Slovenija
Oglas

Bi sodelovali pri pogozdovanju Krasa z droni?

Ljubljana, 11. 09. 2024 00.15 | Posodobljeno pred 5 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred dobrima dvema letoma so ognjeni zublji na Krasu uničili več kot 3700 hektarov površin, večinoma gozdov. Narava si do danes še ni opomogla, zato v Radenski snujejo veliko akcijo pogozdovanja težje dostopnih pogorišč. Pri tem si bodo pomagali z inovativno uporabo brezpilotnih letalnikov, k sodelovanju v pobudi pa vabijo čim več udeležencev.

S površine našega planeta vsako minuto izgine za 27 nogometnih igrišč gozdov. Med razlogi za krčenje teh dragocenih življenjskih okolij so tudi gozdni požari, ki z naraščanjem podnebnih sprememb postajajo nova realnost. Največji požar v zgodovini samostojne Slovenije je leta 2022 za Kras pomenil popolno opustošenje prej biotsko bogatih gozdov, ki pa s pomočjo strokovnjakov in podpornikov postopno dobivajo svojo prejšnjo podobo. 

Med prvimi ekipami prostovoljcev so na pomoč priskočili zaposleni iz Radenske, ki so že tri mesece po požaru začeli nabirati semena kraškega gabra, poljskega javorja – maklena in trokrpega javorja, namenjena setvi in vzgoji sadik za obnovo gozdov.

Ekipa, ki nabira semena leta 2022.
Ekipa, ki nabira semena leta 2022. FOTO: Arhiv naročnika

Letos bo pogozdovanje potekalo iz zraka

Aktivnosti obnove gozdov, ki jih v Radenski izvajajo že peto leto, bodo letos usmerjene v Kras. Tu se bodo pogozdovanja večjih in težje dostopnih površin lotili z brezpilotnimi letalniki (droni) in s posebnimi semenskimi bombicami. 

"V zadnjih štirih letih je Radenska Adriatic na Hrvaškem in v Sloveniji skupaj zasadila že več kot 80.000 dreves, saj verjamemo, da sta trajnostni razvoj in odgovorno poslovanje temelj razvoja vsake družbe. Naš cilj je, da letos z inovativnim načinom pogozdovanja postavimo nov rekord – tudi s pomočjo naših zvestih kupcev in poslovnih partnerjev,"  je napovedal Marian Šefčović, direktor Radenske Adriatic.

Dron / pogozdovanje.
Dron / pogozdovanje. FOTO: Arhiv naročnika

Kako lahko sodelujete v veliki akciji pogozdovanja?

V letošnjo akcijo pogozdovanja, ki je na Krasu predvidena na začetku novembra, se lahko enostavno vključi prav vsak. Na spletni platformi lahko sodelujete v izobraževalnem kvizu na temo biotske raznovrstnosti, vsak odgovor na vprašanje pa aktivira kupon, s katerim bo Radenska Adriatic pogozdila dodaten kvadratni meter kraških požarišč. 

Radenska

Pridružite se gibanju za bolj zeleno Slovenijo in zasadite svoj gozdiček!

Več o pogozdovanju in trajnostnih pobudah Radenske na spletni strani.


Naročnik oglasne vsebine je Radenska.