Slovenija

Bela stavka sodnikov se širi

Ljubljana, 03. 03. 2006 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sodniki na ljubljanskem okrožnem sodišču ne nameravajo delati več, kot je nujno potrebno.

Iz posveta sodnikov z ministroma Šturmom in Virantom
Iz posveta sodnikov z ministroma Šturmom in Virantom FOTO: Dare Čekeliš
Sodniki 'stavkajo' že nekaj let

Na napoved sodnikov gospodarskega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča, da bodo zaradi znižanja plač odložili obravnavo tekočih zadev, so se odzvali v Civilnem združenju za nadzor na institucijami. "Sodniki nimajo pravice pozivati sodnega sveta in sodniškega društva k pasivnemu odporu, saj ga s svojim nedelom že dolga leta izvajajo," so zapisali v sporočilu. "Čeprav je temeljna dolžnost sodnikov razsojanje v kazenskih in civilnih zadevah, se postopki namesto izreka sodbe največkrat brez potrebe prelagajo iz naroka na narok tako, da stranke spravljajo v negotovost, pogosto celo za več kot deset let." Po mnenju združenja s tem ne kršijo samo zakonov in ustave, temveč tudi 6. člen Konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki zagotavlja pravico do poštenega sojenja.

21 sodnikom gospodarskega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča so se pridružili še sodniki preostalih oddelkov omenjenega sodišča, ki so se zaradi plačne reforme odločili, da bodo delali le toliko, kot od njih zahteva sodniška norma. Do ustrezne rešitve nastalih razmer bodo sodniki na tem sodišču "delali le toliko, kot od njih zahteva sodni svet".

Pobude niso podprli vsi sodniki ljubljanskega okrožnega sodišča, a tisti, ki so jo podprli, prihajajo iz vseh oddelkov ljubljanskega okrožnega sodišča, so pojasnili na okrožnem sodišču v Ljubljani.

Čakajoč na ustavno sodišče

Na skupnem sestanku med ministroma za pravosodje in javno upravo ter predstavniki pravosodja so se dogovorili, da bodo odločbe o nižjih plačah sodnikov začasne, vse dokler ne bo o njihovi zakonitosti in ustavnosti odločilo ustavno sodišče.

"Začasnost pomeni, da jim ni treba na upravno sodišče vlagati posebnih pritožb, če se z njeno vsebino ne strinjajo," je na novinarski konferenci po srečanju pojasnil pravosodni minister Lovro Šturm. Sogovorniki pa ustavnemu sodišču predlagajo, da zadevo obravnava prednostno.

Spor, ki ga bo moralo rešiti ustavno sodišče je dvojni, in sicer, ali je skladno z ustavo, da se znižuje dodatek za delovno dobo iz 0,5 na 0,3. Ta masa pa se nameni za del plače, ki je odvisen od delovne uspešnosti. "Ustavno sodišče naj odloči tudi, ali je to, da so sodniki plačani po delovni uspešnosti v skladu z ustavo," je povedal minister za javno upravo Gregor Virant.

Sodniki se upirajo, da bi bile njihove plače odvisne od učinkovitosti

Sodnike je razburilo zmanjšanje plač.
Sodnike je razburilo zmanjšanje plač. FOTO: Dare Čekeliš

Masa sredstev za plače sodnikov sicer ostaja enaka, vendar pa se znižuje njihova osnovna plača, je pojasnil Virant. Vlada pa je "zavezana", da za povečan obseg dela nameni še dodatna sredstva v okviru programa za odpravo sodnih zaostankov Lukenda. Višina celotne plače bo tako odvisna od uspešnosti sodnikov. "Nekateri bodo lahko zaslužili več kot sedaj, nekateri pa manj," je dejal Virant. Tako bo višina sodniške plače odvisna od učinkovitosti posameznega sodnika.

"Na podlagi začasnih odločb se bo praktično vsem sodnikom, z izjemo nekaterih predsednikov in podpredsednikov sodišč, bistveno znižala osnovna plača," pa meni predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen. Ob tem dodaja, da obstaja možnost, da iz tega prihranka nekateri sodniki dobijo svoje dosedanje plače, nekateri pa celo večje plače kot so jih imeli. Vendar je to odvisno od tega, ali bo sodni svet pravočasno sprejel merila, da se bodo dodatki pri marčevski plači že obračunali.

Minister Šturm je ob tem opozoril, da obseg sodniški plač ne bo povsem isti, saj se uvajajo dodatki, ki jih do sedaj ni bilo. "Pri nekaterih bo namreč višji, in sicer pri vseh, ki bodo upravičeni do dodatka za mentorstvo, pri vseh sodnikih, ki tudi dežurajo, in nekoliko več bodo dobili tudi tisti, ki imajo nazive specialist, magister ali doktor znanosti," je povedal Šturm.

Sestanka na pravosodnem ministrstvu so se sicer med drugim udeležili še generalna državna tožilka Barbara Brezigar, predsednica Sodniškega društva Slovenije Janja Roblek, državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Robert Marolt in predsednik sodnega sveta Peter Hauptman.

Sodnice in sodnike je razburilo znižanje plač večini državnih funkcionarjev, ki je začelo veljati s 1. marcem. Slovensko sodniško društvo je vložilo ustavno presojo zakonov o sodniški službi, o sistemu plač v javnem sektorju in odloka o plačah funkcionarjev.

Za Testena so pozivi k stavki nedopustni

Po izračunu, ki ga je v četrtek predstavil Testen, se je bruto plača vrhovnega sodnika v povprečju znižala za dobrih šest odstotkov.

"Nekatere reakcije ob plačni reformi v sodstvu iz sodniških vrst so izrazito pretirane, zato jih udeleženci sestanka zavračajo," je dejal Šturm. Testen pa je povedal, da vztraja na pozivu sodnikom, naj ravnajo v skladu z načeli sodniške etike. "Današnje prevladujoče stališče je bilo," tako Testen, "da je že sama napoved stavke nedopustna". V javnosti so se namreč pojavile nekatere napovedi, da bodo sodniki zaradi znižanja plač izvedli 'belo stavko' z zavlačevanjem reševanja sodnih primerov ali pa bodo izvedli celo pravo stavko.

Sodniki grozijo tudi z belo stavko
Sodniki grozijo tudi z belo stavko FOTO: POP TV

Obenem pa je Testen na sodnike naslovil apel, naj ohranijo sodniško držo in se pri oblikah nasprotovanja novi ureditvi plač omejijo na zakonsko predvidene postopke. Vse dokler opravljajo sodniško službo, jih namreč zavezuje kodeks sodniške etike, in sicer načelo predanosti pri izvrševanju sodniške funkcije in načelo varovanja ugleda sodstva z osebnih zgledom. S tem se je Testen odzval na nekatere "napovedi oziroma grožnje", da bodo sodniki izvedli belo ali pravo stavko. Ne podpiram teh groženj, je zatrdil Testen, ki je sicer podprl ustavno pobudo Slovenskega sodniškega društva.

Slednje je ob vložitvi ustavne presoje predlagalo, da ustavno sodišče do končne odločitve zadrži izvršitev izpodbijanih določb. Okrožni sodnik Okrožnega sodišča v Ljubljani Aleš Zalar pa je tovrstno pobudo na ustavno sodišče vložil že v torek.

Kot je znano, so se 1. marca v skladu z odlokom o plačah funkcionarjev znižale plače večini funkcionarjev. Poleg odloka se je začela uporabljati tudi novela zakona o sodniški službi, ki je potrebna zaradi reforme plač v javnem sektorju.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petra.sevcnikar@siol.net
06. 03. 2006 22.32
Nič zato če bodo delali toliko kot je normativ, potrebno bo (vsaj tako je po podjetjih ) dvigniti normativ in delati za boljši jutri. Hkrati bi jih bilo potrebno seznaniti da je 8 urni delavnik od 7 do 15 ure. Sodniki zgleda da tranzicije niso začutili, pa tudi sicer pa komu pa odgovarjajo?
katarina-i@volja.net
06. 03. 2006 20.07
V PRVI VRSTI JE POTREBNO V SODSTVU POSKRBETI ZA KREDIBILNOST DELA, ZLASTI ŠE V KALI ZATRETI NAVEZE, KI "USTVARJAJO" ODLOČBE V OČITNEM NASPROTJU S PREDLOŽENIMI DOKAZI IN V OČITNEM NASPROTJU Z MATERIALNIMI PREDPISI. PREPROSTI LJUDJE IMENUJEJO TISTO, KAR JE REZULTAT TAKŠNIH POSTOPKOV, KI SE JIH STRANKAM ZA NAMEČEK ŠE DRAGO ZARAČUNA, KRAJA. KO BO TA RAKAVA RAKAVA RANA SLOVENSKEGA SODSTVA POZDRAVLJENA, IN KO BO PRAVNA KULTURA SLOVENSKEGA SODSTVA NA TAKŠNEM NIVOJU, DA BODO SODNIKI, KI DELAJO TAKO TE SICER PO SVOJEM POSLANSTVU ŠE KAKO PLEMENITE FUNKCIJE ZA VSELEJ RAZREŠENI, JA,POTEM PA JE TREBA ZAGOTOVITI SODNIKOM ZA POŠTENO IN KVALITETNO DELO TUDI TEMU PRIMERNE IN TUDI VISOKE PLAČE. DOKLER PA NE BO REORGANIZIRANO SODSTVO V TEM SMISLU, DA BO KOS ZADOSTITI CILJEM SVOJEGA POSLANSTVA, SO PLAČE SODNIKOV ŠE KAKO PREVISOKE, ZA NEKATERE JE TUDI NEDOSTOJNO, DA JIH SPLOH ŠE PREJEMAJO. POTEZE MINISTROV VIRANTA IN ŠTURMA SO ŠE KAKO NA MESTU. POTEZE, KI JIH VLEČE MINISTER ŠTURM NE SAMO V TEM SMISLU, AMPAK TUDI GLEDE DRUGIH AKTUALNIH PROBLEMOV PRAVOSODJA,SO BREZ DVOMA ZELO POZITIVNO USMERJENE K VZPOSTAVITVI KREDIBILNOSTI SLOVENSKEGA PRAVOSODJA.
beno.pehani@telemach.net
04. 03. 2006 09.47
Protesti sodnikov, glede na sodne zaostanke in nekatere razsodbe, ki so bile prav v posmeh ljudstvu, so popolnoma neupravičeni in predvsem zelo škodljivi, tako za pravni sistem kot za pravno državo. Večina zaposlenih Slovencev se mora zadovoljiti z desetino sodniškega prejemka in se nenehno boriti, da obdržijo svoja delovna mesta, obenem pa kot davkoplačevalci, med drugim omogočajo tudi plače sodnikom. Kje sta čast in vzgled? Pa kaj si mislijo, da so nedotakljivi bogovi?!
ssg
03. 03. 2006 23.24
Lepo prosim, če pazite na pravopisne napake oz. predvsem na tiskarske škrate, ker jih med Slovenci kar mrgoli! Bogi tujci, ki se učijo slovensko - preberejo časopisni članek, pa je notri toliko tiskarskih škratov (pa tudi, če je povprečno "samo" en), da jih mine učenje našega jezika. Angleži oz. Američani, Avstrijci oz. Nemci itd. v svojih jezikih skoraj nikoli ne delajo napak, vsaj tiskarski škratje jih ne presenetijo, Slovenci pa v vsakem stavku kakšno! Nimam nič proti narečjem, dialektom, slengu oz. žargonu, ampak tudi tam moraš paziti, da pravilno napišeš besedo. Stankala, ne bi te/vas rad izpostavljal, ampak v tvojem/vašem komentarju napak kar mrgoli. Pa uporabljajte vejice, ljudje - namenjene so lažjemu branju.
ketronxd@siol.com
03. 03. 2006 22.39
Zadnji čas da jim sklestijo plače. Naj probajo delati za 100.000.- kot drugi državljani, ki jim ti isti sodniki nikoli niso prisodili pravice. Ne zaslužijo si niti toliko. Morda je prednost znižanja plač vsaj v tem, da bodo sodniki jezni na državo, vlado in bodo potem iz jeze razsojali pošteno, ne pa kot dosedaj ko vedno zmaga država, posameznik pa nikoli. Poberite jim vse dodatke, naj enkrat odgarajo teh 172 ur mesečno kot drugi. Sodnikov pa itak v tej Sloveniji sploh ne rabimo, saj so največji skorumpiranci. Kje je pri nas sploh pravica. Samo v denarju nikjer drugje
caroll
03. 03. 2006 22.22
jaz pa menim,da je čist prav,da so jim znižali plače,ker itak bolj malo delajo.sodni mlini meljejo tako počasi da je kaj.v zaostanku so še pa še,zato predlagam,da bi tudi sodstvo delalo ob nedeljah,da bi "zaslužili"svojo plačo,sploh pa ustavni sodniki,ki so sami geniji!!!(odprtje trgovin ob nedeljah)
tanja.beno-cerce@triera.net
03. 03. 2006 20.44
NAJ ŽIVIJO SODNIKI ! Komaj sedaj so se delvci v državni upravi zbudili, ko je prišel en Virant, katerega je šolala rajnka Jugoslavija za tem pa država Slovenija. Ta človek bi rad delal red pod mentorstvom Janša. Mislim, da je zadnji čas, da pride do predčasnih volitev.
ideja
03. 03. 2006 20.18
menim, če morajo vsi delati in narediti vse, kar jim je naloženo za tisto osnovno plačo 100%. V kolikor bi kdo naredil več bi dobil dodatek, v kolikor pa naredi manj, kot mu je naloženo, pa bi se mu morala plača tisti trenutek znižati za določen procent. Tako je v gospodarstvu, tako bi moralo biti tudi v javni upravi in tako bi moralo biti tudi v sodstvu. Za nedelo, bi morl biti vsak degradiran, me glede na to kaj dela in kdo je. Tudi sodniki so plačani iz davkoplačevalskega denarja. Tako pa prihajajo na glavne obravnave nepripravljeni, sodbe, ki bi jih morali razglasiti takoj, pa zagledajo včasih beli dan po več mesecih, večkrat pa tudi nikoli in vser skupaj zastara