Slovenija

Alenka Kraigher: Pripravljeni na ptičjo gripo

Ljubljana, 29. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so se v jugovzhodni Aziji ponovno pojavili primeri okužbe s ptičjo gripo so se začela ugibanja, kako je na vse to pripravljena Slovenija.

Alenka Kraigher: Možnosti, da ptičja gripa pride k nam, so minimalne
Alenka Kraigher: Možnosti, da ptičja gripa pride k nam, so minimalne FOTO: POP TV

O ptičji gripi je veliko neznank. Pa vseeno, povejte nam, za kakšen virus gre?

Gre za virus influence tipa A, ki pa ima nekoliko drugačne lastnosti, kot jih pri virusih skupine A, ki povzročajo bolezen pri ljudeh, poznamo do sedaj. Nanaša se na bolezen pri perutnini in se zaenkrat prenaša znotraj perutnine in perutnini bližnjih živali. Le redko je preskočil na človeka. S človeka na človeka pa je preskočil še bolj izjemno – samo pri zelo tesnem stiku, npr. pri negi človeka.

Kakšni pa so znaki okužbe?

Znaki okužbe so podobni kot je sicer okužba pri influenci, ki povzroča to bolezen pri ljudeh. Gre za glavobol, močne bolečine v mišicah, visoko vročino, kateri je pridružen kašelj. V tem primeru se ta slika kaže v močnejši obliki in zaradi tega je visok odstotek smrtnih izidov.

Perutnina na vietnamski tržnici
Perutnina na vietnamski tržnici FOTO: Reuters

Koliko je možnosti, da ta virus pride tudi k nam, še posebej zdaj, ko ni znano, ali se res prenaša s človeka na človeka?

Te možnosti nobena od držav ne more zanemariti. Vseeno pa smo mnenja, da je ta možnost minimalna, zlasti zaradi tega, ker se zadržuje na vzhodnoazijskem delu sveta. Poleg tega pa potnikom v te dežele svetujemo, naj se izogibajo tržnicam z živimi živalmi, in da vzdržujejo primerno higieno.

Če bi v Sloveniji odkrili primere okužb, ali in kako smo pripravljeni na morebitne ukrepe za zdravljenje in zajezitev virusa?

Podobno kot druge evropske države, se že kar nekaj let pripravljamo na možen pojav epidemije influence. Nekega jasnega modela ni mogoče napraviti oz. tudi ne natančno napovedati kakšno obliko bo to širjenje imelo. Pripravljeni smo v smislu osveščanja prebivalstva, v tem, da bomo poskušali zagotoviti cepljenje, in da se bo zagotovila ustrezna količina cepiva in zdravil. Vsekakor pa smo pripravljeni v tem smislu, da bi zaznali bolezen, in da bi njeno širjenje skušali preprečiti.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8