Slovenija

Bajuk zadovoljen z delom

Ljubljana, 04. 12. 2006 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med dosežki je minister izpostavil projekt evro, novo davčno zakonodajo in ugoden kazalec gospodarske klime.

Andrej Bajuk je predstavil dvoletno delo ministrstva
Andrej Bajuk je predstavil dvoletno delo ministrstva FOTO: POP TV

Minister za finance Andrej Bajuk je med dosežki dveletnega dela ministrstva izpostavil projekt evro, novo davčno zakonodajo, spoštovanje zavez pakta o stabilnosti in rasti, ugoden kazalec gospodarske klime ter novo zakonodajo na področju javno-zasebnega partnerstva in bančništva. "Vlada je izvedla velik del svojega programa, čaka pa nas še veliko dela," je povzel Bajuk.

Slovenija je na pragu vstopa v območje evra in upravičeno verjamemo, da bo vstop izvedla po načrtih, je ocenil minister. Ob tem je izrazil pričakovanje, da je vzpostavljena takšna infrastruktura, prek katere bomo lahko reševali morebitne težave. "Evro je najbolj pomemben projekt, ki se ga je Slovenija lotila. Dosežek, na katerega bi morali biti vsi ponosni, in dokaz, kaj lahko kot družba zmoremo," je dejal.

To kaže, da se stvari v Sloveniji obračajo v pravo smer. To nam daje upanje, da je Slovenija na pravi poti. Andrej Bajuk

Finančno ministrstvo je po njegovih besedah delalo zelo intenzivno in za vlado pripravilo 32 zakonov. "Ključna je davčna zakonodaja," je dejal in izrazil prepričanje, da "v ponovnem pregledu proračuna za 2008 ne bo treba dvigniti davka na dodano vrednost". Pri novi davčni zakonodaji je poudaril transparentnost, saj so tokrat prvič vsi podzakonski akti objavljeni že pred dejansko uvedbo. Med zakoni je izpostavil še zakon o bančništvu in zakon o javno-zasebnem partnerstvu.

Slovenija po Bajukovih zagotovilih spoštuje in bo tudi v prihodnje spoštovala zaveze pakta o stabilnosti in rasti. "Ekonomska gibanja so v skladu z zavezami, spoštovali pa jih bomo tudi v prihodnje," je zatrdil. Kot je nanizal, so se znižali javna poraba, proračunski primanjkljaj, javni dolg in inflacija. "Slovenija se bo območju evra priključila s stabilno rastjo cen, kar dodatno zmanjšuje možnost pretresov po zamenjavi valut," je ocenil.

Bajuk je izpostavil dobro gospodarsko rast v Sloveniji, ki naj bi se v drugi polovici letošnjega leta sicer nekoliko ohladila, a dosegla 4,7 odstotka. Izpostavil je še dobro gibanje kazalca gospodarske klime, ki se je novembra močno zvišal.

Ministrstvo je uspešno upravljalo z dolgom države. Predčasnih odplačil je bilo za 90,5 milijarde tolarjev, s čimer smo v dveh letih prihranili 5,5 milijarde tolarjev iz naslova temeljnih razvojnih programov, iz naslova obveznic pa 1,2 milijarde tolarjev, je povedal minister.

Na ministrstvu po Bajukovih navedbah pripravljajo analizo morebitne združitve funkcij nadzornikov nad trgom finančnih storitev, Banke Slovenije, Agencije za nadzor trga vrednostnih papirjev in Agencije za zavarovalni nadzor. To je praksa v nekaterih državah, v Sloveniji pa bi morali pristop k nadzoru finančnega sistema po njegovem mnenju spremeniti vsaj do konca prvega četrtletja 2007.

Glede nekaterih zviševanj cen zaradi prehoda na evro, ki so se pojavile v zadnjem času, pa je Bajuk poudaril, da "vsak posameznik lahko glasuje s svojimi nogami".

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
05. 12. 2006 12.26
Ivan. Bajuk seveda ni kriv. On pač dela v skladu s sistemom. Razumem sicer tvoj pogled. Ampak to je to. Dobrodošel v kapitalizem. Denar se dela z denarjem in ne z delom. Imaš pa druge dobre strani. Recimo svobodo.
ivo55
05. 12. 2006 11.00
Pridati moram izgubljeni tekst in znake. Pri obdavčitvi govorim o procentih, pri olajšavi v Avstriji pa v evrih. To pomeni da, bi v Sloveniji ob primerljivi dohodninski olajšavi s severno sosedo najslabše plačani zaslužili na leto 300.000 SIT neto več. Ne govorim o hendikepu , opozarjam le na ekonomsko svobodo tistih, ki sebi in drugim skozi zaposlitev ( z delom ) zagotavljamo eksistenco in se malo spoznamo na davke, socialne transfere, poti do pravice.... in smo vzgojeni z neko mero etičnosti. S stanjem na tem področju ni mogoče biti zadovoljen, saj sistem omogoča množično izmikavanje na vseh področjih - vrh oz. minister g. victorius ni kriv?
ivo55
05. 12. 2006 09.49
Ne spuščam se v zaslužnost, visoke dohodke ali z drugimi besedami v nevoščljivost. Hočem povedati samo to, da je DELO - halo konkretno DELO v RS obdavčeno preko 50, Kapitalski dohodki in dobički pa le 20 ter lastnina nepremičnin minimalno. Zato je res , da smo tisti, ki nimamo delnic, nismo lastniki firm, nimamo nepremičnin ... obdavčeni preveč in nenormalno ( nepravično ). Za primerjavo splošna dohodninska olajšava v Avstriji znaša 10.000
victoriosus
05. 12. 2006 09.24
Ivan.sibistrica, ni kriv minister, če tvoji sosedje izkoriščajo. To je menda njihova krivda. Sistem mora biti dovolj odprt, ker eni take pomoči rabijo, ampak ne moreš kar reči, da je trenutno vladajoči že kar kriv za to. Reforme koristijo vsem. Ti ne moreš pričakovati da nekdo, ki plačuje malo davkov, dobi povrnjeno veliko. VSAK DOBI PROCENTUALNO ISTO!!!! Sam... če ti veliko plačaš, se ti veliko povrne. Saj je popolnoma fer! GLedano drugače: revnejši plačujejo manj! Kaj ni to super? Glede njegove plače: ima pokojnine od Medameriške razvojne banke, kjer je dosegel zelo visoke položaje. Pa kaj? A je to tvoj problem, lauda? A je slučajno tvoj denar? Zakaj SLovenci gledamo, kdo ima "previsoke" plače? Zakaj hočemo bogatim znižati dohodke, če so uspešni? Sram vas bodi, nihče si pa ne prizadeva, da bi osebno napredoval!!! Vsi naj dobijo manj, ampak sami se ne boste potrudili, da bi VI dosegli kaj več! To pa ne, ane? In še esfflight: Ti si pa boljši od njega: komentarjev si dal čez sto, in si v vseh govoril neumnosti. Bravo za rekord!
esfflight
05. 12. 2006 08.49
Ce gospod Bajuk takole rece potem sigurno ne drzi, saj se je v svojih 53 izjavah kar 50 krat zmotil. Ali je to slaba sreca ali pa je neznanje. O temu bi najvec sam lahko povedal ce bi vedel kaj. Kar se tice place, seveda to pa si je uredil, kot se temu spodobi. A bi ga se volili? Mislim da ne, upam, pa da se bo tudi med drugimi volilci ustvarila taksna klima, da bo morak oditi!?
lauda@email.si
05. 12. 2006 08.02
Bajuk samo na mesec zasluži 100 miljonov tolarjev 4 miljone vladne plače, ti ivan.sbistrica si pa revež, ja saj smo sami krivi ker bolj poštenih verjetno ni da bi jih izvolil!
ivo55
05. 12. 2006 07.50
Samohvala. Meni zaposlenemu davkoplačevalcu, brez enega penzionista v hiši, ob dveh otrokih, ki namesto pričakovene ekonomske svobode doživljam pravo davčno tiranijo, nemo opazujem kako "reveži " v soseščini z izmikanjem in podobno iznajdlivostjo živijo boljše od naše družine ter od pričakovanin dobim le Bajukove kvazi reforme, ki seveda največ koristiljo njemu podobnim - zelo bogatim in tranzicijskom zaslužkarjem ne morem temu gospodu pripisati velike začetnice . Pa še hišo , zgrajeno v znoju in odrekanju mi hočejo na novo obdavčit. Takšen pa je moj pogled z druge strani na ta svetilnik pravičnosti, ki se dviga na sredi z meglo pokrite dežele in s karerega se očitno vidi zelo daleč, opazni pa so le ekstremi.
darcs
05. 12. 2006 00.19
EN BI MEL VERJETN RAJŠ BOSANSKE MARKE AL PA SRBSKI DENAR, PA NAV NIČ S TEGA, HAHAHA
DIDAKTIK@SIOL.NET
04. 12. 2006 19.13
OOOOOOOOOOOO---JE-JE ZATE VERJAMEM DA JE KAZALC TAPRAU!