Slovenija

Ambiciozni načrti ministra za zdravje

Ljubljana, 06. 11. 2006 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Do leta 2015 naj bi zgradili nov Klinični center in tako zagotovili ustrezne kapacitete na sekundarni ravni.

Minister za zdravje Andrej Bručan
Minister za zdravje Andrej Bručan FOTO: POP TV

Do leta 2015 naj bi v Ljubljani zgradili nov Klinični center ter tako za prebivalstvo osrednje Slovenije zagotovili ustrezne kapacitete na sekundarni ravni, je napovedal minister za zdravje Andrej Bručan. Novi KC, katerega vrednost ocenjujejo na 269 milijonov evrov, naj bi stal nekje med lokacijo sedanjega KC in avtocestnim priključkom Ljubljana vzhod, na sedanji lokaciji pa bodo končno pod skupno streho združili vse dislocirane enote.

Sedanji KC je bil zgrajen pred dobrimi 30 leti; že takrat so se pojavljali predlogi za ločitev sekundarne in terciarne ravni. To se ni zgodilo in prebivalci osrednje Slovenije nimajo tako dobrega dostopa do sekundarne zdravstvene ravni, zato je bil projekt KC že takrat nesodoben, je ocenil Bručan.

Osrednja Slovenija nima primerne splošne bolnišnice, poleg tega prepletanje različnih programov v KC ne omogoča najboljše dostopnosti in učinkovitosti terciarnih storitev, je dejal Bručan. Novi KC bo prometno dobro povezan s starim, po njegovi dograditvi bodo ohranjene in posodobljene zgradbe sedanjega KC omogočale združitev vseh dislociranih dejavnosti na enem mestu in bodo dani pogoji za izvajanje deficitarnih dejavnosti, tudi dolgotrajne bolnišnične nege, zlasti pa bo tako zagotovljena kakovostna sekundarna zdravstvena oskrba prebivalstva ljubljanske zdravstvene regije, pravi Bručan.

Ta sicer napoveduje, da bo objekt novega KC, čigar zmogljivosti bodo znašale okoli 30 odstotkov zmogljivosti sedanjega, pod eno streho združil poučevanje, raziskovalno dejavnost in klinično delo. Večino sredstev zanj naj bi zagotovili iz proračuna, in sicer predvsem s prerazporejanjem denarja z drugih projektov, ki naj bi jih deloma pokrili s sredstvi iz evropskih skladov.

Potrebovali bodo več zdravnikov

Ustanova bo lahko začela delovati, ko bo na voljo več medicinskega kadra
Ustanova bo lahko začela delovati, ko bo na voljo več medicinskega kadra FOTO: POP TV

Točna lokacija novega KC še ni v celoti določena, po besedah ministra naj bi se nahajal nekje severno od Zaloške ceste, čez železniško progo. Da bo to uresničljivo, bo potrebnih veliko arhitekturnih sprememb, predvsem na železnici. Zgrajen naj bi bil v letih 2011 do 2015. Da bo ta ustanova dejansko lahko začela delovati, pa bodo potrebovali tudi več medicinskega kadra, tako zdravnikov kot diplomiranih medicinskih sester, kar bodo po besedah ministra zagotovili s povečanim vpisom pri zdravnikih in z ustanavljanjem še ene visoke zdravstvene šole na Jesenicah.

Zmogljivost bolnišničnega dela novega KC bo ena postelja na 3000 prebivalcev, to je skupno 660 postelj, skupne neto površine bolniških, diagnostično terapevtskih, servisnih in drugih prostorov pa bodo znašale 80.000 kvadratnih metrov, je še povedal Bručan.

Poleg tega je minister predstavil tudi projekt dograditve mreže urgentnih centrov, katerega vrednost je ocenjena na 78 milijonov evrov. Projekt, ki si ga je zadala vlada, vključuje ureditev takih centrov v Kliničnem centru v Ljubljani in Mariboru ter v regionalnih bolnišnicah v Celju, Izoli, na Jesenicah, v Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu in Slovenj Gradcu, kar bo omogočilo najboljšo dostopnost do njihovih storitev. Poleg tega projekt zajema tudi zagotovitev zmogljivih in hitrih podatkovnih in prevoznih povezav med njimi, je pojasnil Bručan.

Ta projekt naj bi začeli uresničevati leta 2008. Kje točno bodo urgentni centri postavljeni, še ni določeno. Kandidirajo lahko vse regije, od interesa regij in njihove pripravljenosti za koriščenje evropskih sredstev v ta namen je odvisno, kje centri dejansko bodo, oblika in način delovanja bolnišnice pa bosta odvisna od pozicije bolnišnice v celotnem sistemu zdravstva.

Oba projekta sodita v okvir Resolucije razvojnih projektov 2007-2023. Vlada z obema projektoma ustvarja pogoje za moderno socialno državo in večjo zaposlenost, ob tem pa namerava sistem zdravstvenega varstva prilagajati tako, da bo še naprej temeljil na solidarnosti, dostopnosti, transparentnosti, kakovosti in učinkovitosti ter fiskalni vzdržnosti, pravi Bručan. Kot vzporedni učinek bo projekt gradnje novega KC omogočil tudi izboljšanje sekundarne zdravstvene infrastrukture v osrednji Sloveniji, omogočil pa bo tudi relativno povečanje števila delovnih mest in boljše delovne razmere zdravstvenega osebja, še poudarja minister.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darja_mihelic@goodyear.com
07. 11. 2006 11.49
Komentarji na pomankanje medicinskih sester je eno čisto nategovanje ljudi. Moja hči išče službo in je nikakor ne dobi. Pa takšno pomankanje kadra. Povejte kje jih manjka da se lahko prijavi
s_slovenec@hotmail.com
07. 11. 2006 11.25
Davkoplačevalci cele Slovenije morajo odločati o tem kaj se bo in kaj ne z njihovim denarjem gradilo v Ljubljani NE PA da Ljubljančani odločajo, kaj jim bodo davkoplačevalci plačevali!!!!
s_slovenec@hotmail.com
07. 11. 2006 07.44
APeterson, :)), če bi zgradili novi KC še drugje, bi kot Ljubljančan imel več možnosti da bi prišel na vrsto v Ljubljanskem KC :))). Idiotska je predpostavka, ker sedaj pač ljubljančani ne pridejo na vrsto, pa potrebujejo nov KC. Dejstvo je, da centralizirano kopičenje denarja, otežuje in onemogoča razvoj in napredek ostalih regijskih centrov po Sloveniji. Ne bomo razpravljali tudi o tem koliko časa so Ljubljančani uspešno blokirali na primer ustanovitev medicinske fakultete v Mariboru z nevem kakšnimi idiotskimi centralističnimi izgovori. Podobno je tudi z gradnjo pediatrične klinike. Pa kaj ti idiotski ljubljančani mislijo, da se bo cela svetovna slovenija vozila v Ljubljano ali kaj?
APeterson
07. 11. 2006 07.33
Podatek iz prve roke: tričetrt bolnikov v KC ni Ljubljančanov ampak iz vsepovsod, ker ne zaupajo lokalnim bolnicam lahko pa zbirajo zdravljenje kjerkoli in zato mi Ljubljančani nimamo nobenih privilegijev. Jaz naprimer sem šel v bolnico Jesenice na CTK pregled ker v KC bi čakal leto dni. A je to prav da kot Ljubljančan nimam privilegija in hitre sekundarne zdravstvene oskrbe?
s_slovenec@hotmail.com
07. 11. 2006 07.33
mc_burek, to kar govoriš da ni dovolj kadra, je dogma, ki jo ljubljančani preko medijev uspešno širijo po Sloveniji. Takšne idiotske dogme in predpostavke so že zdavnaj neresnične. Dejstvo pa je, da centralizacija in zadrževanje denarja v Ljubljani, otežuje drugim razvoj in napredek, ne bo ga pa moglo ustaviti, pa če bi si Ljubljančani to še tako želeli.
mc_burek@email.si
07. 11. 2006 07.09
očitno v drugih krajih nio dovol kadra, največji problem pa je, da je v KCju večina sodobne opreme, ostali centri se skoraj nič ne posodablajo, tako se folk iz cele slovenije ufurava u KC na zdravljenja itd.....
s_slovenec@hotmail.com
06. 11. 2006 17.00
Ostali močni regijski centri (kjer so medicinske fakultete) potrebujejo nov klinični center ne pa Ljubljana!!!!
s_slovenec@hotmail.com
06. 11. 2006 16.55
HA:))) To je dokaz laži sedanje vlade, kako resno misli glede decentralizacije. Jasno je da bomo to plačevali vsi davkoplačevalci in ne Ljubljančani. Dol s to vlado na naslednjih volitvah !!!!! Ker samo laže, zapravlja in krade.