂️
tajda112
12. 10. 2024 21.23
+3
...Kalanova...kako nedolžno lahko izgleda mafijka...
Dimnikar84
12. 10. 2024 21.21
+6
kalonova ,ko preberem ali slišim ta priimek mi kar živce dvigne , zrela za v zapor
blazter
12. 10. 2024 21.21
+1
Ivan Kostanjšek
12. 10. 2024 21.17
+4
Meni sicer sploh ni jasno v čem je tukaj problem in zakaj takšen halo. Biobanka je bila gospodarska družba z očitno zgrešenim poslovnim modelom, saj ne moreš pokrivati fiksnih in stroškov z neomejenim rokom trajanja z enkratnim plačilom. In enak poslovni model, ki pelje v propad, se sedaj zahteva od novega podjetja. A se noben ne vpraša, zakaj je Biobanka propadla? Propadlo podjetje je prevzela druga gospodarska družba, ki ima pravico, da določi vzdržno cenovno politiko. Zaenkrat smo vsaj v teoriji v državi, kjer zasebne gospodarske družbe same določajo cenovno politiko. In če bi jaz bil na mestu Kalanove bi povedal čisto jasno - ali boste plačali vzdrževanje ali si pa pridite po svoj vzorček in si ga spravite doma v omaro. Dol mi visi. Kam smo prišli v tej državi, res neverjetno. Raja na ulici in novinarji bodo sedaj odločali, kakšno cenovno politiko bom postavil v svojem podjetju. Namesto, da bi bili zadovoljni, da je nekdo te vzorce prevzel in bo poskrbel za to, da ne propadejo.
Atom1
12. 10. 2024 21.54
Pozdravljen, Jože, ker opažam, da temeljno ne razumeš problema, si bom vzel 34 sekund, da ti ga razložim. Splošno trgovanje z organi je v Republiki Sloveniji prepovedano. Obstaja skrbno urejena in jasno določena struktura poslovanja z organi, ki je pod nadzorom JAZMP. Le-ti so preverili, da je podjetje, ki je pozneje propadlo, delovalo skladno z zakonodajo, ter mu podelili licenco za trgovanje z organi, natančneje z matičnimi celicami. Ker je bilo to preverjanje izvedeno zelo "površno", imamo zdaj težave. Podjetje je šlo v vnaprej načrtovan stečaj, rezervnega načrta pa sploh ni bilo. Ocenjuje se, da je izginilo približno 8 milijonov evrov, pri čemer je polovica verjetno šla za operativne stroške, druga polovica pa na zasebne račune. Nastavili so neko žrtveno jagne, ki bo verjetno razglasijo nek stečaj in v najbolj bizarni izvedbi, šlo sedet za kakšno leto ali dve. Glavno vprašanje, s katerim se soočamo, je, ali so matične celice sploh še uporabne. Kdo to lahko preveri, ne ve nihče. Naslednje pomembno vprašanje je, zakaj so "balkanski brača" dobili licenco in koliko denarja je bilo morda danega pod mizo. Sledi vprašanje, koga lahko tožimo. Najverjetneje bo to kar država, saj je očitno, da je podjetje namerno potopljeno in da rezervnega načrta/podjetja nikoli ni bilo, nekdo pa je zelo površno opravil svoje delo. Celotna situacija kaže na klasično kriminalno dejanje, ki verjetno sega vse do vrha zdravniške stroke, ki je klasično nenastino požrešno. Po eni strani si želijo brezplačnega izobraževanja za delo v javno korist in javno blaginjo, po drugi strani pa, ko pridobijo naziv, se najraje primerjajo z ameriškimi kolegi, ki so pogosto zadolženi za 10 do 15 let, ko začnejo delati s prihodom na odprti trg. Upam, da razumeš, da v tem primeru ne gre za klasični trg, temveč za zelo dobro organizirano strukturo požeruhov, ki bodo na koncu svojo nesposobnost prevalili na davkoplačevalce. Vmes bodo svoje požrli še odvetniki. Ta primer je tudi najbolj plastičen prikaz za vse, da razumete zakaj človeštvo nima prihodnosti.
Ivan Kostanjšek
12. 10. 2024 21.59
Ok, ampak še vedno mi nisi odgovorl na vprašanje, kako si lahko nekdo predstavlja, da bo plačal stroške za neznano obdobje z enkratnim plačilom 2k? To je možno, če so ves čas nova vplačila, če jih pa ni, pa sistem propade. A te to na kaj spominja? 20 EUR na mesec ni noben denar in tak poslovni model je vzdržen. Če ti pa ni všeč ali ti je preveč….vozi miško.
povanpireni
12. 10. 2024 21.17
+2
Zato pa je obnašanje policije za Furzs idealno. Nesmeš kakšnemu Občinskemu funkcionarjo žal besedo napisat, ali izreč, adio več kot pol penzije
bbreg
12. 10. 2024 21.14
+4
Moraš pa biti res naiven, da verjameš, da bo nekdo za borih 2000 eur v nedogled hranil genetski material v tekočem dušiku pri temperaturi -196 stopinj Celzija.
Balki36
12. 10. 2024 21.14
+4
Prva firma ki so ji placali vnaprej je mela napacen poslovni model....oni so racunal da bodo nenehno nove stranke ki bodo placali 2jurja vnaprej....ampak to se ni zgodilo....ker je 2 jurja prevec za vecino starsev....skoraj vsi bi si lahko prvoscli 20 eur mesecno...ampak 2 jurja vnaprej pa tezko....skratka zgresen poslovni model...mala ponzijeva shema...ki se ne izide...ta nova firma ima vzdrzno shemo...20 eur na mesec...ker je strosek obvladljiv bo velkko strank...in posel bo zalaufal....starsi naj tozijo 1 firmo....skupinska tozba in dobijo kes nazaj...da se pa jezijo na to 2 firmo je pa cist mim...zastonj jim pa res ne bodo hranili...20 eur placat pa mir....pa to
Ivan Kostanjšek
12. 10. 2024 21.51
…točno tako. Poslovni model Biobanke je bila piramida. O tem sem pisal že pred časom. Pobasali denar in izginili, sedaj je pa Kalanova grda.
XVXC
12. 10. 2024 21.10
+7
Kakšno obnašanje do Slovenskih staršev. Sram naj Vas bo. Kriminalistična policija v čem je problem ??? Spiš ti ??? Da imam otroka tole.se konča v 1 sekundi. Pol pa pridete. Sramota !!! Že tako nimajo mamice otrok. Mučijo se. In nato tole. Hitro bi bilo konec.