Slovenija

'Babyboom' delfinov v našem morju

Ljubljana, 22. 07. 2024 19.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jaka Vran
Komentarji
7

V našem morju pa smo priča pravemu 'babyboomu' delfinov. Običajen letni prirast je od enega do šest mladičev, letos pa so jih pet našteli v enem samem tednu. Odlična novica za populacijo velike pliskavke v našem morju. Novi prebivalci v naših vodah so v tej fazi zelo občutljivi, zato morajo vsi, ki plujejo po morju, ob morebitnem srečanju biti še posebno previdni.

Približno 150 delfinov živi v severnem Jadranu. Redno se pojavljajo v našem morju. To število pa je po novem še večje za pet mladičev. "Situacija se še ni zgodila v tako kratkem času, kar nas je zelo razveselilo. Vedno je lepo videti ta podmladek," pravi Tilen Genov iz Morigenosa. Ko so jih nedavno opazili, je bilo jasno, da gre za nekaj dni stare delfine, videlo se je, da še niso vešči niti osnov preživetja. "Da so še okorni pri svojem plavanju, da še ne znajo nekako dobro časovno predvideti svojega plavanja in prihoda na površino. Ko pridejo na površino izdihnit in vdihnit zrak, se zdi malce nerodno, se skoraj da malo vržejo ven iz vode," razlaga Genov.

Zaenkrat torej vse v najlepšem redu, a to žal še ne pomeni, da jih bodo lahko spremljali tudi v prihodnjih letih. "Na prvi pogled so videti zdravi in zadovoljni, je pa res, da je njihovo verjetnost preživetja v tej fazi težko predvideti. Smrtnost novorojenih mladičev je generalno kar visoka," dodaja Genov. Težava so onesnaževala. Samice delfina kopičijo razne strupe, ki so v morju kot posledica človeškega delovanja, kar zelo škodi prvim mladičem, ker se ta strup izloča prek mleka. Nato so te koncentracije manjše. Težava pa je lahko tudi to, da samica še ni navajena na svojo vlogo mame.

Da pa jih ne bi še dodatno vznemirjali, če s plovila opazite skupino delfinov, se jim ne približujete. "Bolj se jim skušamo na silo približati, bolj njih in njihove mame lahko pripeljemo do stresa," opozarja Genov. To lahko vodi do ločitve, ki je v prvih mesecih lahko usodna. Četudi jih opazite, znižajte hitrost ali celo ustavite plovilo in uživajte v razgledu.  

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

UsliŠana
22. 07. 2024 21.41
-5
Delfina v konzervi še ni v slo trgovinah...!
Bozjidar
22. 07. 2024 21.19
+7
Super👍👍
Dolar Kramp
22. 07. 2024 21.11
-2
Čudno, da ne na Hrvaškem.
Brez_Dlake_Olepševanj
22. 07. 2024 20.47
+6
Čim večji užitek, varnost za Delfinus podmladek, in upam, da bodo čim dlje kar se da stran od ljudi.
Verus
22. 07. 2024 21.37
+2
Se strinjam s teboj. In verjamem da se velikokrat počutiš povsem "detached" od te nase podle vrste.
Najpametnejši
22. 07. 2024 20.45
+7
Upam, da se bodo vozniki plovil držali priporočila v tem članku.
Ne boste verjeli
22. 07. 2024 20.40
+10
Dopovej ti navtičnim egoistom, da so oni tujci (ne gostje!) v svetu delfinov, želv, rib, ...