Slovenija

Aretirali Andreja Hartmana

Piran/Ljubljana, 10. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
I.P./B.P./STA
Komentarji
0

Piranska policija je na slovensko-hrvaški meji aretirala Andreja Hartmana, za katerim je bila razpisana mednarodna tiralica. Gre za prvoobtoženega v t. i. gorenjski heroinski navezi, ki je bil zaradi nedovoljene trgovine z mamili obsojen na 14 let zapora, pred dvema letoma pa je pobegnil s hišnega pripora.

Andrej Hartman med sojenjem
Andrej Hartman med sojenjem FOTO: POP TV

Policisti so včeraj pozno popoldne pri rednem nadziranju območja državne meje opazili neznanega moškega, ki je peš prečkal državno mejo iz Hrvaške v Slovenijo. Ko je neznanec opazil policiste, je pričel bežati, vendar je bil po krajšem begu prijet. Po prijetju je policistom sicer pokazal ponarejene dokumente: hrvaški potni list in osebno izkaznico republike BiH, vendar se je pri nadaljnjem preverjanju izkazalo, da gre za 30-letnega Hartmana, za katerim je okrožno sodišče Kranj razpisalo tiralico z ukrepom prijetja.

Po prijetju naj bi ga zaprli na policijski postaji v Piranu, od tam pa so ga danes, okoli 14. ure, prepeljali v zapor na Dobu. Jože Podržaj, upravnik zapora, je dejal, da bo za Hartmana režim v zaporu enak kot za vse ostale na novo sprejete obsojence v skladu z zakonom. "To pomeni, da je nameščen v sprejemni oddelek, tam je lahko do 30 dni, v tem času pa moramo opraviti vse postopke v skladu z zakonom; najprej ugotoviti istovetnost, fotografiranje, prstni odtisi in zdravniški pregled, potem pa še vse ostale ugotovitve ter program, ki mora biti zanj sestavljen – za delo z njim med prestajanjem kazni," pravi Podržaj.

Andreja Hartmana so okoli 14. ure pripeljali v zapor na Dobu
Andreja Hartmana so okoli 14. ure pripeljali v zapor na Dobu FOTO: POP TV

Hartmanov odvetnik Aleksander Čeferin je za 24 ur povedal, da so ga kriminalisti policijske postaje Koper obvestili o tem, da naj bi Hartmana aretirali na slovensko-hrvaški meji, pridržan naj bi bil na policijski postaji v Piranu, in nato odpeljan v zapor na Dobu. " Z njim sem govoril po telefonu, osebno pa z njim še nisem uspel govoriti. Ničesar ne vem o razlogih, zakaj je hotel prestopiti mejo, saj, odkar je na begu, z njim nimam nikakršnih kontaktov in šele, ko bom opravili obisk na Dobu, bom o tem vedel kaj več. Obiskal naj bi ga jutri ali v četrtek, ker obstaja nekakšen protokol za zapornike, ko pridejo v zapor, opraviti morajo nekatere formalnosti in šele, ko opravijo te formalnosti, je obisk mogoč," je še povedal Čeferin.

Gorenjska heroinska naveza

Po skoraj dve leti trajajočem procesu zoper sedmerico obtoženih je marca 2000 okrožno sodišče v Kranju izreklo visoke zaporne kazni, poleg 14 let zapora za Hartmana še 23,5 let ostalim šestim soobtožencem. Poleg zapornih kazni so bili obtožencem naloženi še stroški kazenskega postopka - Hartmanu milijon tolarjev, Vodniku 800 tisoč, Klemenčiču 600 tisoč, Janezu Šimicu, Ivanu Stanoniku in Gabru Guni pa po 400 tisoč tolarjev. Višje sodišče je sicer konec istega leta za del obtožnice, ki se je nanašal na nekatera Vodnikova in Klemenčičeva dejanja, izreklo oprostilno sodbo, ostanek sodbe pa je potrdilo. Za Hartmanom je bila razpisana tudi mednarodna tiralica, vendar doslej niso imeli informacij o kraju njegovega bivanja.

Člani gorenjske heroinske naveze med sojenjem (Foto: POP TV)
Člani gorenjske heroinske naveze med sojenjem (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Obtoženci so se znašli v kazenskem postopku po aretaciji, ko so novembra leta 1997 na Madžarskem prijeli Ivana Vodnika, ko je iz prikolice v osebni avto prelagal vrečke, napolnjene s heroinom. Šlo je za 101,8 kilograma heroina, v posel pa sta bila vpletena še Hartman in Andrej Klemenčič. Sodeloval naj bi tudi Marjan Kosec, domnevni kupec, ki ga obramba ves čas sojenja ni uspela identificirati, šlo pa naj bi za tajnega policijskega sodelavca. Po Vodnikovem priprtju so se začele tudi aretacije med gorenjskimi avtoprevozniki, med sojenjem pa so jim dokazali, da so od decembra 1996 do novembra 1997 v tovornjakih iz Bolgarije prek Slovenije v druge evropske države prevažali večje količine heroina. Tovor je bil ponavadi skrit v rezervnih gumah ali prirejenih rezervoarjih. Vodnik in Šimic sta junija 1997 v Španijo v rezervnem kolesu tako pripeljala 50 kilogramov heroina, konec istega meseca pa sta Vodnik in Stanonik v priklopniku Vodnikovega tovornjaka peljala heroin, takrat vreden 300 tisoč nemških mark. Glavni organizator prevozov je bil Andrej Hartman, po njegovem naročilu pa je Matjaž Zavrl od decembra 1996 do februarja 1997 trikrat iz Bolgarije v Slovenijo pripeljal neugotovljeno količino heroina. Zavrla so prijeli v Švici s 25 kilogrami heroina, v Veliki Britaniji pa so aretirali Boštjana Mraka, ki je tja, po Hartmanovem naročilu, odpeljal 157,7 kilograma istega mamila. Celotna naveza naj bi v času delovanja pretihotapila najmanj 400 kilogramov heroina, od česar so v Angliji ter v Švici in na Madžarskem zasegli 271 kilogramov. Vodilne vloge v združbi naj bi imeli Hartman, ki se je dogovarjal z dobavitelji droge, Vodnik - skrbel je za tovornjake in prikolice - ter Klemenčič, ki je urejal potne stroške.