Slovenija

Ali Kočevje postaja slovenski Teksas?

Ljubljana/Kočevje, 14. 08. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 27 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
0

Nedeljsko pretepanje policista, metanje kamenja v policijski avtomobil, prej pa streljanje, pretepanje. Prebivalci Kočevja in okolice so na nogah zaradi dveh hudih incidentov, v katere so bili vpleteni tamkajšnji Romi. V mestu je od petka poostrena varnost; policistom iz Kočevja so na pomoč priskočili tudi kolegi iz Ljubljane, četa posebne policijske enote ter konjeniki in službeni psi. Pa bo Golobova vlada s tem pomirila ljudi in jim vrnila krhek občutek varnosti? Ali se država ustrezno loteva pereče in hkrati občutljive romske problematike?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Tereza Novak in Andrej Kosi o romski problematiki
    08:32
    Iz 24UR ZVEČER: Tereza Novak in Andrej Kosi o romski problematiki
  • Iz 24UR ZVEČER: Romska problematika
    04:01
    Iz 24UR ZVEČER: Romska problematika

Ali Kočevje postaja nekakšen slovenski Teksas, kjer kot v časih divjega zahoda velja le zakon ulice? Nedavno sta občane pretresla kar dva nasilna incidenta.  

Najprej je 21-letni osumljenec streljal v dve osebni vozili. Manj kot 48 ur po strelskem obračunu pa še skoraj filmski cestni lov na bežečega romskega mladoletnika in pretep, ko so ga sovaščani skušali zaščititi pred aretacijo. "Policisti so mladoletnega voznika osebnega vozila v bližini prijeli. Na kraj je pa prišlo več oseb, ki so z udarci, grožnjami in odrivanjem policistov poskušali to prijetje preprečiti," je povedala Aleksandra Golec iz PU Ljubljana. 

Da to vendarle ne bi postal standard pa na jugozahodu države desne in leve vlade že leta prosijo, naj se sistemsko lotijo romske problematike in tudi s tem povezanega kriminala. "Mi bomo pa prevzeli breme od mestnih redarstev, videonadzorov, mehkih vsebin, obiskovanja šole in tako naprej. Ni problema, mi bomo poskrbeli za ta del integracije. Država pa naj poskrbi, da se kriminaliteta in tak način življenja ne bo izplačal," pravi podžupan Kočevja, Gregor Košir, ki začasno opravlja funkcijo župana.

Župani 11 dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin so lani vložili štiri zakone, ki bi reševali problematiko in jim dodali še 31 tisoč podpisov volivcev. Med predlogi je bila tudi ideja, da bi se otroški dodatki in socialne pomoči iz denarne spremenili v materialno, če otrok ne bi obiskoval šole.

Gregor Macedoni, novomeški župan pa poudarja: "To, da danes 500 otrok ne obiskuje osnovne šole v naši državi, ki je z zakonom obvezna, mislim, da je to tisto, kar mora država zagotoviti otrokom." Koalicija je predlog zavrnila in za jesen napovedala svoje rešitve. Ker jih je pri tem prehitel brutalni pretep v osnovni šoli Velika Dolina – tudi tam je bil protagonist romski otrok – so pred novim šolskim letom ukrepali tudi v NSi. "Nasilnežu je treba dati jasen jasen signal, da njegova pravica, da je v osnovni šoli, ne more in ne sme biti nad pravico ostalih sovrstnikov, da se v normalnih razmerah izobražuje," je dejal vodja poslancev Janez Cigler Kralj.

Romsko naselje
Romsko naselje FOTO: POP TV

Trenutno si sicer v Kočevju želijo predvsem, da bi policija vztrajala s trenutno okrepljeno prisotnostjo. "Ob morebitnem umiku se bojim, da bo prišlo do samoorganiziranja v družbi. In vemo, kaj to prinaša; nestrpnost, nasilje in tako naprej. Tega si ne želim jaz, prepričan sem tudi, da si tega ne želi tudi policija," opozarja Košir.

Mnenja o tem sta v studiu soočila predstavnika največje vladne in opozicijske stranke. Iz Gibanja Svoboda Tereza Novak, predsednica odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo in Andrej Kosi iz SDS, ki za reševanje romske problematike predlagajo ustanovitev pododbora.