Slovenija

'Bil je šok tudi za nas'

Lipica, 02. 12. 2008 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Kobilarni Lipica znova zavračajo trditve, da naj bi bila za smrt žrebcev kriva uporaba prepovedanih sredstev. Veterinarska inšpekcija jih je že obiskala.

"Jasno in odločno zavračamo trditve Mednarodnega združenja za Lipico, da naj bi bila za smrt dveh lipicanskih žrebcev kriva uporaba neregistriranih in prepovedanih sredstev," je povedal direktor Kobilarne Lipica Matjaž Pust in dodal, da zavračajo tudi vsakršna namigovanja glede uporabe hormonskih sredstev. "Prav tako preminula lipicanca nista bila plemenska žrebca in ju kot preostale štiri, pri katerih smo odkrili bolezenske znake kolike, nismo zdravili proti artritisu. To je bil velik šok za naše ljudi."

Poginula lipicanca sta bila del elitnih žrebcev, ki so nastopili tudi ob nedavnem obisku britanskega kraljevega para.
Poginula lipicanca sta bila del elitnih žrebcev, ki so nastopili tudi ob nedavnem obisku britanskega kraljevega para. FOTO: Reuters

Vodstvo kobilarne je že v ponedeljek zahtevalo izredno veterinarsko inšpekcijo – veterinarji se v Lipici mudijo prav zdaj –, da bi raziskali vzroke za bolezen. Prav tako so na analizo poslali hrano in steljo konj, ki so oboleli za koliko. Rezultate, ki naj bi dali odgovore na vsa vprašanja, pričakujejo v dveh tednih, vsekakor pa še letos, je dejal Pust in napovedal da bodo takrat o tem obvestili tudi javnost.

Poginula konja, 102 Favory Famosa I in 137 Maestoso Allegra XLVII, sta bila v izboru konj za nastope klasične šole jahanja Kobilarne Lipica, stara pa sta bila 14 in 15 let.

Sicer so v lipiški kobilarni stopili v stik tudi s kriminalisti, če bi se slučajno pokazal sum na kakršno koli namerno povzročitev bolezenskega stanja pri lipicancih, je še povedal Pust. Po njegovih besedah so sicer bolezenske znake kolike odkrili le pri šestih lipicancih, medtem ko so ostali konji v čredi, ki običajno šteje okoli 380 živali, zdravi.

Spomnimo ...

Na splošno je kolika oziroma napenjanje trebuha eno najbolj pogostih bolezenskih stanj konj. Pri njih je ta pojav toliko bolj problematičen, ker se pojavi nepredvidljivo in nenadno. Konji nameč nimajo razvitega refleksa za bruhanje, kar bi sicer lahko pripomoglo in omogočilo hitrejše odpravljanje simptomov kolike. Hrane, ki jo zaužijejo, a jim ta v določenem trenutku 'ne paše', ne morejo na hitro izločiti iz telesa.

Kot je znano, sta v Kobilarni Lipica v zadnjih dneh poginila žrebca, ki sta bila v izboru konj za nastope klasične šole jahanja kobilarne. Pri njiju so namreč v okviru stalnega veterinarskega nadzora ugotovili prve bolezenske znake kolike, a sta kljub operativnemu posegu umrla, je v ponedeljek pojasnil strokovni vodja Kobilarne Lipica Marko Marc.

Predsednik Mednarodnega združenja za Lipico Etbin Tavčar je nato sporočil, da naj bi Marc zaradi prisotnosti virusnega arteritisa izvajal vakcinacijo s sredstvi, ki pri nas niso registrirana in jih na trgu ni mogoče kupiti ali so celo prepovedana. Marc se je na to odzval s pojasnilom, da tako v kobilarni kot v vseh pristojnih institucijah stalen nadzor ni odkril uporabe ali prisotnosti nobenih sredstev, ki v Sloveniji ne bi bila registrirana ali bi bila celo prepovedana.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
02. 12. 2008 23.33
KER SO S SUDANA, NI BIL KONJ DARILO,A
Tonček Balonček
02. 12. 2008 19.48
Naj pogine vsa čreda. v Lipici vsaj vedo, zakaj je tako, ne pa tole preseravanje z brihtolami! V znanju je zdravje!
Irena Mlakar
02. 12. 2008 19.22
najprej se mal pozanimite o konjih in njihovih boleznih(predvsem o koliki) kako nastane in zakaj. pol pa brihtulirite zakaj sta umrla itd....
fantodfare
02. 12. 2008 18.52
he,he. bravo tinček. s temi Ripi, he,he.
Tonček Balonček
02. 12. 2008 18.46
Kaj če bi zdaj, ko smo v Evropi, to čredo dali raje v skrb Avstrijcem, imajo tradicijo, znanje in voljo, pri nas je s temi konji (in osli, ki to vodijo!) ena sama katastrofa! Naj Lipico dokapitalizirajo, postanejo strateški partner, dr. Marc naj bo pa kak svetovalec, \"leteči\" genetik in urejevalec rodovnih knig!
goso
02. 12. 2008 18.32
S čim jih hranijo? A v vsem tem času še niso pogruntal , kaj lahko konji jedo, da so zdravi. A na Dunaju tud lipicanci poginjajo? Poden od skrbi za Lipicance. Takoj zamenjat direktorja, četud iz objektivnih razlogov. Tega si ne sme privoščiti. A je napenjanje virusna bolezen, da jo ima kar naekrat tolk konj? Pa kar dva naenkrat do pogina. Nevarnost je, da bojo veterinarji in inšpekcija zadeve prikril, tko kot razne pogine goveda pri nekem farmarju, ki ma zveze.
Ariella
02. 12. 2008 18.24
zakaj pa ravno irak ali sudan?...v čem je fora?
pukec534583
02. 12. 2008 18.21
dj ti balonček pssssssst!! tišina že enkrat s svojimi res neumesnimi ugotovitvami
Tonček Balonček
02. 12. 2008 18.15
Nehajte se pačiti s temm R.I.P:-jem, v slovesnkem jeziku je to N.P.V. M., in ti pokojni konji so slovenski, ne amerišk, tu pa je Slovenija, ne Irak ali Sudan!! Poden od kulture!
bnika33_LLJ
02. 12. 2008 17.47
SOŽALJE R.I.P.
Gautama
02. 12. 2008 17.33
sam unadva kukr sta nastopala un kukr pa so ga podaril je pa š živ???
unja1m
02. 12. 2008 17.30
dober prdec bolj pomaga kot vsa visoka politika
Dejanutd
02. 12. 2008 17.11