Slovenija

Anonimneži ovadili Pavliho

Zagreb/Ljubljana, 06. 02. 2007 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Neznanci so zaradi domnevnega spodbujanja sovraštva vložili ovadbo proti poslancu LDS Marku Pavlihi.

Neznanci so zaradi domnevnega spodbujanja sovraštva vložili ovadbo proti poslancu LDS Marku Pavlihi. V njej mu očitajo, da je s svojim pozivom Slovencem, naj ne počitnikujejo na Hrvaškem, vzbujal sovraštvo in sramotil tako Slovenijo kot Hrvaško, je poročala TV Slovenija.

Na Generalni policijski upravi v Ljubljani so potrdili, da so ovadbo prejeli, o njeni vsebini pa zaenkrat niso želeli dajati izjav.

Volitve ne smejo biti izgovor, da meja med Slovenijo in Hrvaško še ni določena, meni Ivo Vajgl.
Volitve ne smejo biti izgovor, da meja med Slovenijo in Hrvaško še ni določena, meni Ivo Vajgl. FOTO: Dare Čekeliš

Pavliha je pred tednom dni na predsednika DZ Franceta Cukjatija in na vlado naslovil pisno poslansko pobudo, v kateri je predlagal, naj vlada zaradi "iz dneva v dan bolj arogantne in zlovešče" politike Hrvaške do Slovenije spremeni svojo taktiko glede sosednje države. Ukrepi, ki jih predlaga Pavliha, vključujejo odpoklic slovenskega veleposlanika v Zagrebu na "posvet" domov in javno priporočilo vlade prebivalstvu, naj letos ne počitnikuje na Hrvaškem.

Arbitraža ni čarobna palica

Vsi udeleženci oddaje so poudarili, da sedanji problemi med Ljubljano in Zagrebom glede meje ne bi smeli vplivati na prijateljske in dobre sosedske odnose med državama na drugih področjih.

Volitve ne morejo biti izgovor za nobeno vlado, da doslej še ni dosežen dogovor o odprtih vprašanjih med Slovenijo in Hrvaško, je na hrvaški televiziji HTV dejal svetovalec slovenskega predsednika Ivo Vajgl. Poudaril je, da sta za dogovor o odprtih vprašanjih potrebna politična volja in odgovornost. Mednarodna arbitraža o meji, ki jo predlaga hrvaška stran, pa ni čarobna paličica, je dodal.

Po njegovem mnenju obstaja še prostor za dvostranske pogovore, kar svetujejo tudi predstavniki Evropske unije. Na vprašanje, zakaj je prestavljeno za 15. februar napovedano srečanje slovenskega in hrvaškega predsednika, Janeza Drnovška in Stipeta Mesića, v Bjelovarju, pa je Vajgl dejal, da zaradi tehničnih razlogov in da se bosta predsednika sešla kmalu.

Hrvaški predsednik je v odzivu na odpoved srečanja dejal, da ni seznanjen z razlogi za odložitev in napovedal, da se bosta o tem danes pogovarjala z Drnovškom. V odgovoru na vprašanje je zanikal trditev, da je srečanje preloženo zaradi poslabšanih odnosov med Hrvaško in Slovenijo. "Janez Drnovšek samostojno odloča o vseh svojih potezah, tudi o svoji knjigi in ni odvisen o dnevnopolitičnih dogajanj," je dejal Mesić. Dodal pa je, da bi bila kakršnakoli skupna pobuda predsednikov za umiritev odnosov v tem trenutku prezgodnja.

Težave pri izbiri predmeta arbitraže?

Na težavnost pri doseganju morebitnega dogovora o predmetu arbitraže je opozoril tudi predsednik Slovenske narodne zveze pri SLS Marjan Podobnik, ki je izpostavil, da se o tem na Hrvaškem ne govori.

Podobnik je opozoril, da bi lahko imeli težave pri določanju predmeta arbitraže.
Podobnik je opozoril, da bi lahko imeli težave pri določanju predmeta arbitraže. FOTO: Špela Zupan

Ponovil je, da Slovenija ne izključuje arbitraže za rešitev vprašanja meje na morju in spornih delih kopenske meje med državama. Poudaril pa je, da ni nujno, da bo predmet arbitraže samo meja na morju v Piranskem zalivu, kot si arbitražo predstavlja hrvaška stran. Slovenija bi zaradi zgodovinskih razlogov lahko zahtevala tudi, da bi bila predmet arbitraže meja na reki Mirni, kjer je bila meja nekdanje Cone B Svobodnega tržaškega ozemlja, tako kot bi za predmet arbitraže lahko predlagala tudi Savudrijski rt in Kaštel kot nekdanja dela občine Piran.

Čeprav so bili vsi udeleženci oddaje razen Podobnika prepričani, da Slovenija ne bo ovirala vstopa Hrvaške v Evropsko unijo, je 84 odstotkov od 557 gledalcev, ki so poklicali med oddajo, menilo ravno nasprotno.

Podobnik je namreč opozoril, da bi lahko slovenski državljani o vstopu Hrvaške v EU odločali na referendumu. Dodal je, da vse javnomnenjske raziskave v Sloveniji kažejo na veliko podporo vstopu Hrvaške v Evropsko unijo, ki pa bi se spremenila, če bi bila zaradi Hrvaške vprašljiva teritorialni izhod Slovenije na odprto morje in suverenost Slovenije v celotnem Piranskem zalivu.

Predsednik odbora za zunanjo politiko hrvaškega sabora in poslanec hrvaške vladajoče stranke HDZ Gordan Jandroković je ponovil hrvaško stališče, da je v skladu s stališčem Badinterjeve komisije kopenska meja določena in da so, kar zadeva Hrvaško, izčrpane vse možnosti za dvostranski dogovor o meji na morju. Tudi bivši hrvaški zunanji minister Tonino Picula iz opozicijske Socialdemokratske stranke (SDP) je menil, da je arbitraža o meji na morju najboljša rešitev za 17 let trajajoči spor med državama.

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
07. 02. 2007 18.09
Zakaj hudiča bi dali Hr tisto kar jim ne pripada.Če bi vsi tako razmišljali bi bila nemčija samo še okolica Berlina.Država je država in zgolj iz previdnosti morajo biti meje jasne.Lepo je sicer,da je EU brez mej,vendar svoje države nima nihče prodajat v imenu tvorbe,ki si ji reče EU.Take izjave samo spodbujajo balkansko državo na jugu.Oni vse kar počno ,počno načrtno in namerno,njihov pravi namen je pa povsem drug! Če bise EU( upam,da ne )kdaj v prihodnosti razpadla,bo vsaka država ohranila meje,ki so določene.Razmišljanje nekaterih,pa vodi k temu,da bi tudi Italija lahko v danem momentu zahtevala rapalsko mejo. Osimskih sporazumov že sedaj ne priznavajo,kaj to pomeni pa itak vemo. Mar se bomo nekoč v prihodnosti morali prerekati okoli meja,ki so oz.nekatere še bodo določene?Kaj pa če Slovenija izstopi iz EU?Potem bodo ponovno vprašljive meje.Torej stvar je potrebno urediti brez kakršnihkoli pomislekov.Meje je treba urediti dokončno in to še pred vstopom HR v EU!
ernest83
07. 02. 2007 15.41
Kater Hrvat...tist, ki se je podpisal sporazum Drnovšek-Račan, pa tist, ki se je dogovarjal o JEK, pa tist, ki je obljubljal sodelovanje med in po osamosvajenjem, da ne pozabimo o kar nekaj že podpisanih prevzemov hrvaških podjetij od slovenskih, pa potem preklicanih. Sej kaj dosti več se pa niti nismo dogovorili z njimi. Mislim Hrvate kot državo, ne posameznike. Kateri Hrvati torej...sigurno ne vsi, sigurno pa toliko, da ne bi kaj pomembnega zaupal Hrvatu, nobenemu. Če ga bi prvič srečal. Tolk mam pa tudi sam že izkušenj.
Spectator
07. 02. 2007 15.28
ernest83, kaj pozabljat?! Kateri Hrvati se ne drzijo dogovorov..vsi, 1/2, 1/10...? In kdo se ne bo spremenil cez noc...ti resno mislis da je velik del posameznika definiran s tem kateremu narodu pripada? Sj ne recem, itak da vpliva, ce ne zato ker pripadnost narodu pomeni ponavadi tudi pripadnost nekemu okolju...ampak lepo te prosim...vi tukaj v nekaj stavkih opisujete cel narod, stvar ki se je niti najboljsi sociolog na svetu ne bi drznil.Come on!
ernest83
07. 02. 2007 15.07
Vegos, lepše in lažje bomo sodelovali, če bomo znali kje je meja. Pozabljat stvari povezanih s Hrvati pa ni pametno. Ne vem zakaj bi pozabli, da se Hrvati ne znajo držat dogovorov. Da se bomo še naprej vsakič znova opekli? Ker čez noč se ne bojo spremenili. Težko je tako kaj sodelovat. Poskušamo lahko, ampak zmeraj je treba met v glavi kakšni so...
bnam 2707
07. 02. 2007 14.57
Stvaei so bolj kompleksne kakor izgledajo.Hrvaška pač ne bo v nobenem primeru popustila.Če gremo na arbitražo bo najmanj karbo,stanje enako kot je zdaj.Če bi bila odločitev arbitra za Slovenijo ugodnejša,bi dobili nekaj več,torej tisto kar smatramo,da je naše.In tudi je.Upoštevanje arbitra je obveznost,tega se je treba zavedati.Pavliha ima prav v tistem delu,ko govori o vabilu našega veleposlanika na razgovor.Skrajni čas je že,da se stvari premaknejo.Meje med državama morajo biti urejene še pred vstopom HR v EU.O temu ni debate!Že zaradi neke bodočnosti,za katero ne vemo kakšna bo,kot pravi klasik.Ima prav. Glede na dejstva,da se južna soseda ves čas spreneveda in se tudi ne drži nobenega dogovora in pogodb,mora naša diplomacija( brez Rupla,ker ni sposoben) ustrezno ukrepati. Ena možnost je,da Slovenija organizira simpozij na katerga bi prišli vsi svetovno znani zgodovinarji vključno z slovenskimi in hrvaškimi,na kateremu naj razpravljajo o vseh dogodkih na spornem območju zadnjih 500 let in morda še ćez in o narodih,ki so živeli in tudi še živijo na spornem območju itd. naj bodo to smernice in cilji bodoče arbitraže,brez katere spor nebo nikoli rešen,ali pač... Je pa že sedaj jasno,da HR nima rešenih zadev tudi z Italijani,ki so na to že većkrat med vrsticam opozorili. Zanimiva je izjava Finija v Zadru.Tudi zanimiv je pogled Italije na odnose z Hr.,pred katerimi si Hr zatiska oči.Čas ravno ne dela za njih.
Vegos
07. 02. 2007 14.39
Ernest, ko se nekdo zavzame za sodelovanje in pozabljanje stvari, ki nas ločujejo, je pa kar hipi in zadetko, al kaj?
ernest83
07. 02. 2007 14.33
mkoc, enkrat ne bo mej ja, ampak to splooooh ni pomembno. Za vsako ped zemlje se mora znat ali je moja ali sosedova, čeprav ne bo niti en niti drugi nobenega zaštihal, če stopi na tisto ped zemlje. Ne moremo met kar nerazdeljene zemlje. Jasno? Niti privat med sosedi, niti med državami. Niti ne vem zakaj bi blo nekaj hrvaško naenkrat, če je blo zmeraj slovensko, in ne vem zakaj bi blo obratno. Zaradi takih kot si ti mamo zdej probleme, ker jih v Jugoslaviji ni nič brigalo kaj je čigavo. To niso nacistične razprave. Nobena država v Evropi niti na svetu ne kar prepušča svoje zemlje sosednji. Pa če je še tako antifastična, demokratična in ne vem kaj. Verjamem, da ljudi, ki živijo v neki svoji flower power komuni to ne zanima, ampak pustite vsaj druge, da rešijo to.
Vegos
07. 02. 2007 11.40
mkoc, ploskam, dobro povedano.
mkoc@email.si
07. 02. 2007 11.36
Pa dejte, atoti plesnivi - pejdite eni in drugi raje fuzbal gledat ali pa špilat šah v parku z vrstniki. Lahko se še tolk repenčite, čas vas je povozil... Tuda ta meja bo v kratkem izpuhtela (iziroma že počasi izginja - kljub primitivcem na obeh straneh) in pametni EVROPEJCI na obeh straneh bodo sodelovali, ustvarjali in živeli v sedanjosti oz. prihodnosti... Take nacistične razprave, kot je tale, sodijo na smetišče zgodovine. Kot da bi odprl 70 let star časopis. Le preseneča me, da še internet znate uporabljat (a ni to le še eno orodje, katerega je namen podreti svete meje in pospešiti globalizacijo?)
freeagain@email.si
07. 02. 2007 08.49
ta jugo cirkular pa me je vseeno malo razkuril z svojimi bedastimi karirastimi izjavami... kdo ve, če se za tem imenom ne skriva kak znan hrvaški politik..:) kakorkoli, če se ti slovenski kraj Hrvatini ne zdi slovenski, kaj pa je pol z večjjim delom hrvaške obale???? do dubrovnika je bila cela obala VEDNO, do II. svetovne vojne italijanska, vključno z otoki...
Uporabnik113189
07. 02. 2007 08.34
Mislim da je velika razlika pri obravnavanju kopnega in morja. Sicer pa imamo vsi prost dostop že sedaj. Gre bolj za odpravljanje možnosti sporov v bodočnosti. Danes nekako gre, ali to ne drži?
it.sucks2@yahoo.com
07. 02. 2007 08.17
hahaha "birok | 07.02.2007 | 07:49 Na delu so bli spet purgerji ki po čudežu razumejo naš jezik :) Ala jim vera ciganska :)" ta je dobra!!! ko smo dol nben noče nč razumet ko jih pa kurcaš se pa prec oglasjo ...!!
Pygmalion
07. 02. 2007 08.04
Klasik: Vsak argument je treba pogledati z dveh strani. Ce je Slovenija imela v Jugi prost dostop do odprtega morja, pa lahko Hrvaska trdi, da je imela prost dostop do Avstrije. Po tej logiki bi lahko zahtevala exteritorijalni dostop do Avstrije, kar je seveda smesno. Kar se pa tice zunanje politike, tu ni etike in morale. Pozabi. Obe strani se maksimalno trudita, da izsilita cimvec, dalec preko svojih moznosti. Je pa res, da po nekem dolocenem trenutku izsiljevanje postane kontraproduktivno. Pametni politiki z obeh strani bi se tega morali zavedati, pa se ne, saj so to magicno mejo ze prestopili.
birok@volja.net
07. 02. 2007 07.49
Na delu so bli spet purgerji ki po čudežu razumejo naš jezik :) Ala jim vera ciganska :)
doki007@email.si
07. 02. 2007 07.26
Pavliha ima čist prov ,.,.,hrvati nas ne bodo je**li kot se bo njim zdelo,.....najprej naj pometejo pred svojim pragom, kjer je polno svinjarije , ne pa da se ukvarjajo z evropsko Slovenijo,.,.,.,oni ne morajo razumet da je Slovenija toliko let pred njimi, to jih najbolj boli ,.,.,.,kar jih nej...!!!!
Uporabnik113189
07. 02. 2007 06.19
Prav zanimiv pogovor ( z izjemo nekaj zadnjih). Če bi se tako strpno izmenjala mnenja v politiki, bi imeli problem že rešen. roko, res je na tehtnici so velike stvari in morali bi vključiti tudi moralo in etiko. Tako je bilo tudi mišljeno ob oasmosvojitvi. Da obdrži Slovenija vse pravice kot jih je imela v Jugi. To pomeni tudi dostop do mednarodnih voda, kar ni neizvedljivo. Ko pa to zahtevamo, govori cirkular o agresiji. Z isto pravico lahko trdim, da gre za agresijo pri predlogih Hrvaške. Vsi se lahko delamo neumnega takrat ko mislimo, da smo za korak v prednosti. Enkrat Hrvaška ( z najslabšo verzijo meje) drugič Slovenija ( z vstopom v EU).. Vendar, ali to vodi do sporazuma? Če dobro premislimo, potem je potrebno probleme z južno mejo reševati tako, da se misli predvsem na prihodnost. Na različne možne scenarije v bodočnosti ( razpad EU, dvig gladine) in predvideti takšno rešitev, ki ne bo generirala obmejnih sporov.
Spectator
07. 02. 2007 02.13
aligatorcek tis en "vosu". Mal preber kva pises...sj verjamem da nis zelo inteligenten in razgledan ker sicer ne bi pisal takih bedarij...ampak vseeno ce bos dovolj dolgo razmisljal o tem kar govoris, ti morda prebije.
chilly1@volja.net
07. 02. 2007 02.12
Dejte no abrvezniki, samo Mariji-Terezijo "zbudimo" in imamo spet slovensko mornarico v Puli. Sicer pa po drugi svetovni vojni je bila TRETJA TRŽAŠKA CONA NAŠA - SLOVENSKA !!! Se VAM kej sanja ???
mkoc@email.si
07. 02. 2007 02.00
Itak, da bo Hrvaška kmalu v EU in na to še v "Šengenu", itak da bo meja postala nepomembna - in to niso pravljice, ki se bodo zgodile "enkrat daleč v prihodnosti, ko nas ne bo več" temveč se dogajajo praktično zdaj! Eni dinozavri pa si še vedno veselo izklapljao možgane in vklapljajo jajca ter žagajo "po starem", nacionalistična SRANJA, ki ne sodijo v 21. stoletje... "MI bomo storili to, ONI bodo še videli, ne bodo ONI NAM kradli zemljo in morje...." Jeben ti, VELIKANSKA OBMOČJA, OGROMNA LJUDSTVA IN TOLK RAZLIČNE KULTURE IN JEZIKI, DA NI ŠANS ZA KAKŠNO SODELOVANJE ALI ZDRUŽEVANJE???? Slovenski Imperij proti Hrvaškemu - kdo bo zmagal, ta bo vladal svetom... :P Kot mularija v peskovniku. To pa, da nekoga tožijo zaradi verbalnega delikta (kakšno hujskanje - ali kdo g. Pavliho sploh jemlje resno?) itak nesodi v državo, ki se ima za svobodno in demokratično...
aligatorcek
07. 02. 2007 00.12
"Cikular", ti se lepo goni u vašo lepo... Mater, prav ponosen sem, da sem za takega gnoja uporabil tako vljuden ugovor. Pavliha, z njegovo izjavo ni NIČ narobe. Kakšno vzpodbujanje sovraštva neki, to že obstaja med normalnimi. Drugače je pa Jelinčič "the man". Pove kar misli to mu pride prav v njegovem političnem lobiranju (me nič ne briga, je pošten in misli pravilno, predvsem nacionalno zavestno). Vojna z hrvati, kakor želite, če bo sem v prvi vrsti. Mater vam SLOVENCI, pokažite vendar malce narodne zavesti; tile jebe... hrvati jo imajo več kot mi, al kako??????