Slovenija

AZN: V osmih dneh razrešitev uprave

Ljubljana, 05. 07. 2007 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Agencija za zavarovalni nadzor je zavrnila ugovor Vzajemne zoper razrešitev dveh članov uprave.

Senat Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) je zavrnil ugovor zdravstvene zavarovalnice Vzajemna zoper njihovo odredbo, ki je od nadzornega sveta Vzajemne zahtevala razrešitev obeh članov uprave - predsednika uprave Marka Jakliča in Franca Henigmana. V zdravstveni zavarovalnici Vzajemna, kjer so odločbo že prejeli, so v sporočilu za javnost zapisali, da bodo odločbo najprej proučili in zaprosili za pravna mnenja, o nadaljnjih postopkih pa bodo javnost obvestili v prihodnjih dneh.

Nadzorni svet Vzajemne ima skladno z novo odločbo AZN osem dni časa, da razreši upravo in v dveh mesecih predlaga nova člana uprave.
Nadzorni svet Vzajemne ima skladno z novo odločbo AZN osem dni časa, da razreši upravo in v dveh mesecih predlaga nova člana uprave. FOTO: POP TV

AZN je z odredbo 15. julija od nadzornega sveta Vzajemne zahtevala razrešitev obeh članov uprave, kot temeljni razlog za to odločitev pa je navedla neobveščanje nekdanjih zavarovancev Vzajemne in pokojnih o zaprtju osebnih računov. Kot so v izjavi za javnost poudarili v Vzajemni, so obvestilo o zaprtju osebnih računov najprej poslali le svojim članom, kasneje pa tudi pokojnim in drugim nekdanjim zavarovancem. Stališče AZN pa je, da Vzajemna ni ravnala pravilno, ker pokojnih in zavarovancev konkurenčnih zavarovalnic o zaprtju osebnih računov ni obvestila istočasno, kot je obveščala svoje zavarovance.

V Vzajemni so prepričani, da so spoštovali vse odločitve AZN in izvršili njihove zahteve, "četudi gre v primeru obveščanja zavarovancev konkurenčnih zavarovalnic ter umrlih za nenavadno in neokusno zahtevo". V Vzajemni tudi navajajo, da obveščanje nekdanjih in umrlih članov o spremembah statuta ni praksa v nobeni od evropskih vzajemnih zavarovalnic.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.