Slovenija

Ali se Erjavec izmika?

Ljubljana, 06. 09. 2006 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister Erjavec zagotavlja, da ni podpisal dokumenta, ki govori o podražitvi oklepnikov.

Predsednik republike Janez Drnovšek je sprejel obrambnega ministra Karla Erjavca in načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnika Albina Gutmana. Na pogovoru, ki je potekal za zaprtimi vrati, sta minister in načelnik Drnovšku predstavila nova izhodišča vojaške doktrine Slovenske vojske in spremembe srednjeročnega obrambnega programa, je po sestanku izjavil minister Erjavec. Glavni cilj prejšnje vojaške doktrine je bil vstop Slovenije v Severnoatlantsko zavezništvo (NATO) in Evropsko Unijo. Ker smo ta cilj v letu 2004 dosegli, je vlada 1. junija 2006 sprejela novo vojaško doktrino, pravi Erjavec.

Albin Gutman, Janez Drnovšek in Karl Erjavec
Albin Gutman, Janez Drnovšek in Karl Erjavec FOTO: POP TV

Sogovornika sta izpostavila tudi novosti v organizaciji in delovanju SV v novih razmerah, saj je okolje, tako doma kot tudi v tujini, naših oboroženih sil danes drugačno, kot je bilo v preteklosti. V doktrini je na novo obdelano poglavje nalog SV, saj vključuje naloge delovanja SV tudi v tujini na podlagi sklepov različnih mednarodnih organizacij. Iz tega sledi tudi prenova strokovnega izobraževanja in usposabljanja SV, ravno tako pa tudi njeno opremljanje.

Leta 2008 naj bi sicer Slovenija za obrambo namenila dva odstotka BDP. Zaradi začetka izvajanja reform pa bo ta znesek nižji, a ne bo vplival na uresničevanje obvez do zveze NATO, zagotavlja Erjavec.

Drnovšek je novo vojaško doktrino ugodno ocenil. Opozoril je na dve pomembni področji vojaškega delovanja, in sicer na mednarodne operacije ter na zaščito in reševanje ob neravnih nesrečah. Glede mednarodnih operacij je povedal, da se Slovenija mora odgovorno obnašati tudi v mednarodnem okolju - ne samo zaradi obveznosti do Nata, ampak tudi zaradi obveznosti do Združenih narodov, saj, kot je dejal dr. Drnovšek, obveznosti ni mogoče zmanjševati, če drugod po svetu potrebujejo pomoč. Na področju reševanja in zaščite pa je dr. Janez Drnovšek izpostavil izjemno vlogo in tradicijo gasilstva v Sloveniji.

Zaradi proračunskega razreza na ministrstvu usklajujejo tudi srednjeročni obrambni program. V naslednjih dveh letih bo namreč za obrambo namenjenih 20 milijard tolarjev manj. V letu 2008 bo tako za obrambo namenjenega 1,87 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), še pravi Erjavec in dodaja, da bodo v okviru srednjeročnega programa uresničili vse obveze do zveze NATO, med katerimi je najpomembnejša zagotovitev srednje bataljonske skupine, opremljene z oklepniki 8x8.

Erjavec: Znesek za oklepnike ostaja isti

Minister Erjavec je v odgovor na vprašanje zanikal obstoj dokumenta, ki govori o podražitvi nakupa oklepnikov patria in ki podaljšuje njihovo dobavo. V zvezi s tem je še poudaril, da takšnega dokumenta nikoli ni podpisal. Prav tako je zagotovil, da pogajalska izhodišča ostajajo ista, kot ostaja isti tudi znesek, namenjen nakupu oklepnikov.

Minister Erjavec je zagotovil, da bodo prvi oklepniki v Slovensko vojsko prišli konec leta 2007
Minister Erjavec je zagotovil, da bodo prvi oklepniki v Slovensko vojsko prišli konec leta 2007 FOTO: POP TV

Erjavec še pravi, da pogajanja z dobaviteljem oklepnikov, podjetjem Rotis, niso zastala. V kolikor bodo v novembru z dobaviteljem podpisali pogodbo, bodo prvi oklepniki v enote Slovenske vojske prišli konec leta 2007, ministrstvo pa jih bo plačalo v letu 2008.

Ali dokument o višji ceni oklepnikov obstaja?

Novinar Dnevnika Rok Praprotnik je opozoril, da minister za obrambo Karl Erjavec danes ni zanikal obstoja dokumenta o višji ceni oklepnikov. Navaja, da razpolaga z dokumentom, vendar ga zaradi zaščite vira informacij ne bo prikazal javnosti.

Erjavec ni zanikal obstoja dokumenta o višji ceni oklepnikov. Rekel je le, da takšnega dokumenta ni podpisal, opozarja Praprotnik. "Seveda ga ni, ker gre za interni dokument generalštaba Slovenske vojske, ki je nastal v postopku štabnega planiranja in kot takšen (še) ni bil posredovan ministru," je zapisal Praprotnik. "Dokument pa obstaja v generalštabu SV in tega nihče ne zanika." Praprotnik zagotavlja, da razpolaga z dokumentom, vendar ga zaradi zaščite vira informacij ne bo prikazal javnosti.


Časnik Dnevnik je v ponedeljkovi izdaji navedel vsebino dokumenta, iz katerega izhaja, da naj bi bili oklepniki dražji, njihova dobava pa naj bi se zamaknila v leto 2008. Kot navaja časnik, naj bi 136 oklepnikov stalo kar 92 milijard tolarjev, številka, ki jo je ministrstvo doslej javno omenjalo, pa je bila "zgolj" 64 milijard tolarjev.

V odgovoru na navedbe Dnevnika je ministrstvo na svoji spletni strani zapisalo, da pri izvajanju projekta upošteva veljavno zakonodajo, predvidena proračunska sredstva ter sprejeto projekcijo obrambnih izdatkov. Ob tem so še dodali, da pogajanja o nakupu in dobavi pehotnih oklepnih bojnih vozil finskega proizvajalca Patria za potrebe Slovenske vojske med ministrstvom za obrambo in podjetjem Rotis potekajo nemoteno in po predvideni dinamiki.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
07. 09. 2006 11.18
Z vstopom v nato in eu so se strinjale vse stranke. DA so izglasovali državljani. Jaz sem bil proti, saj so mi bile jasne posledice. Torej sem tudi proti nakupu oklepnikov.
pomi@auspuh.com
07. 09. 2006 11.13
O kakšnih nostalgičnih komunajzerjih pa sploh govoriš. Tukaj še nisem zasledil komentarja, da bi kdo žaloval za prejšnjim sistemom. Vsaj odkrito ne. Kot komunajzerja te okarakterizirajo razni indoktrinirani jakati37 (termin "indoktriniran" so radi uporabljali komunisti - torej je jasno, kje so se ga razni Jakati naučili), če kritiziraš Janšatovo vlado, belogardiste ipd., ali se enostavno ne strinjaš z njimi. To je pač edini argument, ki ga poznajo, saj so tako naučeni. Odvračanje pozornosti od resničnega problema. Popljuvaš nekoga kot komunista in vsi se ukvarjajo s tem, da je komunist, o problemu pa ne razpravlja nihče več.
Adolph
07. 09. 2006 11.12
Malo prevec zelezaza tako mejhno republiko,predrago tako in tako,v eni zamisljeni vojni rabi nasprotni samo moderna sredstva v vrednosti od ene millijarde tolarjev,darazbije to zelezo skupaj z posadkami povsod Evropa in NATO,kje so pa predracuni v EURO?
?rni panter 1
07. 09. 2006 11.02
rijo27 in davorin.rataj sta res omejena po pameti vidva... Katera vlada je pripravila in izpeljala oba vstopa (Nato in EU) ? Kdo je izglasoval DA na referendumu? Hehe,... Cena za članstvo v NATU so vlaganja v oboroževanje, razpošiljanje svojih enot na mirovne operacije,...Kaj ste mislili da bo članstvo gratis? Oklepnike smo primorani kupiti ali nam paše ali ne. Koliko stanovanj bi lahko kupili z vladnim letalom ki ga je ROP kupil po nepotrebnem? Tisto je bila nepotrebna investicija davkoplačevalskega denarja. Pa noben ga ni silil da ga kupi kot nas zavezuje k nakupu članstvo v NATU. Ne bit tako ozkogledi levičarji.
Maxsterr
07. 09. 2006 10.39
tomazbodner, v drugih državah bi za takšne stvari najmanj letel minister,če ne celo vlada. Res smo pravi butalci ,da se pustimo tako manipulirat in to kar javno.Pa dobro se bo že enkrat našel nekdo in udaril po mizi ter končal to sprenevedanje,ki malodane meji že na hud kriminal. In še za nostalgične komunajzarje. Idite pogledat Srbijo danes, 16 let po razpadu juge.Tam se je čas leta 90 ustavil in danes po tolikih letih je še tisto kar jim je ostalo v komi,dobesedno v komi.Kar poglejte kaj je ostalo in kako bi živeli danes,če bi ostali (kot velika Srbija)skupaj. In ne mi govorit o nekem režimu,ki ga hvala bogu že davno ni več
pomi@auspuh.com
07. 09. 2006 10.29
Ne jej dreka Pimo. Kdo je danes udbomafija oziroma njen podmladek je tudi jasno. In kdo bo pokasiral. Prava cena pa se najlažje skrije preko opcij. In tudi tako kot piše tomazbodner.
pimo
07. 09. 2006 10.19
Ja pa kaj ste vsi bebavi, a slučajno kje piše , da je to relevanten dokument, ki kaj pomeni, ali je samo interno gradivo, katero lahko vsebuje tudi različne opcije in ponudbe, ki najverjetneje nimajo nobene povezave z dejansko pogodbo. Je pa krasno videti, kako je situacija boleča za udbomafijsko navezo, ki se je do sedaj napajala iz obrambnega proračuna, sedaj pa je to zelo oteženo, prav zaradi mnogo bolj tranparentnega vodenja MO.
malipandit@email.si
07. 09. 2006 10.09
verjetno si hotel reci da taksnega rezima kot a je imel TITO na zalost ne bomo imeli vec, Tito je bil za vse tele papke BOG i batina. Ampak ko šele ko lev umre se šakali grebejo za njgove ostanke, prej pa so tiho kot cucki.
pomi@auspuh.com
07. 09. 2006 09.57
Pa še to Jaka37. Boril sem se za SLO, proti JNA. Jasno je tudi kdo je prodajal orožje Hrvatom. Ve se v katero stranko je šel ta denar in kdo je največji švercer z orožjem v deželi tej. Zgodovina se ponavlja. Jasno je tudi, kdo bo pokasiral mastne dnarje s Patriah. Korošci že ne, čeprav je Krpan v končni fazi očitno cenejši. Po vsej verjetnosti tudi boljši. Podobno kot so se JNA BOVi pokazali odporni na Natove armbruste.
pomi@auspuh.com
07. 09. 2006 09.40
Jaka37 je najbolj indoktrinirana osebnost na 24.com. Možgani oprani do konca. Po izrazih, ki jih uporablja je kumrovški diplomant. Živi pa v stanovanju, ki so mu ga poklonili komunajzerji za 3.000 dem. PS. Glasoval sem proti NATU, proti EU, nikoli nisem bil komunajzar niti moji starši. V JNA sem pred 20 leti šofiral jugoslovanski (ruski) tank, proti kateremu je Patria še vedno bicikl.
jaka37
07. 09. 2006 09.28
Hmm, nekateri ali ste toliko zaplankani in nerazgledani, ali pa se samo delate neumne, da bi lahko navijali za svojo partijo, ki je že davno šla v zgodovino kot popoln propad. Nakup orožja ni nikoli prijetna zadeva in lahko bi se strinjal, da tudi nepotrebna, a žal živimo v svetu, ki ga pretresajo razno razni napadi in vojne in obramba je potrebna. Poleg tega pa nas zavezuje tudii pogodba z NATOm, ki jasno določa koliko sredstev moramo nameniti za nakup oborožitve. Smo pač del NATA. Težava je edino v tem, da pristojno ministrstvo vodi Rjavec, ki je predsednik DeSUSA, ki je sicer v vladi, a vemo kam spada. Ne moremo biti kot stara Titova JNA, ki je bila sicer številčna, a popolnoma nesposobna tako taktično kot tudi po opremi. Sicer pa bolje taka investicija kot plačevati Drnovšku meditacijske izlete in pečanje s preprodajalci drog in teroristi kot je Hezbolah s katerimi se je želel srečevati. Drnovšek je naša najdražja investicija, ki bi jo res veljalo zamenjati.
tomazbodner
07. 09. 2006 09.24
Me zanima, ce je cena se vedno nizja od Koroscev... ker sicer zgleda, da je bilo to vnaprej dogovorjeno - das 33% nizjo ponudbo od stroskov izdelave, da nimas konkurence, potem te izberemo, pol se pa na polno ceno dvigne, vi nam pa nekaj zasebno vrnete... v drugih drzavah se bi temu reklo prekoracitev pooblastil in korupcija...
pomi@auspuh.com
07. 09. 2006 09.15
TITO je kupoval dobre poceni ruske tanke. Vozijo še danes. Za ta denar kot stanejo ti biciklni Patrie bi dobili že skoraj celo brigado najsodobnejših tankov T90S. Če že rabimo oklepnike.
DIDAKTIK@SIOL.NET
06. 09. 2006 22.27
JANŠA CERKEV VOJSKA= Saj se je vedelo kdo bo imel in kdo ne---lol
inkir
06. 09. 2006 17.48
vse skupaj je zakuhal JJ,zdaj pa naj odgovarja cela vlada.Upam da bodo čimprej zamenjani!Takšnega režima pa še TITO ni imel!!!!!!
Rijad Proši?
06. 09. 2006 15.47
Me zanima , kaj pravijo tisti, ki kritizirali Drnovška, da je najprej potrebno pomagati tistim doma in potem Križnarju.Sedaj pa janša lahko zapravlja denar na neumnosti kot so neki oklepniki, katerih niti ne potrebujemo. Koliko stanovanj za mlade družine bi zgradili za ta denar, ki ga bomo dali za oklepnike. Dol z janšo.
salesky@email.si
06. 09. 2006 15.23
črni panter: ko sm jst pisal članek, tako obsežnega članka ni bilo. Takrat je pisalo da bomo plačal več.
?rni panter 1
06. 09. 2006 15.15
Nesmiselni komentarji.Kaj ste nekateri nepismeni? Piše ali ne, da se ne bo nič podražalo? Če se pa bo, dejte taX se oglasit.
mbbirdy@gmail.com
06. 09. 2006 12.18
Naj Erjavec sam plača razliko.
salesky@email.si
06. 09. 2006 10.27
Lepo lepo...stvari se že zapletajo...kot vedno...:(((