Slovenija

Aplikacija, ki olajša izbiro in načrtovanje poti v hribe in gore

Ljubljana, 06. 07. 2024 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
19

Kam v hribe? Vprašanje, ki si ga pogosto zastavljajo tako izkušeni planinci kot tisti, ki hriboviti svet šele spoznavajo in ne znajo preceniti, kateri vrhovi so zanje najprimernejši. Slovenska ekipa, ki jo sestavljata dva hribolazca po srcu, je odgovorila na to vprašanje in razvila mobilno aplikacijo APPEAK. Gre za brezplačni žepni pripomoček, ki prav vsakomur, ne glede na telesno pripravljenost in izkušnje, olajša načrtovanje in raziskovanje naslednjega pohodniškega podviga.

Po nekaterih ocenah slovenske gore vsako leto obišče okoli 1,7 milijona pohodnikov. Za mnoge med njimi pa največji izziv predstavlja odločitev, kam se odpraviti. Najpogosteje se odločamo glede na naše splošno poznavanje hribov in gora ter njihove priljubljenosti. A to lahko pripelje do neprijetnih izkušenj, če se izkaže, da neka pot zahteva boljšo telesno pripravljenost in opremo, kot smo sprva predvidevali. Tega se je zavedal tudi Jan Mohorič, ki je s svojo programersko miselnostjo začel razmišljati o tem, kako rešiti ta izziv.

"Med kosilom v eni od restavracij v Ljubljani nam je predstavil svojo zamisel. Izpostavil je ključen problem oziroma nekakšen primanjkljaj pri raziskovanju hribovitega sveta – KAM se odpraviti? Kot se je izkazalo takrat in tudi pozneje, ni bil edini s tovrstnim problemom, saj smo se v njem prepoznali vsi. Sledil je delovni vikend, ko smo v nekoliko širši prvotni zasedbi, z Ano in Petro (ob tej priložnosti hvala za njun doprinos), načrtovali, analizirali, snovali in oblikovali vse možnosti. Tako se je izoblikovala ideja oziroma okvirna zasnova, ki pa brez realizacije še vedno ostaja zgolj ideja. Odločena sva bila to spremeniti,"  je za 24ur.com pojasnil grafični oblikovalec Blaž Rat, drugi del ekipe, ki se je kmalu zatem lotila ustvarjanja aplikacije APPEAK

Aplikacija Appeak
Aplikacija Appeak FOTO: Appeak

A čeprav je bila ideja kmalu izoblikovana, je razvoj same aplikacije trajal več kot pet let. Predvsem zato, ker je bil to njun hobi projekt, ki sta se mu posvečala v prostem času. A ne le za računalnikom, pač pa tudi na terenu, v hribih. "Za aplikacijo je v tem smislu prehojena že precej dolga pot, z nešteto vloženimi urami, preživetimi ob popoldnevih in vikendih, namenjenih načrtovanju, testiranju in razvoju aplikacije ter urejanju podatkov. Štetje kilometrov in ur sva že zdavnaj pustila za sabo, zato bi to lažje merila v potrpežljivosti najinih boljših polovic. APPEAK je tako najin sopotnik že dalj časa v hribih. Sva hribovca po srcu in rada hodiva v hribe predvsem zase, ob tem pa zbirava še podatke, ki so uporabni za aplikacijo," pravita ustvarjalca aplikacije. Že v fazi zasnove aplikacije sta izvedla številne intervjuje s pohodniki in s tem pridobila uvid v njihove težave in izzive na poti v hribe in gore. 

Kako deluje APPEAK?

Aplikacijo si lahko na svojo mobilno napravo brezplačno naložijo tako uporabniki iOS kot Android sistema. Uporabniki si na začetku oblikujejo osebni pohodniški profil in rezultate iskanja prilagodijo lastnim potrebam in zmožnostim. Med drugim izberejo, ali se želijo odpraviti na lahke, zahtevne ali zelo zahtevne poti; na kako visoke hribe se običajno odpravijo; koliko časa trajajo njihovi pohodi ter kakšno pohodniško opremo uporabljajo (osnovna, napredna, pro). Nato lahko izbirajo še med tem, ali se želijo odpraviti na družinski izlet, na pohod s psom, ali si želijo, da je na vrhu koča, kjer se lahko okrepčajo, in številnimi drugimi možnostmi. S tem aplikacija pomaga najti pravo ravnovesje med fizično pripravljenostjo pohodnika in zahtevnostjo poti. 

Aplikacija, ki temelji na javno dostopnih podatkih ter na vsebinah, ki jih prispevajo uporabniki, je na voljo v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku. V pripravi pa so še drugi jeziki, saj je cilj nagovoriti in ustrezno informirati tudi vse druge tuje govoreče obiskovalce slovenskih hribov in gora.

Nato lahko uporabniki v aplikaciji pobrskajo po predlaganih hribih in preverijo, koliko časa v povprečju potrebuje pohodnik do vrha, kakšna je višinska razlika, in katero opremo potrebuje. Izris poti na 2D- in 3D-zemljevidih in navigacija pa pomagata spremljati potek poti od izhodišča do cilja. Na vrhu pa bodo lahko pohodniki svoj podvig z digitalnim žigom za vedno zabeležili v svoj pohodniški digitalni dnevnik.  

"Aplikacija na prvo mesto postavlja dobro informiranost in varnost, saj poleg osnovnih informacij o izhodiščih, poteh in vrhovih, kot so nadmorska višina, število in zahtevnost poti, čas hoje in višinska razlika, ponuja tudi aktualizirane podatke o vremenskih razmerah in seznam obvezne pohodniške opreme, ki jo potrebujete," sta poudarila ustvarjalca aplikacije. 

S pomočjo aplikacije lahko na preprost način raziskujete naš čudovit hriboviti in gorski svet s pomočjo fotografij z izhodišč, poti in vrhov. Lahko vam pomaga načrtovati naslednje pohodniške podvige, ki jih delite s prijatelji, ali shranite ideje za izlete. "Izbirate lahko med številnimi predlogi, razdeljenimi po kategorijah, iščete poljubna izhodišča, poti ali vrhove, primerjate poti med sabo in filtrirate po tipu točke, hribovju/gorovju, nadmorski višini, višinskih metrih, času hoje, zahtevnosti in označenosti poti, opremi itd. Aplikacijo lahko povežete tudi s tretjimi aplikacijami za spremljanje vaših (športnih) aktivnosti, kot je npr. Strava," sta dodala. 

Izbirate lahko med več ko 1447 pohodniškimi potmi

Aplikacija je ta teden resnično zaživela in postala dostopna vsem. A gre za "živo" stvar, ki se bo ves čas nadgrajevala. V tem trenutku aplikacija ponuja podrobnosti o 352 vrhovih in 1447 pohodniških oziroma planinskih poteh, naloženih je tudi 2219 fotografij. 

"Te številke se nenehno spreminjajo, saj lahko uporabniki preko aplikacije dodajajo podatke o vrhovih, poteh, izhodiščih ter fotografije. Brez njihovega prispevka tega ne bi zmogla, zato skupaj gradimo kakovostno pohodniško bazo in skupnost. Vsak vnos, ki ga uporabnik odda, gre v skrben pregled, saj le tako lahko zagotavljava pravilne in kakovostne podatke. Nad odzivom na aplikacijo in številom oddanih vnosov sva navdušena. Trenutno je toliko dnevnih vnosov, da jih ne uspeva obdelati sproti, vendar zagotavljava, da bova pregledala čisto vsakega izmed njih," pravita ustvarjalca. 

Kot sta pojasnila, namen aplikacije APPEAK ni, da usmerja pohodnike na najbolj poznane in oblegane točke, pač pa jih usmeriti na številne druge alternativne poti in vrhove. "Prepogosto se namreč zgodi, da pohodniki poznajo ali slišijo le za tiste najbolj priljubljene točke, čeprav je morda zgolj nekaj sto metrov stran lahko prav tako lepa in zanimiva pot, s prav tako čudovitim razgledom na vrhu, ki pa je le nekoliko manj poznan in obiskan."

'Seznam idej in novih funkcionalnosti, ki jih imava namen razviti, je zelo dolg'

Prvi odzivi uporabnikov so večinoma zelo pozitivni, pravita Jan in Blaž. Ljudje jima sporočajo, da so si želeli in potrebovali nekaj takšnega. "Tovrstni odzivi nama dajejo energijo, saj vidiva, da sva nekomu rešila določen problem, hkrati pa dodajajo veter v najina jadra za nadaljnji razvoj aplikacije," sta nam zaupala. 

S pomočjo uporabnikov, ki se prijavijo v beta različico programa, želita aplikacijo še izboljšati in nadgraditi. "Seznam idej in novih funkcionalnosti, ki jih imava namen razviti, je zelo dolg. Glede na najino vizijo aplikacije in odzive uporabnikov skrbno določava prioritete, kaj bo dodano prej in kaj pozneje. Dela nama tako še dolgo ne bo zmanjkalo, vse pa je seveda odvisno od časa, ki ga bova lahko temu namenila," pravita in dodajata, da gre vendarle za njun hobi. 

Blaž Rat in Jan Mohorič
Blaž Rat in Jan Mohorič FOTO: Appeak

Aplikacija je, kot rečeno, brezplačna, saj želita doseči čim večji krog uporabnikov in jim ponuditi rešitev za njihove težave. Za začetni vložek oziroma izdelavo prototipa aplikacije sta sicer uspela pridobiti sredstva Slovenskega podjetniškega sklada. Vse nadaljnje in tekoče stroške pa financirata sama. Čeprav je aplikacija brezplačna, njeno delovanje namreč ni. Tisti, ki želijo, lahko projekt podprejo z donacijami. 

Ekipa za projektom

Aplikacija, ki je prejela tudi Brumnovo priznanje za odlično slovensko oblikovanje, je plod razvoja in oblikovanja slovenske ekipe. Sestavljata jo Jan Mohorič in Blaž Rat, nekdanja sodelavca v istem podjetju, sicer oba hribovca po srcu. Jan je programer z izkušnjami na številnih velikih projektih, predvsem pa rad dela z ljudmi, saj jih želi razumeti in jim pomagati. Blaž je grafični oblikovalec, z dolgoletnimi izkušnjami na področju oblikovanja uporabniških vmesnikov (UI) in razumevanju uporabniške izkušnje (UX). Tako kot Jan tudi Blaž uživa v prepoznavanju novih problemov in njihovem reševanju. 

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1576861
07. 07. 2024 11.34
-4
aplikacijo si lahko nekam utaknejo,če se v naravi ne znajdejo in niso primerno oblečeni !
kinimod
07. 07. 2024 11.19
-3
Aplikacija , naj bi nadomestila zdravo pamet ? Spet ena Makedonska ?
agusta
07. 07. 2024 10.54
+3
Sem si jo naložila. Zgleda super. Všeč mi je ker ti prikaže možne poti na zemljevidu in takoj vidiš npr. katero izhodišče je najbližje. To je ena stvar, ki jo zelo pogrešam na hribi.net. Bravo ustvarjalcem aplikacije.
U1720341836099
07. 07. 2024 10.53
Cestitam razvijalcem, koncno nrk napredek pri nacrtovnaju poti v hribe, velik kotak naprej glede na hribi.net. Zelo lep uporabniski vmesnik - sem se ravno registriral in moram priznati da sem zelo zadovoljen s potmi ki so priporocene, lepe slike, jasno. Sploh pa to da me avtomaticno pripelje do vznozja ce kliknem navigacijo, MVP! Res hvala za lajsanje planiranja gorskih poti. Btw morda ideja, za moje pojme je aplikacija narejena izredno kvalitetno (ceprav malo pocasna), zato se mi zdi da bi lahko poskusili sodelovati z i feel sLOVEnija za ljudi ki pridejo v slovenijo in zelijo dobro planirati izlete v gore. Se enkrat cestitke in hvala! (Mi je jasno da bo scasoma placljiva, podpiram!)
AlexReal
07. 07. 2024 09.10
-1
Aplikacija bazira na tem, da vneseš cel kup podatkov. Če vnašaš napačne ali pretiravaš..., kakšna je potem uporabnost te aplikacije ?
FlatyEric
07. 07. 2024 09.06
+3
Velika pohvala ustvarjalcem za trud in voljo. Upam da bo aplikacija kar najbolj zaživela. Tudi sam se bom potrudil, da dodam svoj doprinos.
Qwertzuiop
07. 07. 2024 08.25
+3
Zaradi tistih treh Čehov na leto tukaj pametujete, a največ se rešuje Slovence, ki so sicer opremljeni, a jim zdrsne, se spotaknejo... A ste že kdaj bili v hribih? Mlad človek ima itak več sreč kot pameti, sabo vzame pol litra vode in gasa, mi starci pa z 20 kilogramskimi ruzaki, nič čudnega da padamo kot domine.😁 Drugače pa poglejte koliko pijanih Slovencev vsako leto na Hrvaškem potopijo čolne. 😂
Trident Poraza
06. 07. 2024 19.12
+1
Nekaj pametnega enkrat.
brabusednet
06. 07. 2024 17.05
+3
S tem norcev z opanki ne boste spametovali.Že sedaj vremenarji odsvetujejo obisk gora zaradi vremena pa norci kljub temu rinejo.Edino plačilo reševanja ali posebno zavarovanje bi bilo pametno uvest.Ti helikopterski turisti nas ogromno stanejo na leto.
TEDYC
06. 07. 2024 16.39
-1
Pri tem je treba biti pazljiv. Ker vsak misli, da je sposoben, pa ga unese hitro... Še ena bedarija več za reševanje.
proofreader
06. 07. 2024 16.38
+9
Če se uporabnik kljub zahtevnosti odloči oditi na pot, lahko vnaprej obvestita gorsko reševalno. Da pripravijo helikopter.
proofreader
06. 07. 2024 16.37
+3
Upam, da upoštevata državljanstvo in prilagodita zahtevnost.
AdolfH
06. 07. 2024 16.03
-8
zakaj aplikacija? na internetu vse lepo piše za vsak hrib/goro kakšna je pot
proofreader
06. 07. 2024 16.36
+6
Potem pa tujci v natikačih hodijo, ker na spletu izgleda enostavno.
FlatyEric
07. 07. 2024 09.03
Dolfa saj ne rabiš imeti te aplikacije. Je pa tako da je treba najprej stvar videti, uporabljati in šele potem lahko kritiziraš.
Verus
06. 07. 2024 15.56
+2
Prvo reklama, ki vabi v hribe, čez pet minut pa javno sramotenje poškodovane osebe, ki potrebuje pomoč. Dobro nas mediji delate bedaka. Sicer ste sami tudi cepci, tako da smo na istem čolnu
Verus
06. 07. 2024 15.57
+1
Oziroma "v" ... Sam ta naš se je od neumnosti že obrnil, zato smo "na".
oježeš
06. 07. 2024 17.18
+0
Predvsem se človek sam odloči uporabljati aplikacijo (je pač moderno) in se odpraviti nekam, ker preceni svoje zmogljivosti. Tega človeka ne bo rešila nobena aplikacija pa če je še boljše načrtovana. Da pa ljudje hodijo v gore v opankah ali natikačih je pa zadeva posameznika in takim bi morali za reševanje obvezno izstaviti račun tako za reševanje kot za uničeno reševalno opremo. Ali pa, da se človek zavaruje in gredo stroški iz zavarovanja. Je pa pohvalno, da se nekdo spravi delati neko koristno aplikacijo in jo da brezplačno v uporabo, ko vemo, da je to ogromno dela. Že ko vemo, da je vsak računalniški program drag kot žafran. Nikakor pa ni tistim, ki ne sprejmejo te aplikacije, mus to uporabljati in jo komot ignorirajo. Boljše, kot zganjati negativizem.
AlexReal
07. 07. 2024 09.13
Seveda se nesreče dogajajo in ponesrečenci potrebujejo pomoč, ampak preveč je "japonkarjev" in ostalih sprehajalcev, ki mislijo, da če so prišli na Rožnik v natikačih, pridejo tudi na Triglav (v natikačih) !