Slovenija

Aktualni politični barometer

Ljubljana, 20. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tjaša Slokar
Komentarji
0

Najbolj priljubljen politik v mesecu marcu je Borut Pahor, stranka z največjo podporo pa še vedno Slovenska demokratska stranka. Tako kaže javnomnenjska raziskava vox populi, ki jo za Dnevnik in POP TV opravlja agencija Ninamedia. Zanimivo je, da so se v tokratni raziskavi najbolje odrezali v Sloveniji odsotni evropski poslanci.


Če bi znova prišlo do parlamentarnih volitev, bi več kot 37 odstotkov vprašanih volilo SDS. Za njo precej zaostajo LDS z 12,2 odstotka, ZLSD je na tretjem mestu s 7 odstotki. Četrto mesto zaseda SNS, sledita pa SLS in NSi. Zadnje mesto pa je spet zasedla stranka upokojencev, DeSUS.

(Foto: POP TV)
(Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Najbolj priljubljen politik meseca marca je evropski poslanec Borut Pahor, na drugem mestu je premier Janez Janša, na tretjem predsednik države Janez Drnovšek. Evropski komisar Janez Potočnik je četrti, evropski poslanec Lojze Peterle pa je na petem mestu. Relativno visoko mesto zaseda tudi Zmago Jelinčič, kateremu sledijo predsednik državnega zbora France Cukjati, evropski poslanec Jelko Kacin, zunanji minister Dimitrij Rupel in šolski minister Milan Zver.

(Foto: POP TV)
(Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Novo vlado podpira več kot 66 odstotkov anketiranih, medtem ko je 20 odstotkov takšnih, ki se z njeno politiko ne strinjajo.

(Foto: POP TV)
(Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Zanimiva pa je še strankarska pripadnost tistih, ki se strinjajo z delom Janševe ministrske ekipe. Seveda se s tem strinja velika večina SDS (96,7%), velik deležl SLS (85%) in precejšnji delež SNS (74,3%). Kot kaže raziskava, pa tudi volilci LDS (32,1%) in ZLSD (33,3%), očitno niso kategorično proti.