Slovenija

Dogovor o ureditvi sodniških plač je dosežen

Ljubljana, 06. 07. 2023 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.L., M.P., N.V.
Komentarji
193

Vlada je potrdila dogovor o ureditvi sodniških plač, je po seji vlade sporočila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Plačni dogovor s sodno vejo oblasti določa tudi dodatek za nezdružljivost sodniškega poklica z drugimi poklici v višini 10 odstotkov. Dodatek bodo začeli izplačevati s prihodnjim letom, napovedujejo na vladi. Ob tem so potrdili tudi strategijo za obvladovanje demence do leta 2030.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ureditev sodniških plač
    02:46
    Iz 24UR: Ureditev sodniških plač
  • Sanja Ajanović Hovnik o sodniških plačah
    03:20
    Sanja Ajanović Hovnik o sodniških plačah

 

"Z zadovoljstvom ugotavljam, da je dogovor prepoznan in potrjen ter da smo tudi na vladi prepoznali pomen sodstva in neodvisnosti sodstva," je v izjavi za medije v državnem zboru poudarila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

"Zavzemam se za povišanje sodniških plač, ne zato, ker izhajam iz sodne veje oblasti, temveč ker vem, kako pomembna je materialna neodvisnost," je o dogovoru povedala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki dodaja, da je bila sodna veja oblasti več let v podrejenem položaju, sodniki pa podplačani.

"Ko sta drugi dve veji oblasti klonili, je sodna ostala z ravno hrbtenico, zato si država ne sme privoščiti nizkih plač sodnikov. Dostojne plače ne pomenijo, da plače poletijo v nebo, temveč da jim omogočijo dostojno življenje," je še dejala Klakočar Zupančičeva.

Plačni dogovor s sodno vejo oblasti vsebuje tudi dodatek za nezdružljivost v višini 10 odstotkov, je sporočila ministrica. Dodatek bodo začeli izplačevati 1. 1. 2024. 

Izhajali so iz plačne lestvice, ki predstavlja tudi izhodišča za prenovo plačnega sistema in razmerje 1:7. "Pri čemer je prvi plačni razred v višini minimalne plače, najvišji razred pa sedemkratnik tega," je pojasnila ministrica in dodala, da so izhajali tudi iz razmerij, ki obstajajo sedaj. 

"Januarja so me večkrat vprašali o interventnem dodatku v višini 600 evrov. Že takrat smo ugotovili, da sodniške plače realno zaostajajo tudi v primerjavi z rastjo plač v javnem sektorju. In interventni dodatek je želel to urediti," je pojasnila ministrica. 

Podrobnosti dogovora bodo urejene v šestih mesecih, kakor določa ustavna odločba, napovedujejo na vladi. Realizacija pa bo urejena z zakonom, ki ga bo moral potrditi DZ. Ministrica pričakuje, da pri tem ne bo težav. 

Odločitev sicer sledi odločbi ustavnega sodišča, da je več členov zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanašajo na plače in materialni položaj sodnikov, neustavnih. Ocenili so, da so plače sodnikov prenizke, s čimer je kršeno ustavno načelo sodniške neodvisnosti ter načelo delitve oblasti.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je izrazila pričakovanje, da se bodo zadeve uredile v roku šestih mesecev in "da bo ustavna odločba upoštevana tako, kot mora biti". Čeprav se odločitev ustavnega sodišča nanaša na plače sodnikov, pa bo današnji dogovor veljal tudi za ustavne sodnike in tožilce.

Generalna sekretarka vrhovnega sodišča Helena Miklavčič je v imenu sodnikov in sodnic povedala, da je dogovor korak v pravo smer. "Na neustaven položaj sodniki opozarjamo že 15 let." V zadnjem letu so predstavniki vlade in posebna posvetovalna skupina sodnikov in sodnic obravnavali položaj in argumente za izboljšanje položaja sodnikov. "Prizadevali smo si, da bi zagotovili ustavno skladen materialni položaj sodnikov, kar je del vladavine prava in del demokratične ureditve," je dejala Miklavčičeva.

Predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević pa je izrazila pričakovanje, da bo vlada v roku izvršila ustavno odločbo in da je zgodba o sodniških plačah "vsaj zaenkrat in upam, da za čim dlje časa, z mize te vlade".

Kot so po seji vlade sporočili z ministrstva za javno upravo, sta pripravljena dva dogovora, in sicer o ureditvi plač funkcionarjev ustavnega sodišča in o ureditvi plač funkcionarjev sodne oblasti ter državnotožilskih funkcionarjev. Za podpis obeh dogovorov je vlada danes pooblastila ministrico Ajanović Hovnik ter ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan.

Doseženi dogovor o ureditvi plačnega položaja sodnikov so pozdravili tudi državni tožilci in na vrhovnem sodišču. Kot je poudarila vodja posvetovalne skupine za odpravo plačnih nesorazmerij pri vrhovnem državnem tožilstvu Mirjam Kline, so zadovoljni z umestitvijo državnih tožilcev v plačni steber, kamor so uvrščeni funkcionarji, pa tudi s tem, da je vlada prepoznala nujnost določitve dodatka za nezdružljivost sodniškega poklica.

"Ta dodatek je pomemben predvsem zato, ker opredeljuje izjemno strogost pri morebitnem opravljanju dodatnega dela v sodstvu. Pri nobenem drugem poklicu ta izjemnost ni tako strogo določena," je poudarila vodja Kline. Izrazila je tudi upanje, da se bo današnji dogovor prelil v plače sodnikov in tožilcev v začetku prihodnjega leta.

Predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević pa je v izjavi za javnost izpostavil, da je z današnjim dogovorom dosegel enega od treh prednostnih ciljev, ki si jih je postavil ob nastopu predsedniške funkcije. Po njegovi oceni je k sklenitvi dogovora v precejšnji meri pripomoglo dejstvo, da je vladna stran razumela položaj, v katerem so se znašli slovenske sodnice in sodniki, so sporočili z vrhovnega sodišča.

Potrdili strategijo za obvladovanje demence do leta 2030

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Osterc je kasneje povedal, da je vlada potrdila tudi strategijo za obvladovanje demence do leta 2030. "Demenca predstavlja izjemen izziv na področju današnje družbe. Treba je zagotoviti dostojno staranje naših prebivalcev, s to strategijo pa dopolnjujemo tudi ostale strategije, predvsem s področja dolgotrajne oskrbe," je dejal.

Eden ključnih ciljev strategije je namreč zagotavljanje dolgotrajne oskrbe za osebe z demenco. Drugi cilji strategije pa se dotikajo tudi zdravljenja oseb z demenco, prepoznavanja bolezni in drugega. 

"Strategija ob tem predvideva, da bodo osebe z demenco dolgo vključene v družbo in okolje ter da bodo kot take v družbi tudi bolje sprejete," je dodal državni sekretar. 

Cilji so še spodbujanje preventivnih programov pred pojavom bolezni, zgodnja diagnostika demence in njej podobnih stanj, izboljšanje postdiagnostične obravnave oseb z demenco, v katero bodo vključeni strokovnjaki z različnih področjih zdravstva in sociale. Strategija predvideva, da bodo osebe z demenco dolgo časa vključene v družbo, domače okolje in  da bodo  te osebe lažje sprejete v družbo.

Na ta način se Slovenija pridružuje najbolj razvitim in socialno naprednim državam, daje podlago za izvajanje dolgotrajne oskrbe na tem področju in pomoč svojcem ter omogoča dostojno staranje.

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

walter2
06. 07. 2023 20.26
-2
Država ki se ima za demokratično in pravno ne sme imeti polovico delovnoaktivnega prebivalstva pod pragom revščine,a na drugi strani nasprotno standardu v državi enormno plačane funkcionarje in določene poklice v javnem sektorju!To si naj zapiše za uho Klakočerka!
ZDENKO 1
06. 07. 2023 20.13
-5
Bodo se bolj vsem nam obremenili plače, ljudje pa tiho, golobovi Butalci pa tečejo naprej. Pa bo denar za krivosodje.
minkica91
06. 07. 2023 20.13
-2
če bi bili plačani po delu si še te plače nekateri ne zaslužijo, ker pa hočejo imeti mir, da jih ne bodo obsojali, jim bodo pa enormno povišali plače, pa še dodatek za nezdružljivost, ampak pišejo razne komentarje k zakonom, ko prepisujejo določbe členov. To lahko dela le ta vlada, plešite tisti, ki ste take volili, ko upokojenci nimajo niti minimalca, te previligirance pa nagrajujejo.
ZDENKO 1
06. 07. 2023 20.11
-4
Vesna Bergant sodnica in Igor E Bergant subjektivni novinar se strinjata. Bolje bi bilo, da je ostal v športnem uredništvu.
kita 1111
06. 07. 2023 19.57
+0
JA z 1 januarjem gredo plače gor sodnikom in ostalim privržencem, tudi z 1 januarjem gre dopolnilno v obvezno ,kakršna slučajnost -denar je že garantiran za plače
slayer2
06. 07. 2023 19.37
+2
A so na drogah,sam uprašam???!!!
jutri_pa_res
06. 07. 2023 19.15
-2
Tega dodatka na nezdružljivost ne razumem prav dobro. Če nekdo 8 ur na dan dela tako zahtevno delo, da zanj zasluži 4 do 5 jurjev plače, si ne predstavljam, da je sposoben popoldan delati še kakšno drugo delo.
Kollerik
06. 07. 2023 19.13
+1
Čestitke vladi Republike Slovenije! Spodaj pa neskončni jok in cviljenje svečkarijade, res neprecenljivo...
minkica91
06. 07. 2023 19.51
-4
ZDENKO 1
06. 07. 2023 20.14
-2
Bo se obratno ko boš cvili ti, pa se spomni tega komentarja.
Blue Dream
06. 07. 2023 18.59
+11
4 jurje najnižja plača v krivosodju? no menim da si Golob ne dela ravno usluge s to odločitvijo.
minkica91
06. 07. 2023 19.48
-4
res ni nekaj vredu s tistimi, ki take volijo.
txoxnxy
06. 07. 2023 18.50
+4
A je to največji uspeh trenutne vlade ? Ljudje umirajo od pomanjkanja ti pa dvigujejo plače sodstvu, da jih bo pustilo primeru . Že leta smo rekorderji po številu sodnikov na prebivalca , žal pa tudi po sodnih zaustankih kar še dodatno potrjuje njihovo ne delo. Sramota.
StrupeniGolobizem
06. 07. 2023 18.37
-1
Še en mandat nebojo vzdžali te pokvarjeni lopovi kaj šele do leta 2030, takrat bo že druga vlada in balkanland.
daiči
06. 07. 2023 18.21
+4
a takm lenuhom se dviga plače u držav, da jihh sram ni tam na vlad
minkica91
06. 07. 2023 18.10
+6
jaz mislim, da ta ministrica ni dorasla svoji funkciji, a ne ve, da je narobe, da dela razlike med JU, brez temeljev.
minkica91
06. 07. 2023 18.08
-1
kot nam je rekel že učitelj, je 90 % ljudi neumnih, to nisem verjela, sedaj pa je bilo dokazano s temi volitvami.
minkica91
06. 07. 2023 18.05
-2
kaj bodo pa rekli drugi javni uslužbenci, pa zdravniki, pa učitelji itd., ki imajo ravno tako pomembno delo, kako bo vlada te nagradila, če dela take razlike. Po mojem jih priviligira zato, da se ve koga ne bi obtoževali in obsodili. Taka je njihova neodvisnost, pa tretja veja oblasti, ki dela tako kot reče, se ve kdo nje.
Darko32
06. 07. 2023 18.03
-4
Na tem področju je potrebno narediti red in zmetati vse sodnike, kateri so iz časov komunizma in se pasejo po sodnijah.Vidimo, da je sistemska korupcija presegla vse mere dobrega okusa in povzročila pogrom na celi črti. Sedaj vidimo, da si delo zagotavljajo tako, da skivajo dokaze ali pa smo brali, da skivajo kar cele spise in videli smo, ko smo brali in poslušali, da so kar oporoke založili. Vse to z točno določenim namenom, da si zagotovijo službo za naprej. Zato je potrebno presekati ta gordijski vozel in jim pobrati 30% plače BRUTO in izvesti lustracijo, ter pobrati trajni mandat. Barabine, kateri špilajo kriminal pa spremeniti zastaralne roke in jih v primerih, da prirajajo ali ponarejajo dokaze z ciljem pridobitve nekih osebnih premoženskih ali drugih koristi enostavno pozapreti in jim naložiiti plačilo vseh stroškov. Sedaj sodnikom celo ustreza takšna RABOTA, saj si zagotovijo delo za naprej. Potem pa še za lumaprije se jih nagradi. Pa to je vse zmešano do amena. Zato si ne zaslužijo višjih plač. Lumparije že sedaj določeni sodniki in sodnice špilajo tako,d as edogovarjajo z odvetniki kako naj sodijo. Seveda pa se zraven tudi kaj poskrije ali priredi. Zato pa smo tam kot smo.
minkica91
06. 07. 2023 18.07
-7
kaj pa mislite da ti sedaj so drugače kot tisti od prej, seveda so se jim vdinjali in jim še, da imajo funkcijo.O njihovi strokovnosti in neodvisnosti pa je škoda izgubljati besed.
zmerni pesimist
06. 07. 2023 18.00
-3
Vprašanje pa je če si jih zaslužijo
minkica91
06. 07. 2023 17.57
-2
jaz misim, da bo taka neenakost in ti stebri zrevoltirala ljudi. Ampak oni si bodo že dobili delo v tem pravosodju, zato pa bodo tam povišali plače. Sodniki ne odgovarjajo za nič, zato ne zaslužijo take povišice, itak pa delajo tudi izven, npr. razna predavanja, spremne besede zakonov, ko ponavljajo določbe zakona itd. to je njihovo delo, ki je posebej plačano, če še ne veste spoštovani poslanci.
minkica91
06. 07. 2023 17.53
-7
jaz mislim, daje ta povišica le zato, da bi teh svojih ne preganjali, pa nič drugega, kot tudi Jankovičča nikoli ne obsodijo, to vemo itak vsi. Plače so jim pa enako poviševali kot drugim javnim usužbencem, ves čas.
txoxnxy
06. 07. 2023 17.53
-4
A se Štrukelj ni še nič oglasil , če se takoj ne dvignejo plače učiteljem bodo do 1 septembra protestirali na počitnicah.