Slovenija

Ali reforma ali mizerne pokojnine

Ljubljana, 03. 09. 2010 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Mirko Mayer/Gregor Trebušak
Komentarji
37

Delavcev, ki polnijo pokojninsko blagajno, bo kmalu premalo. Reforma je zato nujna, poudarja vlada. Po novem bomo vsi, tako moški kot ženske, delali tri leta dlje kot doslej in se upokojevali stari 65 let.

Delavcev, ki polnijo pokojninsko blagajno, bo kmalu premalo. Reforma je zato nujna, poudarja vlada. Po novem bomo vsi, tako moški kot ženske, delali tri leta dlje kot doslej in se upokojevali stari 65 let.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mamica55***
01. 10. 2010 12.58
Zamenjat nesposobno vlado, pokradeno nacionalizirat in vložit v gospodarstvo, ni hu.dič, da ne bi spelal voza iz tega komunističnokapitalističnega dreka.
cencha
01. 10. 2010 12.50
Na koncu bomo dobili oboje reformo in mizerne pokojnine...
atomic1
06. 09. 2010 17.25
Vse kar se je ustvarlo se je do leta 1990,narod je delal,garal,gradili so s samoprispevki,ustvarjali,po tem letu pa so prišli na oblast pametnjakoviči,omogočili da se vse počez in podolgem krade,vse kar je bilo dobrega so uničili,zapravili in se nesramno bogatili in to na račun naroda ki so danes v penzionu in jim ta isti gospodje pravijo da ni denarja Začnite že enkrat DELAT NE KRAST POVEM VAM VSE KAR SO NAŠI OČETJE USTVARILI STE ZAPRAVILI IN ZAPUFALI Nobenega reda v tej državi,samo po siromaku udrihate,velecenjeni TAJKUNI pa se svobodno sprehajajo okrog Poberite denar tam ko se sliši in spodobi in tam ko je,ne pa da doktorirate na CPP predpisih,pokojninah itd Prav SRAM me je kam ste zavozili to našo lepo Slovenijo In kot kaže res ne bo druge kot narod na ulice,ja saj pri hudiču nima več kaj izgubit
Tonček Balonček
06. 09. 2010 08.38
Če bi na oblasti ostal Janez Janša in njegova sanjska ekipa, bi delali kakšno elto manj, zdravniki bi zaslužili še več, brezposelnost bis ezmanjšala, naši bi premagali S. Irsko in več ljudi bi zadelo na loterilji ter lotu! Tudi verme bi bilo lepše!
Mihec.pihec
05. 09. 2010 22.28
Po sedanjih projekcijah bomo glede na stanje, v katero so nas pripeljali levičarji, po sprejetih reformah delali 3 leta dlje in do starosti 65 let. Če boste še enkrat volili te kalibre, ki so obljubljali, da je mogoče Slovenijo voditi drugače, bomo verjetno delali 6 let dlje in do starosti 70 let.....heh!
Tonček Balonček
05. 09. 2010 17.31
>Pa kakšna reforma, dvignejo naj prispevek za pokojninsko zavarovanje, zam,enjajo dopdatno zdravstveno zavarovanje in ga vrnejo nazaj v obveznega in vsega cirkusa bo takoj konec. Pa davke naj plačujejo vsi, ki služijo, ne pa da pol Slovencev dela na črno in ne plačuje davkov ter prispevkov. Čisto enostavno, venar je treba pač delati! A se je kdo upiral, ko smo uvedli dodatno zdr. zavarovanje? Nihče, gre pa za ogromno akumulacijo denarja! Zavarovalnice se kopajo v denarju, borih 10 mio EUR za nadure zdravnikom pa ne morejo zagotoviti, raje vidijo razpad zdravstva. Ve se zakaj!! Samo slepec ne vidi, zakaj je tako! Jasno d atudi opozicija molči, saj je cilj vseh politikov en in edini, skubljenej delovnih ljudi, ki so razdvojeni le pri proslavah in mejnih vprašanjih, za ostalo so pa gluhi in slepi!
Buena Vita
05. 09. 2010 02.16
VČERAJ SO V KOPRU IMELI MAXI POJEDINE NA SPIZU,,,GOST JE BIL FAKIN ŠE ENO 20 JIH JE PRPELU SABO,KOSILALI SO V SKIPERJU,,PRŠUT JE MIZA PADALA POD NJIM ZA POŽRTIJE JE DENARJA DOVOLJ,NAJ PLAČAJO TUDI PENZIJE
zulj001
04. 09. 2010 19.33
alterego to ni tako ves čas,denar ki se odvaja v pokojninsko blagajno bi se moral plemenitit,seveda pri nas to ni mogoče ,ker so nam oblastniki te vložke ža zdavnaj zapravili.To, da država ne dobi nič od študentskega dela,ne pobere vseh prispevkov itd.je pač sama kriva. Skratka slabo gospodarjenje s pokojninsko blagajno je velik krivec za situacijo v kater se nahajamo........
strogoff
04. 09. 2010 14.43
apropos - a so KRIMINALCI iz ZPIZa ševe dno na prostosti ?? _ _ _ _ _ HALO, SVETLIK ?
mamica55***
04. 09. 2010 14.39
Drgač je pa tko, tile ki forsirajo pokojninsko reformo so v dobro plačanih državnih službah in, če bo treba delat do 8o/ga bojo komot kofetkal, enga za strojem vprašte če bi še delal ali gre v penzijom mislim, da veste odgovor.
alterego
04. 09. 2010 13.34
zulj001, bom še enkrat povedal: denar, ki se vplačuje za pokojnine gre direktno za penzije sedanjih upokojencev in tako je že ves čas! problem vzdržnosti sistema je odvisen samo od vplačanih prispevkov napram izplačanim pokojninam ali drugače poenostavljeno povedano od razmerja tistih, ki plačujejo prispevke in upokojencev. v čem je problem? v tem, da imamo sto tisoč brezposelnih, da se od študentskega dela in raznih "podjemnih" pogodb prispevkov ne plačuje, kakor tudi ne od kapitalskih dohodkov! pa še za tiste, ki so zaposleni vsi prispevki niso pobrani (država še celo dopušča odlog plačila!)...
zulj001
04. 09. 2010 13.14
Prvo bi morali rasčistit ,kje je denar od trenutno upokojenih državljanov To kar imamo pri nas je neke vrste piramidni sistem,To pomeni,da aktivna generacija plačuje v pokojninsko blagajno katerega dobijo upokojenci,generacija ki plačuje pa v praksi ostane brez pokojnine.Ali na kratko,država z mojim denarjem isplačuje pokojnino nekomu X,jaz bom pa brez pokojnine! ! !
kuzlabreja
04. 09. 2010 12.25
jaz ne bom dočakal pokojnine, tako, da os zaradi mene lahko, od danes naprej mizzerne pokojnine!
dule100
04. 09. 2010 09.15
Ko smo mi polnili pokojninsko blagajno, nas je bilo dovolj. Zato me prav nič ne briga, da jih je zdaj premalo. Izplačajo mi naj samo moj denar, katerega sem plačeval 43 let !
yarrick
04. 09. 2010 08.56
@mami55 le kdo si nebi tega želel? je p paroblem v tem ,da je pri nas preveč korupcije, tudi v samem vrhu-tam kjer naj bi ostjali nevtralni in delovali za korist ljudstva(politika, sodišča, inšpekcije). A kaj ko slej ko prej prevlada človeška narava, kjer pridejo na plano emocije kot so pohlep in zavist. Potem pa itak začnejo z podkupninami, izsiljevanjem itd...Preden se bo pri nas razčistilo okoli korupcije bo preteklo še VELIIIIIIKO vode, in marsikdo od sedaj živečih bo prej "6feet under". @pujca Nekega univerzalnega pokojninskega sistema po moje ni(vsaj vem ne zanj-če pa kdo ve pa naj pove, pa prosm če dodate še link do vira), ker že sam način reševanja tega problema ostaja večplasten. Dokler ne bomo imeli vsi enakih služb(enako plačanih), in dokler ne bo delala VEČINA prebivalstva se mi zdi nek univerzalni pokojnonski sklad. Je pa res, da je marsikdo v prejšnejm režimu naredil veliko, šel kmalu v pokoj(moj fotr je že tak-čeprav je tudi naredil in naj****v teh 30letih več kot bo večina v normalni delavni dobi), a ne moreš sedaj primerjati juge z "svobodno" slovenijo. Takrat se res ni plačevalo v pokoninske sklade, ali pa zelo malo saj je prevladoval duh bratstva in enotnosti ter čut za socialo. Danes pa tega ni več, gospodarstvo je v hitrem upadu, korporacijski kriminal je v nebovpijoč...Pri nas je problem v tem, da je PREVEČ penzionistov na zaposlene, a to se ne bo rešilo s tem ,da podaljšajo delavno dobo za tri leta. V enem prejšnjih postov sem lepo obrazložil zakaj.In edina stvar, ki lahko reši našo pokojnisnko politiko, je v tem da se a) popravijo plače drastično b)da se zaposli vsaj 50.000 delavcev , ker druge rešeitve jaz osebno ne vidim. Naj delajo tolk dlje(magari do 70ega leta(pa ne ne podpiram tega)), še vedno bodo zadaj brezposleni in študenti-kmalu brezposleni, kar z vsemi šolajočimi prinese koliko? 400? 500.000 prebivalcev?Mislim, da se suče številka tam nekje. Zaboga to je 1/4 populacije. LE kaj razmišljajo naši vodilni??!
mamica55***
04. 09. 2010 08.21
Naj izterjajo denar od podjetij - neplačnikov v pokojninsko blagajno, vse ki so neupravičeno plačani iz pokojninske blagajne naj jim prenehajo izplačevanje in jih plačujejo iz drugih virov, ki so za to namenjeni,ukinejo naj razne zaslužne pokojnine, zasežejo naj premoženje tajkunom, ki niso plačevali oz. nakazovali prispevkov za zaposlene v pokojninsko blagajnov itd Seveda najlažje je delavce ogoljufat. BLLLLLLLLJAAAAAAAAAK PA TAKA DEMOKRACIJA ! ! !
pujca
04. 09. 2010 08.16
Ne pravim,da morajo do 65 leta delati tisti od katerih so neposredno odvisna življenja in poklic zahteva maksimalne psihofizične sposobnosti,kdor pa lahko pa naj dela!Pri vsem tem nihče ne pomisli na bodoče generacije,ki bodo,tudi če bodo takoj dobili službo morali plačevati čedalje več za pokojnine.Kje pa je politika reševanja statusa teh ljudi?Če je ne bodo rešili prav kmalu lahko bodoči upokojenci kar pozabijo na pokojnine!Pri nas je bil dolga leta problem to,da so se ljudje upokojevali pri 45-50 let in imajo marsikateri razmerje delovna doba-pokoj skoraju 1:1!Imeli so zagarantirane službe,vzdrževali so dve,tri nadstropne hiše,plača ni bila slaba,varčeval pa ni nihče!Zdaj pa mora človek plačevati kredit,služba ni stalna,zdaj pa vsi trobijo da se naj varčuje!Potem pa tisti,ki so ves čas živeli lagodno jamrajo za prenizke pokojnine!Prva potrebna stvar je,da se uvede univerzalna pokojnina,ki bi izničila vse ekstreme navzgor in naredila korekcijo najnižjih pokojnin.Tisti,ki pač zasluži toliko,da mu ni problem varčevati naj varčuje ali pa se sprijazni s pokojnino,ki bo za vse enaka!Če se bomo še naprej sprenevedali in se hinavsko borili vsak za svoj žep,bomo prihodnjim generacijam zagrenili življenje do konca in posledično tudi sebi,saj bo morda prej ali slej prišel čas ko besede pokojnina ne bo niti več v slovarju...
lariy
04. 09. 2010 08.06
V drugi zlati Švici ni resnice in pravice. S takim sistemom penzij ne bo oziroma bodo nenehno zamikalli upokojitveno mejo. Pokojninska shema, pravice in obveznosti bi morala biti jasno determinirana s projekcijo cilja in garancijami vsaj za trideset let. Zakaj imajo nekatere države to urejeno. Odgovor je kot na dlani, v Sloveniji je preveč kradljivcev na visokih položajih z licenco države, da to lahko počnejo.
alterego
03. 09. 2010 23.39
yeyo.white, tisto z varčevanjem vsak zase se še ni nikjer in se ne bo nikjer obneslo! zakaj? zato, ker če ne bi bilo prisile, bi bilo cel kup pametnjakovičev, ki bi ves denar sproti porabili ali varčevali nekaj malega. in kaj bi potem na starost storili z njimi!? naj kar pomrejo? samo pomisli na vse, ki veselo delajo preko študenta (nekateri res nimajo izbire, a je to že druga zgodba), tudi če solidno zaslužijo jih ni prav veliko, ki bi kaj dajali na stran za starost, o delovni dobi pa tudi ne razmišljajo... pa minister Svetlik tud ne, če ne bi bluzil z malim delom
yarrick
03. 09. 2010 23.25
@yeyo.white Se strinjam s tvojim mišljenjem, a ne pozabi da tak način, kjer morajo ostali doplačevati za druge vodi v slepo ulico(smrt), socializem gor ali dol. kar pa se tiče namenskega varčevanja(vsak zase) bi pa takole dejal;banke imajo velikanske vsote denarja vsak mesec na razpolago(prihranki vseh komintentov in pa denar ki gre za plače pokojnine) a ne znajo dovolj "strokovno" delovati, da potem rabijo dvakrat dokapitalizacijo v zadnjih treh letih. Ravno tako bi se zgodilo z (namensko) hranjenim denarjem, razen če ga boš imel doma.Poleg tega pa vsak ve da ta oblika ne bo delovala, saj je več tistih ki bi po določenem času tadenar zapravili potem ap stokali da nič niamjo. ker pa si država ne more privoščiti preočitne revščine bi moral poseči vmes.In kaj bi se zgodilo? da bi ZOPET trgali vsem ki delajo, da bi nahranili tiste ki "nimajo nič". pa smo zopet v socializmu, kjer smo vsi enaki. ravno tako pa dvomim, da bi se tisti bolj "bogati" strinajli z takim načinom obdavčitve in bi se hitro začeli pritoževati na vse inštitucije pristojne za te stvari. in ker imajo €€ so lahko privošijo najboljše odvetnike in tako po vsej verjetnosti dobijo tožbo.Pa bodo zopet navadni delavci plačevali za druge.