Slovenija

Barovič: Prepričala sta me sinova

Ljubljana, 07. 01. 2008 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Peče, Zagorac in Žgajner Tavševa so zapustili SNS, Barovič pa je priznal, da se je z odhodom prenaglil.

Poslanci Sašo Peče, Barbara Žgajner Tavš in Boštjan Zagorac bodo na predsednika državnega zbora, Franceta Cukjatija, in na prvaka SNS, Zmaga Jelinčiča Plemenitega, naslovili dopisa o izstopu iz poslanske skupine SNS in za ustanovitev novega poslanskega kluba Lipa.

Odhod je posledica naelektrenega vzdušja v stranki, ko zaradi vplivanja na posamezne odločitve nismo več mogli opravljati poslanskega dela, je povedal Peče.
Odhod je posledica naelektrenega vzdušja v stranki, ko zaradi vplivanja na posamezne odločitve nismo več mogli opravljati poslanskega dela, je povedal Peče. FOTO: POP TV
SLS oziroma njen predsednik Bojan Šrot naj bi po besedah Jelinčiča poskušala oslabiti SNS. "Želijo nam preprečiti, da bi SNS zahtevala razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo," je poudaril.

Odhod iz SNS je po Pečetovih besedah posledica "naelektrenega" vzdušja v stranki, ko poslanci zaradi vplivanja na posamezne odločitve niso več mogli opravljati svojega dela. "Žal se je zgodilo, kar je bilo že nekaj časa pričakovati. Prišel je trenutek, ko se zaradi vplivanja na posamezne odločitve ni več moglo opravljati poslanskega dela," je razloge za odhod iz stranke pojasnil Peče ter ob tem zavrnil navedbe, da je nastali položaj povezan z dogodki ob praznovanju rojstnega dne predsednika stranke Jelinčiča. Kot pravi Peče, je sam ocenjeval, da bo stranka sposobna graditi na kakovosti, vsebini in samostojnosti, vendar se je izkazalo, da je to nemogoče. "Očitno je, da nekateri želijo imeti majhno poslansko skupino, ki bo zgolj jeziček na tehtnici, skozi katerega bo moč zadovoljevati individualne želje in potrebe."

Barovič ostaja v SNS, Peče stranko zapušča.
Barovič ostaja v SNS, Peče stranko zapušča. FOTO: POP TV

"Vsi trije poslanci bomo ustanovili skupino nepovezanih poslancev z imenom Lipa in v njej še z večjim elanom in zagonom delali naprej," je za 24ur.com povedal Peče. Odhajajoči SNS-jevci so prepričani, da je le skozi poslansko skupino mogoče aktivno sodelovati v zakonodajnem postopku. Poslanec in podpredsednik DZ Peče sicer pričakuje, da svojega podpredsedniškega mesta v državnem zboru ne bo obdržal, hkrati pa zavrača špekulacije o vključitvi treh poslancev v katero drugo politično stranko, denimo v SLS. Po njihovih besedah tudi o svojem nadaljnjem političnem delovanju, predvsem po jesenskih državnozborskih volitvah, še ne razmišljajo.

Barovič ostaja v SNS

Odločitve Baroviča ne bom komentiral. Lahko rečem le, da sem razočaran. Sašo Peče

Bogdan Barovič pa si je premislil. Pred sestankom svojih treh kolegov je preklical podpis za izstop iz SNS in vstop v poslansko skupino Lipa "zgolj in samo iz osebnih razlogov in zaradi družine". "Izjavljam, da ni bilo nobenih pritiskov name s strani SNS," je zapisal Barovič v sporočilu, ki so ga poslali iz SNS. "Želim ostati v dobrih odnosih z vsemi kolegi, ki jih spoštujem in cenim kot vestne in delovne sodelavce," je še zapisal.

Barovič: Pretehtala sta sinova

V ekskluzivnem pogovoru za oddajo 24ur na POP TV je vidno utrujeni Bogdan Barovič povedal, da je za njim ena najtežjih noči v življenju. Večino dneva se je doma v Trbovljah raje kar skrival z izklopljenim telefonom, ko pa ga je prižgal za kakšno minuto, so se klici in sms sporočila dobesedno vsuli.

Bogdan Barovič
Bogdan Barovič FOTO: POP TV

"Včerajšnja odločitev o prestopu k Pečetu je bila prehitra. Priznam, da sem se prenaglil in zato sprejemam vse kritike. Ko smo se v krogu družine začeli pogovarjati, sem ugotovil, da so ocenili, da nisem ravnal prav. Edino, kar je pretehtalo pri tem, da sem se odločil iti nazaj k Jelinčiču, sta moja sinova - oba sta že dolgo člana nacionalne stranke," je razlagal Barovič

Še enkrat prisežem, da nihče ni vplival name, o poslovniku nimam pojma oziroma o njem nisem razmišljal. Mislim, upam in pričakujem, da bi se vsi ponovno združili v eno poslansko skupino. Bogdan Barovič

Baroviču naj bi sinoči sinova dala vedeti, da se z očetovim izstopom iz stranke ne strinjata. Pritiskov pa, zagotavlja Barovič, ni bilo. Z Jelinčičem sta na kratko govorila enkrat, včeraj popoldne.

Jelinčič: Bogdan je sprevidel namere Saškota

Predsednik SNS in vodja poslanske skupine stranke Jelinčič je dejal, da je Barovič premislil in se pametno odločil. "Mislim, da je to pametna in trezna odločitev. Glede na to, da smo v SNS skupaj z Barovičem naredili veliko dobrega za Slovenijo, bi bilo z njegove strani napačno, če bi se odločil tako, kot so ga hoteli prepričati nekateri," je dejal.

Za 24ur.com je Jelinčič dodatno pojasnil, da je Barovič bo treznem premisleku očitno ugotovil, "da gre pri ustanavljanju nove stranke za nič drugega kot zagotavljanje eksistence Saškota Pečeta."

Bogdan je pač Bogdan. Eni cincajo, drugi smo pač trdni. Še naprej bova kot poslanca in člana stranke imela korekten odnos. Zmago Jelinčič Plemeniti o Bogdanu Baroviču
Prvak SNS je še povedal, da se je v nedeljo z Barovičem na kratko po telefonu pogovarjal o tej zadevi. "Na nikogar nisem pritiskal. V naši stranki pustimo prosto voljo, dopuščamo in računamo pa tudi na trezen razmislek. Kdor trezno razmisli, se dobro odloči. Kdor ne razmišlja, naredi napako," je pojasnil Jelinčič.

Ker Barovič ostaja v SNS, poslanska skupina, ki mora šteti najmanj tri poslance, ne bo razpadla. Tako v njej ostajajo Jelinčič, Barovič in Srečko Prijatelj. Z morebitnim razpadom poslanske skupine bi SNS izgubila nekaj strokovne pomoči, ki jo imajo poslanski klubi, in tudi denarja.

Jelinčič: Za vsem stoji SLS

"Ni ga lepšega, če od tebe odidejo sovražniki in izdajalci," je na svoj 60. rojstni dan poudaril Jelinčič. V ozadju odhodov vidi SLS.
"Ni ga lepšega, če od tebe odidejo sovražniki in izdajalci," je na svoj 60. rojstni dan poudaril Jelinčič. V ozadju odhodov vidi SLS. FOTO: POP TV
Razlog za nastalo situacijo je v preveč naelektrenem in škodljivem vzdušju, ne pa v kakršnem koli dogovarjanju z drugimi strankami. Cilj je izključno v tem, da se ne razvrednoti funkcija poslanca, da poslanec ni samo glasovalni stroj. Sašo Peče

Jelinčič trdi, da je Peče v njegovi odsotnosti želel stranko voditi mimo njega: "Odhod treh poslancev je bilo eno od najlepših daril za rojstni dan. Ni ga lepšega, če od tebe odidejo sovražniki in izdajalci." Po besedah Jelinčiča, spor, ki je nastal na zabavi ob njegovem 60. rojstnem dnevu, ni bil edini razlog, zaradi katerega je prišlo do razhajanja med stranko in Pečetom. Kot je dejal prvak SNS, je Peče ob posameznih glasovanjih v državnem zboru večkrat skušal vplivati na katerega izmed poslancev naj glasuje drugače, kot so se dogovorili. "Zlasti ob moji odsotnosti," pravi Jelinčič, naj bi Peče "stvari večkrat skušal peljati po svoje".

Kot enega izmed razlogov, zaradi katerih je prišlo do razkola v stranki, Jelinčič vidi tudi v tem, da se je stranka na zadnjih državnozborskih in predsedniških volitvah precej okrepila: "Slednje je marsikoga presenetilo in prestrašilo, zato so morali iti v nasprotno akcijo, da bi stranko oslabili." Na vprašanje, kdo bi po njegovem mnenju lahko stal za takšnim poskusom, prvak SNS odgovarja, da sta to predsednik SLS Bojan Šrot in njegova stranka. "Glede na to, da smo lahko v nedeljo na televiziji videli, da so se poslanci, ki so izstopili iz stranke, v Celju sestali s celjskim županom in predsednikom SLS Bojanom Šrotom, je jasno, da gre za dogovor s Slovensko ljudsko stranko. Na ta način nam ta stranka skuša preprečiti, da bi SNS zahtevala razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. Želijo pa nam prevzeti tudi nacionalno noto, ki predstavlja SNS in njene volivce," je poudaril Jelinčič.

Dodal je še, da se ne misli več ukvarjati z vprašanji, ki so pripeljala do odhoda poslancev. Zanj je, kot pravi, to že zgodovina, zato o tem ne razmišlja več.

Šrot: Nič nimam pri poskusih oslabitve SNS

Bojan Šrot: "Sašo Peče me je prosil, da naj mu odstopim pisarno"
Bojan Šrot: "Sašo Peče me je prosil, da naj mu odstopim pisarno" FOTO: Damjan Žibert

Predsednik SLS in celjski župan Bojan Šrot je pojasnil, da ne držijo očitki predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, da on sam in njegova stranka stojita za poskusi oslabitve SNS. "Nič nimam pri tem in to sem Zmagu Jelinčiču danes že osebno povedal," je dejal in dodal, da ni sodeloval na sestanku štirih poslancev SNS v njegovi pisarni na celjski občini. "Sašo Peče me je prosil, naj mu odstopim pisarno, in to sem tudi storil," je še pojasnil. Po Šrotovih besedah ni v "ozadju nobene zgodbe".

Šrot je povedal, da je predsedniku SNS tudi razložil, da ne ve, kakšna je vsebina spora v njegovi stranki, in da bodo te stvari že sami rešili. "Imam dobre odnose z vsemi poslanci SNS, vključno z Jelinčičem," je poudaril. Obenem je dodal, da nobeden od poslancev SNS ni izrazil želje po prestopu v poslansko skupino SLS.

"Načeloma pa je SLS odprta stranka," je povedal in dodal, da so v preteklosti nekateri poslanci že prestopili v njihovo poslansko skupino. Po Šrotovih besedah je stranka odprta za tiste, ki sprejemajo njen program in način političnega dela. "Mi nismo izključujoči," je poudaril. V primeru, da bi kateri od poslancev SNS želel prestopiti v poslansko skupino SLS, pa bi o tem odločali organi stranke, je pojasnil predsednik SLS. "Težko rečem, kako bi se organi stranke v tem primeru odločili," je še dodal.

Nova poslanska skupina že prihodnji teden?

Bo Sašo Peče obdržal položaj podpredsednika DZ?
Bo Sašo Peče obdržal položaj podpredsednika DZ? FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik DZ France Cukjati je že prejel izjave poslancev Saša Pečeta, Barbare Žgajner Tavš in Boštjana Zagorca, da izstopajo iz poslanske skupine SNS ter ustanavljajo novo poslansko skupino.

O spremembah v poslanski skupini mora predsednika DZ v treh dneh obvestiti še vodja poslancev SNS Zmago Jelinčič, o predlogu za ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev pa bi kolegij predsednika DZ lahko razpravljal prihodnji petek, je v izjavi za medije dejal Cukjati in pojasnil, da Sašo Peče tudi po izstopu lahko obdrži funkcijo podpredsednika DZ.

Ker je Sašo Peče tudi podpredsednik državnega zbora, se zastavlja vprašanje, ali bo po izstopu iz poslanske skupine to funkcijo smel obdržati. Cukjati pojasnjuje, da Pečetu podpredsedniško mesto lahko ostane. Dodeljeno je bilo namreč njemu osebno, in ne poslanski skupini, kot v primeru Marka Pavlihe, ko je iz LDS prestopil v SD.

Glede napovedi treh poslancev, da se bo njihova poslanska skupina imenovala Lipa, Cukjati opozarja, da bi bilo to mogoče le, če bi ustanovili stranko s tem imenom.

Kot je še pojasnil Cukjati, morajo trije poslanci najprej izstopiti iz stranke, vodja poslanske skupine SNS pa ga mora obvestiti o spremembah. Če bodo to uredili, bo Cukjati predlog uvrstil na naslednjo sejo kolegija.

Po ustanovitvi nove poslanske skupine se bo sicer odprlo tudi vprašanje članstva in funkcij v delovnih telesih, ki jih bo treba na novo razdeliti. O članstvu treh poslancev v delovnih telesih bo odločil kolegij predsednika, o funkcijah pa mora glasovati državni zbor, ki bo tako odločil, ali bo Žgajner Tavševa še naprej vodila komisijo o preprečevanju korupcije.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev mora sicer imeti najmanj tri člane. V takšnem primeru sicer ne gre za pravo poslansko skupino, temveč za nepovezano skupino poslancev, ki bi se združili zaradi lažjega delovanja.

KOMENTARJI (253)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anja.ribic@hotmail.com
12. 01. 2008 13.40
Barovič je vidno utrujen in trezen...zato je lahko trezno premislil..
Shiraz
08. 01. 2008 23.40
Levica je bila in bo pezdetska stranka, vsi so eni ..no in tudi vse so ene ....pezdeti i pezdetke..z domžalsko rožco na čelu, lopovom, pa grulčijem, golobčkom, manekenom......... SKAČEJO IZ ENE V DRUGO LUKNO..... ZAVEDITE SE NAROD BOŽJI...VERJETI SAMO ENMU IN EDINEMU......J.J.-u.... drugače se nam vrača letnica 1990 in nazaj.
darcs
08. 01. 2008 17.40
doki, po tvojih komentarjih sodeč si daleč od akademskega naslova razen če si si ga nadel sam
DarthRevan
08. 01. 2008 16.57
Predlagam, da se tale forum prekrsti v "pljuvalnik".
luxinho
08. 01. 2008 16.53
Ni čudno, da je tukaj tolk levih piranj .halo pop tv
purinoli
08. 01. 2008 16.43
Schrottweilerji & F21 so hoteli z denarjem za 3 Lipicance kupiti 4. Ni se izšlo. Ostalo je pri 3:3.
manjakranjc@hotmail.com
08. 01. 2008 15.32
Millan_hišan SI tudi ti med temi, ki Kučana bolje poznamo in menimo, da je res pomilovanja vreden?? ;) Lp M.K
fmunih@email.si
08. 01. 2008 15.27
Prepričala ga je prihodnja plača.
ferrari
08. 01. 2008 13.58
LUXIHHO Dvomim,da bodo na naslednjih volitvah spremembe,ker bo Pahor zgobo volitve tako kot je Peterle predsedniške,drugače pa se zna zgoditi,da Jelinčičeve ter Erjavčeve stranke ne bo v parlamentu,kajti ljudje se hitro premislijo koga bodo volili ali manekene kova Pahor ali pa nekoga,ki se bo verjetno poročil s Bačovnikovo. Na izjavo,ki jo je dal Plemeniti,da imajo nekateri finančne težave,bi dodal le,da le malo kdo jih nima ko pa se vse tako draži.
politik70
08. 01. 2008 13.38
luxinho-luskina mi nekam je ribi podoben? Kaj pravte? Pozdrav Politik70
doki007@email.si
08. 01. 2008 13.31
luxinho,......ti sam sebe smešiš s takimi izjavami ,....!!
lucasa
08. 01. 2008 13.19
Luxinho, ne norčuj se iz svojega neznanja in raje molči. Lahko pa vzameš kakšno knjigo v roke...... SOCIALNI DEMOKRATI in desničarji sta dva dokaj različna pojma......... v Sloveniji je sicer malce drugače, ker je tovariš Janša izumil socialno-demokratsko desničarsrvo, ampak volitvah bo to že druga zgodba.....
luxinho
08. 01. 2008 13.11
.jst mam pa akdemski naslov ha ha so ti ga v vrcu dal
rosomoh@email.si
08. 01. 2008 12.43
doki,daj že enkrat zbriši tisto sedmico,boš vsaj originalen.
doki007@email.si
08. 01. 2008 12.36
ha ha ha ,....pučnik da je največji slovenec ,....čudno ,...?? zakaj pa ne sledite njegovi poti ,.???? ----ste pa res desničarji eni fanatiki ,..!!
politik70
08. 01. 2008 12.25
luxinho Se je že začel........ P.S. Ne ga preveč da ne bo že dones scagal Pozdrav Politik70
politik70
08. 01. 2008 12.23
luxinho Kaj si pameten? Sploh ti veš kaj je to F 21? Čigava je RTV? Zgubljenega Slivnika si poslušal? Kar daj pobče še veliko boš zvedel od njega! Največjji slovenec praviš ,ki mu je JJ prest v rit porinu? Pa še Letališče po njemu poimenoval,da se zdaj vsi norca delajo Pučnik zaprt zaradi megle.... Kar se pa možganov tiče ne ne bom žaljiv so ti že drugi ali pa te še bojo sam da ne boš pol cvilu... Pozdrav Politik70
istra1
08. 01. 2008 12.22
luxinho | 08.01.2008 | 12:16 NAJVEČJI SLOVENEC dr.PUČNIK Zato naj gredo vsi desničarji po njegovi poti.
doki007@email.si
08. 01. 2008 12.20
luxinho,......kva si pa ti zaeno bitje ,....mal velke črke mal male črke ,...zgleda si ti tut neki desničarsko domobransko govedo ,....!!
doki007@email.si
08. 01. 2008 12.18
passion ,...jst mam pa akdemski naslov ,....kaj maš pa ti,..??' ---mam vseeno več kot janša ,....!! ----nisi mi povedal kam je bajuk svojo glavo porival pri osamosvojitvi slovenije ,...!!!