Slovenija

Bi podrli ali ne? Razmišljajo še o 74 hišah

Ljubljana, 08. 10. 2024 18.17 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, T.H.
Komentarji
8

Po potrditvi še zadnjega seznama od skupno 258 objektov, ki so zaradi ogroženosti po lanski ujmi predvideni za odstranitev, se pristojni trenutno ukvarjajo z usodo 74 objektov, ki so jih dodatno prepoznali kot ogrožene. Tudi za njih trenutno pripravljajo strokovna mnenja. V zaključni fazi so postopki glede izplačila prvih odškodnin.

Po navedbah vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih je bila s potrditvijo še zadnjega sklepa o določitvi objektov, ki so zaradi ogroženosti po lanskih poplavah predvideni za odstranitev, minuli četrtek na vladi dokončno znana usoda vseh 343 objektov, ki so bili januarja letos evidentirani kot možni objekti za odstranitev. 

Vlada je do sedaj izdala sklepe o odstranitvi za skupno 258 objektov, preostalih 85 pa so naknadno umaknili s seznama, saj je stroka ocenila, da se jih da s protipoplavnimi ukrepi ali sanacijo plazov ustrezno zavarovati.

Hiša ob zemeljskem plazu (slika je simbolična)
Hiša ob zemeljskem plazu (slika je simbolična) FOTO: Bobo

Dodatno pa so občine in tudi stroka predlagali, da se za morebitno odstranitev preverijo še nekateri novi objekti, ki jih ogrožajo poplave ali plazovi. "Državna tehnična pisarna je do konca septembra pripravila strokovna mnenja za 35 objektov, za 39 objektov pa bodo predvidoma končana v tem tednu," je v današnji izjavi za medije povedal vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic.

V primeru, da bo stroka za omenjene objekte dokončno ugotovila, da jih je treba odstraniti, pa te čaka enak postopek kot v primeru objektov s prvotnega seznama – po potrditvi strokovnih mnenj v svetu za obnovo sledi njihova javna razgrnitev ter dokončni sprejem na vladi. "Računamo, da bo tudi za te objekte celoten postopek končan v tem letu," je ocenil Šefic.

Večina cenitvenih poročil že zaključena

Glede postopkov cenitev za 258 objektov, za katere je vlada že potrdila sklep o odstranitvi, pa je Šefic pojasnil, da so za okoli 200 od njih že zaključena tudi cenitvena poročila, ostala pa naj bi bila dokončana do konca oktobra. V prvi polovici novembra pa načrtujejo predstavitve teh cenitvenih poročil v okviru terenskih obiskov predstavnikov vladne službe za obnovo po poplavah. Do sedaj sta sicer višino ocenjene vrednosti domov zavrnila le dva lastnika.

"Razumem, da tisti, ki čakajo na te odločitve, težko čakajo, ni enostavno, vendar menim, da jim je zdaj, ko smo te postopke končali, ko je že skoraj 200 cenitev opravljenih in ko vedo, s čim razpolagajo, in jim je jasno, kakšni bodo njihovi prihodnji koraki, večinoma bistveno lažje. Z vsemi bomo delali naprej in pomagali tam, kjer je možno, zato da bodo vsi nadaljnji postopki tekli čim hitreje," je poudaril Šefic.

Lastnica nekaterih objektov postaja država

Trenutno je sicer zaključenih in v postopku podpisa 18 pogodb z upravičenci, ki so se odločili za izplačilo odškodnine. Ko bodo pogodbe podpisane, bo lastnica teh objektov postala država. "Po pogodbi je obveznost države, da izplača odškodnino v 30 dneh po tem, ko je pogodba podpisana oziroma ko so overjeni vsi podpisi ter končani vsi postopki, ki jih izvajamo," je razložil. Da so izpolnjeni pogoji za prenos objekta na državo, morajo imeti lastniki urejene tudi zemljiško-knjižne zadeve in poplačane morebitne hipotekarne kredite, ob tem opozarjajo v vladni službi za obnovo.

Sočasno s tem v 23 občinah tečejo postopki pridobivanja parcel za nadomestitveno gradnjo, za katero je do sedaj v pogovorih interes izkazalo le tri do pet lastnikov objektov, ki so predvideni za odstranitev. Večina je namreč še vedno takšnih, ki si želijo dom postaviti sami. "V nekaterih občinah razpolagajo tudi z že obstoječimi stavbnimi zemljišči in tam se bodo lahko upravičenci, ki se bodo odločali za gradnjo, tudi dogovorili za nakup teh parcel. Z odškodninami, ki jih bodo dobili, bodo lahko tudi kupili zemljišča, kakršna jim ustrezajo," je še dejal Šefic.

Ob tem je še poudaril, da bodo imeli v vseh občinah pri nakupu teh zemljišč prednost prizadeti v lanskih poplavah, šele potem tudi drugi interesenti.

Glede možnost posebnih shem za posojila za prizadete v poplavah, ki jih predvideva zakon o obnovi, pričakuje, da bodo banke pristopile v te sheme in da bodo ljudem, ki najbolj potrebujejo ugodnejše kredite, te tudi ponudile.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiropraktik
08. 10. 2024 19.47
+1
Mater, so hitri! Še nobena vlada se ni odzvala tako hitro! A ne, Golob? Po dobrem letu dni še ne vedo, kaj in kako! Pa še pri Nobelovi nagradi za fiziko so Goloba prezrli! Zgradil je 100 hiš, ki jih s prostim očesom ne vidiš! Tanja je že poslala protestno noto!
Rožice so zacvetele
08. 10. 2024 19.39
spermi?
08. 10. 2024 19.10
+2
Ubogi moji jarani .
peresni
08. 10. 2024 19.07
-2
So na poplavnem območju in razmišljajo, da bi ostali? So premaknjeni ali pod vplivom SDS in NSi? Potem so pa v vsakem primeru vedno vse krivi drugi!!!!
Primož Roži? 1
08. 10. 2024 18.59
+2
Ma da vas ni sram politiki!!!
stancka_si
08. 10. 2024 18.58
+4
Samo rušili bi, kdaj bodo pa kaj zidali? Edino kar je sezidano, je od donatorja
bandit1
08. 10. 2024 18.35
+1
Tiste hiše ki so zgrajene do leta 1945 lahko ostanejo ostalo ruši, same veze in poznanstva.
Pikaponca
08. 10. 2024 18.32
+3
Glede na izredno hitrost gradnje Mesečevih 30 000 stanovanj in Golobovih hiš 100 na mesec lahko to takoj podrejo. Kako so prizadeti veseli GOLOBOVE DOBROTE..