Slovenija

Bavčar o bodoči zunanji meji EU

Ljubljana, 28. 11. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.B./M.P.
Komentarji
0

Kot je napovedal minister za evropske zadeve Igor Bavčar, bo Slovenija pred koncem leta 2005 kot članica EU polno vključena v schengenski sistem varovanja mej, s tem pa bo meja s Hrvaško postala zunanja meja Unije.

Glede na to, da bo s slovensko pridružitvijo EU opuščen nadzor na mejah s sosednjimi članicami, meja s Hrvaško pa bo postala zunanja meja Unije, je slovenska vlada pripravila poseben akcijski načrt.

Minister za evropske zadeve Igor Bavčar je bil gost v oddaji 24 ur
Minister za evropske zadeve Igor Bavčar je bil gost v oddaji 24 ur FOTO: 24ur.com

Gre za uskladitev južne meje s standardimi schengenskega sporazuma, obnovo in dograditev že obstoječih mejnih prehodov, legalizacijo ob osamosvojitvi na hitro postavljenih in gradnjo 24 novih maloobmejnih mejnih prehodov. Vladne službe so stroške južne meje tako s prvotnih 34 milijard tolarjev optimistično oklestile na dobrih 18 milijard, od katerih naj bi tretjino prispevala Unija.

K nižji ceni bi vsekakor lahko prispevali skupni mejni prehodi s Hrvaško, pogovori z Zagrebom pa so trenutno najdlje pri prehodih Gruškovje in Dobova. Slovenski cariniki naj bi s hrvaškimi delili infrastrukturo, postopki pa bi bili ločeni. Tik pred sprejetjem je tudi že poseben interventni zakon, ki bo poenostavljal pridobitev gradbenih dovoljenj ter pospešil odkup zemljišč. Prvih šest prehodov, gre za največje in najpomembnejše, naj bi bilo tako po napovedih vlade schengensko usklajenih do konca naslednjega leta.

Po nekaterih informacijah pa bi bilo že za ureditev šestih osnovnih prehodov potrebnih 20 milijard tolarjev. Na vprašanje, kje bo Slovenija ta denar dobila, je minister Bavčar za POP TV povedal: "To vprašanje me ne skrbi. Menim, da je 18 milijard tolarjev zgornja meja, čez to ne bi šli in mislim, da kaj takega tudi ne bi bilo potrebno. Izkušnje, ki jih imamo pri mejnem prehodu Obrežje, kažejo, da bodo te številke dejansko nižje. Poleg proračunskega denarja bo denar zagotovila tudi EU, ki je do sedaj namenila že 9 milijonov eurov. Dlje ko bomo z našim projektom, na več denarja lahko računamo."

Na vprašanje, kako bodo v bodoče urejena prehodna mesta, ki naj bi jih bilo poleg mejnih prehodov skupaj kar 240, je minister Bavčar dejal: "Cela vrsta prehodnih mest, kjer ljudje ob meji opravljajo vsakodnevne dolžnosti, je danes nenadzorovanih. Ob vzpostavitvi schengenskega režima bo potrebno ta kontrolna mesta nadzorovati, kar tudi nameravamo storiti. Nekatera bomo zaprli, nekatera pa pustili."

Kot je za POP TV še povedal minister Bavčar, sporazum o meji med Slovenijo in Hrvaško na vzpostavljanje schengenskega kontrolnega režima nima nobenega vpliva. Bavčar je še dodal, da je komisija EU v svojem zadnjem poročilu izrecno zapisala, da je Slovenija s sporazumom med vladama rešila svoje obmejne probleme.