Slovenija

'Alarmantno' finančno stanje na RTVS, za izplačilo plač najemajo kredite

Ljubljana, 02. 10. 2023 21.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Finančno stanje na Radioteleviziji Slovenija je alarmantno, je dejal predsednik uprave Zvezdan Martić. Odhodki zavoda so bili namreč že v obdobju od januarja do avgusta višji od prihodkov za 6,3 milijona evrov, medtem ko je prejšnje vodstvo v oceni napovedalo tak rezultat šele ob koncu leta.

Aktualno upravo so po odhodu prejšnjega vodstva zavoda pričakali številni neplačanih računi, je Zvezdan Martić dejal na današnji novinarski konferenci. Ko je začel delati kot predsednik uprave, je ugotovil, da zavod že nekaj mesecev najema posojila za izplačilo plač. V nekaj dneh je moral tudi sam podpisati pogodbo za novo posojilo v višini 4,3 milijona evrov, da je zavod lahko izplačal plače.

Po besedah vodje službe za finančne zadeve in računovodstvo Saše Umek Knez so bili odhodki zavoda v obdobju od januarja do avgusta višji od prihodkov za 6,3 milijona evrov. To je za 0,7 milijona evrov slabše od načrta. Če ne bi prodali delnic Eutelsata Communication, pa bi bili odhodki višji od prihodkov za devet milijonov evrov.

Odhodki presegajo načrt za 3,6 milijona evrov, in sicer zlasti zaradi višjih stroškov dela. Prišlo je namreč do prerazporeditev zaposlenih na podlagi aneksov h kolektivni pogodbi, izstavitve novih pogodb o zaposlitvi, vplivov različnih sodnih poravnav in napredovanj po rednih letnih razgovorih, kar v načrtu ni bilo upoštevano v taki meri.

Ocenjujejo, da bo RTVS končala poslovno leto z negativnim rezultatom v višini približno deset milijonov evrov, če bodo že sprejeti ukrepi uprave dosegli svoj namen. Prihodki naj bi zaostali za načrtom za šest milijonov evrov zaradi razlike v prodajni ceni delnic Eutelsata Communications, zaradi nerealizirane prodaje nepremičnin ter slabše realizacije prihodkov oglaševanja, so zapisali na zavodu.

RTV Slovenija
RTV Slovenija FOTO: Bobo

Višji stroški dela

Odhodki pa naj bi presegli načrt za štiri milijone evrov, in sicer predvsem na račun višjih stroškov dela v primerjavi z načrtom, kar je bilo povzročeno denimo z domnevnimi zlorabami v zvezi s prerazporeditvami in povečanim obsegom dela ter sklepanjem novih pogodb o zaposlitvi. Po bolj pesimističnem scenariju bo lahko rezultat zavoda slabši še za dodatna dva milijona evrov.

Prejšnje vodstvo je tik pred odhodom z več sto zaposlenimi sklenilo anekse za večopravilnost ali nagrajevanje do konca leta, pri nekaterih tudi za 20 odstotkov plače. Uresničitev teh aneksov bi pomenila približno dva milijona evrov dodatnih stroškov,

Tudi organizacijsko stanje je bilo v času prejšnjega vodstva nepregledno, je ugotovila zdajšnja uprava. Prejšnje vodstvo je namreč pred odhodom prerazporedilo veliko sodelavcev na delovna mesta, ki niso bila več vezana na mandat vodstva, hkrati pa jim podelilo pristojnosti denimo za vodenje in finance v drugih enotah mimo organigrama.

Ob tem je bilo v zadnjih dveh letih sprejetih več sprememb internih predpisov, ki niso ustrezno evidentirane. Tako je nemogoče ugotoviti, kateri veljajo oz. katera je njihova uradna različica. Prav tako je bilo veliko dokumentov in pogodb izdelanih mimo pravne in kadrovske službe in elektronskega sistema na zavodu in jih v uradnih evidencah zavoda sploh ni.

Prejšnje vodstvo je zaradi želje po prikazovanju pozitivnega rezultata zelo omejilo investicije, tako da je stanje na tem področju alarmantno in že ogroža produkcijske procese. To še posebej velja za nov produkcijski sistem Dalet, ki bi moral v uporabo že pred skoraj tremi leti. "Odgovornost za to imata zadnji dve vodstvi zavoda," so v sporočilu zapisali na RTVS.

Svet RTVS naročil poročila o finančnem in kadrovskem stanju

Svet RTVS je upravi že naročil izdelavo poročila o finančnem in kadrovskem stanju. Na osnovi analize so dopustili možnost, da je prihajalo do delnih zlorab pri aneksu št. 14 h kolektivni pogodbi zavoda in pri instrumentu povečanega obsega dela za poviševanje plač določenim zaposlenim. To je povzročilo nova nesorazmerja znotraj zavoda.

Te ugotovitve bo med drugim preverjala revizija domnevno spornih poslov v obdobju od 1. januarja do 1. avgusta. Uprava je za njeno izvedbo že pooblastila enega od članov. Hkrati je uprava zahtevala analizo pogodb in na več področjih uvedla omejitve ter začela optimizacijo delovnih procesov. Poleg tega računsko sodišče v teh dneh v zavodu opravlja revizijo računovodskih izkazov in pravilnosti dela poslovanja zavoda v letu 2022.

V. d. odgovorne urednice informativnega programa 1. programa Televizije Slovenija Polona Fijavž pa je izpostavila kadrovske težave, ki jih imajo. Ker jih je premalo, se posledično pojavljajo težave z zdravjem. Zatrdila je še, da nikomur niso prekinili pogodbe in da vsi opravljalo delo v skladu s svojo pogodbo.

Glede pomislekov o njenem imenovanju za v. d., ker naj ne bi dobila potrebne podpore pri izrekanju v uredništvu, pa je očitke zanikala. Pri tem jo je podprl tudi Martić. "Njeno imenovanje je zakonito. V uredništvu je dobila 98-odstotno podporo," je poudaril. Podatek so za STA potrdili tudi v službi zavoda za stike z javnostjo.

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karmen Vipotnik
04. 10. 2023 20.15
-1
UKINIT RTVS, NISO SPOSOBNI.KAJ POL PLAČUJEMO,REKLAME VEDNO DALJŠE,VSE OSTALE TELEVIZIJE PREŽIVIJO SAM TALE NAŠA NE.ZAKAJ KEJ ??
ina5785
03. 10. 2023 16.40
+4
RTV za plače NI imel, prodali so delnice, PREJŠNJE vodstvo z grahom in urbanijo na čelu JE pa kupovalo SLIKE!!! No, posel je posel. . . . . . . . . treba zaslužiti zase pod klopjo!!!! a ne SDSovci - uničevalci javne RTV!!!!
pekoči paradižnik
03. 10. 2023 13.33
+9
Janšizem je najnižja intelektualna oblika političnega nasilja nad normalnimi državljani.
pekoči paradižnik
03. 10. 2023 13.33
+3
Desničarji lahko zmerjajo da RTV postaja (ponovno) "levičarska", očitno se nikakor ne morejo sprijazniti, da je tako tudi večinsko volilno telo. In večina v demokraciji pač vlada ali ni tako ?
pekoči paradižnik
03. 10. 2023 13.32
+7
Dejte mi razložit od kje politični stranki , ki na vsakih volitvah doseže največ četrtino podpore volilnega telesa pravica dirigirati kako se bo živelo in delolo v naši državi. Namreč s tako podporo so naredili med drugim tudi tsunami v javni RTV, zdaj pač tisti, ki so dobili ABSOLUTNO podporo pač samo delajo red.
pekoči paradižnik
03. 10. 2023 13.30
+5
Res, to ne moreš verjeti. Dvoličnost, sprenevedanje in hipokrizija brez primere. S strani Janše nastavljeni voditelji se sedaj smilijo sami sebi, igrajo neko žrtev, vijejo roke, Pred letom ali koliko je že bilo je bil izveden brutalen prevzem RTV, ukinjene so bile oddaje z najvišjo gledanostjo, naj samo spomnim, Globus, Studio City, Politično s Tanjo Gobec in da sedaj jočejo tisti, ki so pri tem sodelovali, je, še enkrat, sprenevedanje in hipokrizija brez primere. Enaki vatli za vse, dragi moji, kot pravi vaš Janez.
iskriv
03. 10. 2023 13.54
-3
Enaki vatli za vse, dragi moji, kot pravi vaš Janez , samo da so nedotakljivi njegovi in on sam , če ne sledi pogrom tistih , ki mislijo in delajo drugače !
mali.mato
03. 10. 2023 12.56
-2
Kopirat grški scenarij. In nagnat te politične aktiviste!
TO-91
03. 10. 2023 16.41
-1
jackrussel
03. 10. 2023 12.38
-5
Polovico usluzbencev nagnat , ker tako nic ne delajo.
Kod.
03. 10. 2023 12.03
-8
Še RTV aktivisti so pristavili lonček za zasluge,enih 6-7 miljard in plešimo dalje
LuxVeritas
03. 10. 2023 11.58
-4
ze lazejo da bo lazje krast. la i je zavod posloval s pozitivno nulo, letos pa bo... prav ste ugotovili.
gozdar1
03. 10. 2023 11.50
-1
Rtv bi morala biti uravnotežena pa ni. Poleg tega televizijo večina gledajo samo še penzjonisti.
Smuuki
03. 10. 2023 20.30
+0
Ne bo šlo. Še penzionistom se je vprla. Kmalu bo leto kar je nisem vklopil. Svoboden sem kot ptica. Prej sem se jezil brez vpliva na potek dogodkov. Ena boljših odločitev v življenju
Smuuki
03. 10. 2023 11.33
-5
Rtv čaka pekoč scenarij. Narediti bo treba stečaj vse odpustiti in ponovno zaposlovati ljudi, ki znajo in hočejo delat. Stalne goste okoliških bifejev pustiti v bifejih in začeti delat. Polovica manj naredi vse brez da se kdo ozmoji. Kar naenkrat bo denarja dovolj
Smuuki
03. 10. 2023 11.34
-3
V grčiji so to izvedli in imajo mir. Težave delajo ljudje ki imajo preveč časa
Castrum
03. 10. 2023 11.21
-7
Berem kaj je povedal prejšnji direktor in vidim, fa so podatki popolno nasprotje tega, kar je povedal Martić. Ni, sedaj pa - ali bomo verjeli enemu ali drugemu glede na politično pripadnost, ali pa bomo zahtevali dejstva in dokaze o povedanem?
Dark Knight
03. 10. 2023 11.52
-4
zmerni pesimist
03. 10. 2023 11.20
-2
Preveč jih je preveč zraven pa najemajo honorarce ala galunič romih bernarda jože itd.ki so zelo dragi
mitja123123
03. 10. 2023 11.05
-7
Koga pa to zanima... v drugih podjetjih, če ni denarja za plače, odpuščajo, tu pa bodo pač žal kredite poplačali davkoplačevalci kot tudi dolgove ostalih goljufov in tajkunov. Zlaganih medijev pa itak ne potrebujemo, saj naredijo več škode kot koristi
13klu?
03. 10. 2023 11.05
+17
Hvala bogu da spucajo to nesnago SDS iz RTV. Pa tudi če bo dražja naročnina.
lokson
03. 10. 2023 12.01
-2
In če jaz zapišem, da je treba spucat nesnago levajzarsko, bo pa kaj. Definicija sovražnega govora!! O tem je govora. Dvojna merila. Sprejemljivo je samo to, kar ti misliš, ali kako.
Castrum
03. 10. 2023 11.03
-6
Kolikor je bilo do sedaj objavljenega, je imel javni zavod RTVSLO prvič po 20ih letih lani dobiček.
Castrum
03. 10. 2023 11.02
-3
Objektivno, transparentno in demokratično poročanje je, ko se prikaže in pokaže obe plati. Torej, beremo kar je napisal sedanji direktor RTVSLO, počakajmo še, da vidimo objavo kaj je rekel prejšnji direktor RTVSLO. Le tako bomo lahko imeli realno sliko. Tako je v pluralni demokraciji.
lokson
03. 10. 2023 10.56
-17
Je lepo Grah povedal, kje so težave. Stroški dela, kateri so z novo Meščevo uredbo odšli v nebo. Največ pa strošek energije, katero RTV plačuje kot poslovni subjekt in jo je golobnjak enormno podražil. Je Grah lepo povedal nekaj mesecev nazaj, da s takšnim stroškom energije nikoli ne bodo prišli na zeleno vejo. Aparat glede na storilnost, sploh če ga primerjamo z drugimi državami, je prevelik. Svete krave znotraj RTV so večne. Vsak, še tako minimalen poskus vzpostavitve vzdržnega stanja, pa se takoj medijsko demonizira in prikaže kot napad na novinarsko neodvisnost. Če pogledamo npr. POP tv. Kaj ve kdo koliko je zaposlenih. Sigurno(na pamet) 10x manj. Pa zadeva špila.
13klu?
03. 10. 2023 11.00
+15
Ti je to grah povedal ali tepček v oddaji kdo vam laže
lokson
03. 10. 2023 11.05
-5
Očitno si eden od"ogroženih" Demokracija, je zelo nevarna za "našo" demokracijo, kajne.
13klu?
03. 10. 2023 11.19
+4
Veš lokson moraš tudi kaj drugega videti kot medije ki jih vodi in financira SDS
lokson
03. 10. 2023 11.52
-5
Glej. Navedbe Graha in Navedbe Martiča na TV in vsak z svojimi argumenti. To je merodajni argument in ne nabijanje po ideološki liniji. Dovolj?
Dark Knight
03. 10. 2023 11.53
-4
13kluč, ali pa kot ti, ki poješ vse kar ti levi mediji povejo??
Kod.
03. 10. 2023 12.07
-3
Tepček v oddaji kdo vam laže je vpisan v guinnessovo knjigo rekordov,ne vem kdo je večji tepček🐑
mali.mato
03. 10. 2023 13.02
+2
Pro Plus ima po javno dostopnih podatkih 250 do 499 zaposlenih. RTV 2000+
iskriv
03. 10. 2023 10.53
+5
Ko SDS-ovci zapuščajo položaje za seboj puščajo pogorišča , finančni fijasko , pa je to v RTVS ali ko zapuščajo vlado in se selijo v opozicijo . Če bi SDS u zapustil kdo tako pogorišče bi dvignili vik in krik in pljuvali vse vprek , ko pa drugi sprejmejo njihovo pogorišče se pa ukvarjajo z rešitvami teh problemov in ne polemizirajo ali preganjajo , čeprav bi upravičeno !