Slovenija

Ali bomo le dobili ustavne sodnike?

Ljubljana, 20. 03. 2008 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mandatno-volilna komisija je podprla predlog predsednika Türka za nove ustavne sodnike.

Ustavni sodniki
Ustavni sodniki FOTO: POP TV

Mandatno-volilna komisija je danes podprla predlog predsednika države Danila Türka, naj DZ na mesto ustavnega sodnika izvoli štiri nove ustavne sodnike – Mitjo Deisingerja, Jasno Pogačar, Jana Zobca in Ernesta Petriča. Petrič in Zobec sta dobila podporo vseh strank, Deisinger je ostal brez podpore SD in LDS, Pogačarjeva pa brez podpore LDS.

Svetovalec v uradu predsednika države Erik Kerševan je v uvodni obrazložitvi Türkovega predloga povedal, da je ustavno sodišče v tem trenutku na robu krize, saj skoraj pol sodnikov nima več mandata, eno mesto ustavnega sodnika pa je prazno. Glede na to so po njegovih besedah v predsednikovem uradu k reševanju zadeve pristopili z vso resnostjo.

Kot je še dejal, so v uradu k iskanju kandidatov pristopili v duhu novega sodelovanja z državnim zborom, zato so tudi izvedli pogovore s poslanskimi skupinami. Glede na to tudi verjamejo, da je prišel čas, ko lahko na podlagi tega novega sodelovanja "položaj na ustavnem sodišču, ki ni sprejemljiv, privedemo do uspešnega konca", je dejal Kerševan.

Kandidati so vrhunski strokovnjaki, zbrani so s področjih, ki jih ustavno sodišče potrebuje, prav tako pa so se že izkazali v dosedanji karieri, je dejal.

Tanko kritičen do opozicije

V splošni razpravi o predlaganih kandidatih je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko ocenil, da je položaj, ki je nastal na ustavnem sodišču, posledica nekaterih dejanj, ki so se zgodila ob koncu mandata prejšnjega predsednika.

Takrat so nekatere poslanske skupine napovedale podporo kandidatom, ki jih je predlagal predsednik, ko je prišlo do glasovanja v državnem zboru, pa so njihovi poslanci bodisi "raje nastopali v oddajah komercialnih televizij", bodisi njihove stranke na glasovanju niso zagotovile zadostne prisotnosti svojih poslancev, je menil Tanko.

LDS ne bo podprla Deisingerja

Poslanec LDS Aleš Gulič je povedal, da so v sredo opravili pogovore z vsemi štirimi kandidati, po pogovorih pa so prišli do zaključka, da na glasovanju ne bodo podprli Mitje Deisingerja in Jasne Pogačar. Kot je dejal, Deisingerja ne bodo podprli predvsem zato, ker na vprašanje, kako bi ravnal, če bi ustavno sodišče odločalo o kazenskem zakoniku, pri pripravi katerega je sodeloval tudi sam, ni jasno odgovoril, da bi se izločil iz odločanja.

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je povedal, da ima koalicija dovolj glasov, da potrdi vse štiri kandidate. Slednje ga zelo veseli, saj tako koalicija v primeru, da kandidati ne bodo izvoljeni, ne bo mogla trditi, da je za to kriva opozicija. S tem jih je koalicija po njegovih besedah tudi "razbremenila odgovornosti", zato bodo lahko glasovali po lastni vesti.

V NSi, SLS, DeSUS in Lipi so napovedali, da bodo podprli vse štiri kandidate.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hrcekmuri
22. 03. 2008 11.37
SA IMAMO ALIJOŠE NIMAMOEVROPSKO USTAVOIN ZAKAJ USTAVNI SODNIKI
Buena Vita
20. 03. 2008 17.50
G.TIRK-TURK 000 JE PREDSEDNIK,,, JAZ GA NISEM VOLILA,ne bom volila nobenega,ker se ne strinjam z predsednikom-menim da je nepotreben, samo to mnenje je moje in ga ne vsiljujem nikomur,slovenija ima pač predsednka,oky,če kaj naredi prav,je dobrodošlo-je za pozdravit tako je tudi v tem primeru,dobro nagradi-slabo kritiziraj,aaaaaaaaaaaaaaaaaa drugi par rokavov je,da opozicija serje v lastno skledo,,,to pa ja ni nič novega,kramsajo se kot za svetega Miklavža hudiči med sabo jjjaaa ,,,pa kaj ste pričakovali od njihKOS JE POBEGNIL,JE POGREŠAN ,LOPOVE SE LOVI Z POLNO PARO,,, JA,,,SEDAJ SE POKOLJEJO MED SABO ČE BI JIH VIDELI V KOPRU,PREJŠNJI TEDEN,V BIOMOTELU,GOLOBIČA,Z SRENJOŠE MIČKENI PUJSEKI VEČ ZMOREJO,,,JEZOS-KRISTOS KAKO SO SE ZMERJAL ČUDO,ČUDO ČUDO ČUDO NOBENE AFERE NISO NOVINARJI NAREDILI,JEDLI IN PILI SO KOT ZMEŠANI PRODANE DUŠE ZA VEČERJICO IN DVA DECI JA
kriss714@amis.net
20. 03. 2008 17.25
Je vprašanje, če jih sploh rabimo, saj nihče več ne upošteva ustave.
OrodniK
20. 03. 2008 15.37
hinko.murovec: Nisem rekel da je to, da se z predlaganim ne strinjajo narobe! Zdi se mi le čudno, kako da ne zaupajo predsedniku iz njihovih vrst, povrh vsega še pravniku po poklicu-še več profesorju na pravni fakulteti, ki gotovo ni kar tako brcnil v temo pri izbiri primernih kandidatov za ustavne sodnike... Človek pomisli, da so v ozadju neki privatni interesi in kupčkanja. Ko je vlada zavrnila Drnovškove predloge je bil cel hudič, sedaj je spet cel hudič, ker so se z Turkovimi strinjali?! Če bi bilo tako kot praviš ti, bi morala sedanja oblast zavrnit tudi Turkove predloge in postavit in izglasovat svoje ljudi. To bi bila avtokracija. Pa še to Spomnim se predlogov prejšnjega predsednika in 4 od 5 predlaganih "su imali lepe slovenačke priimke" (sej je blo morda nakjučje, a človek dobi občutek, da se je želelo namerno nastaviti južnjake na tako pomembne položaje)
hinko.murovec@siol.net
20. 03. 2008 14.29
Modus83, kaj je tu čudnega? . Morda to, da se kljub prejšnji volilni podpori pač z vsem kar predlaga ne strinjajo? Mar je bolj normalno tisto po JJ, kar JJ reče je sveto za vse SDS & koalicija ovce. Očitno je, da 90 procentov zamenjuje demokracijo z avtokracijo , ki jo je uvedel " demokratično " JJ in SDS. Na TV je Irglova zelo duhovito ugotovila krivdo in nesprejemljivost zavračanja predsednikovega predloga.Pozabila pa je , da je prav SDS vse s strani Drnovška zavračal po tekočem traku in tako povzročil sedanjo skoraj krizo. Ubogi centralistično - absolutistični farizeji , demokracvija res ni za obramboslovce in cerkvene ovce. LP
OrodniK
20. 03. 2008 12.26
Zelo zanimivo Predsednik države, ki je bil izvoljen na listi SD in so ga podprle tudi LDS in nekatere druge opozicijske stranke, dobi pri predlogu za ustavne sodnike podporo od koalicije, njegovi somišljeniki pa mu nasprotujejo in zavračajo njegove predloge!!?