Slovenija

Akt o razpisu lokalnih volitev bo presojalo ustavno sodišče

Koper/Mirna, 27. 07. 2010 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pobudniki ustanovitve občine Ankaran in Mirna so na ustavno sodišče vložili pobudo za presojo zakonitosti akta o razpisu lokalnih volitvah, ki vsebuje predlog o začasnem zadržanju izvajanja lokalnih volitev v omenjenih občinah.

Pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti so vložili krajevni skupnosti Mirna in Ankaran, pobuda za ustanovitev občine Ankaran, neodvisni odbor za ustanovitev občine Mirna in nekaj 10 fizičnih oseb. Vlagatelji ustavnemu sodišču predlagajo zadržanje izvajanja volitev v občinah Koper in Trebnje, dokler se ustavno sodišče dokončno ne opredeli o dveh zadevah, ki so jih v zvezi z ustanovitvijo občin Ankaran in Mirna že vložili na ustavno sodišče.

Nekateri so bili proti novi občini Ankaran, večina pa za.
Nekateri so bili proti novi občini Ankaran, večina pa za. FOTO: Dare Čekeliš

Pobudniki za ustanovitev občin Ankaran in Mirna so na ustavno sodišče že vložili ustavno pritožbo zoper veto državnega sveta na novelo zakona o ustanovitvi občin in določitvi njihovih območij ter pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti omenjene novele zakona. Vlagatelji ustavnemu sodišču zdaj predlagajo, naj zadrži izvajanje volitev v občinah Koper in Trebnje, dokler se dokončno ne opredeli, ali so bili postopki v zvezi z ustanavljanjem občin Ankaran in Mirna korektno izpeljani.

Predsednica sveta krajevne skupnosti Mirna Barica Kraljevski je poudarila, da zahtevajo zadržanje volitev, dokler ne bo jasna usoda njihove občine. Druga obravnava spremembe zakona, ki bi omogočil ustanovitev občine Mirna in pravočasni razpis občinskih volitev, namreč ni bila uvrščena na dnevni red zadnje seje DZ, ker predsednik odbora za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Vili Trofenik ni podpisal poročila o glasovanju, je pojasnila.

V podporo pobudi so na Mirni začeli zbirati podpise najmanj desetine volilnih upravičencev. Še vedno ostajajo optimisti, saj menijo, da bi drugo obravnavo spremembe omenjenega zakona lahko uvrstil na prvo sejo DZ po parlamentarnih počitnicah, s čimer bi lahko ujeli rok razpisanih volitev.

V primeru, da ne bo tako, bodo čakali odločitev ustavnega sodišča. Če tudi tam ne bodo uspešni, se bodo za ustanovitev občine Mirna obrnili na evropsko sodišče, je še povedala Kraljevska. Koordinator odbora za ustanovitev občine Mirna Dušan Skerbiš pa je pojasnil, da so pobudo vložili skupaj z Ankaranom, ker je bil prvi zakon, na katerega se pobuda nanaša, za obe občini skupen. Pobudniki ustavno sodišče prosijo za prednostno obravnavo, ker začnejo roki za volilna opravila teči 9. avgusta.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.