Slovenija

Odvezan ali zavezan Podbregar?

Ljubljana, 27. 06. 2007 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gantar (NP) ne želi izročiti vladi magnetograma seje, na kateri se je razgovoril nekdanji direktor agentov Sove.

Pavel Gantar (NP): Sova je kot obveščevalna služba spremljala incidente in o tem obstajajo dokumenti
Pavel Gantar (NP): Sova je kot obveščevalna služba spremljala incidente in o tem obstajajo dokumenti FOTO: POP TV

Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Pavel Gantar (NP) je danes dejal, da je bila Slovenska obveščevalno varnostna agencija (SOVA) obveščena o incidentih v Piranskem zalivu. Hkrati je zanikal trditve namestnika direktorja Sove Branka Cvelbarja, da na temo obveščevalnega spremljanja v Piranskem zalivu "ni ničesar oziroma nobene dokumentacije". Gantarju se zdi nenavadno, da Sova o tem ne bi vedela nič niti imela o tem nobenih podatkov.

Gantar je videl, a o vsebini molči

Gantar je poudaril, da je pooblaščena skupina nadzorne komisije DZ prejšnji teden dvakrat nenapovedano obiskala Sovo in vpogledala v nekatere dokumente. O tem obisku mediji niso bili obveščeni. "To, kar sem videl, zanika trditve namestnika direktorja Sove," je dejal Gantar, ki o domnevnem dogovarjanju med nekdanjim opozicijskim voditeljem Janezom Janšo in hrvaškim premierjem Ivo Sanaderjem sicer ni želel govoriti.

Vinko Gorenak, državni sekretar v kabinetu vlade
Vinko Gorenak, državni sekretar v kabinetu vlade FOTO: POP TV

"Gantarjeve navedbe so zavajajoče," je v odzivu dejal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak. "Ta ocena daje vtis, da neutemeljene trditve poslanca SD Antona Ropa o dogovarjanju o incidentih v Piranskem zalivu držijo, kar ni res," je še dodal.

Vlada: Mešanje pojmov

Kot je pojasnil Gorenak, je SOVA z uradnim dokumentom zanikala obstoj uradne dokumentacije s tako vsebino. Poudaril je, da se mešajo nekateri sklopi pojmov. "Zlasti gre za vprašanje spremljanja Piranskega zaliva, odredbe za prisluh mednarodnim sistemom zvez in s strani Sove zavrnjene Ropove navedbe. Na načelni ravni je treba povedati, da te tri zadeve med seboj niso nujno povezane, saj spremljanje Piranskega zaliva ni nujno povezano z odredbami in izjave Ropa niso nujno povezane s prisluhi mednarodnim sistemom zvez," je dejal državni sekretar.

Podbregarjev odvetnik je včeraj dejal, da Podbregar ni odredil prisluškovanja hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju in predsedniku SDS Janezu Janši.
Podbregarjev odvetnik je včeraj dejal, da Podbregar ni odredil prisluškovanja hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju in predsedniku SDS Janezu Janši. FOTO: POP TV

Gantar je obžaloval, da pogovora z nekdanjim direktorjem Sove Iztokom Podbregarjem v torek na komisiji ni bilo. "Podbregarja v pogovor ne morejo prisiliti, če pred komisijo ne bo želel nastopiti," je dejal. Gantar tudi meni, da za pogovor s komisijo ni potrebna odveza molčečnosti s strani vlade.

Podbregar pripravljen pričati, ko mu ustreza

"Vlada ugotavlja, da je Podbregar pripravljen pričati pred komisijo takrat, ko mu to ustreza. Ko pa mu ne ustreza, pa poišče različne razloge, da tega ne stori," se je Gantarjeve trditve odzval državni sekretar Gorenak ter dodal, da vlada pričakuje, da bo Gantar izročil magnetogram 9. nujne seje parlamentarne komisije, na kateri je nastopil nekdanji direktor Sove Podbregar.

Magnetograma vlada ne bo dobila

Gantar je povedal, da "v nobenem primeru in nikakor" ne bodo vladi poslali magnetograma s prejšnjega pričanja Podbregarja pred komisijo. Vlada po njegovem mnenju "zanesljivo nima pravice zahtevati magnetograma z namenom, da bi nekoga predala sodišču zaradi kršenja zaveze molčečnosti".

Vlada medtem meni, da Podbregar za predhodno sejo še ni bil razrešen dolžnosti varovanja tajnih podatkov, do katerih je prišel v času opravljanja svoje funkcije, zato se ji "zdi nenavadno, da Gantar zdaj trdi, da Podbregar za pričanje pred komisijo ne potrebuje odveze vlade". Ob tem je Gorenak omenil, da je Gantar pred nekaj dnevi na vlado vložil zahtevek, da razreši dolžnosti varovanja tajnih podatkov tako Ropa kot tudi Podbregarja.

Ali Slovenija pripravlja odgovor?

Na Ministrstvu za zunanje zadeve so za 24 ur.com dejali, da ne morejo potrditi, da se pripravlja odgovor na hrvaško diplomatsko noto, v katerem naj bi pojasnila okoliščine in pravno podlago prisluškovanja hrvaškemu premierju Sanaderju pred parlamentarnimi volitvami v Sloveniji leta 2004.

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luka Kovi? 1
28. 06. 2007 19.48
Reakcija zupancicff | 28.06.2007 | 07:33 samo potrjuje moje mnenje o potrebi po razbremenjevanju psihičnih pritiskov. Sicer pa govorimo oaferi SOVA. Potrjuje se tisto - to je ugotovil tudi J. Tanko -, da bo imelo javno razkrivanje teh dejstev škodljive posledice zlasti za mednarodne odnose Slovenije. Takšne stvari se v normalnih državah opravljajo diskretno. Pa to prav nič ne vpliva na njihove precej stare demokracije. In tudi ne na kaznovanje krivcev.
figa.mac
28. 06. 2007 18.59
Prodaja zraka v luknjah sira ementala.
babi2
28. 06. 2007 17.03
Dobro je, da se vpraša stroko za pravno mnenje in podajo ovadbe ali za krivo pričanje, ali za nezakonito prisluškovanje. Kdorkoli bo obtožen oz. je kršil ustavo pa mora iz političnega prizorišča in biti kaznovan kot vsak drug. Kajti že vse od osamosvojitve navadni ljudje nismo v enakopravnem položaju pred obličjem pravice. Čas je, da se začne soditi tudi belim ovratnikom, med katere spadajo tudi politiki.
exim@t-2.net
28. 06. 2007 15.44
butthead: sem že enkrat vprašal, kje je beavis, saj edino skupaj lahko funkcionirata. Ali porečitaš, kaj si napisal, preden pošlješ?
Heinke
28. 06. 2007 11.05
Očitno bo treba počakat na novo generacijo, ki ne bo mela vezi s preteklostjo in ne bo uporabljala metod, ki sodijo v staro rusko šolo. Obtoženi so nedolžni, krivi jih pa obtožujejo. Kot bi nebesa padla na glavo.
kosir_maks
28. 06. 2007 10.54
Doki 007: Če meniš , da razčiščevanje afera Sova in njena reorganizacija ne pomeni prispevka k demokratizaciji v Sloveniji in približevanju zahodno evropskim standardom si pomilovanja vreden bošček z trikrat našamponiranimi in spranimi možgani s strani ideologije oblastnikov totalitarnega enopartijskega sistema !
Felix2
28. 06. 2007 10.25
Rop bo mogu dokazat svoje izjave. Če bi bil pravi politik, bi moral dokaze imeti v roki, predno obremenjuje svoje politične nasprotnike. Vsakomur je jasno, da si je zategnu zanko okol vratu, ker kleveta kot stara baba na tržnci.
vborut@siol.net
28. 06. 2007 10.16
mesija to reku jim ze cel teden pere mozgane hm no tist kr je od njih se ostalo
doki007@email.si
28. 06. 2007 09.49
kako veš da je laž MORO ,.....??????
vborut@siol.net
28. 06. 2007 09.45
nima smisla cocta hehe kr si clanek vsak po svoje razlaga kot da nebi brali istega clanka
coctacola
28. 06. 2007 09.40
Dajte komentirat članke in ne komentirat mnenj, ker ste dolgočasni. Obnašate se kot zvesti navijači na nogometni tekmi.
vborut@siol.net
28. 06. 2007 09.39
tocno imas prou zupancicff &co SOVA je leglo udbasev in komunistov jo je bilo treba zjebat kr je prpravlala teren za novo 3 svetovno in za novo socialisticno al pa komunisticno revolucijo . dobr da imamo nouga mesijo sam glejte da ne bomo zdej leto 2004 zacel stet znova 2004=0 torej smo zdej 03 nouga stetja
doki007@email.si
28. 06. 2007 09.37
ODKAR SO NA OBLASTI DESNIČARSKE KRAVE PA BIKI ,....GRE VSE NAROBE SEJ JIM NI ZA ZAMERT ,....KO PA ŽULJO SAMO SLAMO....!
doki007@email.si
28. 06. 2007 09.28
PASSION ,....KAKO PA VEŠ DA JE GANTAR KOMUNIST ,....TO SI PA V TEMO BRCNU !!!!! KOT PONAVAD SEVEDA ,...ORGAZMI JUTRANJI !!1
butthead@email.si
28. 06. 2007 09.24
exim,zupancicff,tomi.passion,košir, ma se repenčite kot da ste hudiča požrli...
exim@t-2.net
28. 06. 2007 09.17
košir_maks: bravo, popolnoma se strinjam s tabo. Vsi, ki hočemo lepo Slovenijo, smo prepričani, da se bo naklonjenost volilcev dvignila, saj bo država očiščena in transparentna. Preveč nas je dobro mislečih, delavnih državljanov, ki svoje Slovenije ne bomo več prepustili levičarskim krempljem komunističnih mladičev!
tllema
28. 06. 2007 09.16
SOVA je imela 91-tega samo eno četrtino zaposlenih!Me zanima kdo je v teh letih zaposlil ostale?SDV je šla k vragu,pa so samo zamenjal firmo!!!
Peter Jurcek
28. 06. 2007 08.57
zupancicoff Janša se bo lepo zmazal iz te afere ker ima še preveč tovarišev v sovi, ki jih pozna še iz svojega delovanja v UDBI-i. Nič čudnega da je lahko kot član opozicije ukazal operativcem naj ustvarijo incidente na hrvaški meji. Mislim da je prav da javnost izve kakšen veleizdajalec Janša je in da vse kar počne, počne v svojo korist ne pa nrodov blagor. Prej ko slej bo treba te neoliberaliste spraviti z oblasti, tako kot so to angleži naredili z Blairom in ustvarit politiko ki bo skrbela za blaginjo državljanov ne pa bogatenju bogatih.
kosir_maks
28. 06. 2007 08.44
Lahko rečemo, da je JJ zelo načelen politik ! Kljub temu , da je vedel , da s skublenjem SOVE in razčiščevanjem lumparij svetih levičarskih krav , ne bo pridobival naklonjenosti volilnega telesa ( smo najbolj levičarska post komunistična država ) , je JJ to storil v dobro demokracije države ! Vsaka opcija, ki ima podrejeno tako institucijo kot je SOVA, ima avtomatično prednost pred političnimi tekmeci ! Tega se zelo zavedajo levičarji , zato pa že od začetka afere Sova cvilijo, jokcajo , umetno povzročajo izredno stanje v državi , prepričujejo narod , kako je nesproščen, kako gre vse v razsulo , v podlo igro so vključili VSE kar je možno tudi Kučana in Drnovška ! Scenarij je identičen tistemu iz leta 2000 ob Bajukovi vladi !
Felix2
28. 06. 2007 07.38
Janša je opravu ogromno delo, ko je raztural tole perjad (SOVA-o). To je bilo leglo udbašev, ki so pripravljali teren za politične zmage komunistov tudi po osamosvojitvina njabolj podel način. Mislim, da bi tud Pucko moral na to temo kaj reči, ker je bil gotovo izsiljevan, da je naredil tako bedarijo tistega leta. To bo tud potrebno še preverit.