Slovenija

Vlada ob tri ministre

Ljubljana, 30. 08. 2007 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.M./R.E./T.S./STA
Komentarji
421

Vlada je sprejela odstopne izjave treh ministrov: Bručana, Božiča in Zupana. Opozicija odstope pozdravlja.

Gregor Pivec - bodoči minister za zdravje?
Gregor Pivec - bodoči minister za zdravje? FOTO: Jani Dolinšek
Predsednik vlade Janez Janša je sporočil, da je prejel odstopne izjave treh ministrov. To so minister za zdravje Andrej Bručan, minister za promet Janez Božič in minister za visoko šolstvo Jure Zupan. Janša je odstopne izjave že posredoval predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju.

Bručan odstopil zaradi 'napadov in neresničnih očitkov'
SNS je v sredo sporočila, da bo počakala z interpelacijo Bručana, ki je dejal, da bo ob tem predstavil svoje dosežke. Danes pa se je odločil za odstop.
SNS je v sredo sporočila, da bo počakala z interpelacijo Bručana, ki je dejal, da bo ob tem predstavil svoje dosežke. Danes pa se je odločil za odstop. FOTO: POP TV

Minister Bručan se je za odstop odločil "zaradi stalnih napadov in neresničnih očitkov, ki so grozili z diskreditacijo njegovega dela in njega osebno, čeprav je svoje delo opravljal vestno, pošteno in v prid bolnikom," so zapisali v izjavi za javnost z ministrstva za zdravstvo. Čeprav se je Bručan zavedal, da "se za tistimi, ki uvajajo spremembe, vedno dviga veliko prahu, pa ni pričakoval takih manipulacij s strani nekaterih skupin".

Ugotavlja, da je v takih razmerah zelo težko delati, zato so številni uspehi in rezultati, ki so nastali v tem kratkem času, toliko pomembnejši, so sporočili z ministrstva. Ob tem spominjajo na Zakon o pravicah pacientov ter Zakon o dolgotrajni negi in oskrbi.

Božič tri leta na položaju prometnega ministra

Bajuk meni, da je vladna koalicija še naprej trdna
Bajuk meni, da je vladna koalicija še naprej trdna FOTO: POP TV

Božič je posle ministra za promet prevzel 6. decembra 2004. Pred tem je bil na čelu Družbe za avtoceste v RS (Dars), kjer je na tem položaju nasledil Marka Pavliho.

"Danes dopoldne sem obvestil predsednika vlade, da odstopam s položaja ministra za promet. Ocenil sem namreč, da bi bilo zaradi nenehnih pritiskov moje nadaljnje delo na ministrstvu zelo otežkočeno, če ne celo onemogočeno,“ je v svoji odstopni izjavi zapisal zdaj že nekdanji minister za promet Božič.

Sašo Peče, podpredsednik DZ, je potrdil, da je prejel dopis Janeza Janše, s katerim obvešča predsednika DZ Cukjatija, da je prejel pisne izjave o odstopu treh ministrov.

"Moja odločitev ni posledica zadnjih dogodkov; ti so le omogočili povečanje pritiskov in njihov prenos v javno sfero. Prepričan sem, da sem svoje delo na ministrstvu opravljal vestno, odgovorno in pošteno. Objektivni pogled na delo Ministrstva za promet za časa mojega mandata to prav gotovo potrjuje. Šele čas pa bo razčistil sliko. Ker pa želim, da se delo ministrstva razbremeni pritiskov in ker želim, da delo ministrstva v prihodnje nemoteno teče naprej, nepreklicno odstopam s svojega položaja,“ je v nadaljevanju zapisal Božič.

Zupan odstopil zaradi 'manevrskega prostora'

V Stranki mladih Slovenije (SMS) so pozdravili Zupanovo »vrnitev med znanstvenike, kjer je vrhunski,« so zapisali v izjavi za javnost. Dodajajo, da njegov odstop potrjuje njihove kritike, da Zupan ni razumel reform visokega šolstva in je z nesmiselnimi predlogi sprememb zakonodaje ogrožal javno visoko šolstvo. V SMS še upajo, da bo ta korenita sprememba vlade v zadnjem letu pred volitvami pomenila tudi dejanske spremembe na boljše v delovanju te vlade in ne le kozmetičnih popravkov, za zadovoljitev javnega mnenja.
Ob podaji svoje odstopne izjave je minister Zupan dejal, da se je predsednik vlade "odločil za delno rekonstrukcijo vlade. Menil je, da potrebuje več manevrskega prostora, zato sem v skladu s tem ponudil svoj odstop, predsednik vlade pa ga je sprejel. Menim, da je to normalen postopek v demokracijah, ko vodja ekipe oceni, da celotna ekipa potrebuje nove igralce."

Odstop ministra so pozdravili v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) in v Stranki mladih Slovenije (SMS). V ŠOS menijo, da je bila ta odločitev glede na vsa dosedanja nesoglasja in različne poglede na razvoj slovenskega visokošolskega prostora, pričakovana odločitev.

Opozicija pozdravila odstope
Odstop Zupana so pozdravili tudi v Študentski organizaciji Slovenije
Odstop Zupana so pozdravili tudi v Študentski organizaciji Slovenije FOTO: POP TV

V poslanski skupini LDS pozdravljajo odstope ministrov. Aleš Gulič je ocenil, da "so ministri očitno spoznali, da ne obvladajo zadev". V poslanski skupini so zaskrbljeni, kdo bo nasledil tri resorje. "Slabi zakoni, ki so jih ti trije ministri sprejeli v svojem mandatu, namreč ostajajo, zato samo odhod še ničesar ni rešil", meni poslanec LDS.

Predsednica LDS Katarina Kresal je poudarila, da je dobro, da je prišlo do današnjih odstopov zaradi zahtev, ki jih je del politične in strokovne javnosti že dalj časa naslavljal na delo teh treh ministrstev.

Mogoče je predsednik vlade zamudil priložnost, da bi naredil širšo rekonstrukcijo vlade in v to rekonstrukcijo vključil vsaj še dva ministra, ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka in ministra za kulturo Vaska Simonitija.

Janša rešuje ugled svoje lastne vlade in sebe. Verjetno bi ti trije ostali, če ne bi šlo za nohte tudi samemu predsedniku vlade, zato je posegel po tem mehanizmu in prav je, da je posegel. Te ministre je treba zamenjati in upam, da je s tem zamenjal tudi politiko na področjih zdravstva, visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti. poslanec poslanske skupine nepovezanih poslancev Pavel Gantar ob odstopih ministrov

"Mislim, da je odločitev, da pride do zamenjave na ravni vlade pametnejša od tega, da bi se v parlamentu v politični jeseni odprla verjetno precej mučna politična polemika okrog dela teh treh ministrstev," je dejal predsednik SD Borut Pahor. Prav zato je po njegovem mnenju to "zelo pametna odločitev".

Tudi v SNS so z odstopi ministrov zadovoljni. Poslanec SNS Sašo Peče je ocenil, da so odstopi "prikaz kaotičnega stanja v vladi", obenem pa je poudaril, da se mora spremeniti tudi politika omenjenih ministrstev.

Koalicija prepričana v dobro delo ministrov

V vladni koaliciji so enotni v prepričanju, da so trije odstopljeni ministri svoje delo dobro opravljali. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je ocenil, da so bili ves čas svojega ministrovanja izpostavljeni neutemeljenim pritiskom, predsednik NSi in finančni minister Andrej Bajuk pa je poudaril, da sta vlada in koalicija po današnjih odstopih trdni.

Podobnik poudarja, da so bili ministri, ki so odstopili garači
Podobnik poudarja, da so bili ministri, ki so odstopili garači FOTO: POP TV

Da so ministri svoje delo opravljali dobro po prepričanju Tanka dokazujejo premiki na področjih, za katere so bili zadolženi. Kot je povedal, so bili vsi trije ves čas svojega mandata stalno izpostavljeni pritiskom, ki so bili po oceni Tanka neutemeljeni. Ob tem je izrazil upanje, da bodo imeli nasledniki bolj miren mandat, v katerem se bodo lahko posvetili svojemu delu.

Na vprašanje, kdo bi utegnil naslediti trojico, je dejal, da je to stvar predsednika vlade. Kljub temu pa meni, da bodo njihovi nasledniki iz istih strank, kot so bili dosedanji ministri. Tanko vztraja pri trditvah, da je Bručan uspešno opravljal svoje delo ter da se v njegovem mandatu stvari na področju zdravstva izboljšujejo.

Vlada ni v krizi. Vlada bo prav gotovo iz tega prišla okrepljena, v kolikor bomo odstranili določene neplodne razprave, ki so se pojavljale v zadnjih mesecih. Minister za finance Andrej Bajuk

Bajuk in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat obžalujeta odstop ministra Zupana. Odstop Bajuk povezuje z neplodnimi kritikami, ki jih je bil Zupan deležen v zadnjem času, zlasti pri sprejemanju resolucije o nacionalnem programu visokega šolstva.

Špekulacij, da naj bi bili o odstopih v koaliciji dogovorjeni, Bajuk ni želel komentirati. O Zupanovi odstopni izjavi je izvedel v zadnjih 72 urah. Rekonstrukcija vlade je po Bajukovem mnenju končana.

Horvat pa je povedal, je naredil veliko delo, saj dediščina ni bila ravno odlična. Pri tem je omenil, da je Zupan izvedel obširno kampanjo, s katero je dosegel, da se je na naravoslovno tehnične fakultete vpisalo okoli 20 odstotkov več študentov.

Odstopi po mnenju Erjavca ne pomenijo, da so ministri delali slabo.
Odstopi po mnenju Erjavca ne pomenijo, da so ministri delali slabo. FOTO: POP TV

V poslanski skupini NSi so po besedah Horvata presenečeni in obžalujejo, da sta odstopila tudi ministra za promet in za zdravje, ki sta, po Horvatovih besedah, "doživljala v zadnjem času izjemne nadčloveške pritiske."

Po mnenju predsednika DeSUS Karla Erjavca je odstop ministrov v bistvu nekakšna rekonstrukcija vlade. "Toda to ne pomeni, da so ministri slabo delali," je poudaril. Po njegovih besedah so dobro in veliko delali. Vzrok za odstope pa tudi Erjavec išče v močnem pritisku javnosti in medijev, povezane z zadnjimi dogodki.

Podobnik: Odstopili so garači

Vlada
Vlada FOTO: Dare Čekeliš
Predsednik SLS Janez Podobnik pa je poudaril, da so bili vsi trije ministri "garači". Podobnik je prepričan, da bo njegova stranka do konca mandata obdržala ministrstvo za promet. "Koalicija rabi trdno in enotno SLS", je prepričan Podobnik, ki je pojasnil, da je minister za Božič odstopil iz osebnih razlogov in po tehtnem premisleku.

Janša je Podobnika danes že pozval, naj kot predsednik SLS predlaga novega kandidata za ministra za promet. V prihodnjih dneh namerava opraviti razgovore s strokovnjaki iz kroga stranke, ki bi lahko prevzeli ministrstvo, je pojasnil Podobnik in zanikal namige, da naj bi bil Božičev naslednik državni sekretar na resornem ministrstvu Peter Verlič. Božičevo ministrovanje je Podobnik ocenil kot zelo uspešno.

Kdo naj bi jih zamenjal?
Janez Janša na rekonstrukciji vlade
Janez Janša na rekonstrukciji vlade FOTO: POP TV


Prve neuradne informacije so, da bo Bručana zamenjal Gregor Pivec, šef mariborskega SDS in prvi mož Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Kot možno naslednico Bručana se omenja tudi Bojano Beovič, pomočnico strokovne direktorice Kliničnega centra, sicer pa tudi svetnico SDS v ljubljanskem mestnem svetu.

Božiča naj bi zamenjal državni sekretar na prometnem ministrstvu Peter Verlič, doslej je bil kot državni sekretar desna roka ministra Božiča. Za verjetno Božičevo zamenjavo pa po kuloarjih kroži tudi ime Jakoba Presečnika, vodje poslanske skupine ljudske stranke, ki je ministrstvo za promet že vodil v Ropovi vladi.

Vlada je na današnji seji sprejela sklep, s katerim je ugotovila, da je Peter Verlič odstopil kot član nadzornega sveta Darsa. Novi član je zdaj Robert Sever.
Naslednika za Zupana premier išče med več kandidati, med njimi se omenja Ljudmilo Novak iz NSi in Romano Jordan Cizelj iz SDS - obe sta poslanki v evroparlamentu - pa profesorja na strojni fakulteti Jožeta Duhovnika in profesorja na fakulteti za družbene vede Janka Prunka, ki je nekoč že bil minister, v prvi Drnovškovi vladi leta 1992 je vodil resor za Slovence po svetu.

Janša ni želel komentirati omenjenih kandidatov za zamenjavo ministrov. Pravi, da bodo sledila koalicijska usklajevanja, imena novih ministrov pa bo sporočil v roku desetih dni. Premier še pravi, "da se je z ministri pogovoril, da so pokazali visoko stopnjo osebne in politične korektnosti in tako omogočili rekonstrukcijo vlade".
Možne pa so tudi menjave resorjev med koalicijskimi partnerji. Ministrstvo za zdravje zdaj vodi SDS, ministrstvo za visoko šolstvo NSi, za promet pa SLS. Za jutri je zaradi tega že napovedan sestanek Partnerstva za razvoj.

"Tudi sam osebno njihovo delo ne ocenjujem kot slabo," je v nadaljevanju dejal Janša. "Po pogovoru z vsakim posebej smo namreč ocenili, da se lahko s tem izognemo povečevanju neproduktivnih napetosti, ki onemogočajo nadaljevanje resnega in poglobljenega dela v najpomembnejših družbenih sistemih," je pojasnil Janša.

Jelinčič menjavo napovedal že pred časom

Prve odzive na zamenjavo treh ministrov je za 24ur.com podal prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je glede Bručanovega odstopa dejal, da se je minister želel izogniti interpelaciji, v kateri naj bi razkrili oziroma potrdili nekatere sume korupcije. Jelinčič meni, da bodo vse nepravilnosti delovanja Bručana prišle na dan. Glede zamenjave ministra Božiča meni, da je prišlo do kolateralne škode, saj naj bi Janša raje zamenjal ministra za finance Andreja Bajuka. Glede ministra Zupana pa je Jelinčič dejal, da je vse preveč stremel k povezavi s cerkvijo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (421)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
31. 08. 2007 12.13
Tirnanog1, sem že zapisal, da je Janša postal nekak sinonim za vse kozlarije te vlade. Če smo pošteni , obljubljano je bilo tako kot vedno veliko več , kot je sploh realno izvedljivo. Drugič, zakaj sicer ne vem, toda nekaj Ministrov in ključnih ljudi je bilo kljub zagotovilom izbranih vse prej kot po strokovnosti. Tretjič, tudi ne vem zakaj, se je preveč na ho ruk urejalo vse v dobro RKC zahtevkom , ravno tako je bilo neumno iti v konfrontacijo z Drnovškom na tak način in v javnosti. Z malo več občutka za diplomacijo, ki je sicer samo malo drugačna oblika spletkarstva in manipulacije od odkritega zdraharstva in deskreditornega postopanja bi ob malo bolj sposobnih Ministrih in Sekretarjih lahko veliko več dosegel. Verjeli ali ne v začetku sem verjel, da bo na področju gospodarstva in zaposlovanja res bolje, glede na njegove govore in trditve. Žal je enako in slabše v večini primerov. Nikar mi e prepevat, da delo dobiš če le hočeš. Imam hčer, diplomirana na dveh področjih, pa ne najde dela niti za dve stopnji nižjo zahtevnost. ( VII - V) . Edino če je politika Janše v tem, da bi rad imel čistilke s fakulteto in v vladi podrepnike z osnovno šolo. Ne bodite pošteni tudi vi, ki zagovarjate sedanjo vlado. LP
butthead@email.si
31. 08. 2007 12.05
sej ta demokracija pa dela narod takšen kot je...čezdalje slabše je vse to,...t
tirnanog1
31. 08. 2007 12.02
politik70 in ostali... a ste se javili a, kužki... ponavad zalaja tisti ki mu stopiš na rep, al pa zacvili, sej če nočte bit kužki ste lahko mucki.. :):):)
kundi@email.si
31. 08. 2007 11.57
THE WHO pravi: Ti si malo ruknjen cepec, ker ne veš, da so ti ministri delali dobro. Ja odlično so delali - sam se jim ne da več a ne! Pa so kr mal odstopili! Predsednik vlade pa v jok! Ma dej pejt u vrtec te pravlice razlagat!
Lahka konjenica
31. 08. 2007 11.55
malasutra: Pojdi pomagat Drnovšku v njegovi bolezni, je ubogi revček. Rabi enega, ki mu bo vlival voljo do življenja. Ti si tisti, ki mu jo lahko. Znaš vse dohtarit. Dej raj njemu. Rabi te. Njegova vlada in vlada Antona Ropa so bil ku...vlade. Nesposobne vladavine v Sloveniji. One so bile za v Beograd k Miloševiću. Pa adijo
bonsai9@email.si
31. 08. 2007 11.55
Človek se zgrozi, ko pogleda obraze ministrov zadnjih fotk v primerjavi s predzadnjimi. Le kaj jih je tako na hitro postaralo in nagubalo. Pa so vsi vsaj 20 mlajši od mene, pa so že plešasti in sivi. Kaj naredi alko in žuriranje z nekaterimi. Jim ni več pomoči. Tud dr. Rugelj jim ne more več pomagat.
malasutra@gmail.com
31. 08. 2007 11.49
eastpa123, drnovšek je pač imel mnogo bolj strokovne ministre od teh zdajle. tako pač je in to večina državljanov (razen tistih, ki ste povsem pristranski) pač dobro vidi in tudi temu primerno ocenjuje. zakaj pa bi sicer jj sploh komu svetoval, da odstopi, če je res vse tako bleščeče? konec koncev je on šef, ki jih je postavil na to mesto. dober šef običajno zgradi dobro ekipo (ki je ni treba menjati), slab pa slabo. janša sam ima primerno znanje o marsičem, očitno pa ni najboljši v oblikovanju ekipe in vodenju le-te. stvari so mu že zdavnaj ušle iz rok. dejstva, ki jih ni mogoče več skriti. kaj vam morem? ni dovolj ideologija. danes res več ne.
eastpa123@gmail.com
31. 08. 2007 11.42
malasutra oz. doki007 starejši bratec, če velja to, kar si ti sedaj povedal, za sedanjo vlado, potem glede na to, kako v PIZ*I so bile prejšnje vlade, res ne vem, zakaj nismo na ravni Zimbabveja!
pionircekMirko
31. 08. 2007 11.41
@manjakranjc Na navedene medije smo bili tisti, ki smo na teh straneh označeni za nevedne, ze večkrat napoteni s strani veleumov. Potem pa debatiraj o čemerkoli, če moreš..
Lahka konjenica
31. 08. 2007 11.39
malasutra. Janša ne povzroča razdora med ljudstvom. Kupi si očala z dioptrijo za boljše gledanje. Zgleda, da ti vid peša, kot staremu nončkotu.
malasutra@gmail.com
31. 08. 2007 11.37
sicer najboljša janševa poteza do sedaj, vendar prepozno. premalo časa za pozitivne učinke, preveč škode že narejene, preveč korupcij, preveč posegov v javno zdravstvo, šolstvo. škoda. ta mandat je ena sama zamujena priložnost. nacionalna škoda pa je zaradi številnih korupcij in prevelikega udinjanja cerkvi neizmerna. tudi podpihovanje konfliktnosti in razdora med ljudstvom, ki ga je povzročil janša, je nekaj, česar se ne da popraviti čez noč. skratka, ni dobro.
Lahka konjenica
31. 08. 2007 11.36
nutrispirit: prav si povedal, ker taki tipa malasutra, dokl007 inPrvo Borec, bodo tuka volil tudi štirikrat in več, če bo treba, samo da zmaga njihov. kundi: Ti si malo ruknjen cepec, ker ne veš, da so ti ministri delali dobro. Spreglej enkrat, če ne pas si kupi očala z dioptrijo ali pa daljnogled, da boš bolje in daleč videl. manjakranjc: Prav si povedal, ker časopisi, kot5 so DELO,DNEVIK in MLADINA so TITOIDNI časopisi.Raje berite Direk bo bo bolje za vas
nutrispirit
31. 08. 2007 11.35
malasutra, kaj si viziionar? delaš s svojimi mislimi tako, da jim sam verjameš?
kundi@email.si
31. 08. 2007 11.33
kritika: Ni res, da so ti ministri dobro delali. Ti ministri so delali slabo in četudi ne bi pač volja naroda naredi svoje - TO JE TEMELJ DEMOKRACIJE, DA JE TREBA NAROD UPOŠTEVATI, saj so jih oni postavili tja! Točno to - trdim, da so delali SLABO! Samo zakaj nihovi nadrejeni tega ne zmorejo na glas povedati????? Pa še nekaj - narod jih (ministrov) ni postavil tja, da smo si na jasnem!!!
manjakranjc@hotmail.com
31. 08. 2007 11.32
Lepo prosim da medije kot s dnevnik mladina itd ne navajate kot strokovne in na njih gradite ocen, te mediji so politično usmerjeni in nič več kot to. Zamenjava ljudi danes je normalna stvar, sposobnejš pač zasede njegov položaj! res živite še v časih TITA kjer ste med službo igral nogomet pod mizo in vlekli denarce in tako povečevali javne dolgove!
nutrispirit
31. 08. 2007 11.28
the who, peterle bo prišel v drugi krog, v drugem krogu pa ne vem kako bo z türkom, saj vidiš kolko ima privržencev. ti bodo volili tudi po 3x
malasutra@gmail.com
31. 08. 2007 11.28
"S tem je Janša pravzaprav priznal, da omenjene zamenjave niso v službi boljšega dela vlade, temveč še en obupan poskus, da obrne trende padanja ratingov vlade in največje vladne stranke (nad zdravstvenim ministrom je namreč visela še ena interpelacija, ki bi bila tokrat kaj lahko uspešna, tik pred zaključkom je bila tudi interpelacija na Zupanovo delo...). Če bi imel namreč premier v mislih boljše delo vlade, bi moral zamenjati še kar nekaj ministrov – vsaj še zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ministra za kulturo Vaska Simonitija, ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka... In ne bi smel napovedati, da bodo nasledniki, ki bodo spet rezultat koalicijskih kupčkanj, zgolj nadaljevali začeto delo odhajajočih ministrov. Da se torej vsebinske opredelitve te vlade ne bodo v ničemer spremenile." to je citat iz odličnega komentarja m. roglič (dnevnik). tako, v razmislek. koga torej rešuje janša? vse nas, ker bi rad zagotovil boljše delovanje resorjev? ali zgolj sebe, da si dvigne porazne rejtinge vlade? no, prepozno. leto dni pred volitvami se ne bo spremenilo kaj prida na bolje. lahko se le zaustavi korupcija in škodljivo delovanje odstopljene trojice, kakšnih prebojev na bolje v smislu vsebin pa ni pričakovati. janša je zavozil že zdavnaj - takrat, ko je sestavil slabo ekipo ministrov. celo jaz, ki janše ne maram, moram priznati, da je razkorak med njegovim znanjem in znanjem njegovih ministrov preprosto prehud in prevelik. razen viranta, tudi cotmanove je vse ostalo res premalo.
kosir_maks
31. 08. 2007 11.26
Tirnanog1 : Pa kaj jim čš pravt , ne bo nič zaleglo ! Nej doki 007 še naprej uživa ob sedanjih dogodkih ! Če ga bomo zamorl , nas lohk toži zaradi motene ejakulacije ob orgazmih, o katerih ves čas razpravlja !!
Lahka konjenica
31. 08. 2007 11.25
Kritika: On jih je zamenjal zaradi tega, ker ste jih vi kritizirali in zafrkavali in ignorirali. Hotel je delati dobro, ne pa ležati na vaših obtožbah. Adijo.
bostjan_safaric
31. 08. 2007 11.25
Zanimiv "tajming" so si vsi trije izbrali. Vsi trije naenkrat. Pa siromaki itak niso nič krivi in odstopajo zaradi ljubega miru ... . Zdaj pa jih dajte še na druga odgovorna mesta, da še tam naredijo sranje. Pravzaprav imam poln k.... vsega. Že 16 let iste face (od belih, črnih in rdečih ter še kako drugače pobarvanih) gledam na TV in že 16 let delajo isto sranje. Pa oni niso nič krivi, KRIVI SMO SAMI, KER JIH VEDNO ZNOVA VOLIMO. OVCE SMO, OVCE ... . BEEEEEEE, BEEEEEEEEEE, BEEEEEEEEEE ....