Slovenija

Anonimke na kmetijskem ministrstvu

Ljubljana, 23. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Anonimno obtoževanje vodilnih na kmetijskem ministrstvu in veterinarski upravi je vse pogostejše. Nepodpisanih avtorjev pa od pisanja anonimk, ki jih v uredništvo dobimo že skoraj vsak dan, ne odvrnejo niti grožnje, da jih bodo preganjali kriminalisti.

Franci But in Simona Salamon
Franci But in Simona Salamon FOTO: POP TV

Na okrožno tožilstvo v Ljubljani je bila že poslana kazenska ovadba zoper pisca prve anonimke. Bremeni ga žaljivih obdolžitev.

Kmetijski minister But odslej anonimnih pisem ne prebira več in jih le še meče v koš, saj je v njih, kot pravi, ena sama laž. Vrh veterinarske stroke anonimke označuje kot veliko svinjarijo, ki blati ugled več kot tisoč slovenskih veterinarjev.

Viktor Štokojnik
Viktor Štokojnik FOTO: POP TV

In kdo so torej anonimneži: J. Novak, prestrašeni veterinarji, poznavalka razmer na Vursu, zaskrbljeni Kraševec in tako naprej...

"Ne vemo za koga gre. Za skupino gotovo ne gre saj bi sicer preko organov zbornice ali kake druge ustanove zaščitili svoj interes. Tu gre za kakšnega posameznika, ki je nezadovoljen s spremembami," Meni Viktor Štokojnik, predsednik veterinarske zbornice.

Kot nam je zatrdilo več naših virov, pa naj bi bilo avtorjev anonimk več, najverjetneje pa so vsi veterinarji.

Motiv za pisanje bi bile lahko osebne zamere, morda strah pred posledicami, če bi o nepravilnostih in nestrinjanju z vodstvom spregovorili naglas. Ali pa gre za politično igro.

Stojan Šiško
Stojan Šiško FOTO: POP TV

"Po mojem mnenju je ključni motiv v relativno močni politizaciji veterinarske uprave s strani ministrstva," meni Stojan Šiško, veterinarski inšpektor v Novem mestu.

Stojana Šiška je sedanja v.d. direktorice Vursa Salamonova premestila na drugo delovno mesto. Prej svetovalec nekdanjega direktorja Vursa Zorana Kovača je po padcu Kovačeve kraljevine le še veterinarski inšpektor. Šiško je najel odvetnika, ki sedaj v njegovem imenu toži državo.

Peter Mele
Peter Mele FOTO: POP TV

"Mi v tožbi zatrjujemo in tudi dokaze smo predložili, da je njegova razporeditev v bistvu nezakonita," meni Peter Mele, odvetnik Stojana Šiška. Razlog naj bi bil po Meletovem mnenju ta, da je Šiško potencialni kandidat za novega direktorja Vursa in da ga poskušajo diskreditirati. Seveda pa je Vurs v svoji obrazložitvi navedel nekaj povsem drugega.

In ravno zaradi Šiškove premestitve smo večkrat neuradno slišali, da bi lahko kakšno izmed anonimk spisal prav on.

"To odločno zanikam. Tudi moji kolegi, ki me poznajo lahko potrdijo, da vedno, če imam komu kaj za povedati to tudi povem direktno v obraz. Da bi se ukvarjal s pisanjem, to odločno zavračam," je povedal Šiško.

Simona Salamon in Vida Čadonič Špelič
Simona Salamon in Vida Čadonič Špelič FOTO: POP TV

Kdorkoli je že pisal - resnico ali pač laži - je verjetno dosegel svoj namen. Hudo je razburil ministra Buta, prav tako medije in javnost. V zgodbo pa vpletel celo kriminaliste in tožilstvo, ki sedaj preverjajo vsebino prvega anonimnega pisma. Na poti pa je že kazenska ovadba zoper neznanega avtorja tega pisma, ki jo je v imenu in na lastne stroške ministra Buta, sekretarke Čadonič Špeličeve in v.d. direktorice veterinarske uprave Salamonove, danes po pošti poslal njihov odvetnik.