Slovenija

Ameriški pritiski na Slovenijo?

Ljubljana, 25. 01. 2008 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Š.Z./STA/D.L.
Komentarji
346

Dokumenti razkrivajo domnevne pritiske ZDA na Slovenijo. Janša trdi, da naši državi nihče ne diktira, kako naj vodi EU.

ZDA in Slovenija kot predsedujoča EU sta se pogovarjali o usodi Kosova.
ZDA in Slovenija kot predsedujoča EU sta se pogovarjali o usodi Kosova. FOTO: Reuters


Po poročanju nekaterih medijev naj bi obstajal zapis o pogovoru visokega predstavnika ministrstva za zunanje zadeve Mitje Drobniča z najvišjimi predstavniki ameriške administracije v Washingtonu, ki je potekal na božični večer. ZDA naj bi Sloveniji kot predsedujoči Evropski uniji (EU) postavile določene zahteve. Drobnič se je skupaj s slovenskim veleposlanikom v ZDA Samuelom Žbogarjem srečal s člani ameriškega sveta za nacionalno varnost in zunanjega ministrstva, med drugim tudi z Danielom Friedom, pomočnikom ameriške zunanje sekretarke Condoleezze Rice, ki je zadolžen za evropske zadeve, poroča časnik Dnevnik. Pogovarjali naj bi se predvsem o kriznih žariščih po svetu, kot so Kosovo, Irak, Iran, Burma in Sirija.

Na srečanju 24. decembra lani v Washingtonu so ameriški predstavniki po pisanju Dnevnika omenili, kaj bi si želeli od slovenskega predsedovanja v zvezi s Kosovom, Bližnjim vzhodom in Kavkazom ter kaj naj bo zapisano v deklaraciji na vrhu EU in ZDA, ki bo predvidoma junija v Sloveniji.

Najbolj zanimiv je bil pogovor, ki je tekel o Kosovu. Strinjali so se, da je ureditev statusa dejstvo, ki se bo zgodilo in ga bo vodila Slovenija. Pohvalili so slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla in grajali njegovega ruskega kolega Sergeja Lavrova, ki je ''grozil in izražal bojazni glede ureditve statusa Kosova''.

Albanija bo med prvimi državami, ki bodo priznale neodvisnost Kosova, je dejal albanski predsednik Bamir Topi. Poudaril je še, da ne želijo Kosova priznati v prvih sekundah njegove neodvisnosti, ampak v "prvih desetinkah sekunde".

Fried je Slovenijo pozval, naj Kosovo prizna prva. Med prvimi bodo to storile tudi Združene države, ki že vnaprej ocenjujejo, da šest članic Unije Kosova ne bo priznalo. A če ga bo priznalo vsaj 15 od 27, bo to dovolj, dodajajo. Slovensko vodstvo bo nosilo ključno vlogo, še poudarja Fried. ''ZDA s Kosovom trenutno ustvarjajo osnutek ustave, situacija na terenu je ugodna. ZDA upajo, da Kosovarji ne bodo izgubili zaupanja vase, saj s tem ZDA izgubijo svoj vpliv,'' je še opozoril Fried.

Na vprašanje, ali bo EU v ponedeljek podpisala sporazum o stabilizaciji in pridruževanju s Srbijo, za zdaj še ni jasnega odgovora. Diplomatski viri v Bruslju pa so povedali, da odločitev o napotitvi civilne misije na Kosovo zagotovo ne bo sprejeta pred drugim krogom predsedniških volitev v Srbiji, ki bodo 3. februarja.

Glede napotitve evropske civilne misije na Kosovo, EU se odloča o napotitvi civilne misije na Kosovo. Drobnič je ob tem poudaril, da Unija najprej potrebuje odločitev zunanjih ministrov in povabilo generalnega sekretarja Združenih narodov (ZN) Ban Ki Muna, da prevzame misijo od ZN. Ban Ki Mun naj bi bil po mnenju ZDA pod pritiski Rusije, v primeru težav bi mu pomagale ZDA, Slovenija pa bi morala čim prej doseči soglasje znotraj Unije. "Počakajmo na volitve v Srbiji, nato pa bi morali priti do prvih priznanj," so se pogovarjali sogovorniki.

Ban Ki Mun je prav danes prispel na obisk v Sloveniji. Na Brdu pri Kranju se je že srečal s premierjem Janezom Janšo, pogovarjala pa sta se o Kosovu.

Pritiski ali ustaljena diplomatska praksa?

Slovenija se usklajuje znotraj EU, EU se usklajuje z drugimi partnerji in zavezniki v svetu. Vodi ta dialog. Vsak od teh partnerjev ali zaveznikov ima svoja stališča, ki jih svobodno izraža. Izraža tudi svoja pričakovanja. To pa še ne pomeni, da Slovenija to sprejema in to skuša uveljavljati kot svojo oziroma evropsko politiko. Slovenski premier in trenutno predsedujoči svetu EU Janez Janša

Med vsem tem se pojavlja vprašanje, ali je Slovenija izpostavljena pritiskom ZDA. Predstavnik za stike z javnostjo na slovenskem zunanjem ministrstvu (MZZ) Gregor Šuc je za 24ur.com povedal, da gre za ustaljeno diplomatsko prakso. Premier Janez Janša je prav tako odločno zavrnil pomisleke, da kdor koli Sloveniji diktira, kako naj vodi EU. Z dokumentom, ki ga navaja Dnevnik, pa ni bil seznanjen. "Očitno je šlo za pogovore na neki nižji uradniški ravni," je menil.

Na MZZ medtem poskušajo ugotoviti, kako je interni dokument prišel v javnost. "V zvezi s tem je ministrstvo odredilo interno preiskavo, dodatno poostrilo računalniški sistem glede dostopa do informacij in povabilo na posvet v Ljubljano veleposlanika v ZDA Samuela Žbogarja,“ so zapisali. Razmišljajo pa tudi, da bi spremenili pravila za dostop do dokumentov MZZ. Zahtevo po ukrepih, ki bodo v prihodnje preprečili objavo interno diplomatske pošte, je izrazil tudi sindikat slovenskih diplomantov.

"Šahovska figura Evropa"

Samardžić je poudaril, da je Srbija v tem primeru žrtev in se mora zelo jasno odzvati. Spomnil je, da je resolucija o Kosovu, ki jo je srbska skupščina sprejela konec decembra, zelo jasna in srbsko vlado poziva, da v primeru enostranskih ukrepov sprejme ukrepe, znova preuči odnose z EU in sprejme ustrezne odločitve.

Novica, ki jo je objavil tudi beograjski časnik Politika, v Srbiji odmeva. Načrt State Departmenta glede razglasitve neodvisnosti Kosova je primer vodenja mednarodne politike s silo in primer, kako EU "zelo žalostno postaja šahovska figura v tej igri", je domnevne pritiske ameriške administracije na Slovenijo komentiral srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić. Po njegovem mnenju je iz tega primera očitno, kako "velika sila" članice Unije sili v kršitve mednarodnega prava. EU in Slovenija pristajata na vlogo "sredstva za uresničevanje interesov ZDA", je še poudaril minister, načrtovani podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma med EU in Srbijo pa označil kot "del ameriškega scenarija".

Na ameriškem veleposlaništvu ne komentirajo

Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji zadeve ne komentira. "Zgodba baje zadeva interni dokument slovenske vlade in ne moremo komentirati njegove točnosti ali netočnosti," je povedala vodja oddelka za odnose z javnostjo na ameriškem veleposlaništvu Susan Shultz.

Širca: Obveščanje preko medijev?!

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ponovil, da Rusija kategorično zavrača možnost neodvisnega Kosova. Dejal je, da ''Srbija v Rusiji lahko vidi zanesljivega prijatelja in partnerja.''

Poslanka in namestnica vodje poslanske skupine Zares Majda Širca je na ministra Rupla naslovila vprašanje: ''Glede na to, da smo nekatere parlamentarne stranke podpisale sporazum o sodelovanju pri predsedovanju EU, vas sprašujem, kako je mogoče, da o takšnih pogovorih nismo bili seznanjeni? Zanima me, ali je v diplomatski praksi običajno, da velike države predsedujoči EU tako jasno naročajo, kaj naj bo omenjeno v določeni deklaraciji? Pričakujem tudi, da boste pojasnili, zakaj smo s takšnimi informacijami o tako pomembnih dogovorih in dokumentih seznanjeni le preko medijev in ne preko ustaljenih parlamentarnih procedur.''

Skopi odzivi

V vodstvih slovenskih strank pričakujejo, da bodo na Mladiki pojasnili ozadje danes razkritega dokumenta
V vodstvih slovenskih strank pričakujejo, da bodo na Mladiki pojasnili ozadje danes razkritega dokumenta FOTO: POP TV

Predsednik Zares Gregor Golobič še ni želel dajati konkretnih sodb. Najprej se želi seznaniti z zadevo, počakal pa bo tudi na Ruplov odgovor Širčevi. Je pa dejal, da se mora Slovenija zavedati, da mora kot predsedujoča EU tudi uveljavljati stališča Unije. "Tako se ne sme postavljati v položaj, ko bi bila le nek nabiralnik za želje, zahteve in pritiske svetovnih sil," je poudaril. S tega vidika se mu zdi prav, da je dokument prišel v javnost.

Da mora zadevo najprej pojasniti zunanji minister, meni tudi predsednik SD Borut Pahor. "Mislim, da si to ne samo slovenska, ampak tudi evropska javnost zasluži spričo dejstva, da Slovenija predseduje EU." Ob tem je Pahor prepričan, da se Slovenija zelo dobro zaveda občutljivosti evropske politike glede ameriških pritiskov nanjo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je srbskemu kolegu Borisu Tadiću v Moskvi zagotovil, da odločno nasprotuje enostranski razglasitvi neodvisnosti Kosova.

Bistveno je, da bo slovenska zunanja politika "znala krmariti med temi interesi tako, da pri tem ne bo oškodovala politike EU", pa je ocenila predsednica LDS Katarina Kresal. Razumljivo se ji zdi, da skušajo velike sile, ki imajo "seveda tudi svoje interese", te uveljavljati preko Slovenije kot predsedujoče EU.

Še najbolj kritičen pa je vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Lipa Sašo Peče. Pritiski ZDA pomenijo "grob poseg tako v načela delovanja Slovenije kot Evropske unije", pravi. "Naravnost grozljivo je, da je slovenska vlada popolnoma apatično sledila in prisluhnila ameriškim zahtevam, na način, ki lahko pomeni izgubo popolne kredibilnosti in ugleda politično modre države, za kar smo si v preteklosti ob osamosvajanju nenehno prizadevali," je dejal.

Prvi mož Desusa Karl Erjavec omenjenega članka še ni prebral. "Ko ga bom prebral in ko bom videl dokument, bomo tudi komentirali," je dejal.

KOMENTARJI (346)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bostjan@kocevje.com
29. 01. 2008 13.46
včasih so nas imeli za dunajske kočijaže, zdej pa vidim da smo ameriški, še manj kot kočijaži. sram nas je lahko, predvsem našo politiko.kaj bi radi postali 55. al katera že ameriška zvezna država? vsa čast tistemu, ki je izdal dokument! zasluži spomenik sredi ljubljane. kakšen interes imamo na kosovu? po moje nikakršen. dosti večji, vsaj gospodarski, imamo v srbiji. zakaj potem podpirati kosovo. še bivši predsednik kučan pravi da ni v našem intersu da prvi priznamo kosovo. jaz mislim da to sploh ni v našem interesu. to je prva stvar da se strinjam s kučanom. zgleda da so vse stranke enake, saj ni nobena proti priznanju kosova, čeprav bi šlo to vprašanje lahko tudi na referendum. LP
mcgregorslo@hotmail.com
29. 01. 2008 09.50
Če bi se kosovo odcepil je tako kot če bi se dolenjska al pa štajerska al pa primorska ocepla... tako da sem proti. Pa še če je izgovor to da je 90% albancev not... je tako kot če bi se fužine v Ljubljani odcepile in postale svoja država. Bolje potem da se take države potem ne "prilepijo" državam svoje narodnosti.... npr. čudno ne bi bilo če bi se čez nekaj let potem kosovo pridružilo albaniji.... Amerika se naj pobere in gre reševat svoj kapitalizm in kvazi demokracijo. Naj rešujejo raj svoje ljudi, ki se pobijajo po ulcah, svoje reveže, ki zaradi kapitalizma in "demokracije" živijo v bedi. Naša vlada in kdorkoli pa naj kar odide v Ameriko in si ga tam meče na roko. Amerika je mišljeno ZDA seveda... In ja bravo izuml so mcdonalds ... za kavbojke sicere nevem http://... sam to sploh nima veze s tem sranjem ki se dogaja po svetu in kar je za nas Slovence najhije v Sloveniji. Zelo mi je žal, da nam ta in prejšnja vlada uničujejo Državo, katera bi lahko bila v samem vrhu. Trenutno ni pa nič drugega kot neka packa v dreku. Jaz ustanavljam stranko zahec... kdo je za? lp
DarthRevan
29. 01. 2008 09.22
tomi.passion, kaj pa če tvoj sogovornik ne počne nobene izmed naštetih stvari? Me pa veseli, da se ti je poboljšalo in si dojel, da komunizma ni več, hladne vojne tudi ne, 2. svetovne vojne pa tudi ne. Naj tako tudi ostane.
tomi.passion@gmail.com
29. 01. 2008 09.19
bohorec.......glede na to, da imaš toliko za povedati čez Ameriko, imam zate nekaj vprašanj. 1. Zakaj gledaš ameriške filme? 2. Zakaj hodiš v McDonalds? 3. Zakaj nosiš kavbojke? Upam, da razumeš pomen vprašanj. In ja....da ne pozabim, komunizem je mrtev že vsaj 17 let, hladna vojna se je že davno končala (upam, da te to ni šokiralo), partizanov pa ni že vsaj 60 let. So mrtvi!
bohorec@gmail.com
29. 01. 2008 09.02
dd amerika pa naš zaveznik haha. Kje so pa bili tvoji zavezniki leta 91(v beogradu so delili nasvete miloševiču haha). Človeku s povprečno razvito inteligenco je popolnoma jasno je da je Slovenija le orodje v rokah američanov v tej rusko-ameriški igrici, za poslušnost pa bo nagrajeno nekaj posameznikov. Še kot zanimivost naj ti povem da je Rusija priznala Slovenijo pred Ameriko(da ne boš narobe razumel- ne trdim da so rusi naši zavezniki zagotovo pa niso neka sovražna država) Preden napišeš karkoli na to temo se pozanimaj kolikšne so slo naložbe v Srbiji in kolikšne na Kosovu, pa na kupno moč, izobrazbeno strukturo in št. prebivalcev ne pozabi. Slovenski interes je nevtralnost do tega vprašanja, Kosovo pa naj priznajo takoj ko bo to storila Srbija.
dr.psiho
29. 01. 2008 07.11
bohorec interes SI je kosovo republika kaj pa ti govoriš naše firme dol cvetijo amerika pa je tukaj naš edini zaveznik kaka rusija i srbija jaz nemara slišati za te države. citvitasstain nič ni tajnega le dan razglasitve neodvisnosti. če bojo srbi cvilili bojo še po ...dobili. kar je prav že takrat ko so dobili po beogradu ,kaj misliš da danes niso zavezniki pripravljeni na to
johndoe35
29. 01. 2008 06.23
zaradi mene če se vse povprek zakoljejo :))))))) Hmm ko smo se mi osamosvojili smo tudi drugače pričakovali, da nas kdo prizna??? Zakaj bi tam bilo drugače kot pri nas' Sem zato, da se prizna saj ima vsak pravico, da živi kakor hoče. Pa če se hočejo klati naj se kolejo.
sk8ica@email.si
28. 01. 2008 14.18
dolejo, sem ti nekaj napisala, pa vidim da administratorji niso spustili naprej, škoda :D
bohorec@gmail.com
28. 01. 2008 08.41
mire, glej povsem zgodovinsko gledano je bila srbija močan, nikakor pa ne najmočnejši faktor le nekaj deseletij v srednjem veku in kratek čas prejšnjega stoletja. Drugače pa so bili zares najmočnejši faktor na balkanu najprej grki, nato makedonci, potem rimljani, nato bizantinci, za njimi turki, pa avstrijci... trenutno je najmočnejši faktor na balkanu amerika, pa če ti je všeč ali ne. Najmočnejši pač ne izgublja vojn. še manj ozemlja. Sicer se strinjam da albanci že po defaultu ne morejo biti naši zavezniki, kdor je bil kdaj dol že ve zakaj. Toda tudi takih zaveznikov ki se ob vsaki izmenjavi mnenj razkurijo in pričnejo žaliti državo v kateri bivajo, pa res prav nič ne rabimo. Kanada takšne po hitrem postopku transportira nazaj v domovino. Takšni kot sta ti in algebra ste prav taka sramota za srbijo kot so pametnjakoviči ki podpirajo to da bi Slovenija 1. priznala kosovo in blodijo o pravični kazni sramota za našo državo.
mire@email.si
28. 01. 2008 07.34
Risk, glej nevem zakaj zanikat nekaj kar je res, SRBIJA je bila vedno najmočnejši faktor na balkanu, ti verjel ali ne. Imamo ustrezne ustanove, kjer lahko dobiš materijal pa si preberi malo zgodovino, pa potegni malo glavo iz riti. Jaz razumem, kako gre pri tebi, prvo štalca pol pa kravca, nemore to tako. Sramota, da so tej mediji toliko slovencem možgane oprali, isto tako kot je miloševič delal v srbiji, tudjman v hrvaški ipd. Najbolj pa me moti, da se na takih "RESNIH" zadevah razpisujejo ljudje, ki srbije niti na mapi nemorejo locirati -> beri nepismeni in zabiti kmetje. Ni ga večjega bratstva kot je slovanstvo, in mislim, da bi rabili negovati in snovati močnejše vezi z srbijo.
andrija_posavec@t-2.net
28. 01. 2008 05.45
Žal tu ni kaj dodati,edina sramota je da državljani na tak način izvedo kaj se dogaja za našimi hrbti,demokracija,čudovita beseda,za katero nekateri ne vedo kaj pomeni,veliko pa bo pomenila v oktobru ko bodo volitve,in upam da ne bodo ljudje zopet nasedli obljubam z figo v žepu!
goso
28. 01. 2008 00.56
Nej naši čvekajo kr čjo. To ni važn. Važna so dejanja. Bomo vidl koko bo s priznanjem Kosova. A bomo spet podrepci. Jasn je je de bo velka albanija. Kosovo ne sme iz srbije.
dolejo
27. 01. 2008 21.20
Sk8ica, praviš, da sta oba tvoja starša diplomirana pravnika. To ne more biti res. Kajti potem, bi te naučila lojalnosti in spoštovanja do države, v kateri prebivaš... Ali pa je dipl. pravnik za Srbe nekaj drugega kot za nas, Evropejce.
mogvaj
27. 01. 2008 15.16
Gospodar je rekel >HOP<, in večni hlapci zopet skačejo...
sk8ica@email.si
27. 01. 2008 14.30
rozlicek, ko praviš da je toliko jugo kadrov, ja seveda, če Slovenija nima dovolj izobraženih, zadnjih 10 let dajo Slovenci na izobrazbo, prej pa redkokdo, so meli končane osnovno šolo ali pa srednjo, če je kdo mel višjo je že mel srečo. Moja starša sta oba diplomirana pravnika. Sramota si ti sam sebi
sk8ica@email.si
27. 01. 2008 14.24
risk se vidi da nimaš pojma, kaj naj drugega rečem
user5
27. 01. 2008 14.24
rozlicek: Ne vem od kje ti informacije, da je zaupne dokumente obelodanil nek nižji uradnik s srbskimi koreninami. Tvoj edini vir je janševa izjava, ki pa ji slepo verjameš in slediš, kot kakšnaa ovca. Če se takšni pritiski res dogajajo, je prav da za njih zve javnost, razen če si ti želiš živiti v državi v kateri pogoje narekuje neka druga država (toliko o samostojnosti). Pišeš tudi o tem, da je treba "južnjakom" odvzeti delavna mesta, za katera so kandidrali in očitno bolje prepričali delodajalca, kot npr. nek Slovenec. Strokovnost nekega človeka nima nobene veze z njegovo nardono, rasno, versko,... pripadnostjo. Upam, da ti ne bo treba nikoli peljati otroka na urgenco, če pa ga že boš pa ne pozabi, da mu je morda pomagal kakšen "južnjaški" zdravnik oz. medicinska sestra, ki za razliko od tebe, ne pomaga samo pripadnikom svoje "južnjaške" narodnosti. Tudi Slovenci so za Avstrijce južnjaki, Avstijci so za Nemce južnjaki, Nemci so za Švede južnjaki in to ne samo v geografskem smislu...
risk
27. 01. 2008 12.44
"7. In če pogledamo skozi zgodovino lahko vidimo da od 1945 do zdaj se dela na tem da se Srbija razpolovi in da se čim bolj oslabi kot namočnejši faktor na Balkanu. " haha srbija najmočnejši faktor na balkanu dej pejt to pisat na najdi.si, tam mas rubriko vici
boris&boris
27. 01. 2008 12.33
Očitno je albanski lobi v ameriki drago plačal kosovo. Ni mi pa jasno kaj je slovenija dobila. Verjetno gre za pro bono usluge velikemu bratu. Davek ki bo treba plačati kot posledico take odločitve bodo pa morale plačati male države (nadaljne odcepitve ki jih bodo zahtevale manjšine). Tiste ki morajo spoštovati mednarodno pravo. Amerika nikoli ni bila med njimi.
rozlicek@gmail.com
27. 01. 2008 11.25
Očitno imamo v slovenski diplomaciji zaposlenih veliko osebkov srbskega pedigreja. Kaj se nižji uradniki pogovarjajo med seboj, se nima kaj pojavljati v javnosti. Če ima zunanji minister kaj jajc, bo popolnoma počistil našo ambasado v ZDA. No, to bi morali naraditi tudi kje drugje. Toliko jugo kadrov, kot jih imamo mi, jih nima še Srbija. Oni so lepo počistili, pri nas se pa še vedno pase golazen na naš račun. V vsej zgodbi Kosovo nima prav nobene veze, ker je že tako namenjeno, da bo prizano v roku dveh tednov. Je pa vse sramotno, da takšni ljudje odžirajo naš denar in da v Sloveniji izhaja časopis, ki nima prav nobenega lastnega spoštovanja. Sicer pa poznamo, kaj se je dogajalo s tem časopisom leta 1991 med vojno. Izpostava KOS-a še vedno deluje z vso močjo. Ta časopis bi morali likvidirati že leta 1991. Na škodi je pa naša država.