Slovenija

'Besedilo pobudnikov referenduma je lažnivo'

Ljubljana, 31. 08. 2010 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Niti ena od trditev, s katerimi pobudniki utemeljujejo svoj predlog za referendum o prostorskem načrtu Ljubljane, ne drži, pravi podžupan Koželj. Janković medtem opozarja, da se bo v primeru referenduma veliko projektov ustavilo.

Ljubljana
Ljubljana FOTO: Aljoša Kravanja

Referendumska pobuda in kampanja sta vsebina in orodje predvolilne kampanje svetnika Zelenih Slovenije Mihe Jazbinška, je dejal podžupan Ljubljane Janez Koželj. Predlog pobude volivcem za vložitev zahteve za naknadni referendum o prostorskem načrtu, sprejetem 5. julija, je vložil arhitekt Fedja Košir. Predstavil ga je na skupni novinarski konferenci z Jazbinškom, ki je sicer razpis enakega referenduma predlagal mestnemu svetu.

Po Koželjevih besedah niti ena od trditev, s katerimi pobudniki utemeljujejo svoj predlog, ne drži. Med drugim novi plan v nasprotju s trditvami pobudnikov referenduma ohranja zelene kline v mestu. Koželj pojasnjuje, da je eden od poglavitnih razvojnih ciljev zaustaviti izseljevanje iz mesta in ustvariti pogoje za priseljevanje.

Rezultat strokovnega, dolgotrajnega in transparentnega dela

Načelnik občinskega oddelka za urejanje prostora Miran Gajšek je poudaril, da je prostorski načrt rezultat strokovnega, dolgotrajnega in transparentnega dela. Kot dodaja, so 618 hektarjev kmetijskih in gozdnih površin spremenili v zazidljiva, obenem pa so na zahtevo kmetijskega ministrstva v plan uvrstili tudi 501 hektar nadomestnih kmetijskih zemljišč. Tako je v novem planu v primerjavi z do sedaj veljavnim le 117 hektarjev kmetijskih zemljišč manj.

Po Gajškovih besedah so skupno prejeli okoli 10.500 pripomb, predlogov in pobud na prostorski načrt, od 3300 pripomb v drugi javni razgrnitvi pa so jih upoštevali 45 odstotkov. Koželj dodaja, da so poskušali ugoditi več pripombam, a za to niso dobili soglasij.

Projekti se bodo v primeru referenduma ustavili

Zoran Janković - 1
Zoran Janković - 1 FOTO: Aljoša Kravanja

Aktualni župan Zoran Janković je medtem prostorski načrt označil kot najpomembnejši dokument v tem mandatu. Besedilo pobudnikov referenduma je po njegovih besedah "lažnivo", zato Ljubljančane poziva, naj ne prispevajo svojega podpisa. Ob tem je pojasnil, da morajo pobudniki referenduma zbrati nekaj več kot 11.000 podpisov, zbiranje pa bo potekalo do 5. oktobra.

Če pobudniki ne bodo zbrali dovolj podpisov, bodo odlok o prostorskem načrtu v Uradnem listu lahko objavili konec oktobra, v primeru referenduma pa se bo objava odložila do prihodnjega poletja, pojasnjuje župan. Če referendum uspe, bo treba plan popraviti in še enkrat iskati soglasja, kar bo po Jankovićevih besedah trajalo dve leti.

Dokler prostorski načrt ne začne veljati, bo razvoj mesta stal, med drugim ne morejo širiti Barjanske, Dunajske, Tržaške in Litijske ceste, urejati parkirišč P + R (parkiraj in se pelji), graditi nekaterih vrtcev in domov za starejše občane, poudarja župan.

Obenem napoveduje tudi, da bodo poskusili možnost ustavne presoje, da o prostorskem načrtu podobno kot o proračunu ne bi mogli odločati na referendumu.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prehlad
01. 09. 2010 07.34
LAŽ TO JE ZA NJIH USPEH DEJSTVO PA JE ZA NJIH BEDA.
prehlad
01. 09. 2010 07.32
PA ŠE KAKŠEN AREST BI BILO TREBA NAREDIT . ČEDALJE VEČ GOLJUFOV SE PROSTO GIBLJE PO OBUBOŽANI DRŽAVI.
jurimuri1
01. 09. 2010 07.26
jankovič se je v šoli sigurno učil pesem atomski vek, sam verjetno se je več ne spomni
tinetone
31. 08. 2010 23.35
ja sosed janko kaj pa se tu dogaja?
WikiX
31. 08. 2010 22.30
Bitka za vsak meter ozemlja ali kako bi rekli temu, niti koraka nazaj. V Ljubljani se spreminja izgled zemljišč, vsakič je dražje in težke živeti, uspehom pa še nikakor ni videti konca. Vse je relativno, če nič ne vzamemo naravi je najbolje, če pa vzamemo manj je tudi očitno bolje, kot bi vzeli več. Izsuševanje močvirja, je od nekdaj popularni ukrep za množice, ki zagotavlja politično podporo, ko ni več nadležnih komarjev in se lažje valijo tanki, pardon avtomobili po vedno novih obvoznicah, okoli trgovskih centrov in pripadajočih strankarskih naselij, pardon mislim naselja s strankami. In seveda na rekord, trije merkatorji do decembra, namesto stare bajte ali kar sredi njive, sploh ni več važno. To zagotovo privabi nove prebivalce, ki sedaj živijo v delavskih kontejnerjih, še posebej če jim dodelijo subvencionirana socialna stanovanja, zanimanja ne bo zmanjkalo. To ni za nas, to so praobjekti in proto urbanistika, za nekaj veliko večjega. Sredi izsušenega močvirja, ima za nastati nova balkanska metropola. Rim je šel na pol, da pa bi se izognil gotovi smrti obeh kosov, nastaja na sredini nov center, Jankovičgrad oziroma Jankovičopolis, kot naj bi izgledal v prihodnosti. Trgovalo se bo in mešetarilo, zalivalo in meljorilaro, nekoč bo cela Ljubljana Jankovičator, v katerem bodo v ogromnih prodajalnah s starino, na policah šibilo tudi plečnikovo matranje. Itak ne paše v moderno, oglato mesto, odeto v urbane maskirne barve, kjer še konture služijo svojemu namenu. Vse bo ravno in disciplinirano, po mestu bodo napeljani tekoči traki, ki bodo razvažali socialne probleme po nakupih. V bistvo bo en sam, ogromen tekoči trak, ki bo peljal od porodišnice, skozi šole, mimo trgovin v fabriko, od tam pa skozi hiralnice v krematorije in končno na deponijo. Literatura bo prepovedana, umetnost preganjana, vsaka svobodna misel kaznovana, seks dovoljen le v rani mladosti, nato sledi kemično kastriranje. Vse ostalo, se bo kaznovalo s smrtno kaznijo, izvršeno na licu mesta. Zato bi bilo bolje organizirati društva, po šolah in univerzah pa organizirati delavnice in natečaje, kako narediti vsak košček Ljubljane čim lepši. Saj veste, kamenček po kamenček, drevo za grmom, tako kot nastajajo ideje in se razlivajo barve, tega ni preživel še noben župan ali diktator.
Odpri.oci
31. 08. 2010 21.41
Za Ljubljano je najbolje - zaustaviti ta prostorski plan (da se prenese v izvajanje do prih. poletja) - zamenjati župana in mestni svet (!!!) - novi mestni svet prekliče ta prostorski plan in sprejme LJUBLJANČANOM PRIJAZNEGA, ne pa tega, ki je pisan na kožo Jankovičevim finančnim prijateljem in dobro obveščenim (notranje informacije) prekupčevalcem !!!!
M-teorija
31. 08. 2010 21.37
bdso131.08.2010, 16:290 ~Ne samo.k v š ,TUDI,Ć v Č!!!!!!!??????~ Ah dejte no. Lahko kombinirate in menjate, premetavate črke kakor hočete. JJ ne more ratat Zoki., dokler se ne zamnja tistega ciničnega nasmeha s karizmatičnim. Pa očke tudi!
breyakuzla
31. 08. 2010 18.30
kam zginjajjo komentarji, alora?
breyakuzla
31. 08. 2010 18.21
torej takle imamo!
breyakuzla
31. 08. 2010 18.21
pri Aferi Prijatelj, vidimo kako vsi kasirajo, od Časarja, prijatelja, Mikuža vse dokler se ne zalomi! in to je naše pokvarjeno, koruptivnop, povezano podjetnišđtvo, brez katerega ne moreš skleniti posel! takle mamo!
breyakuzla
31. 08. 2010 18.15
s tem planom se bo toliko denarja obrnilo, da kr glava peče, nekomu se pa fila žep!
breyakuzla
31. 08. 2010 18.14
Policija je sicer pred nekaj tedni ugotovila, da Janković ni oškodoval Mercatorja in da v tem primeru ni elementov suma kaznivih dejanj, in to so tudi sporočili na ljubljansko okrožno tožilstvo, kjer zadevo Brezigar in Bukovac še preučujeta.
breyakuzla
31. 08. 2010 18.13
Najprej nam s tožilstva sicer niso hoteli razkriti niti tega, katera tožilka je sprva vodila postopek, niti kateremu tožilcu je bil nato dodeljen, niti kako so ukrepali zoper prvo tožilko, ki svojega dela ni opravila. Šele po naši pritožbi na informacijskega pooblaščenca so razkrili Uhanovo, vendar zoper njo očitno sploh niso ukrepali, saj pri pregledu uslužbenci informacijskega pooblaščenca na tožilstvu niso našli nobenega dokumenta, ki bi pričal o ukrepih. Po odredbi informacijskega pooblaščenca so nam končno pred desetimi dnevi razkrili tudi, kateremu tožilcu je bila februarja letos zadeva dodeljena.
breyakuzla
31. 08. 2010 18.11
ni samo kavboj, je še več kot kavboj, je razbojnik iz divjega vzhoda, še pomite kako je lagal o Stožicah in da ni Grep nič dolžan tistemu tovornjakarju!
schutzstaffel
31. 08. 2010 18.03
poluks25 31.08.2010, 15:55 .sprehodi se enkrat od trnovske plaže pa do zapornice pa ti bo jasno o cem govorim (da o ustvaritvi peš cone sploh ne govorim - edini ki je mel jajca da je to izpeljal) Ja, samo če se hočeš it na sprehod po prulah, moraš biti ultra slim, da hotiš po pločniku, ker so prakir placi narisani na pločniku. En del je na cesti, večji pa na pločniku. Center je že lep, ostala Ljubljana je pa ratala eno veliko parkirišče, z neumnimi enosmernimi ulicami. Se pravi enosmerne, da lahko široko cesto spremeni v parkirišče, ki ga je seveda treba colati. Pokvarjenec, ki je na račun parkingov speljal glavno cesto mimo prulske osnovne šole, kjer je največ otrok, ali pa greš lahko čisto na okoli. Vedno več enosmernih je, zaradi parkingov. Pa še to...nima moj glas, pa čeprav ga je dobil za ta mandat, ki se mu iztega. Tisti ki padate na njegov "dober dan" v mestu, stari Lj, tudi prav, vaša izbira. Kako malo je potrebno,ne? Zelo glasen je, ko pravi, da je uredil javni promet, z urbano in naj se vsi sedaj vozimo z avtobusom, ali pa s kolesom...Kako gre pa on v službo, ko ne z Mercedezom? Verjetno da z BMW-jem. Lahko mi ga vleče! Pa še je stvari, ki jih je sfižil, lokali po 22:00, morajo plačevati večjo najemnino itd...Ni vse samo v novih klopcah in lepem pozdravu!
damirg@email.si
31. 08. 2010 17.27
bdso1, vsa gradbena podjetja, ki so delala za ljubljano, so bila izplačana v celoti po pogodbi. če podjetja propadajo zaradi drugih razlogov, ni potrebe to prekladati na jankoviča.
bdso1
31. 08. 2010 17.04
Res je ,2. januarja sem bil nazadnje! In ne trdim ,da ni urejena! Hočem povedad ,le to ,da na tak način ,kot to dela Jankoviččččč, ni pošteno in ne normalno!? Tudi v Jugi se je tako gradilo ,pa smo kam prišli!?!?Tudi tam je bil samo eden ,ki je imel jajca in prav zaradi tega ,ki je imel jajca je razpala.Da pa žrtve sploh neomenjam!? Res,da so žrtve v Ljubjani neprimerljive,toda že to je preveč da delavci niso do boli plač!!! Nekdo pa si na ta račun trka po prsih!!?? To je žalostno!!! Na račun delavcev in podizvajalcev Jakovičččč izpolnuje predvolilne obljube!!!??? Že tako jih ni pravočasno, kot je obljubil!? Torej se je LAGAL!!! Če pa nebi izsiljeval in grozil,pa ne bi bil končan niti en projekt!!!??? Raje živim brez Stožic in kakšnega pločnika,SAMO,DA POŠTENO ŽIVIM!!!! To je moto mojega življenja!!! Lp
damirg@email.si
31. 08. 2010 16.46
nenakladat, glede na to da so slovenci večinoma ovce, je potreben samo eden da se zlaže, ostali pa sledijo.
zahod.west
31. 08. 2010 16.45
ljubljana postaja vedno bolj balkanska vas sredi slovenije .......in torej zakaj mora ljubljana ostati glavno mesto, če tako sovraži ostalo slovenijo?
damirg@email.si
31. 08. 2010 16.45
dejstvo da je veliko komentarjev o jankoviču in ne o prostorskem aktu, pove veliko o debilizmu slovenskega naroda.