Slovenija

Minister brez vesti?

Ljubljana, 25. 10. 2007 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Zares so napovedali interpelacijo zoper notranjega ministra. Miran Potrč meni, da bi Mate sam odstopil, če bi imel dovolj vesti.

Bodo Mateja odpihnile afere Global, Lipa in Ambrus?
Bodo Mateja odpihnile afere Global, Lipa in Ambrus? FOTO: Reuters

Poslanska skupina stranke Zares je napovedala interpelacijo zoper notranjega ministra Dragutina Mateja. Če bodo interpelacijo vložili, bo to četrta interpelacija zoper katerega od ministrov v vladi premierja Janeza Janše.

Dve interpelaciji sta bili vloženi proti zdaj že nekdanjemu ministru za zdravje Andreju Bručanu, ena pa proti ministru za kulturo Vasku Simonitiju.

Krivo je neukrepanje

V stranki Mateju očitajo, da je s svojim neukrepanjem in kršitvami zakonodaje posredno povzročil dogodke, ki so med drugim pripeljali tudi do smrti 20-letnega mladeniča pred diskoteko Global. V stranki so sicer spomnili tudi ministrovo odgovornost v primerih Lipa, kjer so v prerivanju pred diskoteko umrla tri mlada dekleta, Plut, ko je umrla ena oseba, in Ambrus. "Zato je čas, da ministra pokličemo na odgovornost," je dejal vodja poslanske skupine Matej Lahovnik.

Z ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da bodo komentar na interpelacijo, ko bodo seznanjeni z njeno vsebino.

Ministru očitajo tudi kršenje treh zakonov - zakona o policiji, zakona o zasebnem varovanju in zakona o evidenci volilne pravice. V Zares trdijo, da se je ministrstvo v primeru romske družine vmešavalo v delo policije, ko je Mate sam prevzel pobudo reševanja problema. "S takšnim delovanjem je policistom onemogočil kakovostno delo in povzročal nepotrebno politizacijo policije," je dejal podpredsednik stranke Zares Branko Lobnikar.

Pri zakonu o zasebnem varovanju Zares ministru očita, da si je napačno razlagal zakon, s tem pa posredno povzročil tragične dogodke pred diskotekama Lipa in Global. "Minister je na vprašanja, zakaj ministrstvo podjetju VIP Varovanje ni odvzelo licence, odgovarjal, da tega niso storili zato, ker bi za to potrebovali dve pravnomočni sodni odločbi, kar pa ne drži," je dejal Lobnikar.

Lahovnik je napovedal, da bodo interpelacijo napisali do 10. novembra in zanikal, da bi bil datum povezan z drugim krogom predsedniških volitev.
Lahovnik je napovedal, da bodo interpelacijo napisali do 10. novembra in zanikal, da bi bil datum povezan z drugim krogom predsedniških volitev. FOTO: POP TV

Po Lahovnikovih besedah naj bi interpelacijo v državni zbor poslali do sredine novembra, za njeno podporo pa se že dogovarjajo z drugimi opozicijskimi poslanskimi skupinami. Pričakujejo, da jih bodo podprle vse opozicijske poslanske skupine, pa tudi kateri od poslancev koalicije.

Zagotovo pa Zares za interpelacijo ne bo dobil podpore poslancev poslanske skupine SDS, kjer se jim zdi napoved interpelacije zoper ministra za notranje zadeve neresna in nezrela. Po njihovem mnenju bi morale odgovornost nositi opozicijske stranke, ki niso podprle zakona o varovanju.

Jožef Horvat iz NSi pa napoved interpelacije poslanske skupine Zares zoper ministra Mateja obžaluje. Dvomi, da bo poslanska skupina Zares sploh zbrala dovolj podpisov za vložitev interpelacije. V primeru, da bo do te vendarle prišlo, pa je po Horvatovih besedah ne nameravajo podpreti.

V opozicijski poslanski skupini LDS še niso seznanjeni s problematiko in ne želijo podajati nikakršnih stališč, dokler ne bodo pozvani, je dejal vodja poslanske skupine Jožef Školč. Prav tako z zadevo niso seznanjeni v koalicijski DeSUS, je povedal vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič. Z napovedjo niso seznanjeni niti v poslanski skupini SLS.

V SNS Mateju očitajo povečano število kriminalnih dejanj v državi.
V SNS Mateju očitajo povečano število kriminalnih dejanj v državi. FOTO: POP TV

Kot je pojasnil vodja poslanske skupine SD Miran Potrč, Socialni demokrati svojih nadaljnjih korakov glede interpelacije zoper ministra Mateja še ne morejo napovedati. Sicer pa Potrč meni, da je interpelacija razumljiva in da bi minister odstopil, če bi imel dovolj vesti, bi odstopil.

Tudi v SNS še niso uradno seznanjeni z napovedjo interpelacije, je pa poslanec Sašo Peče dejal, da se v nekaterih stvareh strinja, da bi moral minister Mate oditi zaradi več razlogov. Kot prvi razlog Peče navaja ministrovo neaktivnost, katere posledica je, da posameznim družbam za varovanje, kljub temu da je imel možnost, ni odvzel licence. Peče trdi tudi, da je minister prekoračil svoja pooblastila v zvezi s pošiljanjem volilnih glasovnic v tujino. Tretja zadeva, ki jo stranka očita Mateju, pa je povečano število kriminalnih dejanj v državi.

Minister vztraja pri svojem

Po oddaji Trenja smo od ministra Mateja tudi za 24ur.com skušali dobiti izjavo o pobudi za interpelacijo, a se mu je mudilo na razpravo o noveli zakona za zasebno varovanje v DZ, zato o tem ni hotel dajati nikakršnih izjav.

Minister Dragutin Mate se sicer na napovedano interpelacijo uradno ni odzval, je pa v oddaji Trenja še enkrat poudaril, da ministrstvo ne more samo uvesti postopkov za odvzem licence problematični družbi za varovanje, zato tudi niso mogli doseči odvzema licence podjetju VIP. Četudi je mnenje pravnih strokovnjakov drugačno, je minister ponovil, da bi za to potrebovali dve pravnomočni odločbi.

Minister pravi, da so postopke za spremembo zakonodaje začeli takoj po tragediji pred diskoteko Lipa.
Minister pravi, da so postopke za spremembo zakonodaje začeli takoj po tragediji pred diskoteko Lipa. FOTO: POP TV

Prav zato, pravi Mate, je ministrstvo pripravilo novelo zakona za zasebno varovanje, ki bo omogočil, da bodo v primeru kršitve licenco podjetju za varovanje odvzeli takoj. Kot je še dejal Mate, so postopke za spremembo zakonodaje začeli že mesec dni po primeru Lipa in tako zavrnil očitke, da ministrstvo ni naredilo ničesar.

Mate je še dejal, da je zdaj njegova prioriteta rešiti težave, ki se pojavljajo. "Predvsem je potrebno rešiti način nadzora in ukrepanja v teh primerih," je dejal Dragutin Mate.

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
27. 10. 2007 10.25
Manjakranjc, jaz imam samo eno vprašanje: Zakaj pišeš v prihodnjiku in ne v pretekliku?
mike99
26. 10. 2007 18.23
manjakranjc, se popolnoma strinjam z vsem kar si napisala!Bolje se sploh ne da napisat.Sprasujem se kako je lahko ta Frutek biu v Ropovi vladi gospodarski minister?!Edino kar mu gre dobro od rok je gobcanje in se enkrat gobcanje.Vprasa naj se raje kaj so delali 12 let njegova LDS in partijska ZLSD, da so sprejemali taksne zakone ki so zdaj privedli do tega kar imamo.Predvsem pa naj se to vprasa tovaris Potrc, ki mu svetujem da se ze koncno upokoji.Minister Mate je pa sposoben in dober minister ki ima "jajca" in avtoriteto, to je prvi minister v samostojni Sloveniji ki je hrvatom "pokazal zobe" in poslal naso specialno enoto ko je bilo lani ze zelo napeto in vroce ob meji.Take ljudi rabimo,odlocne in pokoncne in ne ene mevze ki so lizali rit hrvatom (drnovsek,kucan,rop) vsa leta in niso bili sposobni se dogovorit o meji takrat ko se je bilo treba,v casu osamosvajanja.Tudi ankete so v prid ministru Mateju, in ne laznjivi opoziciji.Ljudje vendarle znajo presoditi kdaj opozicija laze in si poskusa dobesedno preko trupel nabirati poceni politicne tocke. Imel so 12 let casa da bi kej uspesnega nardil pa so le uspesno kradli, zdaj ko je pa druga vlada veliko bolj uspesna, jih pa tok pri srcu stiska da nonstop mecejo ministrom in predsedniku vlade polena pod noge in se poskusajo takoj vrniti na oblast.Tudi ce bo na volitvah res zmagal barbika in njegov SD, bodo kazalci vedno kazali da je bila zdajsna vlada uspesnejsa od dolgoletne LDS,ZLSD-jeve!Tisti ki kazete s prstom na to vlado, da ste revezi z nizkimi placami in visokimi davki, se raje obrnite na zdajsno opozicijo ki nam je vladala dolgaaaaaaa leta in vse zakuhala. A lahko kdo zatrdi da je imel pred 2,3 leti vecjo placo kot zdaj v isti sluzbi, ko imamo novo vlado in jo vsepovprek obtozujete? Naj se javi prosim pa mi odgovori. Jest osebno mam zdj celo ksnih 15,mogoce 20 cukov vec k 3 leta nazaj, ni ne vem kaj ampak sigurno pa ne zivimo slovenci zdaj slabse kar zelijo nekateri laznjivi idioti iz opozicije prikazati! Res je uboga ta opozicija da si poskusa nabirat politicne tocke na take in podobne podle nacine. Maraton62, zate pa vprasanje, koliko notranjih in prometnih ministrov bi se po tvojem moralo v vsakem mandatu zamenjati (kar vsakic zahteva opozicija) ob vsaki smrtni zrtvi na cesti, zelezniskih tirih ali pretepih oziroma strelskih obracunih?Kam bi pa prisli da bi za vsak ku... moral odstopiti minister! A mogoce kdo ve koliko ministrov je samih od sebe odstopilo v prejsnih vladah? Na plan z odgovori podrepniki frutka,potrca,ropa,in podobnih manipulatorjev. Pa en lep pozdrav
maraton62
26. 10. 2007 13.43
manjakranjc; Točno, to je res super, da ministri odstopijo sami, ko bi le nadaljevali s tem in to vse lepo do zadnjega.
manjakranjc@hotmail.com
26. 10. 2007 12.55
tudi sama se strinjam exim. Vem kaj počne Lahovnik na EF, nič! Je totalen teoretik praksa pa mu je "španksa" vas. Ta opozicija že od prvega dneva dalje vrši pritisk na vlado, ministre in hujska narod z izmišljotinami. Mogoče bi bilo pa dobro, da dobijo 2008 volitve zopet levi, takrat bomo vsak dan interpelirali ozirom pritiskali skozi butaste medije neresnice in kričali v znak interpelacije. Tedaj se bodo šele zavedali, koko nepošteno nekorektno in podlo je to. Lahko bi sprejeli dejstvo, da imamo velik napredek saj ministri odstopijo sami in tudi poslanec je že. In kakšne lepe geste poleg gramozanskih kraj ima ZLSD IN LDS?Zares niti ne omenjam, ker ga zgolj jemlem zahec!
Tonček Balonček
26. 10. 2007 12.14
exim, se popolnoma strinjam, on je seveda delal dobro, vendar pod tako močnimi pritiski ni možno opravljati nalog! To bo prej ali slej dojel tudi njegov šef! Vsi vemo, da so bili do zdaj ministri in kmetijska ministrica zamenjani ne zaradi slabega dela, ampak zaradi pritiskov in osebnih razlogov.
exim@t-2.net
26. 10. 2007 11.18
Od uporabnikov Foruma bi zahetval, da sodelujejo samo ljudje, ki imajo konstruktivne komentarje, ki ne bluzijo in ne natolcujejo. Predvsem pa ne žalijo. Naj mi nekdo odgovori: kaj je imelo Ministrstvo s tem, ko zasebna varovanja ne opravljajo dela po zakonu? Kaj je naredil Mate, da ga želite intepelirati? Jaz osebno bi rad videl to "interpelacijo". Če namreč Lahovnik kaj reče, vem, da je vnaprej obsojeno na neuspeh. Veste, na EF ni hodil samo Lahovnik. Ga poznajo tudi drugi. A veste morda naslov njegove doktorske dizertacije? Zato, mirno Mate. kriv nisi nič, djestvo pa je, da bi se moral zakon spoštovati. Predvsem to velja za Inga Paša. To ti je "cvet mladosti"!!
Tonček Balonček
26. 10. 2007 11.07
Zdaj se ocenjuje delo popicije oz. MNZ-ja. Delo Drobniča, Bručana in Zupana je Janša že ocenil, delali so dobro, le pritiski so bili nevzdržni. Najs tori zdaj enako. Mate je delal dobro, vendar pod takšnimi pritiski, ki jih zadnje čase na ministra izvajajo nekateri salonski politiki tipa Lahovnik, Potrč in njima podbi, ni možno korektno delati, zato je nujno, da odstopi iz osebnih razlogov. Saj so vsi delali dobro in odlično, do konca mandata , ko bo prišel na vrsto še sam, bo vlada kompletno zamenjana, od prvotne ekipe bosta ostala le še predsednik in Rupel.
Uporabnik113189
26. 10. 2007 11.02
carpe.diem, nepristransko. Državljani gremo na volitve zato, da izberemo svoje predstavnike, od katerih pričakujemo da nam bodo zagotovili v NAŠI državi varnost, red in mir. V tej "demokraciji" imamo že dovolj težav in prav nič ne potrebujemo mafijskih združb v navezi z sodišči in policijo, kar se vsakodnevno bolj jasno in razvidno kaže..Umorjeni v diskotekah ali pred njimi so bili NEDOLŽNI OTROCI. Samo sreča je, da jih ni še več. Njihovi morilco so lastniki klubov in varnostniki, ki vse zavestno in načrtovano počnejo. Državljani od ministra pričakujemo, da počisti s temi mafijami, da počisti iz policije prodane duše, da se na sodiščih začne proces izločanja tistih za katere je vsem jasno da namerno, z zavlačevanjem nategami vseh vrst na postopke brez vsake morale omogočajo zločincem prostost, čeprav je vsem jasno da so dejanja storili..Od kdaj ima večjo težo sam postopek od storjenega dejanja? Ali ni že vsem postalo jasno, da je kriminala vsak dan več, varnost vsak dan slabša..Tega je kriv minister in če ni sposoben, da zagotovi normalne pogoje v državi , ki jih državljani od njega pričakujemo naj odstopi ali pa sadit krompir zaradi mene..
carpe.diem@masicom.net
26. 10. 2007 10.17
No, spet se nadaljuje, da desni kritizirajo leve le zato, ker so levi in levi desne le zato, ker so desni. Ljudje, stanje ocenjujte objektivno in nepristransko. Ocenjujte dejansko stanje in delo naše vlade.
Tonček Balonček
26. 10. 2007 10.06
Po mojem bi bil idealen Trenj voditelj kak dr. I. Štuhec ali dr. D. Ocvirk. Z umirjenim, pokončnim in pravičnim nastopom bi iz nastopajočih izvabila vso resnico in suvereno skozi vso oddajo krmarila med čermi senzacionalizma, svetožalja in podtikanj, ki se jih nastopajoči tako radi poslužujejo.
reklakazala
26. 10. 2007 10.05
Ja, minister gor, minister dol. Na zadnjih parlamentarnih volitvah nisem volil nobenega izmed vpletenih, me je pa imelo, da bi obkrožil SDS. Pa ga nisem... Vso predvolilno kampanijo so vpili, da bodo porihtali vse, kar je LDS zasral, ne bodo kradli, tako kot se je kradlo 12 let, ne bodo se šli klientelizma in polna usta so jih bila komunistične zalege itd... Kako pa je danes? Ko nekdo opozori na napako katerega iz vlade, je najprej ožigosan za komunista, paradajzarja, pripisuje se mu vzdevke frutek in podobno. Fino. Kot drugo vlada uporablja metodo "ko so pa oni 12 let kradli, je bilo pa vse v redu, a?" Zdaj pa vprašanje za pristaše vladne koalicije: ste sposobni na katero od obtožb odgovoriti normalno, brez žaljivk, z argumenti? Vprašajte se, če vas (in nas) niso morda nategnili z obljubami? Je pa res, da so najbolj goreči zagovorniki ravno tisti, ki so najbolj nategnjeni... Pa še enkrat vam bom ponovil: ni vse rdeče-belo, plus-minus, on-off... Nekateri znamo kritično gledat na Ropa, Lahovnika, Potrča, Drnovška, Kučana, pa tudi Janšo, Mateja, Zvera, Cukjatija in Pečeta. Aja, pa tudi na Zahoviča in Katanca, da ne bo pomote...
pgrs-tajnistvo@telesat.si
26. 10. 2007 09.37
g. Mate je zakon. Avtoritativen, na mestu -nasploh OK. Rdeči in njihove interpelacije dražijo nas državljane. Na bruhanje mi gre ko poslušam g. Lahovnika in gledam njegove nedorasle mimike. Zakaj se išče vedno krivca???? Iin če se ga že najde (kar se ga nasploh še nikoli ni v nobenem primeru) zadeva ni nikoli dorečena. Veliko dima in malo ognja. Pa še to bi dodala, čudim se očetu umrlega sina-Global, da se lahko v tako kratkem času od smrti sina sooči vTrenjih in odigra vlogo velikega sodnik. Odajo Trenja pa bi bilo obvezno zamenjati z drugim voditeljem. Z ravnjo kulture do določenih sodelujočih je popolnoma skregan. Oglejte si oddajo "Železniki".
Tonček Balonček
26. 10. 2007 09.12
Še vedno me zanima, zakaj je lastnik oziroma odgovorna oseba Globala v popolni anonimnosti in konspiraciji, npr. za razliko od Lipe, kjer so ga kar zaprli, čeprav takrat žrtve ni pohodil nihče iz diskoteke. Gre spet za kakšne povezave? Zakaj tistega Suljanovića ni na Interpolovem spisku iskanih? Je bil špicelj in ga MNZ zdaj ščiti? Ne razumem folka, sploh pa ne žensk, da zahajajo v take lokale, kjer so varnostniki neke motene osebe in ovaduhi?
pahor?ek
26. 10. 2007 09.02
Včeraj na Trenjih, po tem ko so objavili rezultate se je Lahovnik skoraj razjokal! Komaj, komaj je zadržal svoje solzice! Nasprotno, ko je rezultat kazal njemu v prid, pa se je veselo smejal. Šalo na stran! Včerajšnja oddaja je imela edini namen, t.j. zrušiti ministra Mateja, vendar jim to ni uspelo! Tudi Petan je povedal resnico o Potrču in Zbornici. Zbornici se gre samo za denar, sedaj ko pa zakonodaja predvideva drugače, namreč zbornici se odvezmajo pristojnosti glede izobraževanja varnostnikov. To pa pomeni manj/nič denarja za zbornico! Očitno je, da je Potrč zagovarjal zgolj ekonomski oz. dobičkonosni interes zbornice. Za varnost pa mu je na zadnjem mestu. Predlagam, da opozicija interpelira, kar sama sebe.
Lope
26. 10. 2007 08.40
LAHOVNIK, samo tako naprej in naj te na tvoji poti nič ne ustavi. Janšev rejenec Mate je kriv zato, ker policija ni takoj intervenirala in naj odstopi s svojim rejnikom Janšo vred !!! Kje so tisti zlati časi, ko so policisti s pendreki delali klobase na hrbtih barab in razgrajačev, kot so green dragonsi in podobni. Varnostne službe se množijo kot gobe v letošnji sezoni, policija pa izgublja na veljavi in modrim vozilom se bomo na ulicah kmalu pričeli posmehovati, kot velikim strahopetcem, ki so postali orodje politike. Res škoda in žalost, da so lepe modre uniforme zamenjale črne srajce in črne tesne majice, ki z mladino delajo kot svinje z bučami.
slosap@yahoo.de
26. 10. 2007 08.36
tomi.passion: g.Mate že ve kaj je in kaj ni naredil. v nekem drugem članku sem navedel dejstva...koliko pretepov je bilo okoli Globala, koliko nadzorov Policije je bilo, koliko je vedelo MNZ in g.Mate. Meni je v bistvu njega najbolj žal, ampak so posledice. Vem da Slovencem življenje ne pomeni veliko, ampak dejstvo je, da je država tu popolnoma odpovedala in Ministrstvo za katerega je odgovoren Minister!
Goky
26. 10. 2007 08.31
Ko berem vaše zapiske se mi poraja misel, da v večini skoraj nič pametnega ne poveste, ker se samo prerekate. Izgleda, da se greste samo: "VAŠI - NAŠI" In to je tudi vse!!
barbika51@gmail.com
26. 10. 2007 08.00
ni kriv Mate, ampak varnostne službe. Saj minister ne odloča, koga bodo varnostne službe zaposlile, a ne? LAHOVNIK, ti se pa že umiri. Dost te mamo
strelka23
26. 10. 2007 07.25
Ali pri tem inšpekcijskem postopku ni ukrepa,po katerem se poslovanje začasno odvzame,če je zaporedno ugotovljenih več kršitev istega zakona.V odločbah delovnega inšpektorata jasno piše,da se bo, če se enaka kršitev zakona(zaposlovanje na črno) ponovi ,poslovni prostor zapečatil in prepovedala nadaljna dejavnost.
bonsai9@email.si
26. 10. 2007 04.06
In kdo plačuje policijo ? Bush sigurno ne. Zakaj si ne bodo privoščili umorov EUposlancev sedaj in njihovih familj? A za njih pa bo preskrbljena varnost. Se pa ne bo nihče kaj veliko sekiral, če pobijejo celotno EU. In pa sodelovat pri nepravilnostih volilnih izidov. Pa ne mi zdaj rečt, da so krivi oni pred njimi, pa še oni prejšnji...So vse zamenjali. Tud čistilke in čistilne servise. Torej kdo je kriv? To se ve. Posledice naj pa nosijo moji sostanovalci v bloku, al kdo?