Slovenija

Anita Ogulin prejela državno odlikovanje zlati red za zasluge

Ljubljana, 20. 05. 2024 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
43

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je Aniti Ogulin v znak hvaležnosti in spoštovanja za njeno življenjsko delo, predano prostovoljstvu in pomoči potrebnim ljudem, s katerim je neizbrisljivo zaznamovala slovensko družbo ter nas navdihovala v dobrodelnosti, solidarnosti in sočutju, podelila državno odlikovanje zlati red za zasluge.

Anita Ogulin je bila vrsto let zadnje pribežališče za premnoge pozabljene otroke in družine. S svojo izjemno predanostjo in dolgoletnim delom na področju socialnega varstva in dobrodelnosti je pripomogla k izboljšanju življenjskih razmer številnih otrok, družin ter posameznikov v stiski, so zapisali v Uradu predsednice republike Nataše Pirc Musar

Ogulinova, rojena v skromni družini, je že od zgodnje mladosti razvijala sočutje in empatijo kot vodička slepega očeta. O svojem otroštvu je povedala, da so težko živeli. Družina, ki je bila tudi rejniška, je pod svojo streho sprejemala otroke brez doma ali ljubeče družine, h kateri bi se lahko zatekli. Svoje zgodnje, že otroške izkušnje in vrednote je Ogulinova prenesla v strokovno in humanitarno delo. 

Po izobrazbi novinarka je svoje življenje posvetila dobrodelnosti, humanitarnosti, pomoč otrokom in družinam v stiski pa je njeno poslanstvo. Vse življenje je goreča zagovornica otrokovih pravic in tudi odgovornosti. Vedno je bila in še vedno je tista, ki poziva k odgovornemu starševstvu ter se zavzema za prijazno, odgovorno, solidarno, strpno in odprto družbo. Zanjo, mamo dveh otrok in babico dveh vnukov, so vsi otroci njeni otroci, še posebej otroci v stiski, jo opisujejo na uradu. 

Častna meščanka, Delova osebnost leta, Slovenka leta ... 

Kot eden najbolj prepoznanih obrazov Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je pomembno vplivala na delovanje te organizacije. Vseslovenske učinkovite projekte podpore in pomoči otrokom, mladim in družinam je širila in širi skozi uspešno delovanje ZPM Ljubljana Moste-Polje, pred kratkim preimenovanim v Zvezo Anita Ogulin in ZPM. Bila je ustanoviteljica Fundacije predsednika Republike Slovenije Pustimo jim sanje, mentorica na otroških parlamentih, vzgojiteljica, pedagoška vodja na letovanjih, taborih in izletih. Ustanovila je Štipendijski sklad za revne otroke pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, s čimer je omogočila izobraževanje številnim otrokom iz družin s finančnimi težavami.

Za svoje delo je prejela številna priznanja, saj so prebivalci in prebivalke Republike Slovenije vsa ta leta prepoznavali njeno nesebično pomoč, požrtvovalnost in humanitarnost. Tako je Anita Ogulin prejemnica naziva Slovenka leta po izboru Nedeljskega dnevnika, častna meščanka Ljubljane, Delova osebnost leta, ime leta Vala 202, letos je prejela tudi kip častne Slovenke za vse čase. Takratni predsednik republike dr. Danilo Türk ji je leta 2012 podelil odlikovanje red za zasluge Republike Slovenije.

Anita Ogulin prejela državno odlikovanje zlati red za zasluge
Anita Ogulin prejela državno odlikovanje zlati red za zasluge FOTO: Urad predsednice Republike Slovenije

Botrstvo, Veriga dobrih ljudi, brezplačna pravna pomoč ... 

Kot dolgoletna sekretarka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in pozneje njena predsednica je zasnovala ter izvajala številne programe in dejavnosti za otroke, kot so brezplačni izleti, letovanja in tabori, ki so otrokom iz neurejenih družinskih razmer omogočili doživeti pravo otroštvo. Posebej pomemben je bil njen prispevek k projektu Hiša zavetja za trpinčene in zlorabljene otroke pri ZPMS.

Za Anito Ogulin, mamo dveh otrok in babico dveh vnukov, so vsi otroci njeni otroci, še posebej otroci v stiski.

Je avtorica in soavtorica številnih programov, med katerimi izstopajo Avtobus sreče, Nikoli sam, Botrstvo v Sloveniji, Boom počitnice ter projekt Mladi in Evropa. Ti programi so pomagali prebuditi občutek sprejetosti in lastne vrednosti pri otrocih ter omogočili njihovo socialno vključenost. Program Botrstvo v Sloveniji je z njeno pomočjo omogočil podporo več kot 13.000 otrokom, zbranih je bilo več kot 33 milijonov evrov sredstev in v programu se je v krog solidarnosti povezalo več kot 10.000 botrov.

ZPM Ljubljana Moste-Polje je leta 2013 začela nuditi tudi brezplačno pravno pomoč, leta 2018 pa so humanitarne projekte združili v vseslovenski program Veriga dobrih ljudi, s katerim so pomagali premagovati revščino več tisoč družinam. Poleg tega so izvajali podporne dejavnosti v večgeneracijskem centru Skupna točka in programu Dobro sem za krepitev duševnega zdravja otrok, mladostnikov in odraslih. Izjemen je bil tudi njen doprinos pri pomoči poplavljencem zadnje velike slovenske naravne katastrofe.

Ne znam in ne zmorem živeti drugače. Skozi celotno življenje sem vrata svojega doma odprla vsem, ki so potrebovali streho nad glavo ali pomoč, so njene besede, ki so lahko svetel vzor vsaki družbi in skupnosti, ki si prizadeva biti boljša.

Anita Ogulin je s svojim delom prispevala k uresničevanju odprte, otrokom prijazne družbe, k zagotavljanju varnega otroštva in mladosti ter enakih možnosti za vse otroke. Njeno delo in dosežki na področju socialnega varstva in dobrodelnosti so izjemni, za vedno dragoceni. Podeljeno odlikovanje je tako izraz globoke in iskrene hvaležnosti za njeno srce, polno neizmerne dobrote in sočutja do sočloveka.

"Nad podeljenim priznanjem sem bila izredno presenečena in se zanj iz vsega srca zahvaljujem. Seveda pa priznanje ni samo moje, temveč je plod dolgoletnega truda, sodelovanja in podpore, zato ga delim z najbližjimi, družino in sodelavci ter vsemi podporniki naših dejavnosti tekom let. Ganjena sem nad tem, kako sočutno in diskretno je bilo vse izpeljano, kot bolnik z rakom izjemno cenim gospo predsednico, ki si je vzela čas in se v parku posvetila prav vsem bolnikom. V teh težkih časih takšne geste nosijo res močno sporočilo," je ob tem povedala Ogulinova.

VDL Veriga dobrih ljudi pasica

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jank
20. 05. 2024 13.47
+4
Zasluženo, gospa, ki je mnogim vrnila nasmeh na obraz, ki je mnogim pomagala, da so se dvignili iz dna, gospa, ki ji je bilo to delo poslanstvo in ne služba, gospa, ki nas je prepričala, da solidarnost in donatorstvo osrečuje tudi tiste, ki darujemo in pomagamo.
rogla
20. 05. 2024 13.03
+3
Šele ta predsednica je nagradila zaslužno Slovenko. Kje ste drugi "politiki" videli srce te humanitarke? Če ga niste videli, nimate srca in zagotovo ne delate (ste delali) za tiste, ki so (bili) pomoči potrebni. Gospa z velikim G, vse dobro, pa saj iz vas sije le dobrota! Ga. predsednica, vam pa pohvala, da ste prekinili pozabljeno. Hvala in vse dobro,
puspan
20. 05. 2024 12.45
+3
Ne razumem, zakaj ste me zbrisali, bom še enkrat ponovil. Ga. Anita Ogulin je ena od redkih Slovencev, ki si to priznanje v resnici zasluži, v primerjavi z mnogimi, ki so dobili priznanja, a ga ne zaslužijo. Ena od teh je coprnica v Domu onemoglih na Trnovem v Ljubljani.
puspan
20. 05. 2024 12.36
+4
Anita Ogulin je ena od redkih Slovencev, ki si to priznanje res pošteno zasluži.
2mt8
20. 05. 2024 12.18
+4
Vsaj ena, ki si to recimo zasluži
bazilika555
20. 05. 2024 17.04
+2
Kollerik
20. 05. 2024 12.17
+9
Dobra duša, čestitke!
jank
20. 05. 2024 12.09
+3
Anita Ogulin je primer človeka, ki je bila vedno v službi tistih, ki so potrebni pomoči. To ni bila njena služba, to je bilo mnogo več, bilo je poslanstvo. Kolikim ljudem, še posebej otrokom je pomagala narisati nasmeh. Zasluži si najvišja državna odlikovanja.
Uporabnik1812060
20. 05. 2024 11.46
-1
Gospe Ogulin čestitke vsekakor ogromno pomaga, ampak enako delajo tudi v drugih ZPMjih. Zakaj ne predstavljate vse enako, ne zdi se mi fer, da so drugi nevidni, da gre vedno vse v ZPS Moste Polje. Po celi Sloveniji so. Lepo bi bilo, če bi predstavitve in pohvale nekoliko uravnotežili.
travc
20. 05. 2024 11.45
+10
Si zasluži ampak mislim,da bi morala namesto nje tudi država kaj narediti,če je za vse neumnosti denar.
bazilika555
20. 05. 2024 17.06
+0
Se povsem strinjam s tabo, a kljub temu menim, da tudi take ustanove in društva morajo obstajat! Si predstavljaš,, da bi se vsi mi nekako oddaljili in vso skrb prpustili državi. Ja, država je dolžna, a ne more dati ljubezni in sočutja...Si ne predstavljem, da bi v moji bližini nekomu pogorel dom, pa bi rekel: Naj država pomaga!. Moramo ohranjati tudi take oblike pomoči, da ohranimo sočutje in skrb za nekoga v stiski.
Marjan h.1966
20. 05. 2024 11.35
+5
Ajpes razkrije temno plat
Samo navijač
20. 05. 2024 11.33
+2
Minusi pomenijo samo eno,da resnica boli. Še nekaj dni je do hudičevega podpisa z IHR, pa če ji je tolilo do družin pa naj pove nekaj na to temo !!
ZDA teror
20. 05. 2024 11.22
+5
Uničevalci države in Evrope
srecnii
20. 05. 2024 11.09
+3
Ni vredu tako, da se ene daje v ospredje, nagrajuje s priznanjem drugi ki tudi veliko pomagajo pa o tem nočejo, da se širi solidarnost, ker to delajo za svoje "srce", da so nekomu pomagal
CrazyMachines
20. 05. 2024 11.03
+2
Kuki_9
20. 05. 2024 10.56
+8
Gospa Ogulin bi morala dobiti to priznanje že zdavnaj, ne vem zakaj ste tak dolgo čakali
Geres
20. 05. 2024 13.37
+0
Ker jih pri nas vedno dajo, ko si na smrtni postelji...
Verus
20. 05. 2024 10.38
+1
Zakaj pa država uporablja Wiccan simbole? Sicer ima Triquetra zanimiv pomen, pa vendar, ni ravno "državna raven" sporočanja.
Jožica55
20. 05. 2024 10.33
+7
Pohvala ga.predsednici in velika zahvala ga.Aniti Ogulin !!!!!
Nidani
20. 05. 2024 10.27
-5
Končno predsednica, kot se spodobi!
Delavec_Slo
20. 05. 2024 10.59
-2
Blue Dream
20. 05. 2024 10.14
+11
Sedaj vsaj zaslužni dobijo. Pahor pa je talal tista jaboka kot v sadje-zelenjava trgovini
POWER RANGER
20. 05. 2024 10.13
-3
Kakšno je vreme v kijevu? Je priporočljivo sabo nosti gaigerjev števec?
POWER RANGER
20. 05. 2024 10.15
-4